31 mar. 2012

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult.

Cand are loc cresterea in greutate?

Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de kilogram. In general, desi este incurajat consumul zilnic de fructe proaspete, este destul de simplu sa se faca excese de fructe si legume, mai degraba din punctul de vedere al controlului greutatii decat al mentinerii unei diete bogate in substante nutritive. 30 de grame de legume au aproximativ 5-10 calorii, aproape jumatate fata de valoarea fructelor. Nu uitati ca daca includeti in dieta dvs. multe fructe si legume fara insa sa faceti miscare, va fi dificil sa pierdeti in greutate. Fructele si legumele introduse in mesele zilnice ofera multe beneficii pentru sanatate. Continutul lor ridicat de fibre ajuta la mentinerea sub control a nivelului de glucoza din sange, poate reduce colesterolul si scade riscul aparitiei cancerului de colon si al altor tipuri de cancer. Acestea contin antioxidanti si fitochimicale care reduc riscul de boli cardiace coronariene.

Cantitatea de fructe si legume de care are nevoie o persoana

Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca ar trebui sa consume cinci portii de fructe si legume pe zi, dar putini stiu ca acestea ar trebui sa provina zilnic dintr-o varietate de surse.
Consumul acelorasi tipuri de fructe si legume in fiecare zi, nu este recomandat pentru ca acestea nu pot acoperi vitaminele si mineralele care nu exista in compozitia lor.

1. Fructe - Pentru a va bucura de beneficiile maxime oferite de fructe, mancati-le proaspete, cu tot cu coaja. Fructele uscate si sucurile naturale de fructe, includeti-le ponderat in dieta deoarece acestea isi pierd mare parte din fibrele lor naturale, in urma procesului de stoarcere, in timp ce, in cazul fructelor uscate, nivelul de vitamina C este mult mai scazut.
O portie va avea aproximativ 80 g si ar putea fi compusa din:
- un mar, banana sau portocala de marime medie
- trei linguri de fructe taiate, gatite sau conservate
- 150 ml de suc sau piure de fructe
- o lingura de fructe uscate (alegeti variantele la care nu s-a folosit pentru conservare dioxid de sulf).

Pentru stimularea consumului de fructe, puteti incerca una dintre sugestiile de mai jos:
- adaugati la micul dejun fructe proaspat taiate
- amestecati fructele cu iaurt degresat si nuci maruntite pentru o gustare pe care o puteti lua in prima parte a zilei
- incheiati masa cu un fruct proaspat, cum ar fi o protie de struguri
- evitati sucurile de fructe care nu sunt 100% din fructe, inclusiv nectarurile, sucurile concentrate si cocktailurile in care s-a adaugat zahar
- pentru un desert sanatos, stoarceti cateva mere sau pere si amestecati-le cu putina scortisoara si stafide, in care puteti introduce cateva alune pisate. Serviti cu iaurt simplu.

2. Legume - Echilibrati aportul de legume si consumati mai ales legume portocalii, rosii si verzi. Cu cat culoarea acestora este mai variata cu atat alegerile dvs. sunt mai sanatoase. Ca regula de baza, legumele care sunt inchise la culoare sau au culori vii, au cele mai multe vitamine, minerale si fibre. De exemplu, spanacul contine mai multi nutrienti decat salata verde. Ar trebui sa consumati cel putin trei portii de legume in fiecare zi. O portie va echivala cu 80g, un bol cu salata verde sau morcovi.

Pentru a stimula consumul de legume puteti incerca oricare dintre sugestiile de mai jos:
- mancati legume crude ca parte dintr-un sandwich, garnituri sau serviti-le cu sosuri. Puteti face diverse combinatii de sosuri cu ajutorul unui iaurt si ierburi fin tocate.
- suc de legume crude, cum ar fi mocovi, rosii si castraveti pentru o bautura racoritoare si rapida. Ghimbirul si lamaia pot fi adaugate pentru gust. O alta alternativa ar fi sa se adauge morcov, telina si mar.
- gatite la temperaturi inalte, legumele isi pierd nutrientii. Din acest motiv, este indicat sa folositi mai degraba cuptorul cu microunde sau aparatele electrice cu ajutorul carora legumele pot fi gatite la aburi, decat fierberea.
- salatele se pot prepara rapid si pot fi gustoase daca in compozitia lor se adauga alune sau fasole cannelini, un dressing sanatos, cum ar fi otet sau putin ulei de masline.
- supa de legume de casa este un mod ideal pentru intreaga familie de a-si creste aportul de legume.
- includeti intotdeauna legume in mesele principale. Puteti servi chiar si pestele cu o salata simpla.
- adaugati ierburi proaspete in salate pentru a incuraja consumul de legume. Menta tocata poate fi combinata cu fasole verde si mazarea, coriandru in cartofii prajiti, curry cu musaca si rozmarin si cimbru cu legume radacinoase.

Intotdeauna trebuie sa spalati legumele inainte de a le utiliza si sa indepartati frunzele exterioare ale salatei si verzei.

Exemplu de plan culinar care v-ar putea satisface cerintele nutritionale din care fac parte cinci portii de fructe si legume - in limitele energetice a 6500 de kj pe zi.

- Mic dejun - 1/2 ceasca de cereale cu un continut scazut de zahar, cu lapte degresat, un kiwi si o para mica.
- Gustarea de dimineata - un mar rosu de mici dimensiuni, o cafea cu lapte degresat.
- Pranz - doua felii de paine integrala cu doua felii de avocado, 1/3 ceasca de morcov ras, doua felii subtiri de piept de pui, o rosie mica, salata verde si un mar mijlociu.
- Gustarea de dupa-amiaza - o protocala medie cu un iaurt de 200g degresat, simplu
- Cina - friptura de vita la gratar (140 g), servita cu doi cartofi fierti mici, o cana de broccoli fiert peste care s-a adaugat un sfert de lingura de ulei de masline.

sursa:sfatulmedicului.ro

30 mar. 2012

Inaltimea si greutate copilului - grafice


Dezvoltarea copilului de la nastere pana la adolescenta trebuie urmarita atent, atat de catre parinte cat si de medicul pediatru: din punct de vedere fizic (greutatea, lungimea, perimetrul cranian - mai ales in primele 12 luni de viata) dar si din punct de vedere al dezvolatarii motricitatii, al dezvoltarii psihice, sociale si emotionale.
Ne vom referi, pe parcursul acestui articol, la reperele de crestere ale copilului de la nastere pana la varsta de 14 ani folosind ca sursa datele prezentate de Emil si Herta Capraru in cartea Mama si Copilul, editia 2007. Cifrele prezentate in tabel sunt cifre medii. Nu va ingrijorati daca copilul vostru nu se incadreaza pefect in aceste standarde, medicul pediatru va va atentiona cu siguranta, daca este cazul!
VarstaGreutatea (kg)Lungimea/Inaltimea (cm)Perimetrul cranian (cm)
FETEBAIETIFETEBAIETI
Nastere3,003,20505232
3 luni5,30 - 5,505,75 - 6,00606039 - 40
6 luni7 - 7,207,40 - 7,60646544
9 luni8,00 - 8,508,00 - 9,00686942 - 43
12 luni (1 an)9,20 - (3 x greutatea la nastere)9,70 - 10,00727445 - 47
15 luni10,01 - 10,1410,50 - 10,7076,577,8
18 luni (1 an si 1/2)10,67 - 11,8911,24 - 11,3179,480, 7
24 luni (2 ani)11,74 - 12,0812,33 - 12,528485,6
30 luni (2 ani si 1/2)12,82 - 13,2013,32 - 13,708989, 7
36 luni (3 ani)13,75 - 14,1214,28 - 14,6792,794
4 ani15,3016,00100 - 102101 - 104
6 ani21,0024, 00118124
8 ani26, 0026,00130129
10 ani32,5032,50140140
12 ani41,540,00153150
14 ani52,5050,00162163
Sursa: Mama si copilul, Emil si Herta Capraru, Editura medicala, Bucuresti, 2007
Astfel, pe parcursul primului an de viata, bebelusul are o crestere accelerata din luna a 2-a pana in luna a 8-a, urmand ca din luna a 9-a cresterea sa incetineasca si sa se stabilizeze.
La nastere:
  • greutatea medie a unui bebelus este de 3000-3500 grame. Majoritatea nou-nascutilor scad cu circa 5 -10 % din greutatea initiala in primele zile de la nastere. Recuperarea se face, de obicei, in primele 7-15 zile de viata.
  • talia (lungimea) medie este cuprinsa intre 46 si 54 cm.
  • perimetrul cranian se masoara la nivelul cel mai mare al circumferintei capului, fiind in medie de 32-36 cm.
Sfat pentru proaspetele mamici: nu cadeti in capcana cantaririi zilnice (si/sau a probei suptului)! De multe ori, aceasta creeaza depresii. Este recomandata cantarirea o data pe saptamana, la aceeasi ora a zilei, pe acelasi cantar. Daca aveti un cantar electronic, pozitionati copilul cu capul in aceeasi parte la fiecare cantarire.
De la nastere la 1 luna (prima luna de viata)
  • cresterea normala in greutate a bebelusului este de circa 500-550 grame/ luna (datorita pierderii de 10% din greutate in prima saptamana de viata);
  • lungimea creste cu 3-4 cm/ luna.
De la 1 luna la 2 luni (luna a 2-a)
  • cresterea normala in greutate a bebelusului este de circa 800-900 grame/ luna (25-30 g/ zi, respectiv 175-210g/saptamana);
  • lungimea creste cu 3-4 cm.
De la 2 la 3 luni (luna a 3-a)
  • greutatea creste cu 750-900 g/ luna;
  • lungimea creste cu 3 cm/ luna.
De la 3 la 4 luni (luna a 4-a)
  • cresterea in greutate incetineste, variind acum intre 140-175 g/ saptamana, respectiv 600-750 g/luna;
  • lungimea creste cu 2, rar 3 cm/ luna.
De la 4 la 5 luni (luna a 5-a):
  • greutatea creste cu 600-700 grame /luna ( aproximativ 140 grame / saptamana);
  • lungimea creste cu 2 cm / luna.
De la 5 la 6 luni (luna a 6-a):
  • greutatea creste cu aproximativ 500 g/luna. Alimentatia se imbogateste sau se reduce la capitolul fainoase, in functie de cresterea mai mica/mare in greutate;
  • lungimea creste cu 1 cm/ luna.
De la 6 la 7 luni (luna a 7-a)
  • greutatea creste cu 500 g/luna;
  • lungimea creste cu 1 cm/luna.
De la 7 la 8 luni (luna a 8-a)
  • greutatea creste cu 400-500 g/luna;
  • lungimea creste cu 1 cm/ luna.
De la 8 la 12 luni ( a 9-a, a10-a, a 11-a, a 12-a)
  • greutatea creste cu 250-300 g/ luna. Cantarirea se face bilunar sau lunar;
  • lungimea creste cu aproximativ 1 cm/luna.
Copilul intre 1 an si 3 ani:
  • crestrea in greutate este mai lenta, de 200-250 grame/luna, copilul luand in greutate aproximativ 2,5-3 kg/ an. Greutatea poate stationa luni la rand, mai ales in cazul copiiilor veseli si jucausi;
  • cresterea in inaltime este de 12 cm/an. Uneori aceasta stationeaza luni intregi.
Prescolarul (intre 4 si 6 ani):
  • cresterea in greutate este de aproximativ 2 kg/an;
  • cresterea in lungime a baietilor este in medie de 7 cm/an la 4, la 5 si la 6 ani;
  • cresterea in lungime a fetelor este de 6-7 cm/an la 4 ani si la 5 ani, urmand ca la 6 ani cresterea sa fie de doar 3 cm/an.
Conform statisticilor, copiii din mediul rural sunt putin mai mici (in greutate si lungime) fata de cei din mediul urban.
Talia tine cont de factorul genetic, mostenit. Daca doriti sa aflati care va fi inaltimea aproximativa a copilului vostru la varsta matura, calculul urmator va va ajuta:
  • pentru BAIETI: (talia TATALUI + talia MAMEI)/2 + 6 cm
  • pentru FETE: (talia TATALUI + talia MAMEI)/2 - 6 cm
Stiati ca la nastere, inaltimea capului copilului reprezinta un sfert din lungimea totala, la doi ani acesta reprezinta o cincime, la 5 ani o sesime, la 12 ani 1/7 iar pentru un adult capul reprezinta 1/8 din inaltime ?!

Repere de crestere (cifre medii)



sursa:http://bim.bam-bum.ro