30 iun. 2012

Tratamentul ayurvedic impotriva oboselii si stresului

Oboseala, o stare din pacate atat de cunoscuta noua tuturor, poate avea multiple cauze, de la un regim de munca suprasolicitant insotit de un stil de viata dizarmonios, pana la boli grave ale diferitelor organe.
Daca ne cofruntam cu aceasta stare este intelept sa n-o ignoram si sa vedem ce anume se ascunde in spatele ei, pentru a putea lua masurile cele mai potrivite pentru indepartarea ei. In situatia fericita in care oboseala nu se datoreaza unei boli deja instalate putem lua cateva masuri eficiente pentru indepartarea ei.
In primul rand trebuie sa ne organizam programul zilnic astfel incat sa respectam toate nevoile fundamentale ale corpului, si anume nevoia de hranire, de relaxare si odihna si nevoia de activitate.

Medicina Ayurveda

Medicina Ayurveda se deosebeste de toate celelalte sisteme medicale prin faptul ca abordeaza fiinta in mod holistic si prin faptul ca tine cont de particularitatile individuale ale fiecarei persoane, particularitati determinate de tipologia ei constitutionala. Indiferent de tipologie, este important sa ne odihnim corespunzator si in special intre orele care asigura cea mai buna regenerare a sistemului nervos (22 – 6), sa folosim in alimentatie multe legume si fructe proaspete, cat mai putine alimente conservate si gatite excesiv, sa ne hidratam corespunzator (minim 2 litri de apa zilnic), folosind o apa de buna calitate, sa facem zilnic minim 20 de minute de gimnastica etc. De asemenea, Ayurveda pune un mare accent pe ajutorul plantelor medicinale in prevenirea si tratarea starilor de dezechilibru care pot apare in universul individual al fiintei, inclusiv in prevenirea si tratarea oboselii.

Ashwagandha Rasayan Tab

Suplimentul alimentar ayurvedic Ashwagandha Rasayan Tab are actiune regeneranta, imunostimulatoare si reintineritoare.

Withania somnifera (Ashwagandha) continuta in Ashwagandha Rasayan Tab, care este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Ginseng Indian, are o reputatie traditionala ca tonic sau planta adaptogena cu mai multe actiuni nespecifice care contracareaza efectele stresului si promoveaza bunastarea fizica si mentala a corpului. Withania somnifera isi exercita efectele sale medicinale prin lactonele steroidale si alcaloizii continuti. Acestea actioneaza ca precursori hormonali care pot fi utilizati de organism, fiind convertiti in hormoni umani fiziologici atunci cand este cazul. Glicozidele din Withania somnifera au o semnificativa activitate antistres. Potrivit cercetarilor, ingredientul activ Withaferine-A ia parte la activitatile antibiotice si antitumorale. Withania somnifera este cunoscuta ca o planta revitalizanta care asigura o nutritie corespunzatoare a tesuturilor, in special a muschilor si a oaselor, sprijinind in acelasi timp functionarea corespunzatoare a glandele suprarenale si sistemului reproducator. Withania somnifera, in combinatie cu Chlorophytum arundinaceum are proprietati puternic afrodisiace, care ajuta la consolidarea organele sexuale si promoveaza rezistenta de lunga durata. Chlorophytum arundinaceum este o sursa bogata de saponine care prezinta si proprietati de stabilizare a membranei, este imunostimulent, hipocolesterolemiant si antitumoral. Chlorophytum arundinaceum este un tonic afrodisiac, potentiator de libidoului si anabolizant in actiune.

Asparagus racemosus, a treia componenta a produsului, are si ea actiune tonic nutritiva, regeneranta, antiinflamatoare, antifebrila si preventiv antitumorala. Ashwagandha Rasayan Tab ajuta la eliminarea tulburarilor psihice generate de oboseala, precum si a celor legate de varsta inaintata, are actiune adaptogena (faciliteaza adaptarea la stresul cotidian).

Suplimentul Ashwagandha Rasayan Tab poate fi utilizat atat de catre barbati cat si de femei, actioneaza pentru a calma sistemul nervos si a genera un somn odihnitor, este un remediu bun impotriva imbatranirii, intareste capacitatea organismului de a-si mentine homeostazia, previne si reduce dezechilibrele care pot duce la boli, fie prin subnutritie, prin lipsa de somn, prin stres mental ori fizic sau cauzate de toxinele chimice din mediul inconjurator. Ashwagandha Rasayan Tab ajuta la combaterea anxietatii, oboselii, stresului, contribuie la refacerea corpului dupa boli infectioase, ajuta la stimularea imunitatii, este adjuvant in terapia anti-tumorala.

Globy Forte

In cazul in care oboseala este insotita si de anemie de mare folos este utilizarea suplimentului alimentar Globy Forte ce contine principii active care determina efecte de detoxifiere si tonifiere generala a ficatului si splinei, contribuind astfel la mentinerea calitatii optime a sangelui. Acest supliment contine un amestec de plante foarte eficiente pentru corectarea anemiei;
- Emblica officinalis (Indian Goosberry, Amla) este un antioxidant puternic, contine minerale, vitamine, in special vitamina C, asigura o mai buna absorbtie a fierului in organism. Astfel, previne si trateaza anemia.
Actiunea antioxidanta a vitaminei C stabilizeaza acidul folic in alimente si in plasma. Vitamina C determina absorbtia fierului anorganic solubil prin chelare sau prin mentinerea lui in forma redusa (feroasa). De asemenea, planta are proprietati de regenerare, de tonifiere, puternic antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulente si antitumorale.
- Punica granatum (Rodie, Dadhima) contine numeroase minerale (in special fier), acid folic si aminoacizi, are activitate antitumorala, este cunoscuta ca o sursa puternica de antioxidanti, scade absorbtia colesterolului, mareste excretia fecala de colesterol, reduce tensiunea arteriala sistolica in hipertensiune.
- Rubia cordifolia (Indian Madder, Manjistha) este utilizata pentru purificarea sangelui, inhiba agregarea trombocitelor, are actiune antioxidanta, radioprotectoare.
- Tinospora cordifolia (Tinospora, Guduchi) este un imunostimulent eficace, care mareste eficienta actiunii protective a celulelor albe din sange si ajuta la consolidarea propriului sistem imunitar al corpului.
- Curcuma Amada (Amada) are proprietate antioxidanta puternica, contine vitamina A, proteine, acizi grasi, minerale si carbohidrati, stimuleaza formarea sangelui, este foarte eficienta in diabet.
Globy Forte are efect egenerator si tonic general, fiind extrem de utila in perioada de convalescenta si persoanelor supuse unor suprasolicitari fizice si sihce de lunga durata.

Memo On

In cazul in care oboseala este predominant psihica se recomanda utilizarea suplimentului alimentar Memo On, stimulent natural al memoriei. Compozitia sa din plante si extracte naturale din plante stimuleaza sistemul nervos, procesele mentale, imbunatateste capacitatea de stocare si de redare a informatiilor, contribuind astfel la cresterea performantelor intelectuale si cognitive.
Produsul ofera un sentiment de optimism, incredere, prospetime si claritate la nivel mental. Diminueaza efectele oboselii mentale, epuizarii nervoase si anxietatii. Este recomandat in special elevilor, studentilor si persoanelor care depun un efort intelectual sustinut. Are un efect tonic asupra creierului, benefic persoanelor in varsta. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca terapie adjuvanta in caz de tulburari ale sistemului nervos.

Spirulina Star

Persoanelor cu regim alimentar dezechlibrat le este recomandat suplimentul alimentar Spirulina Star. Spirulina ( Arthrospira platensis) este o specie de alga albastra cu o mare valoare biologica.
Ea contine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, peste, soia, etc. Contine aminoacizi esentiali si neesentiali, o gama larga de vitamine si cantitati semnificative ( A, E, D, K) si in special vitamine B12.
Contine, de asemenea, saruri minerale si oligoelemente din care mai importante sunt: calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum si acizi grasi polinesaturati.
Consumul constant de Spirulina, prin compozitia ei complexa si echilibrata, vine sa corecteze carentele in minerale si vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicata in special in regimurile alimentare hipocalorice si neechilibrate, persoanelor care tin regimuri de slabire, varstnicilor, copiilor, persoanelor care depun eforturi fizice mari si sportivilor de performanta.
Spirulina reprezinta una din cele mai bune surse naturale de vitamina B12 in special pentru copii si pentru cei care recurg la regimuri vegetariene. Are efect hipocolesterolemiant si este eficienta in prevenirea s tratarea afectiunilor vasculare ocluzive. Spirulina are actiune antivirala impotriva virusului HIV si virusului HSV1, responsabil de aparitia herpesului labial.
In produsul Spirulina Star efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale carei principale actiuni sunt : adaptarea la stres si suprasolicitari, tonic nervos si regenerant global, reintineritor si afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator si antitumoral.
Produsul Spirulina Star este recomandat pentru corectarea tuturor deficientelor de principii nutritive naturale, pentru cresterea capacitatii de adaptare la efect fizic si psihic, pentru stimularea imunitatii, pentru efectele antitumorale si de protectia in cursul terapiilor radioactive si citostatice. Poate fi utilizat cu rezultate bune atat de copii, cat si de varstnici si persoane in convalescenta.


sursa:sfatulmedicului.ro

29 iun. 2012

Am salvat piciorul sotului meu de la operatie cu pansamentele umede

Ulcerul varicos este una din cele mai frecvente afectiuni dermatologice, fiind specifica persoanelor ce sufera de insuficienta venoasa cronica. Tratamentul ulcerului varicos este de lunga durata, pana la 50% dintre pacientii cu ulcer varicos avandu-l neinchis de mai mult de 9 luni. De cele mai multe ori, tratamentele traditionale cu diverse creme locale nu dau rezultate, ulcerul fiind expus riscului de suprainfectare si de a ramane deschis. In ultimii ani a inceput sa fie din ce in ce mai mult utilizat cu succes tratamentul ulcerului varicos cu pansamente umede. Aceste pansamente au rolul de a curata ranile sau de a stimula regenerarea tesuturilor, pastrand un mediu umed echilibrat si sustinand vindecarea naturala. Asocierea pansamentelor umede cu fesile sau ciorapii de compresie creste semnificativ sansele pacientului de a-si vindeca ulcerul varicos.

In cele ce urmeaza, doamna M. W. ne va impartasi experienta dumneaei in utilizarea acestor pansamente pentru a trata ulcerul varicos al sotului, M. M.

Interviu

I: Cum a aparut rana sotului dumneavoastra?
M. W.: Sotul meu este un pacient diagnosticat cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca stadiul III si insuficienta venoasa cronica. In luna mai a anului 2011, din cauza statului prelungit in picioare, ca urmare a activitatii sale profesionale, picioarele i s-au umflat foarte tare si pantofii au devenit incomozi si i-au produs rani.

I: Cum a tratat sotul dumneavoastra atunci aceste rani?
M. W.: In momentul aparitiei ranilor, sotul meu nu se afla in tara si a neglijat tratamentul, acest lucru ducand la infectarea lor. La intoarcerea in tara a fost consultat de medicul dermatolog si s-a inceput tratamentul cu antibiotice si creme pe baza de acid hialuronic. In acelasi timp i-a fost facuta o echografie Doppler care a evidentiat si o afectare arteriala. Analizand aceasta echografie, medicul chirurg a recomandat o operatie de refacere a circulatiei cu avertizarea ca se poate sa se ajunga chiar la amputatie.

I: Care a fost evolutia ranii cu acest tratament?
M. W.: Desi am urmat tratamentul cu crema pe baza de acid hialuronic timp de 2 luni si jumatate nu am observat nici o ameliorare. Cautand pe internet alte solutii de tratament, am gasit mai multe materiale informative care vorbeau despre tratarea unor rani similare cu ale sotului meu cu pansamente umede. Am aflat astfel ca la firma Hartmann exista un serviciu de consiliere a pacientilor cu astfel de rani, serviciu disponibil la numarul gratuit de telefon (Telverde) 0800 800 943 sau on-line pe site-ul www.cumvindecamplagile.ro. Am apelat la acest serviciu si am fost invatata sa utilizez aceste pansamente in functie de cum arata rana in acel moment.

I: Cu ce pansament ati inceput tratamentul si care a fost evolutia?
M. W.: In momentul in care am sunat la Telverde, rana era acoperita cu o crusta neagra si in jurul acesteia erau depozite de culoare galbena ce nu se puteau indeparta atunci cand ii spalam rana. Mi s-a recomandat atunci un pansament care se numeste Tender Wet 24, pentru a inmuia crusta si depozitele. In acelasi timp mi s-a explicat ca este esential ca sotul meu sa poarte fesi sau ciorapi de compresie pentru a trata si insuficienta venoasa care a determinat aparitia ulcerului. Dupa o luna de tratament cu Tender Wet 24 rana era mult mai curata si am mers din nou la consultatie la medicul chirurg pentru a trata afectiunea arteriala.

I: Care a fost recomandarea chirurgului in acest moment?
M. W. Medicul chirurg a recomandat interventia imediata pe vasele de sange afectate si apoi pansarea cu pansamente sterile si creme, pana la o a doua interventie de plastie de piele, considerand ca aceasta este singura solutie de vindecare. Sotul meu a acceptat si a fost supus interventiei chirurgicale in august 2011 cand s-a facut si o curatare totala a crustelor inmuiate deja cu Tender Wet 24. Fiind insa speriat de o a doua interventie si mai ales dupa ce vazuse cum a evoluat rana cu pansamente, am decis impreuna sa apelam la serviciul Telverde pentru a pansa rana postoperator.

I: Care a fost pansamentul recomandat dupa operatie?
M. W.: Fiind curatata chirurgical, rana era rosie, granulata si nici nu supura mult si mi-a fost recomandat sa pansez cu HydroTac. Acesta este un pansament ca un burete, din spuma poliuretanica si are pe fata care se aplica pe rana un strat de gel ce nu permite lipirea dar asigura si un mediu umed. Pentru a-l fixa am utilizat compresele Medicomp si fesile de fixare Peha Crepp.

I: Cat de des ati schimbat pansamentul si cum s-a simtit sotul pe parcursul tratamentului?
M. W.: HydroTac-ul a fost schimbat o data la 3-4 zile, fapt ce i-a permis sotului meu sa isi desfasoare activitatile zilnice in mod obisnuit, el fiind foarte activ. Schimbul pansamentului era nedureros si usor de facut de catre mine, acasa. Inca de la primele sfaturi primite de la consilierul medical Hartmann am fost invatata cum sa spal rana si pielea din jurul ei si cum sa pansez cu fiecare tip de pansament. De asemenea, mi s-a explicat ca este importanta si ingijirea pielii din jurul ranii cu un ulei hidratant, ulei Menalind. Utilizarea acestui ulei a redat pielii aspectul sanatos si a mentinut-o neteda si hidratata.

I: Cat timp ati folosit pansamentul HydroTac si cu ce rezultate?
M. W.: Evolutia buna se putea observa de la un schimb de pansamente la altul. Acest lucru si faptul ca am mentinut pemanent legatura cu consilierul medical Hartmann, ne-a dat incredere ca vom putea inchide rana fara a mai apela la chirurgie. Dupa 2 luni de tratament cu HydroTac rana s-a inchis, pentru noi fiind o mare bucurie iar pentru medicul chirurg o mirare.

I: Ca o concluzie, ce parere aveti despre acest tratament si despre serviciul de consultanta Hartmann?
M. W.: Consultanta pe care firma Hartmann o asigura este benefica si la indemana oricarei persoane. Facand o comparatie cu tratamentul initial cu crema pe baza de acid hialuronic, pansamentele umede au fost mai ieftine si rezultatele au inceput sa se vada imediat. In acelasi timp, sfaturile primite la telefon si pe e-mail m-au ajutat sa pansez singura sotul si l-au invatat cum poate de acum sa previna reaparitia ulcerului. De aceea, pentru sotul meu a devenit obisnuinta sa poarte ciorapii compresivi, sa isi maseze picioarele cu ulei Menalind, sa poarte incaltaminte adecvata si sa evite statul prelungit in picioare si orice traumatism.

Multumim consultantilor Hartmann pentru sprijinul acordat neconditionat!
Puteti accesa serviciul de consultanta pentru rani cronice apeland gratuit 0800 800 943, de luni pana joi intre orele 09:00 – 12:00 sau intrand pe

28 iun. 2012

Alimentatia la sugarul de 10 luni

In principiu la varsta de 10 luni sugarul poate primi orice fel de fructe daca se tine cont de urmatoarele:


  • fructele sa fie proaspete, bine coapte
  • sa nu contina samburi, coji sau codite cu care copilul se poate ineca; in acest sens se vor indeparta cojile, samburii si coditele inainde de a le oferi sugarului
  • daca sugarul nu stie sa mestece inca bine, fructele se vor oferi sfaramate sau zdrobite; merele intregi sau bucati vor fi oferite cu mare prudenta deoarece sugarul se poate asfixia cu o bucata de mar, de aceea la cei care nu stiu sa mestece inca foarte bine marul se va da sub forma de piure sau dat prin razatoare
  • unele fructe cum sunt fragii, capsunile, caisele pot determina alergii, mai ales la copii care au o predispozitie pentru afectiuni alergice; la astfel de copii e mai bine sa se evite astfel de fructe
  • sa se urmareasca daca sugarul tolereaza un anumit fruct; daca se observa aparitia diareei, colicilor abdominale, eruptii cutanate dupa consumarea unui tip de fructe, acestea se vor evita in continuare.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist

    Sursa: Copilul.ro
  • 27 iun. 2012

    Prevenirea rahitismului la sugar

    Vigantol Oil se administreaza pentru profilaxia rahitismului la toti sugarii, zilnic 1-2 picaturi pana la varsta de 18-24 luni. Dupa aceasta varsta se administreaza numai in lunile reci, in timp ce in lunile de vara expunerea la soare stimuleaza sinteza vitaminei D la nivelul pielii.

    Pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a copiilor cel mai bun remediu este un regim de viata sanatos, adica:

  • alimentatie sanatoasa, variata – din toate grupele alimentare: legume, fructe, carne, lactate si echilibrata, evitandu-se excesul de dulciuri, bauturi carbogazoase, sucuri dulci etc.
  • activitate fizica regulata, de preferat cat mai multe activitati in aer liber in detrimentul jocurilor pe calculator sau televizorului, care pot determina suprasolicitarea ochilor, dezvoltarea vicioasa a scheletului (coloana vertebrala in special), tulburari metabolice, iritabilitate si alte tulburari de comportament.

    Avand in vedere necesitatile crescute ale organismului in crestere, se poate suplimenta din cand in cand alimentatia copilului cu cate o cura de multivitamine, mai ales la acei copii la care este mai dificil de mentinut un regim alimentar echilibrat.


    Exista in comert numeroase tipuri de suplimente alimentare care contin in diverse formule si concentratii multivitamine si minerale, sub forma de comprimate, siropuri, tablete masticabile etc.


    Indiferent ca se cheama Pikovit, Eurovit, Cavit, Multivit etc. important este continutul si sa fie in doze adecvate pentru copii. Acestea se elibereaza si fara prescriptie medicala, fiind suplimente alimentare, deci puteti cere si sfatul farmacistului.


    Insa trebuie sa tineti cont ca exista si supradozare vitaminica, de aceea aceste preparate nu trebuie luate continuu si in nici un caz nu trebuie luate doua preparate multivitaminice simultan.



    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist

    Sursa: Copilul.ro
  • 26 iun. 2012

    Aparitia dintilor de lapte

    Dentitia de lapte (caduca de lapte), apare in jurul varstei de 4-8 luni. Aceasta este compusa din 20 de dinti. Dintii copilului incep sa se formeze inca din viata intrauterina si cresc constant inca de la nastere pana in momentul in care acestia incep sa se vizualizeze ( erup dupa varsta de 4-6 luni).

    Acest eveniment este emotionant in special pentru parinti, sugarului ii provoaca insa neplaceri.

    Ordinea aparitiei dintilor este urmatoarea:

  • incisivii mediani inferiori, in jurul varstei de 5-8luni
  • incisivii mediani superiori, in jurul varstei de 8-10 luni
  • incisivii laterali, 2 perechi, la 10-12 luni
  • premolari, in jurul varstei de un an
  • molari, in jurul varstei de 2 ani
  • completarea dentitiei, in jurul varstei de 3 ani

    Exista o anumita ordine a aparitiei dintilor, care se pastreaza pana la varsta de 6-7 ani, cand dintii de lapte sunt pe rand inlocuiti cu cei definitivi.

    Au fost consemnate cazuri extreme, copii ai caror dinti erau configurati inca de la nastere sau din contra copii ai caror dinti nu au erupt decat in jurul varstei de 14 luni. Acest lucru nu are neaparat o semnificatie patologica.

    Eruptia dintilor, calitatea dentitiei si bolile stomatologice au o anumita componenta determinata genetic. Lipsa vitaminei D, influenteaza de asemenea ordinea aparitiei dintilor si varsta la care acestia apar si este de cele mai multe ori un simptom asociat rahitismului (boala sistemica cauzata de lipsa vitaminei D).

    Simptomele aparitiei dintilor de lapte

    Specialistii nu au stabilit deocamdata cu exactitate daca anumite simptome precum varsaturile, diareea sau febra sunt secundare eruptiei dentare sau daca acestea apar independent, in aceasi perioada.

    Alte simptome sunt considerate totusi specifice pentru aceasta etapa fiziologica (hipersalivatie, anorexie, neliniste, etc)

    Simptomele care anunta aparitia dintilor difera de la un copil la altul in functie de mai multi factori (varsta, rezistenta la durere, imunitate)

    Simptomele cel mai des intalnite sunt:

  • hipersalivatie
  • gingivita (inflamatia mucoasei gingivale). Gingiile apar iritate, umflate si dureroase la atingere.
  • iritabilitate, irascibilitate, neliniste, schimbari comportamnetale
  • lipsa poftei de mancare este des intalnita, copilul care anterior se alimenta corespunzator, refuza chiar si alimentele preferate
  • insomnie, somn agitat, plas in timpul somnului, mai ales noaptea
  • subfebrilitatea, febra, diareea, varsaturile, nu au fost asociate strict cu eruptia dintilor si nu este unanim acceptata de medicii pediatrii

    Febra este rar asociata cu eruptia dentara, inflamatia gingiilor secundara acestui fenomen, poate provoca cel mult o stare subfebrila (intre 37 si 38 de grade celsius).

    Orice stare febrila asociata eruptiei dentare trebuie privita independent de aceasta si trebuie investigata cu atentie deoarece are mai mult ca sigur o alta cauza.

    Febra asociata eruptiei dintilor poate fi secundara scaderii usoare a imunitatii in aceasta perioada si astfel a contactarii unei infectii (cel mai frecvent infectii in sfera ORL).

    Un sindrom febril (temperaturi mai mari de 39 grade celsius), care persista sau recidiveaza pe parcursul a mai multor zile, face necesar consultul medical de specialitate, care poate determina cauzele acesteia si poate stabilii algoritmul terapeutic corect.

    Sfaturi pentru diminuarea discomfortului secundar eruptiei dintilor

  • folosirea suzetei din cauciuc ajuta la diminuare discomfortului si previne introducerea in gura a obiectelor din mediul inconjurator sau a jucariilor
  • alimentatie predominant lichida sau cu solide paserate (ceaiuri, compoturi, supe, carnita paserata, budinci, etc)
  • eviatrea alimentelor fierbinti sau reci
  • masarea usoara a gingiilor copilului poate diminua temporar durerea secundara eruptiei dintilor
  • administrarea acetaminofenului (paracetamolului) atunci cand este cazul (subfebrilitati, durere accentuata). Efectele analgetice si antipiretice ale acetaminofenului vor ameliora simptomele neplacute datorate eruptiei dintilor.
  • pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare. O igiena inadecvata poate favoriza infectiile locale. Hipersalivatia favorizeaza de asemenea aparitia eruptiilor cutanate periorale (urticarii, eczeme).

    Folosirea suzetei trebuie intrerupta inaintea varstei de 2 ani, pentru a evita astfel aparitia defectelor de dentitie care pot deveni ireversibile.

    Multi pediatrii nu mai recomanda folosirea suzetei nici ca suplinitor al afectiunii (binecunoscutul efect de calmare), deoarece acesta poate determina o dezvoltare inadecvata, necorespunzatoare a capacitatii de intelegere.
    Sursa: Copilul.ro
  • 25 iun. 2012

    Preparate speciale si bauturi

    Avantajele pe care le resupune aceatsa varianta sunt: Aveti controlul deplin atat asupra modului de preparare, dar si a ingredientelor. Mai mult, mancarurile gatite acasa sunt mult mai ieftine.

    Daca nu va descurcati, apelati la carti de specialitate. Nu uitati sa verificati temperatura alimentelor inainte de a le oferi bebelusilor, in special daca ati gatit la cuptorul cu microunde (care pastreaza mai puternic temperatura ridicata a mancarii). Daca este cazul, alimentele pot fi inmuiate in lapte matern sau preparate de lapte sau chiar apa. Pana la varsta de un an alimentele oferite copiilor nu trebuie condimentate, avandu-se grija si la cantitatea de sare sau zahar.
    Initial conservele cuprindeau un singur fruct, leguma sau carne. Treptat s-a trecut la diferite amestecuri, chiar si la crearea "mesei de-a gata". Aceste conserve, insa, au starnit  protestele nutritionistilor, parintilor si medicilor, dat fiind ca au foast adaugate sare, zahar si cereale rafinate, care-si pierd calitatile vitaminizante.

    Fiti foarte atenti cand cumparati astfel de conserve la scrisul mic de pe cutie, sa nu fie in amestecuri fructele si legumele cu fainoasele si sa nu contina adaosuri de zahar sau sare.

    Nu cumparati budinci pe baza de amidon din porumb sau deserturi cu gelatina, deoarece acestea contin cantitati mari de zahar si nu au valoare nutritiva adecvata. In schimb sunt preferate fructe simple pisate, care ii vor placea foarte tare unui copil care nu a consumat dulciuri rafinate.
    Toti copii se ineaca putin cand incearca sa manance alimente taiate in  bucati, din cauza ca nu sunt obisnuiti. Dar, in 9 din 10 astfel de cazuri, copii se nu au nevoie de ajutor dand afara bucata fara mari probleme. Daca insa nu reuseste scoateti-le dumneavoastra daca le vedeti, iar - daca nu o vedeti - asezati bebeblusul cu burta pe genunchi, cu capul in jos si cu fundul in sus si bateti-l cu palma pe spate intre umeri de cateva ori.

    Cele 10 alimente care sunt cele mai succeptibile de a se ineca copilul de pana la 5 ani cu ele sunt: bomboanele, cremvustii, strugurii, alunele, bucatile sau feliutele de carne, prajiturelele, untul de arahide, bucatile de morcov crud, floricelele de porumb ori bucatile de mar. Nu se pune problema nematurizarii organice a copilului. Accidente se intampla in cazul inhalarii bruste si profunde a acestora (daca este luat prin surprindere, chicoteste, plange, rade, atunci cand mananca). Aceasta inhalare brusca poate produce aspirarea alimentelor din cavitatea bucala direct in caile repiratorii, blocand respiratia.

    Sigur ca nu e cazul sa i se interzica sa manance aceste alimente, dar trebuie supravegheati atunci cand invata sa mestece, iar alimentele taiate in bucati cat mai mici.
    Cat timp bebelusul bea inca din biberon, este bine sa i se dea numai lapte si apa. Sucurile se mai amana putin din cauza continutului bogat al acestora in zaharuri simple. Acestea favorizeaza aparitia cariilor dentare si pot diminua apetitul copilului pentru alte alimente cu o valoare nutritiva mai ridicata.

    Acestea sunt admise cand bebelusul incepe sa bea din cana, insa trebuie selectate cu grija. Astfel, alegeti sucurile 100 % naturale si evitati-le pe cele din portocale, multi sugari menifestand o tolaranta scazuta si chiar alergii la acesta.

    Deoarece sucurile contin zaharuri simple nu administrati copilului o cantitate mai mare decat 110 - 230 ml pe zi, care pot fi diluate cu apa, in primele 9 - 12 luni.

    Este recomandabil sa evitati sucurile acidulate, pentru ca zaharul, cofeina si colorantii artificiali pot dauna bebelusului.

    Sursa: Copilul.ro

    23 iun. 2012

    Alimentatia bebelusului la sfarsitul primului an de viata

    Desi mult timp s-a crezut ca galbenusul de ou joaca un rol important in dieta bebeblusilor, ca o puternica sursa de fier, cercetarile recente au demonstrat ca fierul din acesta se absoarbe foarte putin in intestinul sugarului. O alta problema este ca galbenusul de ou poate interfera cu absortia fierului provenit din alte surse alimentare, daca oul nu se consuma cu un aliment bogat in vitamina C. Mai mult decat atat, galbenusul contine o mare cantitate de colesterol, care poate produce ingrosarea si rigidizarea peretilor arteriali prin asteroscleroza. Se considera ca are o puternica influenta si in producerea infactului miocardic, de asemenea. Albusul de ou poate determina alergii unora dintre sugari, in special cand exista antecedente familiale de acest gen.
    Cum alimentele necesare la aceasta varsta sunt numeroase, va prezentam o lista cu produsele care pot fi cosumate de bebelus la finele primului an de viata:

    Micul dejun: cereale (cereale neindulcite reci sai fierturi calde din produse pe baza de faina de greu integrala sau ovaz integral), clatite, suc, lapte, fructe, paine prajita.

    Pranzul: legume (cele de culoare galbena sau verde, taiate in bucati), cartofi, produse pe baza de soia sau leguminoase, mici tartine (de exemplu cu unt de arahide diluat cu lapte din soia ori amestecat cu piure de banane), fructe, lapte sau iaurt din soia, paine prajita.

    Cina: Fructe si lapte din soia, cereale sau ceea ce mananca restul familiei.

    Laptele: nu se administreaza intre mese; ramane in stomac 3 - 4 ore si taie pofta de mancare a bebelusului.

    Sucul de fructe: se ofera copilului intre mese sau la micul dejun, in fiecare zi.

    Painea: Este recomandata painea din secara sau din faina de griu integrala, la mese si intre ele.

    Alimentele congelate: sunt binevenite oricand.

    Laptele si preparatele din lapte, carnea de pui tocata si legumele se altereaza mai rapid daca sunt tinute afara din frigider.
    Fluorul - cand apa din care bea bebelusul nu este fluorata, este necesara administrarea acestuia astfel: copii cu varsta intre 6 luni si 3 ani: 0,2 - 0,5 miligrame de fluor; intre 3 si 6 ani: 0,5 miligrame; intre 6 si 12 ani: 1 miligram.

    Fierul - administrarea acestua este necesara incepand cu bebeblusii de la 4 la 6 luni. Copii cu varste cuprinse intre: 6 luni - 3 ani - 10 miligrame de fier zilnic, in care se include cantitatea acumulata din alimente.

    Vitamina D - este sintetizata de organismul uman prin expunerea capului si mailor la soare cel putin doua ore pe saptamana. Deficitul de vitamina D produce rahitismul (caracterizat prin rezistenta scazuta a oaselor si fragilitatea acestora), de aceea este recomandabila administrarea de vitamina D la cea mai mica suspiciune ca bebeelusul nu este suficient expus la soare.

    Vitamina B 12 - este recomandata in special pentru bebelusii care au o dieta preponderent vegetala, astfel: cu varste cuprinse intre 6 luni si 1 an - 0,5 micrograme, iar pentru cei intre 1 si 3 ani de 0,7 micrograme.

    Pentru copiii mici nu este recomandabila alcatuirea unei diete sarace in grasimi.  - pana la 2 ani copii au nevoie de un numar mare de grasimi pentru o crestere normala si o dezvoltare fireasca a creierului. Aceste grasimi se gasesc in soia, unt de arahide, avocado, etc. Cele de ordin animal trebuie evitate. Uleiurile vegetale, insa, sunt binevenite.
    Carnea - contine grasimi si colesterol, ceea ce determina, in cantitati mari, obezitate, tumori maligne, boli cardio-vasculare.

    Alimentele indulcite - sucurile indulcite cu zahar, bomboanele, bauturile acidulate diminueaza apetitul copilului pentru alte alimente mai bogate in vitamine si substante necesare si pot determina aparitia cariilor.

    Produsele lactate - contin lactoza, proteine animale, grasimi, fiind preferabil sa se inlocuiasca cu lapte din soia.

    Cofeina - se afla in bauturile racoritoare de genul "coca-cola", in ciocolata si in ceaiul negru.

    Coloranti si aromatizanti artificiali - pot determina diferite afectiuni, inclusiv tulburari de comportament (mai rar intalnit).

    Siropul de porumb si mierea - contin spori butolinici, sistemul digestiv al copilului de pana la un an nefiind destul de maturpentru a distruge acesti agenti patogeni.

    Sursa: Copilul.ro

    22 iun. 2012

    Factorii ce influenteaza aparitia iritatiei

    Factorii care precipita aparitia iritatiilor de la scutec sunt urmatorii:


  • igiena necorespunzatoare (fecalele si urina sunt principalii factori iritanti), umezeala si caldura locala

  • alimentatia artificiala a sugarului (laptele praf)

  • administrarea antibioticelor pentru diferite afectiuni

  • detergentul sau alte substante iritante utilizare pentru igienizarea scutecelor

    Infectia fungica (candida) este de asemenea destul de frecvent intalnita in randul sugarilor care folosesc scutece si este precipitata de asemenea de igiena necorespunzatoare de la acest nivel.

    Candida este un germene saprofit (care este regasit in mod normal in flora tegumentra) si care se poate inmulti si dispersa intr-un anumit context patologic.

    Infectia fungica cu candida este favorizata de administrarea antibioticelor deoarece acestea sterilizeaza (omoara) flora fiziologica (normala) a pielii, schimba ph-ul acesteia si este urmata in majoritatea cazurilor de o astfel de infectie.

    Infectia fungica apare la nivelul pliurilor tegumentare, perineului (regiune anatomica cuprinsa intre organele genitale externe si anus) si se poate extinde la nivelul organelor genitale externe, mai ales la fetite (vulvita sau vaginita candidozica).

    Aceasta infectie este destul de usor de recunoscut si apare sub forma unor depozite albe, punctiforme localizate de-a lungul pliurilor inghinale, anusului si labiilor la fetite.

    Pielea adiacenta este eritematoasa (rosie) si uneori pruriginoasa (provoaca mancarime), iar daca nu este tratata corespunzator poate provoca in cazuri mai rare anumite complicatii (durere, exfolierea pielii, leziuni ulcerative superficiale, extinderea infectiei in alte regiuni anatomice).

    Dermatita seboreica este o afectiune localizata care poate fi determinata de asemenea si de folosirea scutecelor.

    Dintre factorii predispozanti pentru aparitia dermatitei seboreice amintim tulburarile hormonale postnatale (suprastimularea glandelor seboreice secundara transmiterii transplacentara de la mama la fat a hormonilor materni).

    Glandele seboreice (care secreta sebuum, o substanta uleioasa) sunt stimulate excesiv si pot determina dermatita seboreica. Netratata, afectiunea se poate agrava prin suprainfectare bacteriana sau fungica (sebumul este un bun mediu de cultura pentru diferiti agenti infectiosi, in special pentru stafilococ).

    Infectiile bacteriene pot provoca diferite tipuri de dermatite sau eczeme in randul copiilor care folosesc scutece. Germenii cel mai frecventi implicati sunt stafilococul auriu si streptococul.

    Acest tip de iritatie provocata de o infectie bacteriana nu este o urgenta medicala, insa trebuie tratata corespunzator, prin pastrarea unei igiene corespunzatoare si eventual administrarea unui tratament local cu antibiotic (unguent).
    Sursa: Copilul.ro
  • 21 iun. 2012

    Alergiile la mancare

    Pentru ca este mai putin probabil sa produca alergii, orezul este indicat atunci cand incepeti sa hraniti copilul si cu mancare solida. 90% dintre alergii sunt cauzate de lapte, oua, alune, peste, soia si grau).

    Medicii spun ca reactiile pot fi intarziate, insa in general o alergie survine in cateva ore. Simptomele sunt urticarie, ameteli, stari de voma, diaree, iar in unele cazuri pot aparea si insuficiente respiratorii.

    Fructele si legumele
    De obicei parintii incep cu cartofi dulci, suc de mere, mazare, fasole verde, piersici si pere. Nu amestecati mai multe tipuri de fructe sau legume pentru ca poate fi prea mult pentru stomacul micutului. Hraniti copilul cu un singur tip de fruct sau leguma timp de o saptamana inainte de a introduce un altul.
    Carnea
    Pe masura ce copilul creste, laptele va fi inlocuit de alte alimente. Nivelul de proteine va fi mai scazut. De-aceea carnea de vita, de miel, de pui, de curcan si de porc sunt surse importante de proteine.

    Contrar ceea ce se crede, copiii nu au nevoie de dinti pentru a putea manca alimente maruntite. Intre 9 si 12 luni majoritatea copiilor poate apuca bucati intre policar si aratator si le pot duce la gura. In aceeasi perioada, puteti observa interesul in crestere al copiilor pentru ceea ce mancati dumneavoastra. Va puteti da seama de asta daca se apleaca spre sau tinde sa apuce farfuria dumneavoastra.


    Nu-i oferiti copilului in aceasta perioada bomboane, guma de mestecat, floricele de porumb, covrigei, chipsuri, unt de arahide, morcovi cruzi, branza sau carne care nu este maruntita suficient. Toate aceste alimente trebuie pastrate intr-un dulap la care copilul sa nu aiba acces.

    Dupa 12 luni: Introducerea altui tip de lapte decat cel de la san sau cel praf.

    Pana sa implineasca un an, majoritatea copiilor consuma trei mese pe zi, constand in cereale, mancare speciala si lapte praf sau lapte de la san. In zilele calduroase dati-i copilului mai mult lapte sau apa si evitati fructele dulci. Dupa implinirea varstei de un an, copii pot incepe sa consume alt tip de lapte. Laptele de vaca este cel recomandat in general, in cazul in care copilul nu este alergic. Acesta este o sursa importanta de proteine si calciu dar este sarac in acid folic, fier, vitamina C si vitamina E. Aceste elemente pot fi obtinute insa din alte alimente cum ar fi cereale, carne rosie, soia, grau, fasole, linte, toate fiind surse importante de fier. Sucul de portocale, de grapefruit, broccoli, conopida, pepenele rosu si kiwi sunt surse ideale de vitamina C care ajuta asimilarea fierului in corp.

    Surse de acid folic sunt painea, broccoli, sparanghelul, fasolea si papaya.

    Dieta unui copil trebuie sa fie variata. Aveti incredere in gustul copilului si lasati-l din cand in cand sa aleaga ceea ce mananca.


    Sursa: Copilul.ro

    20 iun. 2012

    Factori perturbatori in dezvoltarea auzului

    Ce poate impiedica dezvoltarea auzului?

    Sunt unii factori care pot perturba auzul:
  • Expunerea prelungita la sunete puternice cu un nivel al decibelilor crescut care se intalnesc in apropierea aeroporturilor sau la concerte.
  • Boli ereditare de auz
  • Probleme la nastere care au aparut din cauza hipoxiei (lipsa de oxigenare a nou-nascutului)
  • Malformatii congenitale
  • Inflamatia cronica a urechii medii (otita medie) poate produce rani ale trompei lui Eustachio prin infectii repetate si totodata pierderea auzului timp de mai mult de sase saptamani.
    Ce factori influenteaza dezvoltarea auzului?
    Dezvoltarea auzului ii ajuta pe copii sa cunoasca mai multe despre lumea inconjuratoare si sa inceapa sa comunice. Poti sa ii stimulezi copilasului tau simtul auzului prin mai multe metode:

  • Pune-i muzica sa asculte; copiilor le place foarte mult muzica instrumentala mai ales
  • Citeste-i mereu; astfel va invata sa vorbeasca mai repede auzindu-te pe tine. Nu folosi deodata multe cuvinte noi si explica-i ficare activitate pe care o faci. Cand il imbraci spune-i cum se numeste fiecare lucru pe care i-l pui si ce culoare are el.
  • Fii atenta la ce fel de zgomote aude copilul tau si comenteaza-i-le. Fie ca este sunetul unui avion sau torsul unei pisici, remarcand ce aude bebelusul tau iti va fii mai usor sa ii intelegi interesele.

    Delia Negrea

    Redactor Copilul.ro

    Sursa: Copilul.ro
  • 19 iun. 2012

    Temperatura camerei

    In camera sugarului se va mentine temperatura in care se simte bine toata familia. Normal se recomanda ziua temperaturi de 18-20°C, iar noaptea si mai putin (16-18°C), insa majoritatea familiilor tind sa-si tina locuinta la temperaturi mai ridicate (22-24°C). Atata timp cat nu este excesiv de frig sau cald sugarul se va adapta la temperatura care pare mai placuta adultilor. Trebuie sa stiti insa ca sugarii dorm mai bine si se calesc mai usor atunci cand sunt tinuti in camere nu excesiv de incalzite.

    Sursa: Copilul.ro

    18 iun. 2012

    Exista diferente in nutritie?

    n ceea ce priveste diferentele dintre laptele uman primit prin suptul la san si cel recoltat si administrat ulterior sugarului, cercetarile au demonstrat ca pe parcursul depozitarii si manipularii laptelui recoltat se pot pierde unele din componentele sistemului imun, precum si unele vitamine si grasimi.

    In ciuda pierderilor mentionate mai sus, laptele uman recoltat este mult mai benefic copilul dumneavoastra decat formulele industriale. Ca in cazul oricarui alt produs alimentar, laptele uman recoltat este mai bun daca se administreaza cat mai proaspat, urmeaza  ca si valoare cel refrigerat si apoi cel inghetat, inclusiv acesta din urma fiind superior formulei de lapte.

    Pentru a compensa pierderea unor componente ca urmare a depozitarii, precum si modificarile compozitiei laptelui care apar in functie de varsta copilului si mometul din zi in care fost recoltat, se recomanda sa se incerce administrarea de lapte proaspat recoltat cat de des posibil.

    Cand un sugar se hraneste la san poate sa induca o crestere a raspunsului imun. Exista un sistem de feedback prin care sanii unei mame preiau semnale de la nivelul gurii copilului pentru a identifica germenii la care acesta a fost expus. De cate ori este preluat un astfel de semnal, mama incepe sa produca anticorpi specifici respectivilor germeni pentru a-si ajuta copilul sa reziste unei eventuale imbolnaviri. Deci daca sugarul poate fi pus direct la san sau daca poate macar sa atinga sanul cu gura, donatoarea laptelui va suferi o amplificare a raspunsului imun.

    Totodata, mamele pot sa produca anticorpi ca urmare a expunerii directe la un germene, deci daca exista o raceala sau o afectiune infectioasa minora in familie puteti sa imbunatatiti statusul imunitar al copilului oferindu-i lapte proaspat recoltat.

    Desi laptele uman recoltat si administrat intr-un biberon de sticla nu este perfect identic cu cel supt direct la san, administrarea acestuia se apropie cel mai mult de modelul natural. Alimentatia la san este considerata alegerea principala pentru orice sugar iar cea cu lapte recoltat de la mama reprezinta a doua optiune, foarte apropiata de prima.

    Administrarea de lapte din bancile de lapte uman recoltat ar fi o a treia optiune (desi nu este o metoda foarte raspandita), iar administrarea de formula de lapte vine la mare distanta pe locul patru.

    Sursa: Copilul.ro

    16 iun. 2012

    Servetelele umede, realizate si acasa

    De ce trebuie sa tii cont cand cumperi servetele umede:

  • Sa fie usor de folosit – ambalajul trebuie sa retina suficienta umezeala. Servetelele ambalate in tuburi sau cutii tind sa retina umezeala bine, dar sunt de obicei mai greu de transportat. Pachetele care se resigileaza sunt mai usor de folosit cand mergeti in oras, dar s-ar putea sa nu retina umezeala atat de bine.
  • Sa curete bine – Servetelele umede il curata bine pe bebelusul tau? Este un servetel suficient sau ai nevoie de mai multe la fiecare schimbare?
  • Sa fie placute la atingere – Servetelele nu trebuie sa fie nici prea ude, dar nici prea uscate.
  • Raportul calitate-pret – Meriti sa platesti atat pentru ele? Daca platesti mai mult ai toate sansele sa cumperi servetele mai groase si mai puternice – dar vrei sa platesti mai mult?
  • Parfumate sau neparfumate – Ca sa fie umede, servetelele sunt impregnate cu o serie de ingrediente si ca sa miroasa frumos s-ar putea sa contina si parfum. Unora dintre mamici le plac aceste ingrediente adaugate, dar altele in special cele care au copii cu probleme de piele – le prefera pe cele care nu contin parfum.

    Servetelele umede sunt usor de folosit, dar exista si foarte multe reactii adverse pe care trebuie sa le iei in considerare. Multe contin chimicale care pot irita pielea bebelusului. Dar, multi bebelusi nu au nici o reactie adversa. Nu servetele in sine cauzeaza iritatia zonei scutecului.

    Acest tip de iritatie apare de obicei cand cureti pielea prea insistent, fie ca folosesti apa si sapun sau servetele umede, ceea ce indeparteaza bariera protectoare a pielii. Dupa fiecare scaun, curata pielea bebelusului tau cu apa si sapun si foloseste servetele umede numai cand nu esti acasa.
    Ingredientele pe care ar trebui sa le eviti cand cumperi servetele umede sunt parfumurile, ingredientele sintetice (iritarea pielii, reactii alergice si dureri de cap), dioxin s.a.
    Ca sa eviti folosirea unor chimicale pentru a curata pielea bebelusului tau, creeaza propriile servetele umede! Iata o reteta pentru o solutie de curatare 100% naturala:
     
  • Combina intr-o ceasca apa calda, suc de aloe vera, o lingurita de otet de suc de mere si o lingurita de sapun ras, fara miros. Agita pana se dizolva, apoi adauga:
  • doua lingurite de ulei de musetel, jojoba, pulpa de caisa;
  • optional: adauga cate 4 picaturi de ulei esential de lavantica si de ceai verde.
    Cand amestecul este gata, aplica solutia cu un tampon din bumbac.


    Alina Sica
    Redactor Copilul.ro

    Sursa: Copilul.ro
  • 15 iun. 2012

    Tratament pentru raceala la bebelusi

    Alaptatul este una din caile sa protejezi sanatatea copilului tau deoarece prin laptele matern el primeste anticorpi si astfel o imunizare naturala.
    Ai grija cu cine intra in contact copilul tau si observa daca s-au spalat pe maini in prealabil inainte.
    Este bine sa nu se fumeze in preajma copilului si nici sa locuiasca intr-o casa unde se fumeaza, poate creste astfel riscul de a face raceli de-a lungul timpului.

    Trebuie sa consult medicului?
    Poti merge la medic daca bebelusul tau are sub 3 luni si pare sa fie racit. In cazul unui copilas mai mare trebuie sa te ingrijorezi doar daca face temperatura mai mare de 39 de grade C, are dureri in zona urechilor, are probleme de respiratie sau o tuse persistenta si o secretie nasala vascoasa si verde.

    Cum tratez raceala?
    Da-i sa bea copilului multe lichide mai ales sucuri de fructe bogate in vitamina C. Daca este febril ii poti administra o doza de paracetamol sirop insa nu alte medicamente care nu au fost prescrise de catre medic.
    Pentru inlaturarea disconfortului bebelusului se pot lua unele masuri:
  • Daca este congestionat, ridica-i capul in patut cu cateva prosoape; dormitul intr-o pozitie mai ridicata il va ajuta sa respire mai bine
  • Pentru ca nu stiu sa-si sufle nasul singuri, nasul bebelusilor trebuie sters in permanenta. Ii poti administra picaturi de nas pe baza de apa de mare, mai ales daca nu poate manca din cauza respiratiei. Unii parinti folosesc o para aspirativa pentru curatarea secretiilor nazale ale bebelusilor lor.
  • Fa-i copilului inhalatii cu vapori de apa calda
  • Exclude posibilitatea unei obstructii nazale provocate de un obiect strain.
    Racelile obisnuite sunt destul de previzibile; cum ai trecut de prina raceala a copilului tau vei sti la ce sa te astepti data viitoare.

    Delia Negrea
    Redactor Copilul.ro

    Sursa: Copilul.ro
  • 14 iun. 2012

    Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa

    Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat) puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au nici un efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului.
    Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Odihniti-va suficient (dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca. In cazul gripei, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evitati eforturile fizice intense si nu va expuneti la frig, curent sau umezeala (organismul este deja slabit si pot aparea complicatiile) si beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) pentru a preintamplina deshidratarea. Nu este necesar sa va imbracati foarte gros.

    Din alimentatia zilnica nu trebuie sa lipseasca
    usturoiul. Acesta, contine peste douazeci de substante antivirale si antibacteriene. Usturoiul este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Consumul de usturoi este recomandat dupa mesele principale. Pentru prevenirea imbolnavirii, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara. Ca tratament pentru raceala, zdrobiti patru-cinci catei de usturoi, amestecati-i cu 10 lingurite de miere de albine si luati din acest preparat cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora.
    Aceleasi proprietati antivirale si de combatere a germenilor microbieni il are si ceapa datorita alicinei.
    In cazul in care aveti temperatura, simtiti frisoane, incepe sa va curga nasul si apare durerea de gat, baile fierbinti sunt recomandate pentru a opri boala in faza incipienta. Umpleti cada cu apa incalzita la 37 grade C si stati in ea timp de 30-45 de minute. Dupa baie, masati-va corpul cu un prosop si petreceti macar o jumatate de ora sub paturi, la caldura. Aceste bai, nu numai ca relaxeaza, dar au si un puternic efect antigripal, deoarece scad considerabil rezistenta microbilor.

    Considerata mai degraba aliment decat medicament, supa calda mai ales supa de pui, asezonata din belsug cu patrunjel si marar, este recomandata persoanelor racite. Prin continutul de substante naturale al legumelor din compozitia ei, supa calda este benefica pentru gat si caile respiratorii superioare. Conform unor studii, supa de pui reduce procesele inflamatorii care fac mucoasele nasului si faringelui sa produca mucus. Pentru cei care sufera de raceala, supa de pui calmeaza tusea, stranutul si reduce secretiile nazale.

    De asemenea, este recomandat sa consumati suc natural de portocale, lamai sau grepfruit care contine vitamina C. Sucul obtinut de la citricele stoarse, alaturi de doua lingurite de miere, coaja rasa de la fructe si apa, se lasa la macerat o ora sau doua, dupa care se bea. Aceasta combinatie contine vitamina C, agenti antiinfectiosi foarte puternici si reduce febra. Pentru a avea efect contra racelii, se beau trei - patru pahare, intr-un interval de 12 ore.

    Cum preveniti raceala

    Pentru prevenirea racelii va fi necesar:
    - sa va vaccinati impotriva gripei sau intariti-va sistemul imunitar prin produse fitoterapeutice (echinaccea), care sporesc imunitatea nespecifica a organismului
    - consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi: apa, ceai de plante (ceai verde, de musetel, urzica, patlagina, cimbru, salvie, maghiran, etc.) si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse; in acest mod toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede; nu beti ceaiurile fierbinti, intrucat usuca mucoasele iritate si favorizeaza patrunderea bacteriilor in organism
    - evitati aglomeratia sau colectivitatile mari de oameni care sunt un mediu favorabil de raspandire a virusurilor, mai ales in perioadele de epidemie
    - aerul conditionat care produce caldura sau aerut uscat din apartament afecteaza mucoasa nazala si favorizeaza inmultirea unora dintre virusurile care provoaca afectiuni ale cailor respiratorii superioare; umidificati aerul folosind recipiente cu apa, pe care le asezati pe calorifere si aerisiti camera in care lucrati sau va odihniti
    - sa va spalati cat mai des pe maini cu sapun pentru a preintampina raspandirea virusurilor; nu va frecati cu mainile nespalate la ochi sau la nas, deoarece contactul direct al virusurilor cu mucoasa acestora produce raceala
    - respectati masurile de carantina existente in maternitati si spitale, mai ales in perioada epidemiei de gripa.

    Precautii in alimentatie

    - condimentele sau alimentele iuti: piper, mustar iute, hrean este recomandat sa se consume doar in cantitati moderate; vor fi consumate cu atentie pentru ca pot produce iritatii ale mucoaselor, dar sunt permise pentru ca au efect decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor
    - globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusurile, devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta; asadar dulciurile si glucidele ar trebui eliminate din alimentatie pe parcursul racelii
    - produsele lactate vor fi evitate pe perioada racelii: exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale
    - bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii; in cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente
    - cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate, pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand toxinele care pot duce la aparitia simptomelor racelii.

    Medicamente pentru raceala, care se elibereaza fara prescriptie medicala

    Cu sau fara medicatie, raceala sau gripa se vindeca de obicei dupa aproximativ o saptamana. Pentru atenuarea unor simptome ale racelii cum ar fi nasul infundat, febra sau tusea se pot utiliza medicamente care se elibereaza si fara prescriptie medicala.
    Decongestivele nazale
    Astfel in cazul congestiei nazale (nas infundat) se pot utiliza decongestive nazale, care reducand inflamatia si edemul mucoasei nazale, permit aerului sa treaca mai usor si usureaza respiratia. Pot fi administrate pe cale orala (inghitite) sau folosite sub forma de picaturi sau spray-uri. Decongestivele orale (pastilele) sunt probabil mai eficiente si asigura un efect de lunga durata, dar si efectele secundare sunt mai frecvente. De aceea se prefera spray-urile si picaturile, care produc o atenuare rapida si de scurta durata a simptomelor. Nu se administreaza spray-uri si picaturi nazale mai mult de 3 ori pe zi, 3 zile consecutiv: administrarea de lunga durata poate produce iritatii ale mucoasei nazale si chiar dependenta in cazul anumitor produse. Se mai pot utiliza si picaturile nazale saline (cu ser fiziologic), care nu sunt decongestive, dar ajuta la mentinerea umiditatii mucoasei nazale, ca aerul inspirat sa poata fi filtrat.
    Antitusive
    Tusea este un mecanism de aparare al organismului prin care se elimina particulele straine sau mucusul din tractul respirator, de aceea nu intotdeauna este indicata oprirea acesteia. In cazul in care aceasta e foarte severa si impiedica respiratia normala si somnul se pot utiliza medicamente fara prescriptie medicala:
    - expectorante – fluidifica mucusul din tractul respirator, favorizand eliminarea lui; se recomanda in cazul tusei productive (umeda, cu sputa)
    - supresoare – inhiba reflexul de tuse; se administreaza in tusea seaca, uscata (fara sputa) si sunt contraindicate in tusea productiva, deoarece impiedica drenarea (curatarea) cailor respiratorii; pot ingreuna respiratia, de aceea se recomanda precautie la batrani si persoanele cu afectiuni pulmonare, respiratorii si cardiace.

    Antitermice si antialgice
    Exista o multime de produse antialgice si antitermice (combat febra). Multe dintre ele contin fie aspirina, ibuprofen sau acetoaminofen. Aceste trei substante, la fel cu ketoprofenul sau naproxenul de sodium amelioreaza durerea si reduc febra. Apartin unor clase de medicamente numite antiinflamatorii. Aceste preparate pot provoca ameteala, iritatii gastrice, palpitatii si uneori reactii alergice. Se recomanda precautii in cazul copiilor, gravidelor, afectiunilor gastrice si in cazul persoanelor care iau anticoagulante. Aspirina nu se recomanda sub 20 de ani, deoarece creste riscul sindromului Reye la copii.

    De retinut!
    Este necesara citirea cu atentie a prospectului sau solicitarea ajutorului medicului sau farmacistului pentru a alege un preparat potrivit. Se impun precautii suplimentare in cazul copiilor, gravidelor, batranilor, persoanelor cu alte afectiuni si in cazul administrarii concomitente de alte medicamente. In cazul aparitiei unor efecte secundare sau in cazul agravarii bolii se recomanda solicitarea unui consult medical. 

    sursa:sfatulmedicului.ro

    13 iun. 2012

    Durerile de spate - terapii alternative

    Durerile de spate sunt principala cauza care limiteaza libertatea de miscare a persoanelor cu varsta mai mica de 45 de ani. Potrivit statisticilor, 3 din 4 persoane manifesta dureri de spate, la un moment dat, pe parcursul vietii lor. Printre metodele de tratament se regasesc: medicatia, autoingrijirea dar si interventia chirurgicala. In tratarea durerilor de spate isi aduc contribuitia si terapiile alternative. Desi nu reprezinta un tratament curativ, terapiile alternative sunt utile pentru controlul si ameliorarea durerii. Institutiile medicale aproba utilizarea terapiilor alternative in cazul pacientilor a caror stare de sanatate nu se imbunatateste prin autoingrijire sau prin administrarea de calmante usoare. Suferiti de dureri lombare cronice? In continuare veti afla care sunt terapiile alternative care va pot ajuta la calmarea durerii.

    Manipularea spinala

    Tehnica de manipulare spinala (a vertebrelor) presupune aplicarea unei forte controlate la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, in scopul repozitionarii vertebrelor. Presiunea asupra coloanei se exercita de catre specialist cu mainile sau cu dispozitive speciale.
    Manevrele sunt realizate de chiropracticieni, specialisti in fizioterapie, osteopatii si specialisti in medicina conventionala. Practica a demonstrat ca manipularea spinala poate conduce la o ameliorare usoara spre moderata a durerii de spate. Aceasta ameliorare poate dura de la trei luni pana la un an.

    Acupunctura

    Aceasta este o metoda traditionala chinezeasca bazata pe teoria ca o forta vitala numita Qi, strabate corpul uman prin anumite canale (meridiane). Blocarea acestora cauzeaza boli si, implicit, manifestarea simptomelor acestora. Specialistii in acupunctura considera ca introducerea precisa de ace subtiri de-a lungul acestor meridiane poate debloca fluxul de energie Qi. Prin acest proces durerea va fi calmata si se va restabili sanatatea. Studiile clinice au demonstrat ca, in prezent, acupunctura reala si cea simulata au avut rezultate la fel de bune (iar impreuna au fost mai eficiente) ca tratamentele conventionale pentru calmarea durerilor cronice de spate. Se fac in continuare cercetari pentru a se descoperi de ce acupunctura reala si acupunctura placebo au efect similar in alinarea durerilor lombare.

    Yoga

    Yoga este o practica indiana caracterizata prin combinarea exercitiilor fizice de intindere, flexibilitate, de forta musculara cu meditatia. Aceste miscari pot ajuta la eliberarea tensiunii musculare si reduc durerile de spate. Cercetarile au confirmat ca yoga diminueaza durerile, imbunatateste starea generala de sanatate si favorizeaza renuntarea la medicatie pentru durerile de spate. Pentru acest tip de dureri sunt recomandate tipuri speciale de yoga, stiluri blande, ca de exemplu, hatha yoga. Tipurile energice de yoga pot agrava simptomele.

    Osteopatia

    Osteopatia este o metoda de tratament in care practicienii actioneaza manual la nivelul muschilor si articulatiilor in scopul tratarii disfunctiilor si restabilirii mobilitatii si functionalitatii lor. Tehnicile pot include manipularea coloanei vertebrale, intinderi, presiune usoara si rezistenta. Potrivit studiilor aceasta terapie reduce semnificativ durerile lombare. Efectele pozitive pot dura cel putin trei luni.
    Pentru a determina care este modul de functionate al acestui tratament si daca efectele pot fi resimtite pe termen lung sunt necesare realizarea de studii suplimentare.

    Terapia cognitiv-comportamentala

    Acest tip de terapie instruieste pacientul cum sa gandeasca si sa actioneze ca raspuns la durere. Scopul este de a invata sa faca fata mai bine durerii, sa gandeasca pozitiv, dar si sa depisteze si sa inlature sentimentele si comportamentele negative care pot bloca recuperarea. Metode de adaptare la durere, cum ar fi tehnicile de relaxare, pot imbunatatii tonusul muscular si pot distrage atentia de la durere. Cercetarile pe grupuri mici de voluntari arata ca terapia cognitiv comportamentala poate fi eficienta in ameliorarea durerii lombare cronice. Efectele acesteia cresc atunci cand este asociata cu alte tipuri de terapii care sa abordeze aspectele fizice ale durerii.

    Fizioterapia

    Realizarea de exercitii fizice in scopuri terapeutice este de real ajutor in cazul durerilor cronice de spate, reducand si riscul restabilirii durerii. Medicul va poate consilia cu privire la exercitiile specifice, care vizeaza consolidarea anumitor grupe de muschi care sustin coloana vertebrala. De asemenea, exercitiile fizice de aerobic, stretching pot reduce rigiditatea in scopul imbunatatirii capacitatii de miscare si diminuarii durerii lombare.

    Masajul terapeutic

    Scopul masajului terapeutic este eficient pentru reducerea inflamatiei, pentru a relaxa musculatura si pentru a imbunatatii circulatia locala. Cercetarile au demonstrat ca masajul poate diminua durerea, depresia, anxietatea, dar poate imbunatatii si calitatea somnului. Tehnicile de masaj suedez, bazate pe un masaj profund asupra unor puncte tinta, au cel mai mare succes in diminuarea durerilor lombare.

    Managementul interdisciplinar

    Managementul interdisciplinar al durerii cronice combina toate aceste metode. Acesta are rolul de a controla si gestiona rezistenta la durere printr-o combinatie de:
    - exercitii fizice;
    - educatie privind riscurile si alternativele;
    - psihoterapie, inclusiv invatarea unor tipuri de relaxare;
    - consiliere profesionala in scopul reluarii vietii profesionale.

    Potrivit studiilor recente, managementul interdisciplinar al durerii cronice poate fi la fel de eficient ca si o interventie chirurgicala asupra coloanei vertebrale in tratarea multor tipuri de dureri lombare.Discutati cu medicul dvs. atunci cand doriti sa abordati tratamente alternative pentru durerile de spate. De asemenea, recomandabil ar fi sa solicitati doar ajutorul specialistilor cu experienta practica, astfel si rezultate favorabile in ameliorarea durerilor lombare vor aparea mai repede.

    sursa:sfatulmedicului.ro

    12 iun. 2012

    Tulburarea bipolara

    Generalitati

    Persoanele care au schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolara.
    In cursul episoadelor maniace persoanele care sufera de tulburarea bipolara tin sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi, agitati si fara sa simta necesitatea somnului. Adesea acestia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la aparitia problemelor financiare severe. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt tristi, se simt fara speranta, vinovati si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie. Tulburarea bipolara este o boala care afecteaza si apropiatii bolnavilor.

    Diagnostic

    Episoadele de manie si depresie se repeta pe tot parcursul vietii pacientilor diagnosticati cu tulburare bipolara. Totusi, marea majoritate a pacientilor nu prezinta nici un fel de simptome intre episoadele maniace sau depresive. Numai o treime dintre pacientii diagnosticati cu tulburare bipolara prezinta cateva simptome (neexplicate inca) intre episoadele de manie si/sau depresie.
    Tulburarea bipolara de tipul I
    Tulburarea bipolara de tipul I este forma "clasica" a acestei afectiuni, in care pacientii au episoade de manie si depresie periodic.
    Tulburarea bipolara de tipul II
    Reprezinta forma in care bolnavii nu dezvolta manie severa dar trec prin episoade mai blande de hipomanie care alterneaza cu depresie.
    Tulburarea bipolara ciclica rapida
    Se poate vorbi despre tulburare bipolara ciclica rapida cand pacientii manifesta un numar mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.
    Cand este vorba de perspectivele pe termen lung legate de pacientii cu tulburare bipolara, este foarte important de subliniat evolutia bolii cu si fara tratament.
    Fara un tratament adecvat, boala tine sa se agraveze in timp, episoadele maniace si depresive devin din ce in ce mai severe. De asemenea episoadele tind sa fie din ce in ce mai frecvente.
    Pe de alta parte cand este urmat un tratament adecvat, pacientii cu tulburari bipolare pot avea o viata normala si productiva. In mare parte, terapia va ajuta la reducerea frecventei si severitatii episoadelor maniace si/sau depresive, pentru ca pacientii sa se poate bucura de viata.

    Tratament

    Rolul medicatiei si al tratamentului psihosocial
    Este important ca tulburarile bipolare sa fie tratate cat mai curand si sub supraveghere medicala. Majoritatea celor care sufera de tulburari bipolare pot realiza o stabilizare a schimbarilor de dispozitie si a simptomelor asociate cu acestea, urmand un tratament adecvat. Tulburarile bipolare sunt afectiuni recurente in care este necesara terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung o combinatie intre medicatie si un tratament psihosocial reprezinta cea mai buna schema de tratament.
    Medicatia
    Medicamentele cunoscute sub denumirea de "stabilizatori de dispozitie" sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbarile de dispozitie ale pacientilor cu tulburari bipolare. Administrarea lor se face pe perioade indelungate (ani de zile). Tratamentul medicamentos poate fi asociat pe termen scurt si cu alte tipuri de terapii, pentru a trata episoadele de depresie sau manie, care apar in ciuda tratamentului contra schimbarilor de dispozitie.
    Antipsihoticele
    Medicatie antipsihotica atipica este folosita, de asemenea, in tratamentul tulburarilor bipolare. Aceste produse au o valuare aparte in tratamentul episoadelor maniace si ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.
    Litiul
    Litiul este folosit de foarte multa vreme ca tratament de prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni atat episoadele maniace cat si cele depresive.
    Anticonvulsivantele
    Anticonvulsivantele au rol de asemenea si ca stabilizatoare de dispozitie, in mod particular la pacientii care nu raspund bine la tratament. Cateodata acestea sunt administrate in combinatie cu litiul sau ca alternativa a acestuia.
    Benzodiazepinele
    Benzodiazepinele cu putere mare faciliteaza un somn linistit pacientilor care sufera de insomnii. Totusi, deoarece aceste medicamente pot creea dependenta trebuie administrate doar cu acordul medicului specialist si pe o perioada cat mai scurta de timp.

    sursa:sfatulmedicului.ro

    11 iun. 2012

    Transpiratia excesiva la bebelusi


    Hiperhidroza este termenul care defineste transpiratia excesiva. Transpiratia, este un proces fiziologic al organismului, avand un important rol in termoreglare (reglarea temperaturii corporale) si in eliminarea unor produse toxice.

    Este secretata de catre niste glande de la nivelul pielii, numite glande sudoripare; acestea sunt prezente peste tot in piele, fiind in numar mai mare in anumite zone: palme, talpi, frunte, zona axilara si zona organelor genitale.

    Procesul transpiratiei este reglat de mecanisme nervoase, endocrine si metabolice, in functie de temperatura mediului, de starea de sanatate a organismului si nu in ultimul rand de factori psihici.

    Astfel, atat la adult cat si la copil hiperhidroza poate aparea in diverse conditii, unele fiziologice altele patologice:


  • temperatura mediului exterior ridicata, imbracaminte neadecvata, activitate fizica intensa sau in conditii climatice neadecvate
  • stres, emotii, stare de agitatie psihica, oboseala
  • febra in cursul unor infectii acute, infectii cronice (tuberculoza) sau alte boli febrile (reumatice, hematologice, leucemii, neoplasme etc.)
  • dezechilibre endocrine sau metabolice: hipertiroidism, rahitism la copii, diabet zaharat, hipoglicemie, intoxicatii etc.
  • poate insoti diverse sindroame dureroase acute: colica renala, colica biliara, angina pectorala etc.
  • poate apare localizat in infectii dermatologice.

    Exista si cazuri in care nu se poate depista o cauza exacta a acestei transpiratii excesive, cazuri care sunt puse pe seama unor tulburari neuro-vegetative.

    In cazul unui sugar de 3 luni, o transpiratie mai abundenta la nivelul palmelor si talpilor poate apare datorita imaturitatii proceselor de termoreglare la sugari, la acestia acomodarea la temperaturi crescute facandu-se mai greu, dar poate fi si manifestarea unor stari de hipoglicemie, a unei boli infectioase, hematologice etc.

    Asigurati-va ca temperatura in camera nu este prea ridicata, ca imbracamintea este adecvata (evitati fibrele sintetice), ca bebelusul este bine hidratat si hranit si semnalati acest aspect medicului pediatru in timpul controlului periodic.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist

    Sursa: Copilul.ro
  • 7 iun. 2012

    Tehnologie de ultima generatie pentru tratarea cataractei la spitalul de oftalmologie WestEye Hospital

    Cataracta reprezinta una dintre afectiunile oculare cele mai frecvente.
    In Romania, cea mai avansata tehnologie de tratare a cataractei, comparabila cu cea folosita in spitalele din tarile puternic dezvoltate, se gaseste la WestEye Hospital BUCURESTI, primul spital privat de oftalmologie din tara.

    WEST EYE HOSPITAL GROUP (a carui activitate in domeniul oftalmologic a inceput in Turcia in anul 2004) si-a propus sa ofere prin intermediul spitalului din Bucuresti cele mai bune servicii de oftalmologie din Romania, la cele mai inalte standarde de calitate si prin intermediul unei echipe de medici de inalta competenta profesionala.

    Dr. Simona Ardelean, medic specialist WestEye Hospital raspunde celor mai frecvente intrebari cu privire la cataracta, cauzele si tratamentul acestei atat de intalnite afectiuni oculare.


    Ce este cataracta?

    Cataracta reprezinta tulburarea, opacifierea progresiva a lentilei ochiului numita cristalin. Un cristalin normal este perfect tansparent, asa cum ii spune si numele, asigurind focalizarea imaginii pe retina. Popular, cataracta mai este numita si “ceata ochiului”, deoarce ochiul bolnav are un aspect albicios, incetosat.

    Care sunt cauzele de aparitie a cataractei?

    Cel mai adesea, cataracta este asociata varstei, aparand ca o imbatranire a ochiului, in special la persoanele de varsta a treia. Exista si un teren predispozant care se poate mosteni din familie. O alta cauza de aparitie a cataractei este data de radiatiile solare care, in ultima vreme sunt din ce in ce mai nocive, putand contribui si ele la aparitia cataractei. Sunt si forme de cataracta aparute in cadrul unor boli generale (cum ar fi diabetul) sau dupa tratamente indelungate cu cortizon. Cataracta poate aparea si ca o complicatie a altor boli oculare (miopia, inflamatiile intraoculare) sau in urma unor traumatisme ale ochiului.

    Care sunt simptomele acestei boli?

    Cel mai adesea, pacientii descriu o incetosare progresiva a vederii cu scaderea contrastului, insotita uneori si de perturbarea perceptiei culorilor. Sunt si forme particulare de cataracta care debuteaza printr-o aparenta imbunatatire a vederii, adica prin scaderea dioptriilor la distanta. Astfel, pacientii hipermetropi pot ajunge sa vada la distanta mai bine fara ochelari considerand ca le-a revenit vederea.
    Aceasta “revenire” a vederii este o aparenta inselatoare, in realitate fiind vorba despre primul semn de aparitie a cataractei. Alteori, cataracta produce o scadere de vedere, in mod paradoxal, doar la lumina puternica, in timp ce la lumina mai slaba vederea se poate pastra o vreme intacta. Singurul tratament eficient in cazul cataractei este interventia chirurgicala. In lipsa tratamentului, cataracta avanseaza si poate duce, in final, la pierderea completa a vederii.

    Ce categorii de persoane sunt predispuse la aparitia cataractei?

    Persoanele care sufera de cataracta sunt, in general, varstnice. Totusi, in ultimii ani intalnim cazuri tot mai numerose de cataracta aparuta la varste din ce in ce mai tinere, chiar de la 40 de ani. Totusi, exista si forme de cataracta congenitala, o forma prezenta chiar de la nastere si care necesita un tratament cat mai rapid aplicat pentru a conserva functia vizuala a ochiului respectiv. De aceea este bine ca un tanar care prezinta simptome ale cataractei (incetosarea vederii, scaderea acuitatii vizuale la lumina puternica, perceptia diferita a culorilor) sa se prezinte cat mai repede la WestEye Hospital pentru investigatii amanuntite prin care se poate afla cu certitudine daca sufera de aceasta boala.

    Cum se poate trata aceasta boala?

    Singurul tratament eficient in cazul cataractei este interventia chirurgicala. In lipsa tratamentului, cataracta avanseaza si poate duce, in final, la pierderea completa a vederii. Interventia in cazul cataractei consta in inlocuirea cristalinului afectat cu o lentila artificiala. Aceasta interventie se face la WestEye Hospital printr-o tehnologie de ultima generatie care se numeste facoemulsificare si reprezinta o fragmentare cu ultrasunete a continutului cristalinian, pastrind doar sacul acestuia in care introducem apoi cristalinul artificial. Tehnica de facoemulsificare face ca operatia de cataracta sa devina una din cele mai sigure si eficiente proceduri chirurgicale actuale. Toata operatia se desfasoara pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu necesita sutura.
    La West Eye Hospital dispunem de cea mai moderna tehnologie folosita astazi pe scara larga in lume si de cele mai apreciate cristaline folosite pe plan mondial. Nimic nu difera fata de ceea ce se face si in cele mai renumite clinici din strainatate.

    Care sunt pasii care trebuie urmati de pacient inainte si dupa operatia de cataracta?

    Inainte de operatie, pacientului trebuie sa i se faca un consult oftalmologic complet care sa includa si masuratoarea cristalinului care urmeaza a fi implantat. Interventia are loc ambulator, la WestEye Hospital, sub anestezie locala, dureaza cateva minute si pacientul poate pleca acasa la scurt timp dupa operatie, urmand ca a doua zi sa vina la control.
    Dupa operatie, timp de aproximativ o luna, cat dureaza vindecarea ochiului, pacientul va pune picaturi in ochiul operat. In aceasta perioada trebuie evitate presiunile asupra ochiului, traumatismele in zona oculara, eforturile fizice exegerate, expunerea la vant, praf, intemperii si alti factori care pot afecta ochiul operat.

    WestEye Hospital - Vino sa vezi!

    Inaugurat in 2010, WestEye Hospital este primul spital privat de oftalmologie din Romania. Este cel de-al cincilea spital din lantul WEST EYE HOSPITAL GROUP, reprezentat la nivel mondial de patru spitale in Turcia si unul in Irak. WestEye Hospital este primul spital din Romania in care salile de operatii sunt dotate cu sistemul de circulatie a aerului HEPA si care foloseste tratamentul cu Laser Excimer si cel cu Laser personalizat iLasik (unic in tara noastra). La WestEye Hospital se gaseste primul si unicul INTRALASE + STAR VISIX S4 IR din Romania, aparat ce foloseste cea mai avansata tehnologie LASER EXCIMER- iLasik, ultima tehnologie in materie de interventii cu laser, aprobata de NASA i FDA (United States Food and Drug Administration – Administratia pentru Alimentatie si Medicamente din SUA).
    Tehnica iLasik este una din cele mai sigure i precise proceduri medicale, utilizata in lume la mai mult de zece milioane de cazuri, rezultatele fiind remarcabile.. Echipa WestEye este formata numai din medici de exceptie, cu o experienta profesionala vasta si o dorinta extraordinara de a ridica standardele in domeniul oftalmologiei. WestEye Hospital detine doua sali de operatie, o sala Laser Excimer - INTRALASE, cinci cabinete de consultatie, cabinete de investigatii, sali pre si post-operatorii si cinci rezerve pentru pacienti. Este un centru medical dotat cu aparatura de ultima generatie unde se pot realiza toate tipurile de investigatii, tratamente si operatii pentru problemele oftalmologice. 

    Primul spital privat de oftalmologie din Romania ofera urmatoarele servicii:
    CONSULTATII
    INVESTIGATII COMPLEXE:
    Patologia corneei, cristalinului, retinei
    Glaucom (HRT, OCT, ORA)
    INTERVENTII CHIRUGICALE:
    Cataracta, Glaucom
    Chirurgie plastica oculo-orbitara
    Chirurgie refractiva LASER EXCIMER-ILASIK
    REZERVE MODERNE PENTRU PACIENTII INTERNATI
    MAGAZIN DE OPTICA MEDICALA

    Adresa: Calea Vitan 137-139, Sector 3, Bucuresti
    PROGRAMARI la: 021 9757
    E-mail: info@westeyehospital.ro
    www.westeyehospital.ro
    Program:
    Luni – Vineri: 08:00 - 20:00
    Sambata: 08:00 - 15:00


    sursa:sfatulmedicului.ro

    6 iun. 2012

    Scapa de panica si anxietate

    Este surprinzator cat de multi oameni au atac de panica in ziua de azi!
    Stresul si anxietatea reprezinta un teren propice pentru aparitia unui atac de panica, iar in prezent este evident ca stresul abunda in vietile noastre.
    Pe scurt, simptomele unui atac de panica pot fi: frica foarte mare, tremuraturi, ameteala, presiune in cap, tulburari de vedere, tiuit in urechi, intepaturi musculare, amorteli si furnicaturi, senzatii de sufocare si nod in gat, confuzie, senzatia de cald sau frig.

    Cand o persoana experimenteaza o stare de rau care sa contina cateva sau chiar toate dintre simptomele de mai sus, este firesc sa se prezinte la un medic. Cei mai multi oameni ajung la un medic de familie si fac foarte bine. Medicul ii asculta si le recomanda sa faca o serie de analize. De cele mai multe ori, analizele ies foarte bine, sau daca ceva este in neregula, tot nu se justifica toate simptomele.

    Atunci se ridica intrebarea: cum se face ca analizele ies bune sau destul de bune si persoana se simte atat de rau cateodata? In acest moment, medicul de familie ar trebui sa-l trimita pe pacient la un psihoterapeut, iar daca simptomele sunt atat de grave incat pacientul nu mai poate functiona ( la serviciu, la scoala, in familie), atunci e nevoie sa-l trimita si la un psihiatru.

    Medicatia il poate linisti, insa de cele mai multe ori simptomele reapar dupa ce tratamentul se incheie. Din acest motiv este foarte importanta psihoterapia. Psihologul ii explica in amanunt clientului ce se intampla in mintea si in corpul lui atunci cand ii este atat de frica si il invata ce sa faca, astfel incat sa isi poata controla emotiile, sa nu mai aiba atacuri de panica si sa se poata bucura iar din plin de viata.

    In principiu, de atacul de panica se scapa destul de usor si repede, insa mai multa munca necesita vindecarea de anxietate.

    Important este ca aceste probleme se pot vindeca prin psihoterapie cognitiv-comportamentala, iar noua forma de psihoterapie online iti permite sa te echilibrezi de acasa sau de la birou.

    Inregistreaza-te gratuit pe www.gandestesanatos.ro si ai ocazia sa beneficiezi de 3 sedinte gratuite de psihoterapie sau dezvoltare personala online, astfel incat sa intelegi cum poti primi ajutor si sa impiedici aceste stari de rau sa se agraveze.
    Cele 3 sedinte gratuite fac parte dintr-un program complet de vindecare a panicii si anxietatii, ce presupune costuri semnificativ reduse comparativ cu psihoterapia in cabinet. Afla cum te poate ajuta psihoterapia si fa primul pas in drumul spre echilibru si liniste!

    Programul de psihoterapie si dezvoltare personala de pe www.gandestesanatos.ro te poate ajuta si in cazul in care suferi de depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva, anxietate sociala( timiditate) sau doar pentru a te dezvolta personal si a comunica mai bine cu tine si cu ceilalti. 


    Autor: Psihoterapeut Gabriel Dinu
    www.gandestesanatos.ro