30 sept. 2013

Nutrienti in lupta cu astenia de toamna

Astentia se manifesta printr-o stare generala proasta si apare de cele mai multe ori la trecera de la un anotimp foarte racoros la unul mai cald (astenia de primavara) sau la de o perioada mai calda la una friguroasa (astenia de toamna).

O alimentatie adecvata, care sa asigure organismului nutrientii necesari pentru a face fata schimbarilor, ne poate ajuta sa evitam astfel de stari carentiale, de vulnerabilitate.

Mai mult decat o stare de spirit trecatoare

Dupa zilele lungi, calduroase ale verii intram intr-o perioada de tranzitie catre sezonul friguros. Vremea devine instabila si apar ploile de lunga durata, puterea de incalzire a soarelui scade si, odata cu acest fenomen se instaleaza frigul si provocarile pe care acesta le aduce pentru sanatate.

Organismul devine slabit, suntem tinte mai usoare pentru virusii care provoaca raceli si ne putem confrunta cu dureri de cap, stari de somnolenta si chiar oboseala inexplicabila, precum si stres sau iritabilitate. Astenia de toamna este mai mult decat o stare psihica proasta, este o boala cu probleme recurente.

Diagnosticul de astenie de toamna este acordat atunci cand simptomele s-au manifestat timp de trei sezoane consecutive, dar s-au ameliorat pe durata sezoanelor calde. Manifestarile caracteristice asteniei de toamna apar in general odata cu primele semne mai puternice de toamna si pot tine inclusiv pana in lunile de iarna.

Femeile, predispuse la astenia de toamna

Orice categorie de varsta poate fi afectata de astenia de toamna, inclusiv copiii si varstnicii. Cu toate acestea, exista o serie de persoane cu inclinatie mai mare. De exemplu, s-a observat ca femeile sunt mai vulnerabile in fata asteniei. De asemenea, locuitorii regiunilor georgrafice in care lumina naturala este foarte putin prezenta pe parcursul iernii sau cei din zone cu variatii mari ale cantitatii de lumina de la un anotimp la altul. In ceea ce priveste varsta, persoanele intre 15 si 55 de ani cad mai des prada astentiei.

Alimentatia, cheia impotriva asteniei

Pentru ca astenia de toamna inseamna de cele mai multe ori lipsa vitalitatii si slabirea organismului, solutia pentru a evita aceste stari este o alimentatie care sa ne asigure necesarul de nutrienti si care sa ne sustina tonusul pozitiv. Vitaminele, mineralele, aminoacizii si acizii grasi sunt elemente de care organismul are nevoie in aceste situatii. De exemplu, complexul de vitamine B ajuta in lupta impotriva asteniei pentru ca vitaminele B sunt implicate in functionarea optima a sistemului nervos, in generarea bunei dispozitii si in absorbtia corecta a celorlalti nutrienti. O alta vitamina recomandata este vitamina C, care sustine sistemul imunitar, reduce oboseala si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Din randul aminoacizilor se remarca in mod special glutamina, care are rol in sinteza proteinelor, in stimularea sistemului imunitar si in refacerea organismului dupa efort fizic. Iar acizii grasi, ca Omega 3, combat variatiile starilor emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii. De asemenea, expunerea cat mai indelungata la lumina naturala, momentele de relaxare cu familia si prietenii, odihna, precum si sportul sustin starea de bine si contracareaza astenia de toamna. Pe langa toate aceste masuri, suplimentele alimentare cu formule complexe, care sa ajute la asigurarea necesarului zilnic de nutrienti variati, sunt un atu impotriva astentiei de toamna.

Alive! (fara fier) iti reda vitalitatea si energia

Produsul Alive! (fara fier), 30 de tablete, de la Secom asociaza peste 130 de nutrienti esentiali din surse naturale, care mentin un nivel optim de sanatate si energie. In compozitia Alive! (fara fier) sunt 29 de vitamine si minerale, 37 de extracte vegetale, 12 enzime digestive, 10 acizi grasi Omega 3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti si 18 aminoacizi.

Nutrientii din Alive! (fara fier) se absorb in circuitul sanguin de 5 ori mai repede decat in cazul altor produse similare. Alive! (fara fier) contine cele mai eficiente ingrediente: minerale cu aminoacizi, extracte din fructe si din legume procesate astfel incat sa-si mentina calitatile, extracte organice din ciuperci medicinale chinezesti si japoneze, toate ingredientele fiind testate in laborator pentru asigurarea puritatii si eficientei. Alive! (fara fier) de la Secom contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la reducerea oboselii si la mentinerea sanatatii sistemului nervos. De asemenea, produsul Alive! (fara fier) ajuta la protejarae celulelor impotriva stresului fizic, psihic si oxidativ. Produsele Secom sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.



28 sept. 2013

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante.
Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima.

Informatii nutritionale despre fasolea verde

Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A.
Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata.
Nutrientii din fasolea verde, furnizati de o cantitate de 100 de grame si calculati prin raportare la doza zilnica recomandata, sunt urmatorii:
- vitamina C - 20,3%
- vitamina K - 18%
- vitamina A - 13.8%
- mangan - 11%
- fibre alimentare - 10.8%
- acid folic - 8.2%
- vitamina B6 - 7%
- molibden - 6.6%
- magneziu - 6.2%
- triptofan - 6.2%
- potasiu - 6%
- vitamina B2 - 5.8%
- fier - 5.7%
- vitamina B1 - 5.3%
- fosfor - 3.8%
- calciu - 3.7%
- proteine - 3.6%
- vitamina B3 - 3.6%
- colina - 3.6%
- cupru - 3.5%
- acizi grasi omega-3 - 2.9%
- calorii - 31 (1%)

Beneficiile fasolei verzi asupra sanatatii

Beneficiile fasolei verzi asupra sanatatii recomanda acest aliment intr-o dieta echilibrata, propice mentinerii greutatii corporale in parametri normali.
- furnizarea unei cantitati mari de antioxidanti. In afara de antioxidantii conventionali, precum vitamina C si beta carotenul, fasolea verde furnizeaza si o doza importanta de mangan, antioxidant mineral cu rol protectiv la nivel celular. Fasolea verde mai contine si alti fitonutrienti pretiosi, precum numeroase tipuri de carotenoide (luteina, vioxalatina si neoxantina) si flavonoizi (quercitina, kaemferolul, catechinele, epicatechinele si procianidina), cu o actiune antioxidanta puternica in organism.
- protectia sistemului cardiovascular. Antioxidantii din belsug continuti de fasolea verde au efecte pozitive si asupra sanatatii cardiovasculare. Studii de specialitate au demonstrat ca aceasta leguma regleaza nivelul colesterolului in corp, insa este important sa se consume si pastaia, nu doar boabele tinere de fasole din interior, pentru culegerea acestor beneficii importante. Grasimile esentiale omega-3 din fasolea verde isi aduc si ele aportul in mentinerea sanatatii circulatorii si implicit a inimii.
- protectia sanatatii prin efectul anti-inflamator. Carotenoidele si flavonoizii continuti de fasolea verde au proprietati anti-inflamatorii, inhiband actiunea unor enzime care produc inflamatii in corp. Intrucat diabetul de gradul 2 se manifesta si prin inflamatii cronice, fasolea verde poate fi considerata un aliment care previne aceasta boala extrem de raspandita.
- facilitarea digestiei. Continutul important de fibre alimentare contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv, precum si la mentinerea unei senzatii de satietate, care sa elimine tendinta exceselor alimentare.

Retete sanatoase cu fasole verde

Toate beneficiile oferite de hranitoarea fasole verde pot fi obtinute prin retete sanatoase in care acest aliment poate fi integrat cu succes, dupa spalarea temeinica a pastailor sub jet de apa si indepartarea capetelor acestora prin rupere sau taiere cu un cutit.
Prepararea fasolei verde la aburi permite pastrarea integrala a aromei si a proprietatilor nutritive. Iata cateva retete sanatoase cu fasole verde:

Garnitura rapida de fasole verde
500 g de fasole verde proaspata sau congelata
1 lingurita de suc de lamaie proaspat
2 catei de usturoi decojiti
2 linguri de ulei de masline extravirgin
sare mare si piper (dupa gust)
2 linguri de branza de capra
2 linguri de alune feliate
4-5 picaturi de sos de soia
1 lingura de rosii uscate
1 linguri de ardei iuti copti/boia iute de ardei

Taiati usturoiul felii si puneti apa in oala de gatit la aburi. Intre timp, curatati pastaile de capetele necomestibile si apoi puneti-le sa fiarba timp de 5 minute. Sunt gata atunci cand puteti introduce cu usurinta o furculita in pastai.
Transferati fasolea fiarta intr-un bol si asezonati-o cu restul ingredientelor, cat este calda.

Fasole verde la gratar cu prosciutto si nuci de pin
1 kg de fasole verde curatata
2 lingurite si jumatate de ulei de masline extravirgin
50 g de prosciutto taiat felii subtiri
4 catei de usturoi zdrobiti
2 lingurite de salvie proaspata tocata
1/4 lingurita sare mare
piper dupa gust
1/4 cana de nuci de pin coapte
1 lingurita si jumatate de coaja rasa de lamaie
1 lingurita de zeama de lamaie

Fierbeti fasolea 5-6 minute, pana devine frageda, apoi scurgeti-o intr-o sita. Incalziti 1/2 lingurita de ulei de masline intr-o tigaie non-aderenta si adaugati feliile de prosciutto, lasandu-le la prajit pana devin crocante. Scoateti apoi fasiile de prosciutto pe un servetel absorbant, curatati tigaia si adaugati inca 2 lingurite de ulei de masline.
Adaugati fasolea verde fiarta, usturoiul, salvia, sarea si piperul. Lasati totul la inabusit, amestecand din cand in cand. Adaugati nucile de pin, coaja de lamaie si feliile crocante de prociutto. Asezonati deliciosul preparat cu suc de lamaie, sare si piper.

Fasole verde cu lamaie si usturoi
1 kilogram de fasole verde curatata
1 lingura de ulei de masline extravirgin
3 linguri de unt
2 catei mari de usturoi zdrobiti
1 lingura de fulgi de ardei iuti
1 lingura de coaja de lamaie
sare si piper negru

Fierbeti fasolea intr-o oala de apa cu un praf de sare timp de 3-4 minute, apoi scurgeti bine pastaile. Puneti o tigaie pe foc si adaugati uleiul si untul, apoi introduceti in tigaie usturoiul si fulgii de ardei iute, peste care turnati apoi fasolea verde fiarta, lasand-o sa se intrepatrunda bine cu minunatele condimente. La final, adaugati zeama de lamaie si asezonati cu sare si piper.


sursa:sfatulmedicului.ro

27 sept. 2013

Retete sanatoase pentru detoxifierea organismului si mentinerea siluetei

Alimentatia corecta influenteaza radical starea de sanatate a organismului si forma in care se afla acesta din punct de vedere estetic, motiv pentru care oamenii de stiinta si-au dedicat studiile de specialitate efectelor pe care alimentele le au asupra functionalitatii corpului.

Multe dintre rezultate au inclinat balanta catre anumite categorii de alimente care, odata introduse in retete sanatoase, contribuie major la detoxifierea organismului, mentinerea siluetei si prevenirea potentialelor boli.

Retetele sanatoase de mai jos sunt recomandate de specialisti reputati, pentru eliminarea kilogramelor in plus, eliminarea toxinelor din organism si protectia sanatatii pe termen lung.

Retetele de detoxifiere ale lui Joe Cross

Realizatorul de documentare si consilierul in nutritie Joe Cross si-a recapatat forma fizica perfecta si starea de sanatate, cu ajutorul unor retete de detoxifiere pe baza de sucuri proaspete din fructe si legume, baute timp de 60 de zile.
Inainte sa introduca in alimentatie retetele de detoxifiere, Joe Cross cantarea cu 45 de kilograme mai mult decat ar fi trebuit, lua medicamente prescrise de medic si suferea din pricina unei boli autoimune. Dupa schimbarea modului sau de viata, Joe Cross sustine ca a revenit la o greutate normala si independent de medicamente.
Ingredientele pentru sucurile naturale de detoxifiere se introduc in blender sau robotul de bucatarie pentru procesare.

Suc de mere si ghimbir

Ingrediente:
  • 3 morcovi
  • 2 mere
  • 1 radacina ghimbir

Suc de castraveti si mere

Ingrediente:
  • 1 castravete
  • 4 tulpini de telina
  • 2 mere
  • 6-8 frunze de salata verde
  • 1/2 lamaie
  • 1 radacina ghimbir

Suc Gazpacho

Ingrediente:
  • 4 rosii-pruna
  • 1 castravete mare
  • 2 tulpini de telina
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapa rosie mica
  • patrunjel verde
  • 1 lamaie verde

Suc verde cu citrice

Ingrediente:
  • 6-8 frunze de salata verde
  • 8 frunze de petiol
  • 1 castravete
  • 6 clementine

Suc de cartofi dulci cu sfecla

Ingrediente:
  • 1 cartof dulce mare
  • 1 morcov mediu
  • 1 ardei iute rosu
  • 2 sfecle rosii mari
  • 2 mere golden bine coapte
  • 1 portocala (optional)
In afara de retetele sanatoase de sucuri pentru detoxifiere, Joe Cross recomanda si alte retete pline de ingrediente cu proprietati benefice organismului.

Salata de avocado si varza Kale

Ingrediente:
  • 250 de grame de varza Kale
  • 1 mana de varza rosie taiata fasii
  • 1 rosie maruntita
  • 1/2 avocado feliat
  • 1/2 cana de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 1 lingura de miere
  • 1/2 lingura de busuioc uscat
  • 4 catei de usturoi taiati marunt
  • sare mare si piper dupa gust
Se amesteca toate ingredientele din prima parte a retetei si se prepara un sos din uleiul de masline, otetul balsamic, mierea, usturoiul, sarea mare si piperul, cu care se asezoneaza legumele.

Cartofi prajiti din morcovi si cartofi dulci

Ingrediente:
  • 2 cartofi dulci medii
  • 2 morcovi mari
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de chimen uscat
  • 1/4 lingurite piper
  • 1/2 lingurite sare mare
Preincalziti cuptorul si curatati cartofii si morcovii, apoi taiati legumele in bucati aproximativ egale. Treceti bucatile printr-un amestec preparat din ulei, chimen, piper si sare, apoi asezati-le intr-o tava, pe hartie de copt. In aproximativ 30 de minute, pulpa va deveni moale, iar exteriorul va fi usor aramiu si crocant.

Supa de ghimbir si morcov crud

Ingrediente:
  • 3 cani de suc de morcov preparat la blender
  • 1 avocado copt
  • 2 linguri miere
  • 1 lingura de ghimbir proaspat taiat marunt
  • 1/8 lingurita piper cayenne
  • 1/4 lingurita de sare mare
  • 1/2 cana de pulpa de cocos (optional)
  • 2 linguri de ulei de masline presat la rece
  • 2 linguri de coriandru proaspat tocat
Procesati sucul de morcovi, fructul de avocado, pulpa de cocos, mierea, ghimbirul, piperul cayenne si sarea in blender, pana obtineti o supa cremoasa. Asezonati preparatul cu ulei de masline si coriandru tocat.

Dovleac copt cu ciuperci si salvie

Ingrediente:
  • 1 dovleac mediu
  • 1 lingurita sare mare
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 6 linguri de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 250 de grame de ciuperci maruntite
  • 1 ceapa mica taiata cubulete
  • 2 lingurite de salvie proaspata tocata
  • fulgi de ardei iute (optional)
Preincalziti cuptorul, curatati dovleacul si taiati-l pe jumatate, indepartandu-i semintele din centru. Ungeti cele doua jumatati de dovleac cu ulei de masline, apoi presarati sare si piper negru. Asezati dovleacul in tava, pe o hartie de copt, cu partile din mijloc orientate in jos. Lasati dovleacul la copt pana cand pulpa se inmoaie foarte bine, iar marginile devin aurii-maronii (aproximativ 25-35 de minute).
Scoateti dovleacul de la cuptor, intoarceti jumatatile in sus si lasati-le la racit. Intre timp, incingeti uleiul de masline intr-o tigaie si adaugati ceapa si usturoiul. Puneti apoi ciupercile, salvia, sare si fulgii de ardei iute peste legumele deja sotate, lasand totul la inabusit circa 5 minute. Umpleti jumatatile de dovleac cu amestecul de ciuperci si introduceti preparatul la cuptor pentru inca 10 minute.

Reteta sanatoasa de paste de la Dr. Oz

Faimosul medic al Americii, Dr. Oz, recomanda pacientilor sai multe preparate sanatoase, inclusiv cu paste, care au o valoare nutritionala superioara si aduc numeroase beneficii sanatatii.
Paste integrale cu usturoi copt si sos de dovleac
  • 1 capatana de usturoi curatata si stropita cu ulei de masline
  • 1 dovlecel curatat de coaja si taiat in bucatele
  • 2 cani de supa de legume
  • 1 pachet de paste din faina integrala
  • 500 g de varza Kale taiata fin
  • 1 lingura de drojdie alimentara
  • 1/4 cana lapte de migdale
  • 1 praf de piper cayenne
  • sare dupa gust
  • 1/4 cana de busuoic proaspat maruntit
Coaceti usturoiul in folie de aluminiu la cuptor timp de 30 de minute. Intre timp, fierbeti intr-o oala dovleacul in supa de legume, circa 15-20 de minute, pana devine moale. Procesati la blender sau la robotul de bucatarie dovleacul fiert in supa si usturoiul copt. Introduceti in preparat drojdia, laptele de migdale, piperul cayenne si sarea. Fierbeti separat pastele integrale in apa si sare, al dente. Introduceti apoi varza Kale in oala pastelor si lasati-o sa devina frageda prin fierbere
La final, amestecati pastele cu sosul obtinut din dovleac si presarati deasupra busuiocul proaspat.

sursa:sfatulmedicului.ro

26 sept. 2013

Diete si tratamente cosmetice cu struguri Diete si tratamente cosmetice cu struguri

Printre fructele cele mai bogate in antioxidanti, strugurii sunt foarte sanatosi in alimentatie, dar se folosesc cu succes si in cosmetica. Ar fi pacat sa nu profiti de sezonul lor.Se spune ca un pahar de vin rosu pe zi este cea mai sanatoasa placere pe care ti-o poti oferi. De fapt, exista ceva si mai sanatos: un strugure rosu, bine copt. Antioxidantii pentru care este laudat vinul rosu provin bineinteles din struguri, asa ca te poti bucura de beneficiile lor, fara a fi nevoie sa consumi alcool. Pe langa vitamine si minerale, strugurii contin cantitati mari de antioxidanti puternici care reduc pagubele provocate de radicalii liberi. Studiile au aratat ca un consum regulat de struguri reduce riscul de boli cardiovasculare, cataracta, degenerare maculara, Alzheimer si anumite tipuri de cancer. Sunt utili in constipatie si alte probleme digestive, colesterol crescut si oboseala cronica. Si strugurii albi sunt buni in dieta, dar mai indicati sunt cei rosii care contin mai multi antioxidanti. Ca sa te bucuri de efectele lor trebuie sa-i consumi cu tot cu coaja.



Dieta cu struguri pentru slabire rapida

Cura cu struguri a devenit faimoasa datorita unui barbat care suferea de insuficienta renala. A mancat trei saptamani numai struguri si, dupa spusele lui, s-a simtit mai bine ca niciodata. La sfarsitul tratamentului a constat ca pierduse si multe kilograme, asa ca a inceput sa recomande cura cu struguri celor care voiau sa slabeasca. Dieta presupune renuntarea pentru un anumit timp la toate alimentele, mesele constand numai in struguri. Acestia regleaza digestia si favorizeaza eliminarea toxinelor, cura avand si efect detoxifiant. Se pot pierde in jur de doua-trei kilograme in cinci-sase zile, insa retine ca dieta, desi este eficienta pe termen scurt, nu poate fi tinuta mai mult de cateva zile, iar kilogramele se vor „depune” la loc daca nu faci efortul de a-ti schimba alimentatia.

Uleiul din samburi de struguri

Mai putin cunoscut decat alte tipuri de ulei, cel din samburi de struguri este una din variantele cele mai sanatoase, atat pentru salate cat si pentru gatit. Fiind un ulei vegetal este bogat in grasimi sanatoase, care reduc colesterolul rau, dar contine si multi antioxidanti. Foloseste-l zilnic in salate pentru a te bucura de efectele lui.


Strugurii in cosmetica

Numeroasele beneficii ale strugurilor nu puteau fi ignorate nici de industria cosmetica. Specialistii laboratoarelor Caudalie spun ca vita de vie are propriul ei mecanism de stocare a apei: cand conditiile meteo se inrautatesc, planta isi face rezerve de apa in radacini si tulpini pentru a le folosi atunci cand apar frunzele si fructele. Aceasta apa, care se regaseste in struguri este puternic hidratanta si bogata in minerale si vitamine.
La aceasta se adauga puterea antioxidantilor. Polifenolii din struguri, spun specialistii de la Caudalie, actioneaza ca un scut, protejand pielea de actiunea factorilor externi si mentinandu-i hidratarea. 


sursa:sfatulmedicului.ro

25 sept. 2013

Te deranjeaza articulatiile? Ai dureri musculare intense?

Un sistem articular sanatos este garantul unei vieti echilibrate. Fiind esentiale in desfasurarea unei vieti normale, articulatiile trebuie ingrijite si intarite, pentru ca acestea sa poata oferi in continuare sprijin si mobilitate organismului nostru.
Dar ce ne facem cand articulatiile ne sunt afectate de diferite boli?
Bolile articulare prezinta o patologie foarte variata, existand peste 200 de boli de acest fel. Toate articulatiile din corp sunt predispuse bolilor articulare, acestea afectand stabilitatea sistemului musculo-scheletal.

Din cauza procesului de imbatranire al populatiei, statisticile demonstreaza ca frecventa bolilor articulare este in crestere,. Mai mult de 50% dintre aceste boli cronice sunt reumatisme degenerative, in aceasta categorie intrand si artoza, de care sufera aproximativ 4 milioane de romani.
Cum ne dam seama ca articulatiile ne sunt afectate de aceste boli? Simptomele se pot manifesta diferit, insa toate cauzeaza dureri profunde si deloc de neglijat: inflamarea uneia sau mai multor articulatii rigiditate matinala prelungita, dureri la nivelul coloanei lombare, meteodependenta – frigul sau umezeala accentueaza durerile articulatiilor, dureri recurente sau sensibilitate dureroasa articulara, imposibilitatea de a misca normal o articulatie, inrosirea si caldura locala obiectivata la nivelul unei articulatii, febra nejustificata, scadere in greutate corporala sau slabiciune asociate cu durerea articulara.

Fie ca este vorba despre boli autoimune, artrite sau boli infectioase, daca sunt tratate corespunzator, nu iti vor mai afecta atat de mult viata.
Abordate corect, bolile articulare pot fi prevenite, incetinite sau chiar stopate, prin administrarea de substante care calmeaza durerea si inflamatia (harpagozide) si substante care protejeaza si regenereaza cartilajul articular (glucozamina si condroitina).
In cazul problemelor articulare puteti folosi cu incredere Fleximobil, singura forma orala cu efect analgezic si regenerant articular optim dozata.
Fleximobil se prezinta sub doua forme de administrare:
Plicuri: calmeaza durerea si inflamatia la o ora de la administrare, stimuleaza formarea cartilajului si stopeaza distrugerea acestuia.
Gel: completeaza local actiunea Fleximobil plicuri, scazand cu 51% durerea in articulatii (datorita actiunii sinergica a ingredientelor din compozitie: gheara-diavolului, arnica, camfor, ulei de menta).


Lupta impotriva durerilor articulare si celor musculare in mod eficient cu Fleximobil.
Fii flexibil si mobil!
www.fleximobil.ro
www.facebook.com/LaboratoareleFiterman

24 sept. 2013

Bacteriile din aerul conditionat

Temperaturile caniculare si umiditatea specifica sezonului cald au transformat aparatele de aer conditionat in medii de dezvoltare a bacteriilor periculoase pentru sanatate, care produc tot mai multe imbolnaviri in fiecare an. Bacteriile care pot fi transmise de aerul conditionat nu provoaca doar gripe obisnuite, ci pot fi cauza unor boli mult mai grave, precum legionieloza (febra legiunii sau boala legionarilor) si febra Pontiac. Din acest motiv, este absolut necesar ca utilizatorii de aparate de aer conditionat sa isi curete dispozitivele in mod frecvent, pentru prevenirea contaminarii aerului cu bacterii periculoase.

Infectarea aparatelor de aer conditionat cu bacterii

Utilizarea la scara larga a aerului conditionat in cladirile de birouri si in locuinte a condus la aparitia unor probleme de sanatate tot mai frecvente, mai ales in randul persoanelor cu probleme respiratorii sau cardiovasculare. Aceste aparate de aclimatizare aduna si imprastie in atmosfera numerosi agenti poluanti, printre care se numara polenul, mucegaiul, parul de animale, virusurile si, nu in ultimul rand, bacteriile.
Mai mult decat atat, instalatiile de racire utilizate in spatiile interioare nu permit ventilarea aerului, asadar nu fac decat sa creasca in mod constant concentratia de agenti poluanti din incaperi. In aceste conditii, simptomele precum cefaleea, starea de oboseala, dificultatile de respiratie si iritatiile pielii sunt perfect justificate.
Bacteriile din aerul conditionat pot ajunge in aceste aparate moderne pe cale aeriana, din actiunea vantului asupra solului si vegetatiei, compostului folosit in gradina, campurilor municipale sau gurilor de deversare a apelor reziduale. Ele mai pot calatori spre filtrul aerului conditionat prin prisma unor activitati umane, precum tusea sau stranutul, ori pot coloniza conductele de racire ale sistemelor de aclimatizare, provenind de la materialele de constructie de interior.
In mediile inchise, bacteriile se dezvolta in general la nivelul apei statatoare, fie ca provine din condensul interior, grupurile sanitare nefunctionale sau alte surse de umiditate constanta.
Legionella este genul de bacterii cel mai des regasit in sistemele de aer conditionat. De asemenea, bacteriile din genul Micrococcus populeaza deseori sistemele de racire (in special atunci cand incaperile nu sunt suficient de bine ventilate), determinand aparitia de pneumonii, cu precadere in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

Legioneloza

Legioneloza este o boala infectioasa provocata de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella, cele mai frecvente infectii fiind cauzate de Legionella pneumophila. Acest organism acvatic poate supravietui la temperaturi cuprinse intre 25 si 45 de grade Celsius, iar odata ce patrunde in organismul uman, poate sa aiba un impact mortal.
Numele acestei afectiuni grave dateaza din vara anului 1976, cand participantii unei conventii a Legiunii Americane organizate in Philadelphia au devenit victimele unei epidemii virulente de pneumonie. In cele din urma, s-a descoperit ca bacteria vinovata cu imbolnavirea in masa face parte din genul Legionella si poate provoca o forma severa de pneumonie (inflamatie a plamanilor), survenita pe fondul unei infectii bacteriene foarte puternice.
Simptomele legionelozei apar la 2-14 zile dupa expunerea la bacterie si cuprind
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- frisoane;
- febra de 40 de grade Celsius sau mai mare;
- tuse cu mucus sau sange;
- dureri toracice;
- oboseala accentuata;
- pierderea apetitului alimentar;
- tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi si diaree);
- stari de confuzie si ametelea;

Cu toate ca legioneloza afecteaza in prima instanta plamanii, poate sa cauzeze ocazional infectii la nivelul ranilor corporale preexistente sau al altor regiuni corporale, inclusiv al inimii.
Diagnosticarea bolii in cel mai scurt timp posibil este cruciala pentru recuperarea totala si prevenirea complicatiilor grave. Persoanele cu sistem imunitar slabit, fumatorii, copiii si varstnicii au nevoie de interventii medicale imediate, intrucat sunt cei mai susceptibili avansarii rapide a bolii, pana la deces.
Complicatiile posibile ale legioneliozei sunt insuficienta respiratorie (organismul nu mai reuseste sa absoarba suficient oxigent, pentru eliminarea dioxidului de carbon), socul septic si insuficienta renala acuta.
Tratamentul pentru legionelioza consta in administrarea de antibiotice. Cu cat medicamentatia este impusa mai curand, cu atat mai mult se reduc sansele de aparitie a complicatiilor grave si a decesului.
Perioada de recuperare, in absenta complicatiilor majore, se poate extinde pe o perioada cuprinsa intre 2 si 4 luni. Rata mortalitatii in cazul legioneliozei este de pana la 20%, o statistica ingrijoratoare intr-o era in care aerul conditionat a devenit tot mai utilizat.

Febra Pontiac

Febra Pontiac este cauzata tot de bacteriile din genul Legionella, insa reprezinta o forma mai usoara a infectiei respiratorii, asemanatoare unei gripe obisnuite provocate de virusul Influenza. Deseori, febra Pontiac este considerata a fi prima faza a legionelozei, care precede instalarea pneumoniei.
La fel ca in cazul legionelozei, febra Pontiac nu se transmite de la om la om, fiind contactata direct de la sursa in care bacteria a inceput sa se dezvolte (aparate de aer conditionat, piscine insalubre, bazine de inot, centre spa etc.).
Febra pontiac apare in special la persoanele de peste 45 de ani, mai ales in cazul celor care fumeaza sau sufera de tulburari respiratorii pe termen lung, precum astmul. Simptomele febrei Pontiace se rezuma, de regula, la febra ridicata si dureri musculare si apar dupa circa 1-2 zile de la expunerea la bacteria Legionella.
De cele mai multe ori, simptomele febrei Pontiac dispar de la sine in cateva zile, fara administrarea unui tratament. Pentru ameliorarea febrei si atenuarea durerilor musculare, se recomanda consumul bogat de lichide si analgezice cu acetaminofen sau medicamente antiinflamatorii non-steroidale, pe baza de ibuprofen, naproxen sau aspirina.

sursa:sfatulmedicului.ro

23 sept. 2013

Detoxifierea de toamna

Cu toate ca majoritatea persoanelor considera primavara ca fiind sezonul ideal de curatare a organismului si detoxifiere, adevarul este ca toamna reprezinta de fapt, anotimpul cel mai potrivit pentru a elimina tot ceea ce este invechit.Asemeni copacilor, si dumneavoastra trebuie sa va scuturati frunzele si sa va curatati inainte de venirea iernii. Detoxifierea de toamna previne racelile specifice acestui anotimp, mentine sistemul imunitar sanatos si pregateste organele pentru lunile reci ce vor urma. Cel mai important este sa nu faceti detoxifierea de toamna in graba.

De ce este nevoie pentru detoxifierea de toamna

Incepanad cu 22 sau 23 septembrie, echinoctiul de toamna semnaleaza schimbarea vremii, a lungimii zilei si a temperaturii. Este deosebit de important sa aveti o grija sporita de doua organe vitale in timpul acestui sezon: plamanii si intestinul gros.
- Plamanii - impreuna cu tuburile bronsice (caile respiratorii), gat, sinusuri si nas - sunt principalele cai de detoxifiere. Aceste cai fac legatura intre interiorul si exteriorul organismului, prin procesul inhalarii oxigenului si eliminarii dioxidului de carbon, prin capilarele pulmonare.
Fiecare celula in parte actioneaza precum un mini-plaman, prin preluarea oxigenului din sange si eliminarea dioxidului de carbon, care este apoi transportat inapoi la plamani. Este esential pentru plamanii dumneavoastra sa inspire aer curat, de calitate, umed, cald si bogat in oxigen.
- Un rol important pentru sanatatea dumneavoastra si pentru procesul de detoxifiere il are intestinul gros. Atunci cand sistemul dumneavoastra devine plin cu toxine, se produce o acumulare de mucus de-a lungul peretelui intestinal. Deseurile depuse in colon afecteaza in cele din urma fiecare parte a corpului si poate aparea constipatia.
Primele simptome ale acestei probleme intestinale sunt eruptia cutanata, umflaturi ale pielii, acnee si eczeme. Si, deoarece constipatia poate face ca fecalele sa ramana in sistem pe termen lung, aceste deseuri neeliminate pot da nastere acumularii unor formatiuni pe peretii intestinali, care devin medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor nedorite.

Planul de detoxifiere

Odata cu venirea sezonului de recoltare, este timpul sa reduceti consumul alimentelor reci de vara si, sa incepeti sa cresteti aportul preparatelor gatite calde, in vederea pregatirii pentru iarna. Este momentul sa reduceti aportul de fructe de la 3 la 2 portii pe zi, deoarece fructele au tendinta sa scada temperatura corpului. Organismul dumneavoastra are nevoie de mai multa caldura odata cu racirea temperaturilor de afara.
Chiar daca urmati planul de detoxifiere de toamna timp de 3 zile sau 2 saptamani, este important sa consumati la micul-dejun, masa de pranz si seara, urmatoarele grupe de alimente.
Protocolul planului pentru detoxifierea de toamna:
  • Uleiuri - o lingura cu ulei de seminte de in bogat in lignani si o lingura de ulei de susan in fiecare zi
  • Proteine slabe - 225 g zilnic. Alegeti aceste proteine din carne de vita sau bivol, oua, carne de miel sau pasare, tofu si tempeh
  • Legume - cantitati cat mai mari de legume crude sau inabusite, cu indice glicemic scazut; plus, zilnic, 3 linguri de varza murata
  • Fructe - 2 portii zilnice de fructe intregi. Alegeti intre 1 mar de marime medie, 1 cana de afine, 1 para medie, 1/2 rodie, plus 1-2 linguri de otet de mere
  • Apa filtrata - 8 pahare pe zi
  • 2 cesti de ceai de schinduf - in timpul sau intre mese.
Condimentele de toamna, inclusiv scortisoara, cuisoarele, nucusoara, anasonul sunt nu numai delicioase si aromate, ci ajuta si la prevenirea indigestiei, a gazelor intestinale si previn racirea extremitatilor. Recomandate sunt si ceaiul de schinduf si anasonul, ambele remedii pentru ameliorarea bolilor bronsice, astmatice si pulmonare.

Diete de detoxifiere

- Dieta de detoxifiere cu limonada - Chiar daca este o dieta dificila, multe persoane aleg sa o urmeze si sustin ca este foarte eficienta. Dieta cu limonada trebuie urmata timp de cel putin 4-5 zile. In aceasta perioada, trebuie sa inlocuiti alimentele cu o limonada speciala: se toarna 300 ml de apa intr-un pahar mare, 2 linguri de sirop de artar, 2 linguri de suc de lamaie proaspat stors si un varf de cutit de piper caynne. Aceasta bautura va fi singurul lucru pe care il consumati in timpul dietei. Daca este necesar, puteti utiliza si un ceai laxativ fara zahar.
- Dieta lichida de detoxifiere - Acesta este un alt regim alimentar dur, care are insa intotdeauna rezultate bune. Timp de 7 zile trebuie sa beti doar sucuri din fructe sau legume facute in casa. Daca va simtiti slabiti in aceasta perioada, dieta va permite sa mancati zilnic un fruct sau o leguma, atat timp cat aceasta este cruda. Condimentele, zaharul si grasimile sunt interzise.
- Infometarea controlata - Aceasta este o metoda de detoxifiere si slabire care imita stilul de viata al omului preistoric. Portrivit celor care promoveaza dieta, organismul este, in general, pregatit sa treaca prin perioade scurte de infometare, urmate de mese copioase.
Aceasta dieta de detoxifiere va cere sa mancati regulat pana la ora sase seara si apoi sa nu consumati nimic pana a doua zi la ora 18. Trebuie sa alternati zilele in care mancati, cu cele in care nu consumati nimic pana seara. Cele 24 de ore de infometare va ajuta sa pierdeti in greutate, cu conditia sa consumati produse neprelucrate, sanatoase si fara zahar, in zilele in care aveti voie sa mancati in mod normal.
Bauturile permise sunt doar: apa, ceaiul, sucurile proaspete din fructe si legume.

Terapie pentru colon

In timpul sezonului de toamna, ar trebui sa luati in considerare o serie de tratamente de hidroterapie pentru colon, cu scopul curatarii intestinelor. Specialistii in hidroterapie pentru colon sunt de parere ca operatiunea de curatire regulata a colonului ajuta la ameliorarea oboselii, gazelor intestinale, a durerilor de cap si a iritabilitatii, precum si la estomparea unor afectiuni cutanate.
Cei care urmeaza aceasta metoda sunt entuziasmati si raporteaza prezenta unui sentiment marcant de bine, mai multa energie, limpezirea gandirii si senzatie puternica de liniste. Cearcanele si pungile de sub ochi dispar. Hidroterapia colonului poate ajuta la stabilirea tiparului miscarilor intestinale regulate de zi cu zi.
Odata ce sistemul a fost curatit prin hidroterapie, colonul poate functiona din nou la parametrii normali si poate sa isi indeplineasca in mod corect functia de eliminare a deseurilor din organism.

sursa:sfatulmedicului.ro

21 sept. 2013

5 cele mai comune boli ale toamnei

Toamna aduce cu sine fluctuatii de temperatura si umiditate dar si schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetatorilor, presiunea atmosferica poate influenta activitatea mentala umana, cauzand schimbari semnificative la nivelul atentiei si memoriei pe termen scurt. Factorii de mediu: schimbarea umiditatii si a temperaturii, cauzeaza mai mult de jumatate dintre durerile de cap si favorizeaza dezvoltarea virusurilor respiratori, migrenelor, afectiunilor reumatice, insomniei, etc.

Racelile comune


Ploile, vantul puternic si variatiile de umiditate contribuie la slabirea sistemului imunitar, favorizand contactarea racelilor. Cunoscute si sub denumirea de infectii virale ale tractului respirator superior, racelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri si, de regula, nu au acelasi grad de severitate comparativ cu racelile specifice sezonului de iarna. Din cauza numarului foarte mare si in permanenta dezvoltare de virusuri care pot cauza raceala, organismul uman nu reuseste sa determine rezistenta pentru toate aceste virusuri.

Simptomele racelilor
- congestie nazala sau secretii nazale;
- inflamare sau durere in gat - laringita;
- stranut, tusit;
- febra si durere de cap;
- senzatie de oboseala si durere la nivelul organismului;
Aceste simptome dureaza, in medie, de la 3 la 10 zile.

Metode de transmitere
Raceala se transmire, de regula, prin contact direct cu secretiile infectate (strangerea mainii cu o persoana bolnava) sau indirect, prin contactul cu o suprafata infectata. Spre exemplu, daca o persoana bolnava stranuta, isi atinge nasul si apoi are contact cu o alta persoana, cea din urma poate prelua virusul.
In plus, virusul unei raceli poate supravietui pe obiecte precum: pix, carte, telefon, tastatura, ceasca de cafea - timp de cateva ore si poate fi transmis prin contactul unei persoane sanatoase cu aceste obiecte.

Exista legatura directa intre expunerea la frig si raceala?
Desi racelile comune se manifesta de regula in sezoanele reci: toamna, iarna, vremea rece in sine nu cauzeaza raceala. In schimb, se considera ca in lunile cu vreme rece, persoanele obisnuiesc sa petreaca mai mult timp in spatii inchise, mult mai aproape unii de altii, facilitand astfel raspandirea virusurilor.

Tratamentul racelilor comune
Nu exista un tratament pentru raceli!
Tratamentul la domiciliu are rolul de a ameliora simptomele asociate racelilor si permitand bolii sa-si urmeze cursul. Masurile adoptate pe perioada de boala includ odihna si consumarea unei cantitati cat mai mare de lichide. O serie de medicamente: pastile si spray-uri pentru gat, medicamente si siropuri pentru tuse, pot fi de ajutor in ameliorarea simptomatologiei. Decongestionantele precum pseudoefedrina sau antihistaminicile pot ameliora simptomele nazale. Acetaminofenul si ibuprofenul pot fi de ajutor in combaterea febrei, faringitei si a durerilor resimtite la nivelul corpului.

Important: medicamentele destinate ameliorarii simptomelor de raceala nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani, deoarece pot manifesta reactii adverse ce pot pune in pericol viata acestora.

Antibioticele sunt recomandate in tratarea racelii comune?
NU. Antibioticele nu au nici un efect pozitiv asupra tratarii racelii, ci doar in situatii in care pacientul prezinta boli cauzate de bacterii - in vreme ce racelile sunt provocate de virusuri.
In plus, antibioticele nu doar ca nu sunt de ajutor, ci, pot cauza reactii alergice ce pot fi fatale; utilizarea de antibiotice in situatii in care acestea nu sunt necesare poate duce la modificarea unor bacterii comune ce pot dezvolta rezistenta la antibiotic.

Masuri de prevenire a racelilor
- spalarea frecventa a mainilor;
- evitarea contactului cu persoanele ce prezinta boala;
- intarirea sistemului imunitar;
- modificarea obiceiurilor zilnice: renuntarea la fumat si evitarea stresului;

Astmul si afectiunile alergice

La fel ca si primavara, toamna este un sezon propice alergiilor si astmului, in special astmului alergic.
Astmul alergic este cel mai comun tip de astm; aproximativ 90% dintre copiii astmatici prezinta alergii, comparativ cu situatia adultilor: doar 50%.
Inhalarea unor substante specifice, denumite alergeni (polen, praf, mucegai) conduce la manifestarea simptomelor de astm asociate cu reactiile alergice.
Aproape orice astmatic (alergic sau non-alergic) simte o inrautatire a starii de sanatate dupa depunerea de efort in aer rece sau dupa inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice.

Indiferent de tipul de astm - alergic sau non-alergic - simptomele sunt in general aceleasi, incluzand:
- stranut;
- tuse;
- dificultati respiratorii;
- respiratie scurta - dispnee;
- respiratie rapida - tahipnee;
- incordarea pieptului;

Alergeni comuni
- polenul;
- spori sau fragmente de mucegai;
- iritanti de la animalele de companie (de la nivelul parului, pielii) si saliva;
- praf;
- fecale de gandaci;
Reactiile alergice pot fi determinate prin contact fizic cu un alergen (cauzand urticarie, inrosirea pielii), prin patrunderea unui alergen la nivel ocular (mancarime, inrosirea ochilor) sau prin ingerare, care in rare cazuri poate determina soc anafilactic (incluzand atacul astmatic sever).

Acesti iritanti includ:
- fumul de tigara;
- fumul produs de un incendiu, lumanari, candele, tamaie, foc de artificii;
- aer poluat;
- aer rece, in special in conditiile practicarii de exercitii in aer rece;
- miros puternic de chimicale;
- parfum, sau produse parfumate;
- incaperi pline de praf;

Tratament
Determinarea factorilor iritanti si evitarea expunerii la aceastia este un prim pas in prevenirea astmului si aleriilor. Cu toate acestea, deoarece este imposibil de evitat toti alergenii, exista o serie de medicamente ce pot ajuta in ameliorarea simptomelor.
Un bun tratament al alergiilor nazale include antihistaminice (ex: Claritin), aerosoli salini, spray-uri decongestionante nazale (folosite doar cateva zile). In cazul in care aceste tratamente nu au efect, se recomanda consultul medical.

Pentru controlarea astmului, medicamentele necesita prescriptie de la medicul specialist. Tratamentul poate include steroizii inhalanti, bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune, inhalatori pentru astm, medicamente: Singulair / Accolate. Prednison poate fi indicat timp de cateva zile pentru tratarea simtomelor atacului sever de astm.
In cazul in care niciunul dintre tratamentele de mai sus nu se dovedesc a fi eficiente, se poate apela la xolair - medicament injectabil ce reduce nivelul de IgE.

Ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o leziune la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului, mucus ce protejeaza organele de efectele sucului digestiv. Aceasta afectiune este una comuna, care produce o durere caracteristica si schimba calitatea vietii.

Simptome
Cele mai comune simptome ale ulcerului gastroduodenal sunt variatia apetitului alimentar, durerea si voma.
- durere in regiunea superioara a abdomenului (epigastru) intre 30 si 60 de minute dupa servirea mesei;
- manifestarea durerii noaptea (cand stomacul este gol);
- dureri moderate de stomac care nu radiaza (se manifesta doar local);
- perioade de saptamani de durere si perioade fara nici un simptom;
- presiune dureroasa pe epigastru;
- pierderea apetitului alimentar si scaderea in greutate;
- greata si voma;

Durerea poate fi asociata cu pirozis sau aciditate in esofag si adesea insotita de reflux gastro-esofagian.

Cauze
Ulcerul gastroduodenal poate avea cauze nenumarate, precum:
- fumatul si consumul de alcool;
- stresul;
- obiceiuri alimentare defectuase;
- boli cronice, factori genetici;
- infectia bacteriana cu Helicobacter Pylori;
- administrarea de medicamente anti-inflamatorii;

Tratament
Tratamentul difera in functie de cauzele bolii. In primul rand, ulcerul necesita o schimbare a stilului de viata, care sa includa renuntarea la fumat, alcool, abuz de medicamente, stabilirea unui regim alimentar sanatos.
- Tratamentul cu antibiotic este indicat tuturor pacientilor ce prezinta infectie cu Helicobacter Pylori (bacterie prezenta la aproximativ 85% dintre pacientii cu ulcer gastric);
- Terapia anti-ulcer (Anti H2, Omeprazol) este recomandata pentru ameliorarea simptomelor si facilitarea vindecarii;
- "Ulcerul rebel" (rezistent la tratament medical) necesita combinarea inhibitorilor de secretie acida cu antiobioticele;
- Tratamentul chirurgical este rar abordat, in situatiile in care ulcerul nu se vindeca dupa administrarea corecta a medicatiei si schimbarea stilului de viata, si/sau apar complicatii ce pun in pericol viata pacientului.

Insuficienta cardiaca

In lunile de toamna, insuficienta cardiaca poate reprezenta o grava amenintare pentru persoanele ce sufera de afectiuni cardiovasculare.
In procesul de adaptare la noile conditii de mediu, organismul poate suprasolicita sistemul cardiovascular, cauzand consecinte serioase.

Simptome
Insuficienta cardiaca poate fi cronica sau acuta.
Insuficienta cardiaca cronica:
- respiratie scurta (dispnee);
- oboseala si extenuare;
- edem la nivelul picioarelor, gleznelor, talpilor;
- batai rapide sau neregulate ale inimii;
- reducerea abilitatii de a efectua exercitii;
- tuse persistenta sau respiratie suieratoare;
- cresterea in volum a abdomenului (ascita);
- cresterea brusca in greutate cauzata de retentia de lichide;
- lipsa apetitului alimentar si greata;
- dificultati de concentrare;

Insuficienta cardiaca acuta:
- simptome similare cu cele ale insuficientei cronice, dar mult mai severe si cu debut brusc si agravare rapida;
- respiratie rapida si neregulata (palpitatii);
- dispnee brusca si severa si atac de tuse cu expectoratie spumoasa deschisa la culoare;
- durere in piept - in cazul in care insuficienta este provocata de un atac de inima.

Principalii factori de risc:
- Hipertensiune arteriala;
- Boala coronariana;
- Atacul de inima;
- Aritmie;
- Diabet si unele medicamente indicate in tratarea diabetului;
- Apnee de somn;
- Defecte congenitale cardiace;
- Virusuri (infectii viarale);
- Abuz de alcool;
- Afectiuni ale rinichilor;

Tratament
In functie de simptome, tratamentul presupune, de regula, o combinatie de medicamente:
- Enzime de conversie a angiotensinei;
- Blocanti ai receptorilor angiotensinei II;
- Digoxin;
- Betablocante;
- Diuretice;
- Antagonisti ai aldosteronului;

Afectiunile reumatice

Afectiunile reumatice, cum ar fi artrita, sunt foarte comune in sezonul de toamna, cauzand cresterea sensibilitatii si dureri articulare in urma expunerii la temperaturi mai scazute.
Aceste afectiuni sunt caracterizate prin inflamatii (inrosire si incalzire, inflamare si durere) si pierderea functiilor unuia sau mai multor structuri conectoare sau de suport ale organismului: articulatii, tendoane, ligamente, oase si muschi.
Simptomele comune includ durere, inflamare si rigiditate. Unele afectiuni reumatice pot implica de asemeni organele interne.

Exista peste 100 de boli reumatice, printre care:- Osteoartrita
Este cel mai comun tip de artrita si afecteaza in prima faza cartilajul, putand cauza durere articulara sau rigiditate.
Dizabilitatile apar de cele mai multe ori in situatiile in care boala afecteaza coloana sau articulatiile care sustin greutatea corpului (genunchi, solduri).
- Artrita reumatoida
Este o boala frecventa ce afecteaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile, manifestandu-se prin durere, rigiditate, inflamare, degradarea articulatiei si pierderea functiilor acesteia.
- Artrita reumatoida juvenila
Este cea mai comuna forma a artritei in perioada copilariei, cauzand durere, rigiditate, inflamare si pierderea functiilor articulatiei; poate fi asociata cu eruptii cutanate sau febra si poate afecta diferite parti ale corpului.
- Fibromialgia
Este o afectiune cronica care cauzeaza durere la nivelul tesutului care asigura suportul si miscarea oaselor si a articulatiilor. Durere, rigiditate si puncte sensibile apar la nivelul muschilor si tendoanelor, in special la nivelul gatului, splinei, umerilor si soldurilor.
- Sclerodermia
Cunoscuta si sub denumirea de scleroza sistemica, sclerodermia afecteaza pielea, vasele de sange si articulatiile dar si unele organe interne: plamanii si rinichii. Afectiunea presupune o productie excesiva si anormala de colagen la nivelul pielii si organelor interne.
- Spondiloartropatia
Acest grup de afectiuni reumatice afecteaza in special coloana vertebrala. O forma comuna - spondilita anchilozanta - nu afecteaza doar coloana ci si soldurile, umerii si genunchii, tendoanele si ligamentele din jurul oaselor si articulatiile inflamandu-se si cauzand durere si rigiditate.
- Guta
Acest tip de artrita rezulta in urma depozitarii excesive de acid uric in sange (hiperuricemie).
- Artrita infectioasa
Artrita infectioasa este provocata de agenti infectiosi (bacterii, virusuri). Artrita cu parvovirus si artrita gonococica sunt 2 tipuri de artrita infectioasa. In cazul acestui tip de artrita, diagnosticarea precisa si tratamentul antibiotic sunt cruciale in eliminarea infectiei si minimizarea degradarilor la nivel articular.
- Polimialgia reumatica
Deoarece afectiunea implica tendoanele, muschii, ligamentele si tesuturile din jurul articulatiei, simptomele includ adesea durere, rigiditate matinala la nivelul umerilor, soldurilor, gatului si spatelui.
- Artrita psoriazica
Apare in cazul pacientilor cu psoriazis, putand afecta articulatiile din orice zona a corpului, de la articulatiile mici ale mainii pana la articulatii intervertebrale.
- Bursita
Reprezinta inflamatia bursei, sac mic cu fluid care captuseste si lubrefiaza zona in care elementele articulare (inclusiv os, tendon, ligament, muschi sau piele) se freaca una de alta.
- Tendinita
Afectiune ce presupune inflamarea tendoanelor (cordoane dure de tesut care conecteaza muschii de oase) cauzata de suprasolicitare, injurii sau afectiuni reumatice. Tendinita produce durere si sensibilitate si poate restrictiona miscarea articulatiilor invecinate. Baile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, analgezicele si simpla evitare a plimbarilor in conditii de vreme rece si/sau ploaie, sunt masuri ce trebuiesc adoptate in prevenirea si ameliorarea simptomelor bolii.


sursa:sfatulmedicului.ro

20 sept. 2013

Gradinita si scoala, taramuri sigure cu un sistem imunitar puternic

Primele zile de gradinita si de scoala pot fi o experinenta extrem de placuta pentru copil. Intra intr-un mediu nou, despre care a auzit atat de multe povestiri si cunoaste o serie intreaga de oameni noi, dintre care isi va face multi prieteni. Daca cel mic este nerabdator sa exploreze acest univers pana acum necunoscut, cu siguranta iti va fi greu sa il protejezi si sa il tii departe de diversele raceli sau viroze. Astfel de afectiuni comune sunt extrem de raspandite si, mai ales, foarte usor de contactat.



Sistemul imunitar puternic, un imperativ pentru spor la joaca si invatat

Copilul tau trece printr-o etapa importanta a formarii sale si va avea nevoie de un organism puternic si sanatos pentru a se descurca cu toate responsabilitatile si oportunitatile care i se arata in aceasta perioada. Si chiar daca la inceput s-a aratat putin temator cu privire la ceea ce il asteapta, cu sprijinul tau va descoperi curand si usor farmecul pe care il aduce cu sine intrarea in colectivitate. De aceea, este important sa ai grija ca sanatatea micutului sa fie in cea mai buna stare, astfel incat acesta sa fie in forma atat pentru a acorda atentia necesara lectiilor, cat si pentru a interactiona liber si linistit cu colegii sai. Un copil cu un sistem imunitar scazut, predispus la imbolnaviri frecvente sau care isi revine mai greu dupa fiecare afectiune poate avea tendinta sa se retraga, sa se izoleze de teama de a nu se imbolnavi din nou. De asemenea, este posibil ca acesta sa fie mai retinut in a se implica in activitati noi, fie pentru ca se simte slabit, fie pentru ca stie ca trebuie sa aiba extrem de multa grija si considera ca ii va fi mai greu sa faca fata activitatilor.

Virozele, racelile si afectiunile digestive stau departe de un copil puternic

Sistemul imunitar al copiilor este in plina dezvoltare in aceasta perioada si, din cauza ritmului activ de viata al micutilor, intra in contact cu multi agenti patogeni. Agentii patogeni sunt micro sau macroorgansime, microbi si paraziti care determina apartia unor probleme de sanatate. Pe parcursul copilariei organismul este expus la acestia si dezvolta mecanisme complexe de aparare impotriva lor, care actioneaza atat la momentul primei interactiuni cat si automat pe viitor, datorita capacitatii de memorare a acestora. De aceea, este important ca organismul sa fie capabil sa faca fata cat mai multor factori si sa aiba resursele necesare sa apere organismul. In colectivitatile de genul gradinitelor sau scolilor, cel mai frecvent copiii sunt expusi la viroze, raceli si afectiuni digestive. Imunizarea de toamna este importanta cu atat mai mult cu cat odata cu inceperea sezonului rece virozele si racelile devin mai puternice si sunt mai des intalnite. Iar sustinerea organismului in eforturile sale de protejare impotriva afectiunilor digestive este de asemenea un punct cheie pentru micutii invatacei. Este posibil ca regimul lor alimentar sa se modifice pentru a se adapta noului program si sa fie introduse noi alimente la care copiii au acces si pe care parintii nu le pot controla atata timp cat nu ii vor mai putea supraveghea permanent.

Cum poti intari sistemul imunitar al copilului tau

Principiile generale ale unui stil de viata sanatos sunt cele care asigura si un sistem imunitar puternic. Odihna suficienta, adica in jur de 9-10 ore pentru un copil de varsta scolara, alimentatia bogata in legume si fructe, care sa asigure necesarul de nutrienti, si miscarea sunt intotdeauna importante. Acestora trebuie sa li se adauge si o igiena corecta, in care de necontestat este spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de fiecare masa si dupa fiecare activitate in aer liber.Functionarea optima a sistemului imunitar poate fi sustinuta si prin administrarea suplimentelor alimentare. Acestea vin in ajutorul organismului printr-un aport extern de ingrediente speciale care faciliteaza actiunea sistemului imunitar. Sunt recomandate produsele naturale, care sunt blande cu organismul si se asimileaza mai usor.

Produsul 100% natural First Defense de la Secom pentru intarirea sistemului imunitar al copiilor

Produsul 100% natural First Defense de la Secom contine argint coloidal, numit adesea un “al doilea sistem imunitar”, si are efect antiviral, antibacterian, antifungic si antiparazitar asupra a mai mult de 650 de tipuri de agenti patogeni.De asemenea, este cunoscut faptul ca organismele patogene nu dezvolta rezistenta la argint. Produsul First Defense contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, la reducerea timpului de recuperare dupa toate tipurile de infectii si la reducerea stresului oxidativ care slabeste actiunea sistemului imunitar. Formula pe baza de argint coloidal, maslin, sunatoare si zinc a First Defense sustine producerea de imunoglobuline IgA, IgM, IgG si de limfocite T, esentiale sistemului imunitar, si stimuleaza producerea de fagocite, celule care inglobeaza si distrug bacterii si celule tumorale. Produsele Secom sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro. De asemenea, pe str. Stirbei Voda nr. 150 se afla si Centrul de Consultanta Naturopata Secom, la care puteti apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecaror afectiuni si starii de sanatate a organismului.

Evaluarea starii de sanatate se realizeaza atat prin interpretarea documentelor medicale, cat si fara acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstitiala (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism inainte de aparitia semnelor clinice de boala printr-o metoda computerizata non-invaziva si rapida.


sursa:sfatulmedicului.ro

19 sept. 2013

Prunele - beneficii si retete sanatoase

Prunele sunt fructe cu gust dulce intens, ce apartin familiei Rosaceae si genului Prunus, care mai include si piersicile, nectarinele si migdalele. Ele aduc multiple beneficii sanatatii, gratie continutului bogat de vitamine, minerale si fibre, in opozitie cu aportul sarac de calorii. Consumate in stare proaspata sau incluse in retete sanatoase, prunele sunt tot la fel de recomandate pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale.

Valori nutritionale

In stare proaspata, prunele ofera o gama larga de nutrienti pretiosi pentru sanatate, in schimbul unui numar redus de calorii. Astfel, 100 de grame de prune coapte si neprocesate termic prezinta urmatoarele valori nutritionale
- Calorii 46 kcal
- Carbohidrati 11,42 grame
- Proteine 0.70 g
- Grasimi totale 0.28 g
- Fibre 1.40 g
- Folati 5 g
- Niacina 0.417 mg
- Acid Pantotenic 0.135 mg
- Piridoxina 0.029 mg
- Riboflavina 0.026 mg
- Tiamina 0.028 mg
- Vitamina A 345 IU
- Vitamina C 9.5 mg
- Vitamina E 0.26 mg
- Vitamina K 6.4 g
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 157 mg
- Calciu 6 mg
- Cupru 0.057 mg
- Fier 0.17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 0.052 mg
- Fosfor 16 mg
- Seleniu 1.0 g
- Zinc 0.10 mg

Beneficiile prunelor pentru sanatate

- Reglarea greutatii corporale. In ciuda gustului dulce foarte placut, prunele sunt slab calorice si nu contin grasimi saturate, ci doar nutrienti benefici sanatatii (minerale, vitamine si fibre).
- Reglarea tulburarilor gastrointestinale. O serie de compusi benefici din prune (fibre alimentare, sorbitol si isatina) regleaza functionarea sistemului digestiv si amelioreaza afectiunile tractului intestinal, in special constipatia.
- Protectia impotriva cancerului si imbatranirii celulare premature. Prunele sunt o sursa pretioasa de antioxidanti, care protejeaza celulele sanatoase ale organismului si impiedica instalarea diverselor tipuri de cancer sau imbatranirea celulara.
- Cresterea absorbtiei fierului in organism. Prunele furnizeaza din belsug vitamina C, care ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Astfel, se previne dezvoltarea de afectiuni asociate cu carentele in acest mineral, precum anemia.
- Imbunatatirea vederii si a esteticii pielii. Tot prunele sunt o sursa generoasa de vitamina A si beta caroten. Aceste doua vitamine sunt esentiale pentru sanatatea vederii (consumul de prune poate preveni degenerarea maculara) si a membranelor mucoase de la nivelul pielii. Anumite studii au demonstrat si ca un consum regulat de fructe bogate in vitamina C contribuie la dezvoltarea rezistentei corpului impotriva cancerului pulmonar sau al cavitatii bucale.
- Completarea aportului esential de minerale. Fierul din prune contribuie la procesul natural de formare a celulelor rosii, iar potasiul este o componenta de baza a celulelor si fluidelor corpului, ajutand la reglarea ratei cardiace si a tensiunii sangelui.
- Completarea aportului esential de vitamine. Prunele furnizeaza si complexul de vitamine B (niacina, vitamina B 6 si acid pantotenic), importante pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Vitamina K din prune contribuie la functia de coagulare a sangelui si in metabolizarea osoasa. Unele studii de specialitate au descoperit ca aportul suplimentar de vitamina K reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer.
- Reducerea nivelului de colesterol. Prunele inhiba evolutia aterosclerozei provocate de nivelul ridicat de colesterol in corp.
- Prevenirea diabetului. Prunele stimuleaza metabolismul glucidic, prevenind instalarea diabetului zaharat.
- Stimularea memoriei. Efectul de reglare a glicemei in sange, provocat de consumul regulat de prune, ajuta la stimularea memoriei si sustinerea functiilor cognitive.

Retete sanatoase cu prune

Prune gratinate cu miere si levantica
  • 3/4 cana lapte degresat
  • 3/4 lingurita extract de levantica
  • 2 galbenusuri mari de ou
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 4 prune medii, fara samburi si taiate in optimi
  • 2 linguri zahar brun
Incalziti laptele intr-o oala mica, adaugati extractul de levantica si lasati totul la racit 30 de minute. Reincalziti laptele, pana ajunge sa fiarba. Amestecati galbenusurile, mierea si amidonul de porumb intr-un bol mediu pana la omogenizare, apoi adaugati laptele fierbinte si turnati totul in oala pusa pe foc mediu. Amestecati 1-2 minute, apoi transferati compozitia intr-un bol curat si adaugati vanilia.
Ungeti o tigaie cu spray pentru gatit, turnati crema de ou in mod uniform si aranjati bucatile de pruna deasupra, in randuri egale. Presarati zaharul deasupra si lasati totul pe foc, pana se caramelizeaza prunele (5-7 minute).
Punci de vara din prune
  • 2 cani de prune maruntite
  • 2 cani de suc de caise
  • 2 cani de sirop de cidru
  • 1 cana de sifonapa minerala
Amestecati prunele maruntite, sucul de caise, siropul de cidru si sifonul intr-un vas curat, apoi turnati cocktailul in pahare umplute cu gheata si decorate cu scobitori ornate cu felii subtiri de prune.
Pachetele de halibut cu prune
  • 1 pruna mare bine coapta, taiata in 12 felii
  • 1 cana + 2 linguri suc de portocale
  • 2 lingurite de sos de soia desarat
  • 3-4 linguri de orez brun instant
  • 4 fire de praz curatate si cu partea alba separata de cea verde
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • 1 lingura ulei de susan
  • 500 g de file de halibut fara piele, portionat in 4
Preincalziti gratarul si incalziti 34 cana de apa cu 1 cana suc de portocale si sosul de soia intr-o tigaie. Adaugati orezul si partea alba a prazului, lasati totul la inabusit apoi turnati mixul intr-un bol acoperit. Amestecati in alt recipient ghimbirul, uleiul de susan, putina apa si celelalte doua linguri de suc de portocale.
Intr-o tava, asezati un strat dublu de folie de aluminiu de circa 50 cm latura, apoi puneti o patrime din compozitia cu orez in centru si asezati o bucata de peste deasupra. Puneti 3 felii de prune peste halibut si presarati un sfert din prazul verde peste. Uniti laturile mai scurte ale foliei, astfel incat sa obtineti un cosulet cu o deschizatura mica in centru, pentru o coacere completa. Pregatiti si celelalte 3 pachete.
Asezati pachetele pe gratar, la foc mediu, acoperiti totul cu un capac si lasati preparatul la copt intre 8 si 12 minute, in functie de grosime.

sursa:sfatulmedicului.ro