20 ian. 2012

Orarul meselor la copii

Orarul meselor

Se da imediat ce se trezeste copilul. Daca este lasat sa astepte, se enerveaza sau se preocupa de altceva si apoi refuza sa manance.

Se da lapte simplu sau lapte fiert cu un fainos (gris, zeamil, biscuiti macinati, fulgi de porumb), cacao, cereale instant, cu cafea de malt etc. Se foloseste fainosul preferat de copii.

Laptele nu va fi indulcit prea mult; unii copii il prefera neindulcit. Daca insista sa-l primeasca cu biberonul, li se va satisface aceasta comoditate. Celor care refuza laptele, li se poate da ceai si tartine cu branza (de vaci, topita etc), unt si miere sau gemuri, eventual un ou moale. La ora 10 se pot da fructe, o tartina mica sau nu se va da nimic.
Cuprinde un piure de legume (cartofi, morcovi, spanac, mazare verde, fasole verde, conopida, dovlecei).

Spre sfarsitul anului al II-lea incepe sa aprecieze consistenta si gustul cartofilor prajiti (se evita la copiii cu tendinta la obezitate, avand o mare valoare calorica).

Zilnic, piureul va fi asociat cu carne sau un ou proaspat. Pranzul se poate incheia cu o ceasca de supa de carne strecurata si ca desert fructe, compot sau o prajitura de casa.

Pentru variatie, felul intai poate fi o ciorbita cu carne de pasare sau perisoare, felul doi legume sote, sau preparate cu sos alb.

Masa de pranz este bine sa se dea pe la ora 11,30-12. Dupa-amiaza (gustarea): lapte, iaurt, prajituri de casa, biscuiti, compoturi sau fructe (ultimele sunt de preferat).
Seara se va servi masa pe la orele 19-19,30. Se va da fie ca dimineata, fie o budinca (orez, gris, paste fainoase), mamaliguta cu unt si branza, compot, o prajitura de casa. Se poate da parizer, crenvursti, sunca de Praga sau alte preparate de carne de buna calitate.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu