3 mai 2012

Ovulatia: simptome si kituri de testare

Ovulatia reprezinta un fenomen al ciclului reproductiv feminin, prin care ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate; acesta este impins prin trompa uterina si pregatit pentru a fi fertilizat.
Procesul ovulatiei este controlat de hipotalamus (parte a encefalului) prin eliberarea unor hormoni secretati de glanda pituitara (localizata la nivelul lobului anterior al creierului), denumiti hormoni luteinizanti (LH) si hormoni foliculostimulant (FSH).

Informatii:
- dupa eliberare, ovulul supravietuieste 12-48 de ore;
- in mod normal, se elibereaza un singul ovul la fiecare ovulatie;
- ovulatia poate fi afectata de stres, afectiuni, schimbarea rutinii zilnice;
- implantarea unui ovul fertilizat are loc dupa 6-12 zile de la ovulatie;
- toate femeile se nasc cu milioane de ovule imature, care asteapta procesul de maturizare - ovulatie;
- menstruatia se poate instala si in lipsa fenomenului de ovulatie;
- ovulatia poate avea loc si in lipsa menstrei (amenoree);
- daca ovulul nu este fertilizat, se dezintegreaza si este absorbit in peretele uterin;

Ciclul menstrual reprezinta distanta dintre ziua 1 de instalare a menstrei din luna curenta si ziua 1 a menstrei urmatoare. In medie, ciclul normal al unei femei este de 28 - 32 de zile, dar diferentele de la o femeie la alta pot fi considerabile.
La modul general, ovulatia tinde sa apara cu aproximativ 14 zile inainte de instalarea menstrei, insa acest lucru poate varia destul de mult de la o femeie la alta. Astfel, in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in zilele 13-15.

Semne si simptome ale ovulatiei

Desi in cazul ciclului menstrual neregulat ovulatia este dificil de aproximat, exista totusi cateva simptome care insotesc sau preced fenomenul:

- Crampe si dureri abdominale laterale, prezente in ziua ovulatiei.
In majoritatea cazurilor, durerea dispare dupa 6-8 ore, insa exista si situatii in care persista 24-48 de ore;
Durerea poate fi insotita de greata, balonare, urinare frecventa, durere in timpul actului sexual.

- Modificari ale secretiilor vaginale.
In lipsa ovulatiei, mucusul cervical poate fi absent.
Modificarile secretiilor vaginale se manifesta cu 2-3 zile inaintea ovulatiei: secretiile cresc in cantitate iar mucusul devine semi-transparent, de consistenta unui albus de ou. Aceste schimbari sunt normale si sunt cauzate de modificarile hormonale din organism.
In prezenta Clomid-ului (tratament indicat in infertilitate) sau a antihistaminicelor, mucusul cervical poate lipsi, ceea ce face dificila identificarea ovulatiei pe baza acestui semn.

- Schimbarea pozitiei cervixului.
Odata cu modificarea secretiilor vaginale (mucusului cervical) se schimba si pozitia cervixului; in perioada maxima de fertilitate, acesta se ridica - va avea o pozitie mai inalta in vagin, se deschide si isi pierde din rigiditate. Dupa ovulatie, cervixul isi reia pozitia si structura normala.

- Modificarea temperaturii bazale.
Monitorizarea temperaturii bazale este una dintre cele mai comune metode utilizate in depistarea ovulatiei de catre femeile care urmaresc sa obtina o sarcina.
Prin aceasta metoda nu se poate prezice insa cu exactitate momentul ovularii intr-un anumit ciclu temporal (deoarece schimbarea de temperatura apare dupa incheierea ovulatiei), insa prin memorarea datelor pe parcursul mai multor luni, se pot face estimari, care, corelate cu celelalte semne si simptome, pot ajuta la identificarea corecta a perioadei.
Modificarea temperaturii este cauzata de progesteron, care inregistreaza o crestere imediat dupa incheierea ovulatiei.
Dupa ovulatie, temperatura bazala a corpului creste cu 0.4 - 1 grade.

- Sensibilitate crescuta la nivelul sanilor.
Unele femei manifesta o crestere a sensibilitatii mamare inainte sau imediat dupa ovulatie; aceasta sensibilitate este rezultatul modificarilor hormonale ce au loc in organism.

- Cresterea apetitului sexual.
Cercetarile au demonstrat ca in perioadele de fertilitate ridicata, femeile manifesta o crestere semnificativa a apetitului sexual.
Apetitul sexual nu este considerat insa un semn definitoriu al apropierii perioadei de ovulatie; apetitul poate fi influentat pozitiv si de stimuli externi, care nu au legatura directa cu modificarile hormonale provocate de ciclul menstrual.

Teste hormonale pentru depistarea ovulatiei

Cea mai sigura metoda de depistare a perioadei ovulatorii este testul hormonal.
Femeile produc un hormon denumit hormon luteinizant (HL); acesta este produs de glanda pituitara, localizata la nivelul creierului. Hormonul circula prin vasele de sange la ovare si le determina sa elimine ovule.
Cu 1-2 zile inainte de ovulatie, productia de hormon luteinizant creste considerabil, reprezentand unul dintre principalele indicii in identificarea apropierii ovulatiei. In urmatoarele zile, dupa incheierea ovulatiei, hormonul HL scade.

Atentie: un nivel crescut al hormonului HL nu garanteaza intotdeauna proximitatea ovulatiei; in cazul prezentei unei probleme de sanatate la nivelul unui ovar (de ex. ovar polichistic), rezultatul poate fi influentat.

Cum se utilizeaza un kit pentru depistarea ovulatiei?
Kiturile pentru ovulatie detecteaza nivelul de LH din urina si pot fi procurate din farmacii.
Pentru efectuarea testului, se colecteaza intr-un vas curat un sumar de urina, in care se introduce stickul pentru detectare.
Kitul pentru ovulatie trebuie sa contina, pe langa instrumentele de detectare a hormonului, un ghid complet de utilizare si interpretare a rezultatelor.
O crestere a nivelului de LH se inregistreaza, in general, prin albastrirea unei liniute pe ecranul stickului.

De exemplu, Testul de ovulatie tip banda depisteaza prezenta hormonului LH in urina, semnalizand faptul ca ovulatia poate aparea in maxim 24-36 de ore.
Pentru un rezultat cat mai precis, se recomanda efectuarea testului pe parcursul mai multor zile - 5 zile consecutive sau pana la depistarea nivelului LH (cu aproximatie la aceeasi ora in fiecare zi); rezultatul se citeste la 5 minute dupa utilizare. Singura restrictie impusa inainte de utilizarea testului este reducerea consumului de lichide, cu 2 ore inainte de testare.

Pe langa kiturile clasice, exista si variante digitale, care, in cazul depistarii unui nivel ridicat de LH, afiseaza pe ecran un "smiley face" sau un cerc gol in caz contrar.

Cand se recomanda efectuarea testului
Exista mai multe branduri si tipuri de kituri de testare, cu instrunctiuni de utilizare diferite.
Cu toate acestea, metoda cea mai recomandata are in vedere testarea consecutiva timp de mai multe zile, in perioada in care se banuieste apropierea ovulatiei.

Sfaturi utile:
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 26 de zile, testarea se poate incepe in a noua zi de la instalarea menstruatiei;
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 27 de zile, testarea se recomanda la 10 zile de la aparitia menstrei;
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 28 de zile, testarea se incepe la 11 zile de la instalarea menstruatiei;

Opiniile variaza destul de mult cu privire la momentul zilei in care sa se efectueze monitorizarea: dimineata sau la pranz; important este insa ca aceasta sa fie zilnic facuta, cu aproximatie, la aceeasi ora. Inainte de testare, se recomanda evitarea consumului unei cantitati mari de lichide.Daca testul este folosit corespunzator, acuratetea rezultatului este de 99%; cu toate acestea, trebuie tinut cont si de faptul ca exista unele medicamente sau probleme de sanatate care pot interfera cu rezultatul testarii.
Important: Sub nici o forma nu folositi testele de ovulatie ca si metoda contraceptiva; riscul de sarcina este destul de ridicat, avand in vedere ca aceasta se poate instala si in afara perioadei de ovulatie.

Ovulatia si sarcina

Atunci cand vine vorba de conceperea unui copil, cunoasterea perioadei de ovulatie este cruciala. Perioada fertila incepe la 4-5 zile inainte de ovulatie si se sfarseste la 24-48 de ore dupa aceasta, deoarece sperma poate supravietui in vagin aproximativ 4-5 zile, iar ovulul 24-48 de ore de la eliberare.
Pragul maxim de fertilitate se atinge cu 24 de ore inainte si dupa ovulatie.

Cum poate fi influentat sexul copilului?

Conceperea unei fetite
Pentru a creste sansele de a concepe o fetita, se recomanda contactul sexual cu 3-4 zile inainte de ovulatie.
Barbatii produc 2 tipuri de sperma: cea care transporta cromozom de tip X (feminin) si cea care transporta cromozom de tip Y (masculin).
Cele 2 tipuri de sperma difera in mai multe privinte: celulele spermei de tip Y sunt mai mici, mai slabe, dar mai rapide decat cele de tip X care sunt mai mari, mai puternice, dar mai lente. Din acest motiv, actul sexual intreprins cu 3-4 zile inaintea ovulatiei creste sansele de concepere a unui copil de sex feminin, intrucat celulele spermei de tipY, fiind mai slabe, vor muri primele, lasand astfel mai multe sanse de fertilizare a ovulului, celor de tip X.

Conceperea unui baietel
Cu cat actul sexual este mai apropiat de perioada de ovulatie, cu atat cresc sansele de a concepe un baietel - celulele de tip Y fiind mai rapide si fertilizand primele ovulul eliberat.
Se recomanda ca actul sexual sa se desfasoare cu o zi inainte de ovulatie, in ziua ovulatiei sau la o zi dupa.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu