Sucul de portocale ramane unul dintre sucurile cel mai des consumate, mai ales la micul dejun. Fructele din citrice au fost evaluate mult timp pentru proprietatile lor antioxidante si nutritive. S-a
dovedit stiintific ca fructele din citrice in special cele din
portocale aduc multe beneficii sanatatii, gratie bogatiei lor de vitamine si minerale.
Vitamina C
Consumand putin doua pahare de suc de portocale pe zi, poate creste concentratia de vitamina C din organism cu 40-64%. Vitamina C este
o vitamina esentiala care nu poate fi sintetizata de corpul uman, un
antioxidant important, o substanta care protejeaza organismul impotriva
efectelor nocive ale radicalilor liberi, molecule ce pot provoca leziuni
ale tesuturilor si imbatranire precoce. Gratie
vitaminei C pe care o contine si rolului sau de protectie al
organismului, consumul de suc de portocale previne inclusiv aparitia
ridurilor.
Stimuleaza sistemul imunitar
Sucul
de portocale sustine functia sistemului imunitar si are un rol
important in prevenirea racelilor si infectiilor. Prin intarirea
sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii.
Protectie impotriva inflamatiei
Aportul
de glucoza al meselor bogate in grasimi pot declansa reactii
inflamatorii in organism. Reactiile inflamatorii duc la dezvoltarea
rezistentei crescute la insulina, cauza frecventa a diabetului zaharat de tip 2 si a aterosclerozei, rigidizarea peretilor vaselor de sange cauzata de depunerile de grasimi. Consumul
de suc de portocale, carbohidrati, dar si grasimi sanatoase previne
aparitia inflamatiei in organism - o masura preventiva eficace impotriva
rezistentei la insulina si a aterosclerozei.
Imbunatateste tensiunea arteriala diastolica
Consumul
regulat de suc de portocale poate imbunatati tensiunea arteriala
diastolica. Sucul de portocale contine hesperidina, un pigment sanatos
al plantelor, solubil in apa. Hesperidina ajuta la
imbunatatirea activitatii vaselor mici de sange, a tensiunii arteriale
si reduce valoarea biomakerilor specifici riscului crescut de aparitie a
bolilor cardiovasculare, la persoanele susceptibile de a dezvolta boli
de inima.
Scade colesterolul si mbunatateste functia sistemului digestiv
Consumul
constant de suc de portocale poate determina scaderea nivelului de
lipoproteine cu densitate scazuta la persoanele cu un nivel ridicat de
colesterol. Totusi, mecanismul din spatele imbunatatirii acestui proces
este inca neclar. Sunt necesare si alte studii clinice. Sucul de portocale ajuta in lupta cu indigestia, constipatia dar si alte probleme digestive.
Continutul nutritional al sucului de portocale
100 de grame de portocale contin:
- 47 kcal
- 11.75 g carbohidrati
- 0.94 proteine
- 0.12 total grasimi
- 0 mg colesterol
- 2.40 g fibre alimentare
- 30 micrograme folati
- 0.282 mg niacina
- 0.250 mg acid pantotenic
- 0.060 mg piridoxina
- 0.040 mg riboflavina
- 0.100 mg diamina
- 53.2 mg vitamina C
- 225 UI vitamina A
- 0.18 mg vitamina E
- 169 mg potasiu
- 40 mg calciu
- 39 mcg cupru
- 0.10 mg fier
- 10 mg magneziu
- 0.024 mangan
- 0.08 mg zinc
- 71 mg betacaroten
- 11 mcg alfacaroten
- 116 mcg criptobetaxantina
- 129 luteina si zeaxantina
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu