11 dec. 2013

Activitati pentru copii in functie de varsta

Activitatile fizice si artistice pentru copii se impart intotdeauna pe grupe de varste. Inainte de a te hotari daca sa iti dai copilul la balet, inot, cursuri de pian sau canto, afla daca are varsta potrivita pentru a le practica. Fiecare sport are regulile si cerintele lui, iar daca copilul nu indeplineste conditiile minime de participare si nu este suficient de dezvoltat din punct de vedere fizic pentru a-l practica, nu va fi acceptat. Spune-ne ce varsta are prichindelul tau, ca sa-ti spunem ce activitati i se potrivesc!

Gimnastica

Te bate gandul sa iti dai copilul la gimnastica? Afla ca abia de la varsta de 3 sau 4 anisori poate fi inscris la o scoala de gimnastica, pentru a face sport de performanta, insa abia de la 6 anisori va fi capabil sa se antreneze serios. In cazul in care nu vrei ca cel mic sa devina gimnast profesionist, poti incepe exercitiile de gimnastica inca de la varsta de bebelus. Gimnastica este un sport foarte util pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Ii dezvolta musculatura, flexibilitatea corpului, forta fizica, dar contribuie si la imbunatatirea coordonarii mana-ochi sau a echilibrului.

Inot

Copiii incep sa devina mici inotatori inca de la varsta de bebelusi, daca sunt dusi la cursuri speciale pentru aceasta varsta. Insa cand sunt bebelusi, nu pot inota singuri, fara ajutorul colacelului sau sprijinul instructorilor. De la la varsta de 4 anisori, pot descoperi cu adevarat tainele acestui sport si, sub atenta supraveghere si indrumare a unui instructor, pot deveni adevarati "pestisori" prin apa, mai ceva ca inotatorii de performanta.
Inotul este un sport care antreneaza toti muschii corpului, fara exceptie. Imbunatateste forta fizica, si abilitatile motorii si are rolul de a-i mentine in fiecare zi in forma.

Lectii de canto

Daca ai constatat ca prichindelul tau are talent muzical si ca are o voce angelica atunci cand canta, te-ar putea tenta sa il inscrii la cursuri de canto sau cor pentru a-i cultiva talentul. Insa nu poti face acest lucru decat dupa ce copilul implineste 9 anisori.Pentru a putea fi atent la cursuri si a respecta cerintele impuse de profesorul de canto, copilul trebuie sa aiba bine dezvoltata concentrarea si atentia si sa fie capabil sa respecte instructiuni specifice, legate de exercitii de respiratie sau alte tehnici speciale. S-a demonstrat ca micutii care studiaza canto au un IQ mai mare si o memorie mai buna decat cei care nu practica astfel de cursuri. In plus, este un exercitiu bun pentru cladirea si consolidarea stimei si increderii in sine, deoarece copiii sunt pusi sa cante adesea la evenimente, in fata unui public numeros, care adesea poate fi intimidant.

Baschet

Copilul este apt sa bata mingea de asfalt inca de pe la 3 anisori, dar poate invata cu adevarat tainele si regulile baschetului abia de la 5 anisori incolo. Bacshetul este un sport solicitant, care testeaza anduranta copilului (rezistenta la efort), il mentine in forma si ii dezvolta si coordonarea mana-ochi sau spiritul de echipa.

Tenis

Tenisul este un sport excelent pentru copil, care nu-l dezvolta doar din punct de vedere fizic, ci si intelectual. In timpul jocului, trebuie sa gaseasca strategii si sa identifice slabiciunile oponentului, ceea ce ii imbunatateste creativitatea si gandirea. Are rolul de a-i dezvolta si coordonarea mana-ochi, reflexele, echilibrul si jocul picioarelor.Prichindelul poate fi inscris la cursuri de tenis de pe la 5-6 anisori, cand este suficient de dezvoltat pentru a servi sau a da lovituri de voleu. Unele scoli de tenis primesc si copii mai mici de 5 anisori, insa doar pentru a-i obisnui cu rachetele sau mingiile de tenis sau de a-i invata miscari de incepatori.

Cursuri de pictura

Copiii invata sa deseneze si picteze de mici, chiar daca operele lor de arta nu se pot compara cu cele ale lui Picasso sau Da Vinci. Cu toate acestea, desenatul sau pictatul are un rol esential in dezvoltarea emotionala si cognitiva. Inainte de orice, are efect terapeutic. Prin desene, copiii isi exprima cel mai bine emotiile si sentimentele.Copilul poate fi inscris la un atelier de arta inca de la 2 anisori, insa abia pe la 5 invata sa manuiasca bine pensulele si sa foloseasca instrumentele necesare.

sursa:copilul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu