Valorile nutritionale ale vinetelor
- Calorii 19 kcal;
- Fibre 11% din doza zilnica recomandata;
- Mangan 10% din doza zilnica recomandata;
- Molibden 5,4% din doza zilnica recomandata;
- Potasiu 5,3% din doza zilnica recomandata;
- Acid Folic 4,5% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina K 3,5% din doza zilnica recomandata;
- Cupru 3,5% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6 3,5% din doza zilnica recomandata;
- Triptofan 3,1% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina C 3% din doza zilnica recomandata;
- Magneziu 2,8% din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B3 2,6% din doza zilnica recomandata;
Beneficiile vinetelor pentru sanatate
Cercetatorii americani de la Serviciul de Cercetare in Agricultura au descoperit ca acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, avand o capacitate superioara de a combate actiunea oxidativa a radicalilor liberi asupra celulelor, dar si de a reduce nivelul colesterolului rau LDL in sange. Tot acidul clorogenic este si antimutagen (impiedica celulele sanatoase sa sufere mutatii si sa devina cancerigene) si antiviral.
Nasuninul este un alt compus antioxidant care se regaseste in coaja vinetelor, avand rolul de a preveni cresterea vaselor noi de sange si a cantitatii de sange in organism, atunci cand o tumora canceroasa incearca sa stimuleze acest proces pentru a se dezvolta. Fenomenul poarta numele de angiogeneza, iar nasuninul este un compus antiangiogenic.
Printre beneficiile principale ale vinetelor pentru sanatate se numara:
- Protectia membranelor creierului. Nasuninul, fitonutrientul regasit in coaja vinetelor, s-a dovedit eficient in protectia celulelor membranelor creierului, in cadrul experimentelor efectuate pe cobaii de laborator.
- Mentinerea sanatatii cardiovasculare. In cadrul unui studiu de specialitate, cand cobaii au consumat suc de vinete, au aparut efecte imediate la nivel biologic nivelul colesterolului, inclusiv al celui din peretii arteriali, a scazut semnificativ, iar vasele de sange s-au relaxat, permitand fluxului sanguin sa circule mai bine. Aceste efecte pozitive se datoreaza fitonutrientilor furnizati de vinete.
- Reglarea greutatii corporale. Vinetele contin putine calorii, insa sunt bogate in fibre. Acest lucru inseamna ca starea de satietate este indusa rapid si persista, ceea ce ajuta la pierderea kilogramelor in plus si la reglarea tranzitului gastrointestinal.
- Prevenirea inflamatiilor si a bolilor cronice. Cercetatorii au descoperit ca vinetele contin cantitati importante de fitochimicale numite antocianine, un tip de antioxidanti care protejeaza organismul impotriva cancerului, imbatranirii premature, inflamatiilor si bolilor neurologice.
- Energizarea organismului. Vinetele furnizeaza o buna parte din constituentii complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) si niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de acesti nutrienti din surse externe, pentru metabolizarea eficienta a grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.
Retete sanatoase cu vinete
- aluat de pizza din faina integrala
- sos marinara
- 28 g branza mozzarella degresata
- 28 g branza ricotta degresata
- 6-8 felii potrivite de vinete
- 2 rosii-pruna potrivite
- 28 g branza parmezan
- busuioc proaspat
Crostini mediteraneeni cu vinete
- 500 grame de vinete proaspete
- 25 ml ulei de masline extravirgin
- spray pentru gatit
- 16 felii de bagheta din multicereale
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri si jumatate de suc proaspat de lamaie
- 1/4 cana iaurt grecesc
- 1/2 lingurita piper negru
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 3-4 frunze de rucola
- 1 cana de rosii cherry taiate in patru
- 2 linguri de frunze de menta proaspata
- 28 grame de branza rasa
Amestecati vinetele, 1/4 lingurita sare, 1 lingura suc de lamaie, iaurtul, piperul si usturoiul intr-un blender si procesati pana obtineti o compozitie fina. Ungeti feliile de bagheta cu amestecul obtinut.
Combinati rucola, rosiile si menta intr-un bol separat. Adaugati sucul de lamaie ramas si putin ulei de masline, alaturi de un praf de sare. Impartiti salata obtinuta, astfel incat sa o distribuiti in mod egal pe toate feliile de paine. Asezonati cu branza rasa.
Vinete pe gratar cu sos de iaurt
- 500 de grame vinete proaspete mici
- 1 ceapa medie taiata marunt
- 3 catei de usturoi zdrobiti
- 1 cana si jumatate de iaurt degresat
- 14 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper negru
- 1/8 lingurita piper rosu
- patrunjel sau menta proaspata taiate marunt
Adaugati ceapa si usturoiul ramase in iaurt si asezonati cu condimentele. Decojiti vinetele, taiati-le marunt si adaugati-le in sosul de iaurt. Presarati deasupra patrunjelul proaspat.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu