22 iun. 2012

Factorii ce influenteaza aparitia iritatiei

Factorii care precipita aparitia iritatiilor de la scutec sunt urmatorii:


  • igiena necorespunzatoare (fecalele si urina sunt principalii factori iritanti), umezeala si caldura locala

  • alimentatia artificiala a sugarului (laptele praf)

  • administrarea antibioticelor pentru diferite afectiuni

  • detergentul sau alte substante iritante utilizare pentru igienizarea scutecelor

    Infectia fungica (candida) este de asemenea destul de frecvent intalnita in randul sugarilor care folosesc scutece si este precipitata de asemenea de igiena necorespunzatoare de la acest nivel.

    Candida este un germene saprofit (care este regasit in mod normal in flora tegumentra) si care se poate inmulti si dispersa intr-un anumit context patologic.

    Infectia fungica cu candida este favorizata de administrarea antibioticelor deoarece acestea sterilizeaza (omoara) flora fiziologica (normala) a pielii, schimba ph-ul acesteia si este urmata in majoritatea cazurilor de o astfel de infectie.

    Infectia fungica apare la nivelul pliurilor tegumentare, perineului (regiune anatomica cuprinsa intre organele genitale externe si anus) si se poate extinde la nivelul organelor genitale externe, mai ales la fetite (vulvita sau vaginita candidozica).

    Aceasta infectie este destul de usor de recunoscut si apare sub forma unor depozite albe, punctiforme localizate de-a lungul pliurilor inghinale, anusului si labiilor la fetite.

    Pielea adiacenta este eritematoasa (rosie) si uneori pruriginoasa (provoaca mancarime), iar daca nu este tratata corespunzator poate provoca in cazuri mai rare anumite complicatii (durere, exfolierea pielii, leziuni ulcerative superficiale, extinderea infectiei in alte regiuni anatomice).

    Dermatita seboreica este o afectiune localizata care poate fi determinata de asemenea si de folosirea scutecelor.

    Dintre factorii predispozanti pentru aparitia dermatitei seboreice amintim tulburarile hormonale postnatale (suprastimularea glandelor seboreice secundara transmiterii transplacentara de la mama la fat a hormonilor materni).

    Glandele seboreice (care secreta sebuum, o substanta uleioasa) sunt stimulate excesiv si pot determina dermatita seboreica. Netratata, afectiunea se poate agrava prin suprainfectare bacteriana sau fungica (sebumul este un bun mediu de cultura pentru diferiti agenti infectiosi, in special pentru stafilococ).

    Infectiile bacteriene pot provoca diferite tipuri de dermatite sau eczeme in randul copiilor care folosesc scutece. Germenii cel mai frecventi implicati sunt stafilococul auriu si streptococul.

    Acest tip de iritatie provocata de o infectie bacteriana nu este o urgenta medicala, insa trebuie tratata corespunzator, prin pastrarea unei igiene corespunzatoare si eventual administrarea unui tratament local cu antibiotic (unguent).
    Sursa: Copilul.ro
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu