29 feb. 2012

Sarcina - luna a V a

Nu-ti vine sa crezi? Da... Ai ajuns in luna a V-a, care este chiar la jumatatea sarcinii... E fara discutie o luna plina de multumiri: te simti din nou minunat, iar pentru toata lumea a devenit evident ca esti viitoare mamica. Este luna in care incepi sa cauti prin librarii carti (sau articole pe Internet) despre sarcina si mai ales despre cum este sa fii mamica. Este o luna minunata pentru a face cumparaturi prin magazinele de haine de maternitate sau sa te plimbi printre articolele si accesoriile pentru bebelusi.

Simptomele mamei

In aceasta luna vei continua sa castigi in greutate, nu rareori chiar trei kilograme in toata luna. Talia ti-a disparut cu desavarsire, iar uterul este acum cu fundul la un deget sau doua sub ombilic.
Modificari ale sanilor. Sanii tai continua sa creasca si mai mult, dar devin mai moi si nu mai sunt atat de angorjati ca in lunile trecute. Sunt extremi de sensibili la atingere chiar cand iti pui un sutien. Poti sa observi si scurgerea unui lichid galbui destul de vascos, este colostrul, primul lapte cu care va face cunostinta in curand noul tau nascut.
Dureri in abdomenul inferior. Cam in aceasta perioada vei incepe sa simti dureri abdominale localizate cu precadere in etajul inferior. Ele sunt datorate cresterii uterului gravid care antreneaza intinderea atat a peretilor abdominali cat si a ligamentelor care ancoreaza in interior uterul.
Crampe musculare la nivelul picioarelor. Crampele acestea pot fi foarte dureroase pe parcursul sarcinii. Ele se datoreaza faptului ca stati prea mult in picioare, iar presiunea datorata greutatii crescute afecteaza membrele inferioare.
Picioare si glezne umflate. De asemenea daca stai prea mult in picioare este posibil ca sa ai surpriza sa inceapa sa te stranga pantofii si sa simti o greutate si o durere surda in gambe. Daca se intampla acest fenomen ia legatura neaparat cu doctorul tau.
Dureri de spate. Este vremea cand apar aceste pacatoase dureri de spate care te vor intovarasi pe tot parcursul sarcinii. Ele apar datorita greutatii crescute a trunchiului tau care trebuie tinut vertical cu un efort suplimentar.
Constipatia. Poate deveni si mai suparatoare, existand posibilitatea neplacuta de a se agrava spre sfarsitul sarcinii
Balonare. Apare mai ales dupa ce ai mancat copios (si asta e foarte probabil a se intampla din ce in ce mai des in aceasta perioada) si se datoreaza faptului ca intestinele tale nu mai pot sa isi desfasoare in “liniste” activitatea, fiind constranse spatial de catre uterul gravid.
Sangerari gingivale. Datorita congestiei generalizate este posibil sa ai surpriza ca dupa ce te speli pe dinti sa constati ca-ti curge sange din gingii.
Congestie nazala si epistaxis. Tot din aceleasi motive apar si congestia nazala si sangerarile din nas, dar ele sunt mai rare decat sangerarile gingivale.
Ameteala. Starile de ameteala sunt foarte comune pe parcursul sarcinii si se datoreaza unei schimbari bruste a pozitiei corpului, astfel ca pentru o perioada scurta de timp irigatia creierului este insuficienta.
Apetit crescut. De obicei la sfarsitul lunii a cincea chiar si gravidele care au fost chinuite in lunile mici de greturile matinale incep sa aiba un apetit crescut. Este un moment minunat de a pune in practica principiile de dieta discutate in paginile dedicate lunilor mici de sarcina.
Dificultati in actul sexual. Daca pana in luna aceasta nu ai avut probleme a face sex cu partenerul tau este posibil ca sa incepi sa ai oarecare dificultati, in primul rand datorita modificarilor conformationale si de gabarit ale corpului tau, dar este posibil sa prezinti si probleme in a avea orgasm. Unele femei insa au o traire mai intensa in aceasta perioada.
Miscarile fetale. Incepand din luna aceasta vei simti foarte clar miscarile copilasului tau, desi sunt inca cam “neconvingatoare”. Dar pe masura ce trec saptamanile vei jura ca ai in burtica un veritabil fotbalist. Poti deja sa observi o alternare a starilor de liniste cu cele de adevarat galop: este alternata somn - stare de veghe a copilasului tau.
Postura in somn. Daca cumva nu ai facut-o deja din lunile anterioare datorita cresterii in marime a sanilor, luna asta poti spui adio dormitului pe burta. Pe masura ce abdomenul creste in marime confortul in timpul somnului scade vertiginos si vei constata cu nemultumire ca esti constransa a dormi numai intr-o parte.
Parul creste mai repede. Daca ai observat ca parul si unghiile iti cresc mai repede ca de obicei, sa stii ca este normal. Se datoreaza vitaminelor prenatale pe care le ei.

Modificari ale starii emotionale

In aceasta perioada starea ta psihica devine si mai stabila, si asta datorita faptului ca placenta, ajungand la maturitate deplina la sfarsitul acestei luni, preia de la organismul matern aproape in totalitate sarcina producerii de hormoni necesari continuarii gestatiei, iar acesti hormoni placentari au mai putine efecte adverse decat cei materni asupra organismului tau. Cu toate acestea nu rare ori poti sa observi anumite modificari ale echilibrului tau emotional.
Esti speciala. Acum pentru toata lumea este evident ca cresti in burtica un bebelus, iar aceasta evidenta iti da o stare de unicitate. Este perioada in care lumea se va oferi sa-ti acorde intaietate la casa supermarketului unde iti faci cumparaturile, sau iti va ceda locul in tramvai. Trecatorii vor zabovi o secunda in plus cu privirea pe burtica ta, unii neputandu-si stapani admiratia. Toate aceste lucruri poate lipsite de insemnatate altadata acum te fac sa te simti cu adevarat speciala prin faptul ca esti viitoare mamica
Instinctul de cuib. Nevoia de a face curat in camera, de a schimba ceva in ambientul in care va veni bebe, uneori chiar impinsa pana la ideea de a zugravi peretii, isi face aparitia pentru prima data in aceasta perioada. Iar aceasta vine concomitent cu acea revenire in forta a energiei de dinainte de a ramane insarcinata. Vei fi surprinsa sa constati ca preferi sa stai in casa decat sa iesi prin oras asa cum obisnuiai in lunile anterioare
Introspectie. Asa cum organismul tau isi concentreaza resursele pentru a hrani o noua viata, si mintea ta va deveni tot mai preocupata de prezenta micii vieti care se dezvolta in tine. Iar aceasta te va face sa fii mai putin atenta la cele din jurul tau. Vei dori sa fii din ce in ce mai mult singura cu copilasul tau, la care sa te gandesti si cu care uneori sa chiar vorbesti (nu uita, el te aude deja!).
Lipsa de concentrare. De multe ori vei observa ca pe parcursul unei discutii poti uita cu usurinta ceea ce voiai sa spui, poti deveni incoerenta in exprimare sau ca deseori te duci intr-un loc din casa pentru a lua ceva iar cand ajungi in locul respectiv ai uitat ce aveai de facut. Cateodata iti vine greu sa folosesti chiar si cele mai simple expresii sau cuvinte din vocabularul uzual. Nu te alarma, este normal in sarcina, mai ales ca dupa nastere iti vei recapata inapoi "memoria" si capacitatea de concentrare.
Coplesita de sfaturi. Toata lumea va incepe sa-ti dea sfaturi, incepand cu "experimentata" ta soacra si terminand cu "binevoitorul" tau sef. Este momentul de a incepe sa discerni intre sfaturile absolut nefolositoare si cele cu adevarat utile. Accepta-le cu tact pe toate dar pune-le in practica doar pe cele importante.
Griji crescute. Ca un facut, parca pe masura ce burtica ta creste in marime, se face loc si pentru tot mai multe griji ce apar in aceasta perioada. Faptul ca acum simti cu claritate miscarile copilasului tau te face sa devii si mai constienta ca ai o mica vietate care creste in tine si care te are doar pe tine ca sprijin si protectie. Iar odata cu aceasta apar si grijile inerente: esti pregatita sa cresti o fiinta de care esti raspunzatoare? Esti pregatita sa gestionezi toate problemele sociale, serviciu, familie, treburi casnice? Cum o fi copilul? Sanatos? Cum va afecta copilul relatia ta cu ceilalti?
Frica de accidente. Daca pana acum doar cu greutate cineva putea sa remarce ca esti insarcinata, de acum incolo dimensiunile crescute ale uterului devin evidente oricui. Dar totodata devine evident si faptul ca bebe este expus din ce in ce mai mult agresiunilor din mediul extern. Daca lunile trecute era mic si ascuns adanc printre viscerele abdominale, acum intre copilas si mediul extern se afla doar peretele uterin si cel abdominal (si bineinteles lichidul amniotic), astfel ca orice lovitura produsa accidental poate fi foarte neplacuta pentru cel mic. Frica de a nu te lovi, de a nu cadea pe scari devine foarte evidenta. Mai ales ca burtica ta crescuta in dimensiuni, la care se adauga si sanii mariti si ei datorita sarcinii, te pot impiedica sa vezi pe unde calci.
Nevoia de a fi alintata. Acum este un moment critic in viata ta... este trecerea de la formele de femeie la cele de gravida. Iar aceasta poate sa te faca sa te simti un oarecare disconfort. Este vremea in care ai nevoie de aprecierile (chiar si putin exagerate) ale partenerului tau sau ale colegilor de servici, care sa te faca sa treci mai usor peste imaginile nemultumitoare pe care zi de zi oglinda ta ti le ofera. Este perioada in care iti doresti ca cei apropiati sa te copleseasca cu atentia lor, sa vorbeasca cu tine, sa te admire sau sa iti puna mana pe burtica.

Dezvoltarea fatului

Este o perioada marcata de o crestere spectaculoasa precum si de maturizarea celei mai mari parti ale organelor sale. Pe parcursul acestei luni fatul poate creste in lungime pana la aproximativ 25 de cm, care este jumatate din lungimea pe care o va avea la nastere. Piciorusele sale, care au acum marimea degetului tau mic, continua sa creasca, iar musculatura lor incepe sa-si faca simtita prezenta, pe masura trecerii saptamanilor de sarcina o sa ai ocazia sa simti din ce in ce mai frecvent si mai clar miscarile lui. De asemenea si manutele sale isi continua cresterea, incepand sa faca miscari cu ele, necoordonate la inceput, dar nu mica iti va fi surprinderea sa afli ca deja isi suge degetul mare si ca isi poate strange manuta intr-un pumn minuscul.
Genele si sprancenele devin tot mai evidente. Parul din cap este bine reprezentat. Mai mult, parul fin care-i acopera tot corpul, lanugo, ajuta la pastrarea pe suprafata corpului a unui produs gras, albicios secretat de glandele tegumentare fetale, denumit vernix caseosa, care are rolul de a proteja pielea fatului de mediul hidric in care traieste pe parcursul restului sarcinii. Pielea aceasta, transparenta anterior, devine usor rosiatica si grasimea subtegumentara incepe sa-si faca aparitia.
Sistemul digestiv al bebelusului tau incepe sa functioneze, astfel ca acesta poate sa inghita fluid amniotic. In acelasi timp el urineaza in acest mediu hidric cu cea mai mare nonsalanta. Urechea sa este aproape complet formata, asa incat el este capabil sa-ti auda si chiar sa-ti recunoasca vocea. Copilasul tau incepe chiar sa doarma si sa se trezeasca la intervale regulate.

Vizita la doctor

Ce ar trebui sa te astepti de la intalnirea ta de luna aceasta cu obstetricianul tau? In primul rand o discutie lejera despre cum te simti si ce probleme ai avut pe parcursul acestei perioade trecute de la ultima voastra intalnire. Apoi iti va masura greutatea, tensiunea arteriala, iti va controla picioarele daca prezinta edeme, iti va masura marimea uterului si te va consulta pentru a stabili daca totul este in regula la nivel local.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Echografie
De ce se face acest test? Culege informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Cu siguranta. In aceasta luna echografia poate da informatii despre:
- varsta sarcinii
- daca marimea fatului este corespunzatoare cu varsta apreciata a sarcinii
- daca fatul se dezvolta armonios
- apreciaza cresterea in dinamica a fatului
- apreciaza modul de implantare si de crestere al placentei, precum da informatii si despre morfologia acesteia
- da informatii despre pozitia fatului in uter, despre miscarile acestuia
- da informatii despre activitatea cardiaca fetala
- apreciaza cantitatea de lichid amniotic
- poate descoperi anumite malformatii fetale
- este de ajutor nepretuit in asistarea unor proceduri diagnostice invazive precum amniocenteza sau punctia vaselor ombilicale
- da informatii despre sexul fatului.
- da informatii despre circulatia sanguina la nivelul arterelor uterine.
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiacarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
BCF-urile
De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test? In aceasta luna bataile cordului fetal (BCF-urile) pot fi ascultate folosind stetoscopul obstetrical, care are forma unei palnii. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Screening AFP (Alfa-Feto Proteina)
De ce se face acest test? Doctorii utilizeaza aceasta metoda pentru a testa daca sangele matern contine Alfa-Feto Proteina, proteina produsa de catre ficatul fetal si care se gaseste in mod normal in sangele matern (dar si in lichidul amniotic) in cantitati variate. Nivelele mai ridicate sau mai scazute ale acestui marker pot indica prezenta anumitor probleme. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani, daca ai in familie cazuri de astfel de probleme sau daca pur si simplu doresti sa aflii care este starea fatului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Oricand intre saptamanile 16 si 20, daca doctorul o recomanda. Cum se face acest test? Se recolteaza din bratul mamei o mica cantitate de sange. Cand sunt gata rezultatele? intr-o saptamana. Repet: este un test care masoara riscul de a avea o problema, nu este un test de diagnostic! Daca rezultatele sunt in afara limitelor normale se fac o serie de alte teste pentru stabilirea diagnosticului.
Testul triplu
De ce se face acest test? Este tot un test screening pentru decelarea defectelor fetale, in special spina bifida si sindromul Down. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si antecedente sau cazuri asemanatoare printre rudele tale sau ale partenerului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 16 si 22. Cum se face acest test? Testul masoara nivelele Alfa-Feto Proteinei, ale hormonului specific sarcinii secretat de catre placenta, hCG (human chorionic gonadotropin) precum si a estriolului neconjugat. Se preleveaza sange din bratul mamei. Cand sunt gata rezultatele? Intr-o saptamana.
Punctia percutana a venei ombilicale
De ce se face acest test? Testul obtine sange fetal cu ajutorul unui ac fin care se introduce in vena ombilicala. Este folosit ca adjuvant amniocentezei si a echografiei pentru decelarea anomaliilor congenitale sau daca doctorul suspecteaza ca copilasul tau este anemic. Ar trebui sa fac acest test? Testul se face daca s-a descoperit o anomalie echografica si daca rezultatele la amniocenteza sunt neconcludente. Mai este folosit si daca se suspecteaza o incompatibilitate de Rh sau daca ai fost expusa unei infectii care are potential teratogen. Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 18 si 36. Cum se face acest test? Se introduce un ac fin prin abdomenul matern pana in vena ombilicala sub control echografic si se aspira o mica cantitate de sange fetal. Cand sunt gata rezultatele? In trei zile.

Probleme ce pot sa apara

Luna aceasta este caracterizata de o atenuare a tuturor simptomelor care dominau tabloul clinic al primelor luni. Pot sa apara neplaceri datorate unei constipatii rebele, a aparitiei varicelor sau a hemoroizilor, precum si a edemelor situate la nivelul gambelor si gleznelor. De asemenea nu putem spune ca luna aceasta este lipsita in totalitate de surprize neplacute. Pot sa apara totusi avorturi spontane, amenintare de avort sau, la un control echografic de rutina, sa afli ca ceva e in neregula cu fatul tau.

sursa:sfatulmedicului.ro

28 feb. 2012

Sarcina - luna a IV a

Bine ai ajuns in trimestrul doi! Luna a IV-a reprezinta in sarcina momentul de trecere a liniei magice ce desparte o perioada plina de primejdii si frustrari (primul trimestru) de ceea ce multi obstetricieni considera a fi perioada de aur a sarcinii (trimestrul doi). In aceasta parte a sarcinii totul parca incepe sa “inverzeasca”. Sansele aparitiei unui avort spontan scad vertiginos, greturile te parasesc in mod miraculos, starea de energie incepe sa-ti revina, ca si apetitul pentru mancare (dar si cel pentru sex). Este luna in care vei spune adio blugilor si fustelor stramte, asa ca vei incepe sa faci vizite din ce in ce mai dese la croitoreasa sau in magazinele de moda. Iar vizitele la toaleta scad si ele ca frecventa. Asa ca bucura-te de aceste trei luni cat mai mult. Mai ales ca din aceasta luna furtuna emotionala care ti-a umbrit primul trimestru de sarcina incepe sa se linisteasca.

Simptomele mamei

Aceasta este luna in care cu adevarat incepi sa te simti (dar si sa arati) gravida. Este luna in care o serie dintre simptomele primului trimestru te parasesc, desi inca mai poti sa te simti constipata, obosita, sa ai greturi matinale sau balonari. Sanii cresc in continuare in marime dar nu ii mai simti asa de congestionati. In plus pot sa apara o serie de alte simptome precum sangerari gingivale, scurgeri vaginale mai intense sau umflarea picioarelor. In aceasta luna poti sa simti pentru prima data miscarile copilasului tau.
Talie ingrosata. Incepand cu aceasta luna lumea din jurul tau incepe sa remarce faptul ca esti insarcinata. Uterul isi continua cresterea, ajungand la sfarsitul acestei luni la jumatatea distantei dintre ombilic si simfiza pubiana. Aceasta modificare in dimensiuni a uterului tau precum si castigul in greutate inerent starii de sarcina (care se datoreaza mai multor factori precum o retentie de apa in tesuturi, cresterea fatului si a cantitatii de lichid amniotic, marirea dimensiunilor sanilor, depunerea de grasimi in tesuturile tale adipoase, etc.) incep sa isi spuna cuvantul, asa ca supletea taliei tale incepe sa paleasca. Castigul tau in greutate poate sa atinga chiar si un kilogram pe saptamana pe parcursul acestei luni!
Disconfortul abdominal. Uterul crescut in dimensiune, pe langa faptul ca te tradeaza ca esti viitoare mamica, incepe sa iti creeze probleme din ce in ce mai mult. Incepi deja sa realizezi ca disconfortul din luna precedenta se amplifica, in abdomenul inferior avand deseori senzatia ca ai un saculet cu nisip, mai ales cand faci miscari bruste sau alergi. Uneori simti durere la acest nivel. Este normal, ligamentele care ancoreaza uterul de structurile anatomice vecine incep sa fie intinse de uterul aflat in crestere.
Modificari ale sanilor. Sanii tai isi continua cresterea, dar nu mai sunt in tensiunea din lunile trecute. Senzatia de congestie dispare. Areolele mamare si mameloanele devin si mai inchise la culoare.
Diminuarea senzatiei de greata. Apetit crescut. Din luna aceasta greturile de dimineata incep sa diminueze ca intensitate, daca chiar nu dispar cu desavarsire, si asta datorita scaderii concentratiei de hormoni de sarcina, pe de o parte, dar si datorita obisnuirii organismului cu actiunea acestora, pe de cealalta parte. Concomitent cu aceasta eliberare de stresul matinal al starii de greata, vei incepe sa iti doresti sa mananci alimente “normale” revenind la apetitul dinainte de a ramane insarcinata.
Declin in nevoia de a urina frecvent. In aceasta perioada incepi sa remarci ca nu mai trebuie sa urinezi atat de frecvent. Asta se datoreaza faptului ca organismul tau incepe sa se obisnuiasca cu hormonii specifici sarcinii si datorita scaderii nivelelor acestor hormoni. De asemenea faptul ca uterul tau creste in dimensiuni, iesind din pelvis, face ca acesta sa se indeparteze oarecum de vezica urinara. Nu te bucura inca ca ai scapat de excursiile la baie, in ultimele luni cand uterul este foarte crescut in dimensiuni, nevoia de a urina foarte des se intotoarce.
Oboseala. De acum incolo este posibil a remarca ca cea mai mare parte a energiei pe care o aveai dinainte de sarcina s-a reintors. Organismul tau este capabil de acum sa faca fata unor eforturi din ce in ce mai crescute. Odata depasite fazele "baia si patutul" ale primului trimestru de sarcina (desi acestea doua pot ramane locuri importante de retragere pentru restul sarcinii, mai ales in ultileme trei luni), poti sa desfasori activitati fizice uzuale fara a mai obosi atat de mult. Cat de repede se recupereaza aceasta stare de energizare depinde de la femeie la femeie. Unele viitoare mame recunosc ca nu pot sa presteze activitati fizice de nivelul celor dinainte de sarcina, altele declara ca nu s-au simtit mai in "forta" ca acum niciodata in viata.
Constipatie. Pentru o anumita parte dintre voi baia va ramane un loc predilect de petrecere a unei bune parti din zilele voastre de sarcina. Daca ai o predispozitie pentru constipatie si nu incerci sa iti schimbi dieta, vei observa agravarea continua a acestei stari pana cand va deveni asa de suparatoare incat te vei plange doctorului tau la prima vizita.
Scurgere vaginala. In timpul celei de-a patra luni de sarcina vei remarca ca secretia care a inceput sa-si faca aparitia inca din luna trecuta devine mai abundenta si capata un aspect albicios, filant si cremos, avand si un miros specific. Scurgerea aceasta poarta numele de leucoree. Cauza acestei scurgeri este cresterea irigatiei tesuturilor tractului genital, cu marirea secretiei vaginale pentru a pregati vagina pentru trecerea copilasului la nastere. Pe masura trecerii lunilor de sarcina aceasta scurgere se va intensifica. Astfel ca multe femei gravide ajung sa schimbe de mai multe ori pe zi lenjeria. Daca remarci ca mirosul devine mai puternic sau ca secretia devine galbuie ori verzuie, sau daca este insotita de mancarimi, ia neaparat legatura cu doctorul tau.
Modificari ale pielii. In afara de modificarile pigmentare ale areolelor mamare, linia care uneste buricul de pubis poate sa devina si ea hiperpigmentata. Uneori, daca cresterea abdomenului este prea rapida si daca tegumentul tau este de o calitate mai slaba, pot deja sa apara vergeturi pe flancurile abdomenului.
Miscarile fetale. In functie de structura organismului tau, de cantitatea de lichid amniotic si cat de naravas este fatul tau, din aceasta luna este posibil a incepe sa simti miscarile acestuia. La inceput pot sa para doar ca niste gaze abdominale, mai ales daca esti mai balonata, si s-ar putea sa nu le dai prea mare importanta deocamdata. Dar daca nu le simti, nu te ingrijora, cele mai multe femei incep sa perceapa miscarile fetale de abia din saptamana a 20-a.

Modificari ale starii emotionale

Majoritatea gravidelor ajunse in trimestrul doi al sarcinii gasesc aceasta perioada ca fiind mai stabila emotional. Furtuna hormonala care te-a luat prin surprindere in primele luni acum incepe sa scada ca intensitate, iar odata cu aceasta scadere a nivelelor hormonale se face oarecum liniste si in compartmentul emotional. Vei remarca cu oarecare surpriza ca reactiile tale la anumite evenimente sunt ceva mai putin dramatice. Ce poti simti pe parcursul acestei luni?
O stare de usurare. Dupa cea de-a 12-a saptamana de sarcina riscul de a pierde o sacina scade spectaculos, asa ca daca nu ai avut anterior nici un avort spontan, frica de a nu pierde acest copil poate fi data deoparte. De asemenea diminuarea starilor de greata si a celor de oboseala permanenta pot duce la aparitia acestei stari de usurare.
Entuziasm. Odata cu cresterea in dimensiuni a burticii tale, pari a avea un motiv palpabil care sa explice starile emotionale si modalitatea ta de comportament din lunile anterioare. De acum inainte pari nerabdatoare de a impartii si cu altii vestea ca esti viitoare mamica.
Autoeducatie. Faptul ca de acum incolo toti pot vedea ca vei fi mamica, faptul ca i-ai auzit bataile inimii si chiar i-ai vazut inimioara batand la ultima vizita la doctor, ori ca ti se pare uneori ca joaca fotbal in burtica ta, toate acestea fac ca sarcina sa para si mai reala. Aceste detalii vor amplifica si mai mult sentimentele tale vis-a-vis de copilasul tau, intarind ideea ca ceva minunat se pertece in interiorul corpului tau.
Dualism. Nu rareori se intampla ca, in ciuda sentimentelor pozitive care te napadesc luna aceasta, sa apara sentimente de nesiguranta cu privire la sarcina ta: ai trecut cu bine de calvarul emotional al primului trimestru dar cand privesti inainte remarci ca mai ai 6 luni bune de parcurs. Unele femei continua sa se teama pentru ca va urma. Altele simt deja ca se afla la limita rabdarii si ca doresc ca totul sa se termine cat mai curand. Iar o mica parte privesc sarcina ca pe o stagnare a vietii lor (in special femeile de cariera). Din fericire aceasta stare de ambivalenta emotionala se va atenua pe masura ce sarcina avanseaza.
Dubii. Uneori din senin iti pot apare o serie de intrebari la care nu stii cum sa reactionezi: esti gata sa ai un copil? Esti tu capabila sa devii mamica? Esti gata sa-ti schimbi stilul de viata? Ce impact va avea sarcina si copilul asupra carierei sau chiar asupra mariajului? Este inceputul perioadei intrebarilor "daca?". Este de asemenea momentul in care trebuie sa ai drept sprijin solid familia, prietenii si in special partenerul tau. Daca grijile tale par ridicole si nefondate membrilor familiei tale si iti este jena sa te "plangi" lor, poti sa te gandesti sa iti gasesti un confident in persoana unei prietene (ori unui prieten), a unui psiholog sau chiar a unui duhovnic.
Mandrie. Desi exista femei care in sarcina devin stresate a propos de modificarile corpului lor, majoritatea se complac cu imaginea aceasta noua, unele chiar afisand in permanenta o mina mandra cand ies in societate sau chiar la servici. A fi mamica este o mare realizare, mai ales cand ti-ai dorit asiduu acest lucru, iar acum cand ai dovada fizica evidenta ca esti gravida, nu pregeti sa arati cu mandrie realizarea aceasta. Ai si de ce. Lasa ca imaginea ta de femeie insarcinata sa fie o imagine pozitiva.
Sexapil. O buna parte dintre femeile care raman insarcinate nu renunta la cochetaria lor si, ajutate si de conceptele moderne asupra modei, comportamentului si modului de viata al gravidei, mediatizate puternic in filme si in revistele actuale, au o atitudine avangardista vis-a-vis de cum trebuie gestionata sarcina din punctul de vedere al unei femei puternice si lipsite de prejudecati. Daca ai un corp frumos si o alura sportiva, intretinuta prin multe ore petrecute la sala sau la bazin, nimeni nu te va judeca daca nu ai sa renunti la fustele scurte sau la decolteurile generoase. Nevoia de a fi sau de a ramane sexy in aceasta perioada este si mai puternica, cu atat mai mult cu cat corpul tau capata alte linii. Mai mult, starea de serenitate care se instaleaza in aceasta luna te face sa privesti cu mai multa indulgenta avansurile partenerului tau.

Dezvoltarea fatului

Pe parcursul acestei luni au loc evenimente importante in viata micutului tau. Majoritatea organelor sunt complet formate, iar de acum incolo fatul creste atat in greutate cat si in lungime. Lichidul amniotic creste si el ca volum, oferind spatiu fatului sa se miste. Ochii sunt in continuare acoperiti de pleoape, si de acum incep sa-i creasca atat genele cat si sprancenele. Urechile sunt formate dar de abia acum ajung in pozitia lor normala. Pe pielea foarte fina a fatului creste un par tot atat de fin numit lanugo. Muschii sunt aproape formati asa ca nu mare iti va fi surpriza daca spre sfarsitul lunii ai sa ai impresia ca ai in burtica un fotbalist! Desi muschi fetei nu sunt complet dezvoltati, micutul tau incepe deja antrenamentele pentru viata extrauterina si incepe sa-si suga degetul. Cateva coaste incep sa se formeze, iar o serie dintre oasele capului si ale membrelor apar si ele. Organele genitale sunt vizibile. La baieti se formeaza prostata iar la fetite ovarele coboara in pelvis. Glanda sa tiroida incepe sa secrete hormoni. Maduva osoasa isi continua dezvoltarea.

Vizita la doctor

Intalnirea cu doctorul tau din luna aceasta se va materializa in controlarea marimii uterului, masurarea fundului uterin, masurarea tensiunii arteriale, ascultarea cordului fetal, masurarea castigului tau in greutate precum si in discutarea eventualelor problame care au mai aparut. De asemenea, daca doctorul tau considera ca este oportun, va dori sa-ti faca o serie de teste de screening.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
echografie
De ce se face acest test? Culege informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Beneficiile examenului echografic in aceasta luna sunt nepretuite:
- Poate da date valoroase despre cresterea placentei si despre locul ei de implantare.
- Poate determina sau exclude anumite cauze de sangerare sau dureri din timpul acestei luni de sarcina.
- Da informatii precise despre varsta gestationala a fatului, putandu-se face o corelatie reala intre data estimata a sarcinii (masurata in saptamani de amenoree), marimea uterului si varsta determinata echografic.
- Evalueaza dezvoltarea morfologica a fatului, inclusiv a organelor sale interne (cord, ficat, sistem nervos central, rinichi, etc.), putand descoperi in timp util anumite malformatii.
- Da un ajutor nepretuit in efectuarea unor investigatii invazive precum amniocenteza.
- Poate masura daca cantitatea de lichid amniotic este suficienta.
- Poate determina sexul fatului.
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiacarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
BCF-urile
De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal.
Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil.
Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele.
Cum se face acest test? Si in aceasta luna bataile cordului fetal (BCF-urile) pot fi ascultate cel mai bine folosind acelasi dispozitiv acustic electronic special (un microfon care se pune pe abdomen). Zgomotele cordului fatului tau sunt ritmice, rapide, ca ticaitul unui ceas.
Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Screening AFP (Alfa-Feto Proteina)
De ce se face acest test? Este un test de screening care poate decela riscul ca fatul tau sa aiba o malformatie, cel mai probabil un defect de tub neural (spina bifida, anencefalie) sau un sindrom Down. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani, daca ai in familie cazuri de astfel de probleme sau daca pur si simplu doresti sa aflii care este starea fatului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Oricand intre saptamanile 16 si 18, daca doctorul o recomanda. Cum se face acest test? Testul masoara nivelele de Alfa-Feto Proteina (substanta secretata fiziologic de catre ficatul fetal si care intra in circulatia materna) din sangele mamei. Se recolteaza din bratul mamei o mica cantitate de sange. Cand sunt gata rezultatele? intr-o saptamana. Retine ca este vorba despre un test care determina doar riscul de a avea ceva in neregula. Din 100 de cazuri cu rezultate pozitive 95 s-au dovedit alarme false! Un test pozitiv va fi urmat de o serie de alte teste capabile sa precizeze existenta respectiv natura acestei probleme.
Testul triplu
De ce se face acest test? Este tot un test screening pentru decelarea defectelor fetale, in special spina bifida si sindromul Down. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani sau ai mai avut sarcini cu asemenea defecte, sau ai cazuri asemanatoare printre rudele tale sau ale partenerului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 16 si 22. Cum se face acest test? Testul masoara nivelele Alfa-Feto Proteinei, ale hormonului specific sarcinii secretat de catre placenta, hCG (human chorionic gonadotropin) precum si a altui hormon secretat din abundenta in sarcina, estriolul (forma neconjugata). Se preleveaza sange din bratul mamei. Cand sunt gata rezultatele? intr-o saptamana. Testul triplu prezinta o acuratete de 70% pentru prezenta sindromului Down la femeile peste 35 de ani, iar pentru spina bifida de 60%.
Amniocenteza
De ce se face acest test? Testul detecteaza prezenta anomaliilor cromozomiale la nivelul fatului. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si prezinti anumi factori de risc (nivele AFP crescute, copii sau rude cu defecte cromozomiale). Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 12 si 16. Cum se face acest test? Este un test invaziv, care trebuie facut In conditii de spitalizare. Sub control echografic se introduce un ac foarte subtire dar lung prin peretele abdominal al mamei pana cand acesta ajunge in uter in sacul amniotic de unde se aspira putin lichid amniotic. Acesta contine celule fetale care se vor studia pentru decelarea anumitor defecte genetice. Intreaga procedura dureaza in jur de 30 min. Cand sunt gata rezultatele? Minim o saptamana pentru anomaliile cromozomiale si pentru sexul fatului.

Probleme ce pot sa apara

Luna aceasta este considerata de catre obstetricieni luna de miere a gravidelor. Rareori apar probleme in aceasta perioada. Cele mai frecvente sunt cele determinate de castigul in greutate, de aparitia edemelor la nivelul gambelor, a varicelor sau a hemoroizilor. Sunt probleme neplacute, dar care nu pun in pericol bunul curs al sarcinii. In aceasta perioada pot sa apara congestie nazala insotita de sangerari, iar uneori la o spalare mai cu spirit de raspundere a dintilor poti sa observi ca-ti sangereaza gingiile. Nu rareori durerile de cap ce pot sa apara in aceasta perioada sunt secondate si au la baza o crestere a tensiunii arteriale.
Totusi, nici luna aceasta nu este lipsita in totalitate de surprize neplacute. Pot sa apara avorturi spontane, amenintare de avort, sau la un control echografic de rutina sa afli ca ceva e in neregula cu fatul tau.
sursa:sfatulmedicului.ro

27 feb. 2012

Sarcina - luna a III a

Luna a treia pare a fi cea mai frustranta dintre toate lunile de sarcina: in prima parte a acestei luni nu te simti “foarte gravida”, cu siguranta nu arati inca gravida si este foarte posibil ca inca sa nu-ti vina sa crezi ca esti gravida; dar totusi observi cu groaza ca hainele stramte dinainte de sarcina nu te mai incap sub nici o forma, iar in hainele largi de sarcina simti ca ai deveni ridicola daca te-ai imbraca. Totusi spre sfarsitul acestei luni cochetaria va trebui sa cedeze locul pragmatismului, cel putin din punct de vedere vestimentar. In aceasta luna copilasul tau incepe sa capete un aspect din ce in ce mai uman. De asemenea vizita ta la doctor va lua intorsaturi interesante.

Simptomele mamei

Nivelele crescande ale hormonilor precum si fatul, care se afla in plin proces de crestere, vor continua sa-si faca simtita prezenta pe parcursul acestei luni. Greata, varsaturile, arsurile stomacale sau constipatia te pot supara deseori in aceasta perioada, dar din fericire de cele mai multe ori scad ca intensitate spre sfarsitul lunii. Pe langa aceste disconforturi cu care deja esti obisnuita din lunile precedente pot sa mai apara si alte "ciudatenii" fizice.
Disconfortul abdominal. Chiar daca inca nu incepi sa arati asta din punctul de vedere al aspectului exterior, deja din acesta luna incepi sa simti ca ceva important se intampla in interiorul abdomenului tau, mai precis in pelvis. Poti sa ai o senzatie de plenitudine la nivelul abdomenului tau inferior. Poti uneori sa simti mici disconforturi sau dureri in momentul cand iti schimbi brusc pozitia corpului (acestea apar deoarece pe masura ce uterul tau se mareste pentru a se adapta gazduirii fatului in crestere, ligamentele care il sustin in pozitie se intind si astfel pot sa apara aceste mici intepaturi). Pentru a evita aceste neplaceri este bine a-ti schimba pozitia intr-un mod cat mai lin. Este bine a te obisnui cu aceasta metoda de modificare posturala deoarece, daca in primul trimestru uterul nu este chiar atat de crescut in dimensiuni, in trimestrele II si III uterul aflat intr-o continua crestere va intinde si mai mult aceste ligamente, facand ca aceste dureri sa devina si mai intense si mai neplacute.
Modificari ale sanilor. Pe parcursul acestei luni este posibil ca sanii tai sa inceapa sa para mai tari, pe langa faptul ca si-au marit vizibil dimensiunile. Totusi o parte dintre femeile gravide pot sa remarce doar faptul ca sanii lor au devenit mai tari fara sa observe o modificare a dimensiunilor lor, iar o alta parte sa constate marirea sanilor fara ca acestia sa-si modifice marcant consistenta. O explicatie a acestui fenomen este ca unele femei pot sa aiba sanii de o marime conforma cu nevoile organismului, astfel ca nu mai au nevoie de o crestere in dimensiuni, in timp ce alte gravide nu au sanii destul de dezvoltati pentru a face fata unei productii adecvate de lapte, astfel ca dimensiunile acestora se vor mari corespunzator. Tot in aceasta luna este posibil ca reteaua venoasa care si-a facut simtita prezenta pe parcursul lunii trecute sa devina si mai evidenta, subliniind procesele congestive descrise mai sus. Areola pigmentata din jurul mamelonului poate sa creasca si mai mult, uneori atingand dimensiuni cu care cu siguranta nu esti obisnuita. Aceste modificari spectaculoase ale dimensiunilor sanilor impreuna cu modificarea aspectului lor exterior (mameloane marite, areole mamare mai pigmentate si mai intinse in suprafata, reteaua venoasa desenata clar pe toata suprafata sanului) te vor face sa te obisnuiesti si mai mult cu ideea ca esti gravida si te vor pregatii pentru lunile viitoare cand si modificarile abdomenului tau vor trada starea de graviditate.
Greata. Din pacate o parte dintre voi, care ati fost chinuite cu aceste nesfarsite stari de greata pe tot parcursul primelor doua luni, veti continua sa aveti aceleasi simptome si pe parcursul acestei luni, la unele dintre voi aceste stari putand atinge un paroxism in aceasta perioada. Din fericire, spre sfarsitul lunii nivelele hormonilor raspunzatori de aceste neplaceri vor incepe sa scada iar la sfarsitul lunii simptomele aceste vor fi deja o neplacuta amintire.
Oboseala. Daca deja nu ai observat aceasta de luna trecuta, pe masura ce inaintezi in aceasta luna de sarcina energia ta da semne vizibile ca se intoarce spre nivelele dinainte de a ramane insarcinata. Vei observa, chiar daca nu mi-ai urmat sfatul sa faci exercitii fizice regulate, ca iti este din ce in ce mai usor sa faci treburile casnice sau sa te deplasezi undeva fara a mai simti nevoia sa iti tragi sufletul din timp in timp. Este un semn ca organismul tau deja a inceput sa se obisnuiasca si sa faca fata nevoilor necesare a doua fiinte.
Urinare frecventa. Pe parcursul acestei luni organismul tau incepe sa se obisnuiasca cu nivelele hormonale specifice sarcinii asa ca nevoia de a urina mai abundent si mai frecvent va diminua. Dar, caci intotdeauna exista un dar, este foarte posibil sa scapati de aceasta doar pentru o scurta perioada de timp deoarece uterul care este in continua crestere va incepe sa irite din ce in ce mai mult vezica urinara determinandu-te sa te duci la toaleta mai des ca de obicei.
Constipatie. Constipatia poate inca sa-si faca simtita prezenta si pe parcursul acestei luni, iar asta apare datorita combinatiei a doi factori: nivelele hormonale crescute (care contribuie la congestia pelvina) si uterul aflat in crestere (care va incepe sa apese pe rect). Ponderea acestor doi factori va incepe sa difere incepand cu aceasta luna: uterul gravid va produce mai mult discomfort mecanic asupra intestinelor decat o va face congestia datorata hormonilor. Daca constipatia este suparatoare si nu te-ai hotarat sa-ti shimbi obiceiurile alimentare, este bine a nu face nici un tratament fara a iti anunta doctorul. Evita insa sub orice forma medicamentele laxative!
Balonare. Este evident ca majoritatea femeilor nu se dau in vant sa vorbeasca despre anumite functii ale organismului lor asa cum sunt obisnuiti sa o faca barbatii. Balonarea, si nu rareori insotita de catre flatulenta, poate fi foarte frecventa in timpul sarcinii. Ideea este sa nu fiti foarte jenata de catre aparitia balonarii sau cu atat mai putn a flatulentei, sunt normale, dar daca devin suparatoare este bine a nu va feri sa comunicati asta doctorului dumneavoastra.
Talie ingrosata. Incepand cu aceasta luna de sarcina talia ta va suferi modificari substantiale. Odata datorita faptului ca uterul creste de asemenea maniera incat va deveni vizibil si de la exterior. Pe de alta parte vei incepe sa castigi in greutate datorita apetitului crescut. O crestere in greutate de 3-4 kilograme nu ar trebui sa te deprime… Fii optimista, te vei ingrasa si mai mult pe parcursul urmatoarelor luni.
Modificari ale pielii. Cu siguranta ca toata lumea la servici sau in familie ti-au admirat acea "stralucire" specifica sarcinii. Si nu este vorba doar de acea bucurie ca vei avea un copilas, este chiar o schimbare fizica care are loc la nivelul pielii tale. Aceasta modificare tegumentara este data de volumul sanguin crescut si de catre prezenta hormonilor specifici sarcinii. Aceste modificari conduc la marirea fluxului sanguin la nivelul pielii si la cresterea secretiei uleiurilor naturale de catre glandele tale tegumentare, totul avand drept rezultat aspectul acesta fin, pufos si stralucitor al pielii tale. In anumite circumstante secretia crescuta a grasimilor de catre glandele tegumentare pot conduce la aparitia unei forme de acnee temporara.
Cefalee. Durerile de cap in timpul sarcinii pot fi relativ frecvente si asta se datoreaza nivelelor crescute de hormoni sau fluxului sanguin crescut din timpul sarcinii. Este bine a nu lua nici un fel de medicatie impotriva durerilor de cap, sau cel putin nu inainte de a iti consulta doctorul.
Modificari ale starii emotionale. Incepand cu luna aceasta vei deveni cu siguranta tot mai increzatoare in tine si in faptul ca sarcina ta va decurge normal. Sentimentele de frica sau de incertitudine atat de pregnante din primele doua luni de sarcina incep sa diminue ca intensitate. Uneori poti sa simti o frustrare prin faptul ca nu te mai simti gravida daca obisnuitele greturi de dimineata te-au parasit. Dar pe langa asta este posibil ca starile tale emotionale sa iti joace feste in continuare. Unele femei pot sa treaca prin sarcina fara sa aiba nici un disconfort emotional, altele pot izbucni in plans doar la vederea hainutelor de copii. Este bine sa retii faptul ca este absolut normal sa treci prin tot felul de astfel de stari emotionale atata timp cat nu produci in jurul tau un dezastru atomic! Vestea cea buna este ca in acasta luna nivelele hormonale vor atinge un maxim, ceea ce inseamna ca toate aceste manifestari aparte cel putin nu vor deveni si mai suparatoare. Sfatul meu? Pur si simplu ignora pe cei care iti arunca priviri ciudate daca iti dau lacrimile cand privesti in vitrina unui magazin jucarii sau articole pentru copii (pe undeva e normal, pe unele femei le apuca plansul la vederea preturilor chiar daca nu sunt gravide), sau daca devii mai iritata in restaurant cand chelnerul intarzie cu cina.

Dezvoltarea fatului

Pe parcursul acestei luni se definitiveaza formarea tuturor organelor pe care le gasim si la noul nascut. Fatul isi dubleaza in aceasta perioada lungimea si greutatea, crescand de la aproximativ 4 cm pe care-i avea la sfarsitul lunii a doua la aproximativ 10 cm la sfarsitul acestei luni, greutatea sa fiind acum de aproximativ 25-30 de grame. Creierul sau este complet format si de acum incolo copilasul tau poate sa simta durerea!
Mainile si picioarele sunt de asemenea formate in totalitate, dar desi fatul incepe sa si le miste, este totusi prea devreme pentru ca mama sa perceapa aceste miscari. Copilasul tau poate chiar sa inceapa de pe acum sa-si suga degetul.
Ochii ii sunt acoperiti de pleoape fine, si vor ramane inchisi pana in aproximativ luna a VII-a, protejand delicata retina fetala. Parul poate sa fie deja crescut pe scalpul copilului, iar degetele de la maini si de la picioare au deja unghii care sunt foarte moi. Gura este complet formata iar in interiorul gingiilor apar mugurii celor 20 de dinti de lapte ai fatului. Corzile vocale sunt dezvoltate aproape complet asa ca uneori se poate auzi fatul plangand incetisor.
Inima sa are patru camarute si bate cu o frecventa de 120 pana la 160 pe minut. Rinichiul fetal incepe sa functioneze: daca nu ai mai schimbat scutece pana acum ti se mai da un ragaz, fatul tau urineaza deocamdata in lichidul amniotic. Ficatul fetal, splina si mai ales maduva osoasa incep sa formeze celulele albe si rosii. Circulatia fetala incepe sa devina functionala, la sfarsitul acestei luni cordonul ombilical si placenta fiind deja formate.
Daca l-ai vedea pe micutul tau fat acuma, la sfarsitul lunii a treia, ai putea sa juri ca ai un geniu in burtica: capul lui este cam de trei ori mai mare decat restul corpului. Elementele fetei sunt formate: un nasuc carn, o barbie micuta, urechile micute au ajuns in pozitia lor finala, dar este inca prea devreme sa poti spune cu cine seamana. In schimb organele genitale externe sunt diferentiate astfel incat se poate spune daca este baiat sau fetita.

Vizita la doctor

Este timpul ca in aceasta luna sa faci cea de-a doua vizita la doctor. Te vei duce la el "inzestrata" sau nu cu partenerul tau, dar cu siguranta nu trebuie sa uiti rezultatul analizelor pe care doctorul ti le-a dat sa le faci la prima vizita si nici problemele pe care le-ai intampinat pe parcursul intervalului scurs despre care trebuie sa-l intrebi in amanuntime. Nu trebuie sa te simti jenata ca-l intrebi tot felul de prostii, in primul rand ai dreptul la informatie iar in al doilea rand cu siguranta ca este un doctor cu experienta asa ca a auzit altele si mai si la viata lui. Ce ar trebui sa te astepti de la vizita asta? In primul rand sa te intrebe cum te simti. Pe marginea acestor informatii pe care ai sa i le dai vor urma o serie de discutii care trebuie sa clarifice problemele aparute (daca exista). Apoi va dori sa iti verifice greutatea precum si tensiunea arteriala. Consultul obstetrical pe care il va face va cerceta starea vaginului si in special a colului uterin, precum si marimea uterului tau gravid, facand o corelatie intre ce gaseste la palpare si perioada de amenoree.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Echografie
De ce se face acest test? Culege informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Beneficiile examenului echografic in aceasta luna sunt nepretuite:
- Certifica faptul ca esti insarcinata, in special daca este prima data cand te prezinti la doctor.
- Poate detecta o posibila implantare a sarcinii in afara uterului (sarcina ectopica).
- Poate da date valoroase despre placenta si despre locul ei de implantare.
- Poate determina sau exclude anumite cauze de sangerare din timpul acestei luni de sarcina - da informatii mai precise despre varsta gestationala a fatului, putandu-se face o corelatie reala intre data estimata a sarcinii (masurata in saptamani de amenoree), marimea uterului si varsta determinata echografic.
- Evalueaza dezvoltarea morfologica a fatului, inclusiv a organelor sale interne (cord, ficat, sistem nervos central, rinichi, etc) putand descoperi in timp util anumite malformatii.
- Certifica faptul ca fatul este viabil, vizualizand bataile cordului.
- Detecteaza prezenta unei sarcini gemelare.
- Clarifica anumite anomalii ale uterului daca acestea sunt prezente (important daca exista sarcini pierdute de catre gravida si anterior acestei sarcini).
- Da un ajutor nepretuit in efectuarea unor investigatii invazive precum biopsia de vili chorionici (mai tarziu in sarcina se pot face si alte investigatii invazive asistate echografic).
- Poate masura daca cantitatea de lichid amniotic este suficienta.
- Incepand cu aceasta luna se poate determina, in functie de experienta doctorului care efectueaza echografia, sexul fatului.
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiecarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Ar trebui sa ai vezica urinara plina, ceea ce uneori este destul de neplacut. Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Partea cea mai neplacuta este faptul ca va trebui sa iti dea pe piele cu un gel pentru a putea sa culeaga mai corect ecourile. Uneori este posibil ca doctorul sa doreasca sa realizeze aceasta procedura utilizand o sonda intravaginala, in special in cazurile problema la care este nevoie de o imagine calitativ superioara. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
BCF-urile
De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele. Cum se face acest test? In aceasta luna cel mai probabil ca bataile cordului fetal (la care personalul medical din obstetrica fac referire folosind acronimul BCF) pot fi ascultate numai folosind un dispozitiv acustic electronic special (un fel de microfon care se pune pe abdomenul tau inferior in diferite locuri pana cand se localizeaza zona cu cea mai buna acustica). Nu te speria daca aceste BCF-uri nu sunt captate, cel mai bine pot fi auscultate dupa inceputul lunii a IV-a. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Biopsia vilozitatilor choriale
De ce se face acest test? Pe langa testele absolut banale descrise mai sus, in urmarirea unei gravide mai exista o serie de teste speciale care sunt efectuate in conditii aparte si numai in anumite circumstante, dintre acestea in luna a III-a facandu-se numai biopsia placentara. Grosier vorbind, vilozitatile choriale sunt niste proiectii ale placentei sub forma unor degete care se scalda in sangele matern. Cu ajutorul lor se face schimbul de nutrienti si oxigen dintre fat si mama. Din punct de vedere genetic palcenta este formata din acelasi material ca si fatul, astfel ca obtinerea unui fragment din acesti vili poate da informatii extrem de pretioase asupra existentei sau nu a unei anomalii genetice precum este sindromul Down. Avantajul acestei noi metode asupra amniocentezei (extragerea de lichid amniotic care contine celule fetale) este ca poate fi efectuata mai devreme, astfel incat se poate lua o hotarare in timp util de planning familial. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si ai in familie unul sau mai multe cazuri de tulburari genetice (dar este valabil si daca partenerul tau are), sau ai avut un copil cu o anomalie congenitala anterior acestei sarcini, doctorul tau cu siguranta ca ar trebui sa iti recomande sa faci acest test. Testul acesta este bine a sti ca nu este lipsit de riscuri: exista sansa de avort spontan de 0,5-1%. Poate sa mai determine prematuritate sau o intarziere de crestere fetala, dar numai in cazuri exceptionale. Alte riscuri minore sunt infectia si mici sangerari. Bineinteles ca foarte mult depinde de experienta si priceperea doctorului care efectueaza acest test.
Cand ar trebui sa fac acest test? Incepand cu varsta de 10 - 12 saptamani de sarcina Cum se face acest test? Exista 2 modalitati de efectuare a acestui test:
- transcervical – sub monitorizare echografica (adica totul se face "la vedere" utilizand un echograf pentru vizualizarea intregii proceduri) se introduce prin cervix un mic tubulet pana la nivelul insertiei placentare pe peretele uterin si se aspira bland cateva fragmente de tesut placentar. Nu este necesar nici un fel de anestezic.
- transabdominal – in acest caz se introduce un ac lung prin peretele abdominal pana la nivelul placentei, procedura asistata tot echografic. Minimalizeaza riscul infectiilor intrauterine si reduce si riscul avorturilor spontane. Dupa procedura doctorul trebuie sa verifice BCF-urile. Sunt necesare cam doua ore de repaus dupa acest test.
Cand sunt gata rezultatele? In mai putin de o saptamana pentru Sindromul Down si peste doua saptamani pentru o analiza genetica mai completa.

Probleme ce pot sa apara

Greata, varsaturi. Pe parcursul acestei luni este foarte probabil ca simptomele de greata intensa care te-au insotit inca din lunile trecute sa atinga un paroxism: numai simpla vedere a mancarii sau uneori doar gandul ca ar trebui sa mananci iti poate intoarce stomacul pe dos. Absolut tot ce mananci sau bei nu este suportat de organismul tau, existand pericolul deprivarii organismului de nutrientele, mineralele si vitaminele necesare cresterii fatului. Este absolut imperios a lua legatura cu doctorul tau daca greturile si varsaturile devin atat de grave.
Sangerare. Si in cursul acestei luni este posibil a avea surpriza neplacuta ori de a descoperi ca sangerezi. Indiferent daca observi doar ca chilotul tau s-a patat ori ca prezinti o sangerare franca, ia legatura cu doctorul tau. Sangerarea poate sa aiba drept substrat un proces patologic grav precum o sarcina ectopica sau o amenintare de avort daca nu chiar un avort spontan. Dintre cauzele mai benigne pot fi sangerarile avand punct de plecare cervical (colul) sau o placenta aflata in plin proces de acomodare.
Dureri. Durerile care apar pe parcursul acestei luni pot sa prevesteasca ceva foarte grav. O durere gen crampa care persista in etajul abdominal inferior si insotita de sangerare poate anunta declansarea unui avort spontan. O durere ascutita ca o lovitura de pumnal aparuta intr-o parte sau alta a uterului poate fi semnul rupturii unei sarcini ectopice. Este deosebit de important a va anunta doctorul ori de cate ori apare o durere suspecta in etajul abdominal inferior.
Probleme ce pot sa apara fara existenta unor simptome. Luna a treia este luna in care toate organele fatului devin complet dezvoltate. Din pacate exista anumite vicii de dezvoltare ale anumitor organe sau partii ale organismului fetal care nu sunt incompatibile cu viata, asa ca ele pot trece neobservate daca nu s-ar face o serie de teste. Cele mai multe malformatii congenitale sunt descoperite la un examen echografic de rutina, dar minutios facut. La varsta aceasta a sarcinii cel mai usor decelabile sunt cele de la nivelul cordului, de la nivelul maduvei spinarii sau a sistemului nervos central (spina bifida sau anencefalie), de la nivelul membrelor, sau de la nivel renal sau a organelor abdominale. Tot printr-un examen echografic poate fi pusa in evidenta o sarcina oprita in evolutie. De asemenea o sarcina ectopica poate fi descoperita fara ca gravida sa aiba nici macar un simptom. Printre alte afectiuni deosebit de serioase care pot fi descoperite intamplator pe parcursul acestei luni se mai numara si mola hidatiforma, care este o tulburare de dezvoltare a produsului de conceptie caracterizata prin aceea ca de cele mai multe ori embrionul lipseste cu desavarsire sau este incomplet dezvoltat, ceea ce se dezvolta in uterul gravid, in mod aberant insa, fiind tesutul placentar.

sursa:sfatulmedicului.ro

24 feb. 2012

Sarcina - luna a-II-a

doua luna de sarcina este o perioada plina de sentimente contradictorii, o perioada a certitudinilor dar si a incertitudinilor in acelasi timp. Certitudini pentru ca in aceasta luna afli sigur ca esti gravida, ori pentru ca doctorul tau ti-a confirmat acest lucru, ori pentru ca ti-ai facut acasa singura testul "barza" care a iesit pozitiv. Poate fi o perioada a incertitudinilor pentru ca pe parcursul acestei luni se petrec cele mai numeroase accidente care te pun in alerta nu numai pe tine dar si pe doctorul tau. Evenimentele acestea pot sa isi faca aparitia atat la nivelul sarcinii, unele avand chiar final tragic, cat si la nivelul organismului tau, survenind simptome care te fac uneori sa iti iei lumea in cap. Comparativ cu prima luna de sarcina, pe parcursul acestei luni vei observa si alte modificari ale corpului tau, dar si la nivelul psihicului. In aceasta luna de asemenea au loc evenimente majore din punctul de vedere al dezvoltarii embrionului.


Simptomele mamei

In timpul celei de-a doua luni de sarcina cele mai multe femei pot sa simta deja ca sunt gravide (daca nu ti-a aparut inca acel unic sentiment de a fi mama, ai sa simti asta macar pentru greturile si oboseala care nu iti mai dau pace). Mediul hormonal necesar cresterii in conditii optime a embrionului incepe sa te afecteze si pe tine: apar modificari, subtile la inceput apoi din ce in ce mai evidente, atat la nivel fizic cat si emotional. Aminteste-ti totusi ca aceasta este o stare de disconfort nu numai tranzitorie dar si unica in esenta ei. Daca te gandesti ca esti pe cale sa gazduiesti si sa modelezi o alta viata, cea a copilului tau, poate ca toate aceste neplaceri le vei suporta mai usor.
Modificari ale sanilor. In timpul lunii a doua uterul tau se mareste, dar inca este situat dupa osul pubian si nu isi face simtita prezenta. In schimb sanii tradeaza faptul ca esti gravida cu mult inainte ca uterul tau s-o faca. Sanii tai pot sa fie mariti si sensibili la atingere cu mult mai evident decat in prima luna, uneori chiar la un mers mai alert poti simti un oarecare disconfort. Deoarece pe parcursul sarcinii sanii se pregatesc pentru periada alaptarii si la nivelul lor au loc permanente procese de restructurare arhitecturala, uneori poti simti dureri mai acute, ca niste junghiuri, la nivelul lor. Areola mamara devine mai inchisa la culoare si marita ca suprafata. Apar niste mici vinisoare pe toata suprafata sanului (ca in poezia “Zburatorul” lui Heliade) datorate impregnarii hormonale a organismului tau.
Greata. Greata si varsaturile care au inceput sa iti dea de furca poate inca din luna trecuta, in ce-a de-a doua luna nu numai ca pot persista dar pot sa se intensifice atat ca frecventa cat si ca intensitate. Desi greata are semnificatia ca sarcina merge bine, sa te simti rau 24 din 24 de ore este extrem de neplacut. Pentru asta ia legatura cu doctorul tau care va fi in masura sa determine daca starea aceasta necesita terapie sau nu.
Oboseala. Episoadele de oboseala pe care le aveai in prima luna acum se pot transforma intr-o adevarata epuizare. Luna trecuta simteai ca ai nevoie de odihna, luna asta simti iarasi ca trebuie sa te odihnesti! Poti sa te simti “moarta de oboseala” fara sa faci efectiv vreun mare efort fizic. Nu te speria! Este modalitatea prin care natura te sustrage de la diferitele ocupatii pentru ca sa iti poti dirija energiile acolo unde sunt cu adevarat necesare. Totusi nu te lasa sedusa de ideea de a-ti petrece toata sarcina pe canapea mancand floricele si uitandu-te la video. Oboseala asta poate fi “educata” prin practicarea unei forme speciale de efort fizic, gimnastica prenatala. Totusi un somn de 2-3 ore dupa-amiaza nu strica.
Uscaciunea si mancarimi ale pielii. Desi pruritul tegumentar este cel mai des intalnit in ultimul trimestru de sarcina (in special la nivelul abdomenului in crestere), unele femei se plang de aparitia acestui simptom inca din luna a doua. Unele acuza mancarimi pe toata suprafata pielii, altele doar in anumite zone precum palmele sau talpile. Aceste mancarimi nu au semnificatie patologica. Evita totusi sapunurile puternice care iti “curata” uleiurile naturale secretate de piele.
Urinare frecventa. Daca din prima luna inca nu ti-ai facut un aranjament placut in baie, este timpul sa incepi, deoarece pe parcursul sarcinii iti vei petrece destul de mult timp aici pe parcursul sarcinii, atat din cauza urinarii frecvente cat si poate din cauza constipatiei care incepe sa isi faca simtita prezenta. Uterul creste in marime si, fiind vecin cu vezica urinara, va produce iritarea vezicii si de aici urinarea aceasta frecventa. Poti sa observi ca iti va lua mai mult timp pana incepi sa urinezi. Acest lucru se datoreaza tot uterului gravid. Daca vrei sa scapi de aceste neplacute simptome ar fi bine sa te apuci sa practici exercitiile Kegel. Nu uita sa iti anunti doctorul daca tulburarile de urinare devin chiar suparatoare: poate fi vorba de o infectie urinara! (senzatia permanenta de urinare, dureri la urinare, uneori febra).
Hipersalivatie. Este posibil sa te fi intalnit cu acest simptom inca din prima luna. Compozitia si volumul salivei se modifica in primele luni de sarcina. Poti sa observi asta si prin gustul ciudat pe care il ai in gura si prin cantitatea excesiva de saliva care uneori poate fi suparatoare. Uneori modificarile salivare pot sa declanseze greata. Pentru alte gravide se poate produce fenomenul invers, adica greata sa declanseze salivatia. Daca gustul particular pe care il aveti in gura va irita, luati un Orbit fara zahar.
Sete. Necesitatea de a urina mai frecvent poate sa va determine sa beti mai multa apa. Dar cel mai important motiv al aparitiei senzatiei de sete ramane nevoia organismului de a folosi cat mai multe fluide in complexul proces al formarii habitatului embrionului (care va incepe sa pluteasca intr-un mediu acvatic special numit lichid amniotic). Apa bauta in cantitati suficiente ajuta si rinichiul matern sa epureze mai eficient sangele care contine acum si deseurile metabolice ale copilului in crestere.
Constipatie. Multe femei tind sa se constipe pe parcursul sarcinii. Aparitia acestui neplacut eveniment in lunile timpurii ale sarcinii pot sa fie puse pe seama impregnarii hormonale specifice sarcinii, care creeaza o stare de relaxare a tractului digestiv. Ulterior constipatia se va datora uterului gravid. Aceasta stare de relaxare intestinala are si o latura pozitiva, anume aceea ca prin reducerea tranzitului intestinal, organismul matern are timp sa extraga mai eficient fluidele si nutrimentele necesare. Aceasta eficienta impreuna cu motilitatea redusa determina starea de constipatie atat de neplacuta. Pentru a o combate, trebuie sa va axati pe o dieta bogata in fibre vegetale si lichide. Si nu uitati de exercitiile Kegel. Dar cel mai important este sa va educati intestinul: creati-i un orar fix si nu in ultimul rand mergeti la WC de cate ori va "spune" acesta (desi femeile moderne nu prea isi fac timp pentru aceasta) si nu amanati acest lucru pentru mai tarziu.
Balonare. Aceleasi modificari intestinale care determina aparitia constipatiei produc si aparitia balonarii. Pe masura ce sarcina progreseaza senzatia de balonare se poate intensifica, deoarece apare o competitie pentru spatiu intre uterul gravid si intestine. Pentru a evita acest inconvenient trebuie sa va mentineti intestinele in lucru evitand constipatia, sa fiti atenta cand mancati si sa nu inghititi aer, sa evitati mancarurile grase si bauturile care fermenteaza si, in fine, sa mancati mese dese si reduse cantitativ.
Arsuri gastrice. La scurt timp dupa mese unele gravide pot sa simta senzatia de arsura la nivelul stomacului impreuna cu cea de plenitudine intestinala (tradusa prin eructatii). Cauza? Bineinteles ca tot hormonii! Staza intestinala isi face simtita prezenta si la nivelul stomacului, care digera mai lent astfel ca sucurile gastrice isi fac mai pregnant prezenta. Pentru a evita aceste arsuri e bine sa mancati putin si des, sa evitati sa va aplecati sau sa va intindeti in pat imediat dupa masa, sa mancati alimente cat mai naturale si cat mai putin condimentate, sa evitati grasimile si prajelile.
Talie ingrosata. Chiar daca inca nu se vede, se poate ca jeans-ii stramti cu care faceai furori lunile trecute sa nu te mai incapa. Chiar inainte de a deveni mai plinuta este posibil sa te simti tu insuti mai implinita in talie. Este normal. Organismul tau incepe sa retina apa, si abdomenul va incepe sa isi mareasca dimensiunile. Este timpul sa faci o vizita de curtoazie la croitoreasa.
Secretii vaginale. In timpul sarcinii este posibil ca secretiile vaginale sa devina mai abundente si mai vascoase, chiar si mai albicioase. Mucoasa din jurul vaginului poate sa devina mai albastruie si mai impastata, semn ca organismul creste aportul sanguin la nivelul acesta. Daca secretiile devin suparatoare (abundente, urat mirositoare, insotite de mancarimi) este bine sa iti anunti doctorul.
Modificari ale starii emotionale. De multe ori "sufletul" iti spune ca esti gravida inainte ca sa iti apara primele simptome. In timpul acestor prime luni poti sa devii introspectiva pe masura ce analizezi miracolul gazduirii unei noi vieti in organismul tau. Multe dintre emotiile primei luni pot sa se exacerbeze pe parcursul celei de-a doua, mai ales daca este prima ta sarcina. Uneori poti simti nevoia sa vorbesti cu copilasul tau (nu te jena, eu te incurajez s-o faci ori de cate ori ai ocazia) dar este posibil ca alteori sa simti o oarecare antipatie pentru el deoarece din cauza lui ai starile acelea insuportabile de greata care nu iti mai dau pace (este normal si asta, mai ales ca dupa ce vor trece iti va trece cu siguranta si tie supararea pe el). Poti sa fii de o sensibilitate crescuta, iar lucrurile care inainte iti erau indiferente acuma te marcheaza si uneori te fac sa reactionezi impropriu. Poti sa te trezesti uneori acasa sau la servici ca ai o stare de inexplicabila tristete sau de prelungita reverie. Pari sa te crezi o neinteleasa deoarece nimeni din jurul tau nu are cum sa stie cum te simti, si in special vei observa asta la partenerul tau. Totusi libido-ul tau poate fi crescut in aceasta perioada, desi uneori ai vrea sa il vezi plecat la mama lui… Senzatia ca esti dependenta de altii te poate marca destul de serios, si mai ales ca ea se va adanci pe masura ce sarcina evolueaza. Evita aceste probleme prin metode de relaxare, concentrare si meditatie sub indrumarea unui instructor specializat, si de ce nu?, practicand forme usoare de yoga.

Dezvoltarea embrionara

Embrionul isi continua imperturbabil cresterea. Pe parcursul acestei luni el va trece de la aspectul unui mormoloc cu codita si cu branhii la un aspect mai apropiat de, sa zicem, o maimutica (care nu mai are insa codita din saptamanile anterioare). Toate organele sale interne sunt pe cale sa se formeze si incep sa si functioneze. Inima sa incepe sa bata de la inceputul lunii iar la sfarsitul acesteia este aproape complet formata, batand cu un ritm de cca 150 pe minut. Sistemul nervos se formeaza, maduva spinarii si sistemul nervos central devin din ce in ce mai bine conturate (interesant este ca creierul copilasului tau deja functioneaza, intrucat la sfarsitul lunii pot fi inregistrate undele cerebrale!). La inceputul lunii a doua apar mugurii viitoarelor membre, care sunt deja formate impreuna cu degetele la sfarsitul acesteia. Dintii si palatul sunt in formare. Dar nu si gura. La fel si laringele incepe sa se formeze, dar copilasul tau inca nu va incepe sa cante sau sa planga! Urechile si ochii embrionului sunt clar vizibili la sfarsitul lunii (desi el tine pleoapele inchise). Musculatura embrionului incepe sa se formeze si sa isi faca simtita prezenta la sfarsitul lunii cand cel mic incepe sa execute adevarate salturi in lichidul care-l inconjoara. Capul embrionului este mai mare decat restul corpului deoarece creierul lui creste rapid. Pielea lui este aproape transparenta si prin ea se vad vasele sanguine prin care circula sangele sau. Uimitor, deja la aceasta varsta, el are grupa sa sanguina personala! La sfarsitul aceste perioade embrionul tau va “trece clasa” si va deveni fat (nume pe care il va purta pana cand se va naste).

Vizita la doctor

Ai ajuns in luna a doua si ti-ai sunat doctorul care ti-a si fixat o intalnire. Ce ar trebui sa te astepti de la aceasta intrevedere? Cel mai probabil va dori sa te consulte. E logic. La varsta asta de sarcina uterul tau este inca mic dar e globulos (cat o minge de tenis) si se afla situat dupa oasele pubiene, asa ca multe informatii inca nu-i va da. Dupa ce te-a consultat si a constatat ca esti ok, iti va scrie pe o hartie o serie de teste pe care trebuie sa le faci, cel mai probabil la policlinica de care apartii. Daca nu este foarte ocupat si daca are chef, iti va spune in ce consta si de ce este nevoie de fiecare dintre aceste teste. Dar cel mai probabil este ca vei iesi din cabinetul lui fara sa intelegi mare lucru din cele scrise acolo, desi ai tot dreptul sa fii informata. Pentru asta am sa trec in revista cateva dintre testele care ar trebui sa fie trecute pe hartiuta din mana ta la plecarea din cabinetul doctorului.
Testul de sarcina
De ce se face acest test? Ca sa fii sigura ca intarzierea ciclului este datorita sarcinii. Ar trebui sa fac acest test? Cu siguranta ca da. Este posibil sa il faci si de una singura, acasa, cumparand de la farmacie un "test de sarcina". Cand ar trebui sa fac acest test? Cand ai o intarziere de menstruatie si anterior de asta ai facut sex neprotejat. Cum se face acest test? Se pune putina urina intr-un recipient mic (eprubeta, o sticluta de medicamente) si se introduce betisorul acela de carton in urina. Cand sunt gata rezultatele? Aproximativ dupa 5 minute, adica relativ pe loc, testul este pozitiv daca apar doua liniute clar vizibile.
Grupa sanguina
De ce se face acest test? Este deosebit de importanta aflarea grupei sanguine de tip ABO in eventualitatea nefericita a aparitiei unei urgente care necesita transfuzie (pe vremuri politia dadea amenda pentru lipsa grupei sanguine din buletin), dar si datorita unei eventuale incompatibilitati intre tine si partenerul tau. Grupa sanguina de tip Rh este importanta in cazul unei incompatibilitati intre tine si partenerul tau (numai in cazul ca tu ai Rh-negativ iar el Rh-pozitiv). Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita facuta la obstetrician. Cum se face acest test? Putin sange prelevat ori din buricul degetului ori din brat (odata cu sangele prelevat pentru restul de teste sanguine). Cand sunt gata rezultatele? In functie de laborator, pe loc sau in cateva zile.
Hemoleucograma
De ce se face acest test? Testul acesta da informatii doctorului tau despre calitatea sangelui tau: daca esti anemica, daca ai vreo infectie, daca ai tulburari de coagulare, etc. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si ori de cate ori este recomandat de doctorul tau cand exista suspiciuni ce pot fi elucidate prin interpretarea acestui test. Cum se face acest test? Prelevare de sange din brat. Cand sunt gata rezultatele? Depinde de laborator, de la cateva ore pana la 2 zile.
Titru anticorpi
De ce se face acest test? Acest test este esential pentru decelarea existentei in sangele tau a urmelor unor infectii care pot afecta embrionul: rubeola, varicela, toxoplasma, sifilis, virusul citomegalic, parvovirus, herpes genital, SIDA (HIV), brucella, etc. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu, dar se recomanda. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita sau cand aveti in antecedente sarcini pierdute inexplicabil sau daca anterior sarcinii sau pe parcursul primelor 2 luni ati prezentat simptome sugestive pentru bolile de mai sus. Cum se face acest test? Prelevare de sange din brat. Cand sunt gata rezultatele? Depinde de laborator, minim o zi.
Glucoza
De ce se face acest test? Pentru a decela existenta unui eventual diabet sau a unei predispozitii a ta de a face diabet. Se testeaza atat sangele cat si urina. Ar trebui sa fac acest test? Obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita. Cum se face acest test? Se preleveaza sange din brat sau o intepatura din deget daca se face cu glocotestul. Urina colectata peste noapte. Cand sunt gata rezultatele? Pe loc (cu glucotestul) sau in cateva zile.
Albumina
De ce se face acest test? Pentru a explora functia renala. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si mai tarziu in sarcina daca doctorul o recomanda. Cum se face acest test? Urina recoltata peste noapte. Cand sunt gata rezultatele? Ori pe loc, daca se face cu tester, ori in cateva zile.
Probe hepatice
De ce se face acest test? Explorarea functiei ficatului tau. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si ori de cate ori recomanda doctorul. Cum se face acest test? Masurarea bilirubinei, albuminei, a transaminazelor si a altor enzime hepatice din sangele prelevat din brat. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Probe renale
De ce se face acest test? Explorarea capacitatii renale de epurare (curatire) a organismului sau a integritatii renale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita si de cate ori este cazul. Cum se face acest test? Masurarea creatininei si a ureei din sangele prelevat din brat si din urina colectata peste noapte. Decelarea prezentei de celule albe si rosii in urina precum eventual si a calculilor (nisip sau pietre) sau a bilirubinei. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Test chlamydia
De ce se face acest test? Decelarea prezentei chlamidiilor in secretiile vaginale. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita. Cum se face acest test? Recoltare de secretii vaginale si din col pe un tampon de vata. Cand sunt gata rezultatele? O saptamana.
Gonoree
De ce se face acest test? Descoperirea unei eventuale infectii gonoreice. Ar trebui sa fac acest test? Nu este obligatoriu, doar daca aveti secretii vaginale purulente. Cand ar trebui sa fac acest test? La prima vizita sau cand exista simpome sugestive. Cum se face acest test? Recoltare de secretii vaginale pe un tampon de vata sau cu o ansa. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Papanicolau
De ce se face acest test? Determinarea prezentei unor celule anormale la nivelul colului tau. Ar trebui sa fac acest test? Oligatoriu. Cand ar trebui sa fac acest test? Prenatal sau la prima vizita (de fapt ar fi bine sa ti-l faci la fiecare 6 luni si dupa ce nasti). Cum se face acest test? Se recolteaza secretii vaginale cu un mic tampon de vata. Cand sunt gata rezultatele? In cateva zile.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Echografie
De ce se face acest test? In primul rand poate confirma existenta sarcinii. Apoi este extrem de important in a localiza cu exactitate locul unde s-a implantat embrionul (in uter sau in afara lui, pe fundul uterului sau mai jos, spre col). Este un instrument puternic folosit in aflarea varstei sarcinii, a viabilitatii embrionului (de la 7 saptamani poate decela bataile cordului embrionar). Ulterior este esentiala pentru monitorizarea dezvoltarii normale a embrionului/fatului tau.
- Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil.
- Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele.
- Cum se face acest test? Doctorul echografist vizualizeaza pe un ecran datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau.
- Cand sunt gata rezultatele? Pe loc.

Probleme ce pot sa apara

Greata, varsaturi
E bine de stiut ca simptomele acestea pot sa devina atat de pregnante incat sa creeze adevarate probleme gravidei. Uneori starile de greata pot sa fie atat de grave incat gravida nu mai poate manca sau bea nimic, existand pericolul unei pierderi marcante in greutate, spolierii organismului matern de minerale, deshidratarii, diminuarii cantitatii de urina cu aparutia unei stari de intoxicatie a organismului, care nu mai poate elimina produsii de metabolism. Nu vreau sa te “incurajez”, dar de cele mai multe ori aceste simptome nu sunt majore in luna a doua, ci au un maxim de manifestare in jurul saptamanilor 10-12. Daca deja greturile nu-ti mai dau pace, ia legatura cu doctorul tau deoarece aceste greturi pot ascunde si o patologie mai grava care nu este bine a o lasa nedescoperita.
Sangerare
Poate parea neverosimil, dar sangerarile pe parcursul primelor luni de sarcina pot fi foarte frecvente (pana la 30% in primul trimestru). Exista un intreg cortegiu de cauze care conduc la sangerare, unele fara semnificatie patologica, altele deosebit de grave. Este deosebit de important ca in momentul cand observi ori ca ai chilotul patat ori ca ai o sangerare franca sa iti anunti doctorul. Petele de pe chilot sau sangerarea mica de culoare rozacee sau maronie neinsotite de alte semne nu prevesteste de obicei ceva grav. Sangerarea de culoare rosie deja reflecta o tulburare care ar putea fi serioasa. De cele mai multe ori aceasta sangerare poate sa fie data de o cervicita (afectiune a colului uterin) sau de catre viitoarea placenta care este in plin proces de implantare la nivelul peretelui uterin, aftfel ca sarcina poate evolua pana la capat fara ca episoadele acestea sa se mai repete. Este important sa faci o corelatie intre aparitia sangerarii si o anumita activitate precum sexul, efortul fizic, stresul, etc. In aceste cazuri este bine a le evita ulterior. O sangerare poate prevesti totusi existenta sau declansarea unui proces patologic grav precum decolarea oului, sarcina extrauterina, mola hidatiforma, sau chiar avortul spontan franc, mai ales daca este insotita si de alte manifestari, dintre care cea mai importanta este durerea.
Dureri
Uneori pot sa apara dureri in abdomenul inferior, cel mai des avand un caracter de crampa. Este bine a va anunta doctorul, desi uneori aceste crampe pot fi date de catre o indigestie. Crampele mai pot fi date si de catre o apendicita in plina evolutie, de catre o anexita neglijata sau de catre o infectie a vezicii urinare (cistita). De aceea, repet, nu te jena sa-ti deranjezi doctorul ori de cate ori simti ca ceva este in neregula, deoarece durera poate prevesti un avort pe cale sa se infaptuiasca dar poate fi si un semn ca exista o implantare defectuoasa a sarcinii in afara cavitatii uterine (sarcina ectopica), ambele conditii necesitand tratament neintarziat.
Vene varicoase
Daca ai o predispozitie, ori familiala ori constitutionala, de a face varice, sarcina este momentul cel mai prielnic pentru aparitia acestora. Cauzele aparitiei varicelor tin de volumul sanguin crescut si de presiunea crescuta datorata congestiei pelviene. Desi nu afecteaza deloc cursul sarcinii, aparitia varicelor cu siguranta te va afecta pe tine din punct de vedere estetic. Semnele de insotire a acestei neplacute conditii sunt dureri sau senzatia de greutate in membrul inferior, precum si aparitia unor linii albastre sau chiar a unor vene turgescente oriunde de la nivelul gambei pana sus la nivelul coapsei. Pielea poate deveni uscata, iritata sau umflata. Exista o singura metoda eficienta de a preveni dezvoltarea varicelor: conduita vis-a-vis de efort si sedentarism, iar aste se poate face prin exercitii fizice.
Probleme ce pot sa apara fara existenta unor simptome
Daca nu ai ceva probleme care sa te determine sa apelezi la doctor si iti spui "lasa ca ma duc la doctor mai tarziu" este bine sa stii totusi ca exista posibilitatea ca sarcina sa nu decurga normal. Exista cazuri foarte grave care nu isi manifesta prezenta pe parcursul acestei luni. Nu inca... Ele pot sa-si faca simtita prezenta mai tarziu, uneori cu consecinte grave pentru mama. De aceea subliniez importanta primei vizite la doctor precum si efectuarea unei echografii cat mai minutioase si preferabil la cabinete specializate de echografii. Stari patologice deosebit de grave precum sarcina extrauterina (sarcina implantata in afara uterului), mola hidatiforma (sarcina formata numai din materialul genetic patern, cu un embrion incomplet dezvoltat, deci neviabil, si cu o placenta defectuoasa), sau potential grave precum zone de decolare a viitoarei placentei, numite hematoame deciduale (mici spatii umplute cu sange aparute intre placenta si mucoasa uterin), pot sa aiba o evolutie oculta pana cand devin manifeste punand in pericol viata atat a copilului cat si a mamei. Fii inteleapta, contacteaza-ti doctorul.

Responsabilitatile tale

Chiar daca ai luat legatura cu doctorul tau si acesta ti-a "trasat" anumite "sarcini" pe care trebuie sa le duci la indeplinire, este bine sa stii ca dincolo de responsabilitatile tale vis-a-vis de cerintele "oficiale" (analizele la zi, vizitele la doctor atunci cand esti programata, etc.) mai ai o serie de responsabilitati atat fata de copilasul tau cat si fata de organismul tau. De aceea, chiar cu riscul de a repeta ceea ce am scris pentru luna intaia, subliniez importanta dietei, evitarii stressului si a exercitiului fizic in aceasta perioada de sarcina.
Stresul
Avand in permanenta in minte faptul ca orice modificare a starii tale emotionale poate influenta marcant dezvoltarea embrionului, trebuie ca sa iti continui conduita mentala pe care ti-ai impus-o inca din prima luna de sarcina: relaxare si serenitate. Zambeste tot timpul, afiseaza o mina fericita (ai si de ce, vei da nastere unui copil superb), vorbeste neincetat cu copilasul tau (nu-ti fie frica de ridicol, el te intelege, nu uita ca deja activitatea creierului sau poate fi masurata incepand inca din aceasta luna), asculta muzica buna (nu manele, il va agita!), urmareste la televizor numai programe fara violenta, citeste lucruri relaxante si interesante. Incearca sa-i faci pe cei din jurul tau sa inteleaga cat de important este ambientul atat fizic cat mai ales cel mental din jurul tau (sau mai bine zis al vostru, caci sunteti doi de acum incolo), si sa incerce sa va ajute si sa va protejeze (insa nu profitati prea mult de acest rasfat, s-ar putea sa cadeti in extrema cealalta). Daca ati inceput un program de relaxare, concentrare si meditatie bazat pe yoga, tai-chi-chuan sau autosugestie, continuati-l cu orice pret, este absolut benefic pentru dezvoltarea armonioasa a embrionului dumneavoastra.

Dieta
Este de o importanta primordiala a intelege ca nu este important cat mananci ci cum mananci si ce mananci. Continuati-va dieta inceputa luna trecuta. Mancati aceleasi alimente cat mai putine trecute prin foc, proaspete, naturale. Alimentele bogate in fibre va vor feri de constipatie. Nu uita sa iei in continuare suplimentul de acid folic pe care ai inceput sa-l iei inca din luna trecuta (studiile facute au aratat ca suplimentul de 0,4 mg acid folic pe zi reduce dramatic incidenta defectelor de tub neural la embrion). De asemenea vitaminele prenatale, nu le uita.
Exercitiul fizic
Daca nu erai o clienta fidela a salilor de fitness sau aerobic inainte de a ramane insarcinata, acum, in luna a doua, este extrem de important sa incepi sa practici in mod regulat si sub indrumare profesionala exercitiul fizic. De ce este importanta adoptarea acestei atitudini? Beneficiile exercitiilor sunt inestimabile:
- Duc la cresterea increderii in sine, scazand depresia si anxietatea
- Mentin un ritm de castig in greutate sanatos si constant
- Ajuta la reducerea disconfortului datorat graviditatii
- Scad riscul ajungerii la o operatie cezariana
- Scurteaza timpul de recuperare dupa nastere
- Accelereaza pierderea de greutate postpartum
- Cresc nivelul energetic al organismului matern
- Imbunatatesc calitatea somnului
- Maresc eficienta travaliului
- Scad oboseala pe parcursul travaliului
Desi ar fi bine sa efectuezi aceste exerciti sub indrumare sau supraveghere profesionala (kinetoterapeuti sau moase cu specializare in acest domeniu), este bine a sti cateva amanunte privitor la exercitiul fizic.
Fitness. Daca deja frecventai sala inainte de a ramane gravida, cu siguranta ca acum vei fi in stare sa-ti faci anumite ajustari la programul tau de antrenament. Daca de abia incepi sa faci exercitii fizice trebuie sa incepi acest nou drum cu intelepciune si respectand anumite principii:
- Incepe cu exercitii foarte usoare
- Fa aceste exercitii de cel putin 4 ori pe saptamana
- Exercitiile de stretching fa-le cu moderatie (nu este de dorit a schimba nici macar temporar medicul obstetrician cu un ortoped!)
- Impune-ti un ritm respirator adecvat (pentru a invata cum sa respiri pe parcursul efortului fizic ia legatura cu personalul specializat)
- Incearca sa-ti verifici ritmul cardiac pe durata sedintelor de fitness, mentine-ti un ritm cardiac constant si nu depasi 120-130 batai pe minut
- Nu ridica greutati
- Incearca sa bei multe lichide cu cel putin o ora inainte de sedinta de fitness
Inotul. Este, dupa parerea mea, cea mai completa modalitate de tonifiere a organismului matern antepartum. Tonifica cam toate grupele musculare mari si, foarte important, te invata sa respiri ritmic (lucru care te va ajuta in travaliu). Este bine sa eviti totusi stilurile agresive gen crawl sau fluture (nu te vaneaza nici un rechin, deci nu te grabi). Inoata brass si nu te lauda cu cat mai multe "bazine" facute. De asemenea, nu sari de pe blocstart, poate iei o "burta" care s-ar putea sa nu iti faca asa de mare placere, mai ales ca a ta e pe cale sa creasca din ce in ce mai mare. Nu iti tine respiratia mai mult de 15 sec, evita inotul subacvatic. Cand intri in bazin, fa-o treptat, nu brusc. Daca nu stii sa inoti este bine sa te duci la bazinul cu apa mica.
Yoga. Daca nu ai practicat yoga in tinerete sau inainte de a fi insarcinata, este bine a lua legatura cu un instructor si de a merge la o grupa de incepatori sau una speciala pentru gravide. Contrar reprezentarilor larg raspandite in folclorul local, este bine sa stii ca yoga nu reprezinta o modalitate de a-ti pune picioarele dupa gat (ceea ce in cazul tau ar complet inutil, neoferindu-ti nici un ajutor in sarcina sau la nastere). Yoga este in primul rand o forma de transpunere in viata a unei intregi filosofii. Pe scurt si foarte schematic spus, in yoga se urmareste crearea unui corp sanatos capabil sa gazduiasca o minte stabila. Yoga inseamna nu numai posturi corporale (care se numesc "asane"), dar si dieta vegetariana, exercitii de respiratie, de concentrare mentala si de meditatie, si nu in ultima instanta o noua si aparte modalitate de a privi si actiona in viata.
Plimbarile in aer liber. Vor inlocui joggingul, daca l-ai practicat cu succes anterior sarcinii. Tonifica musculatura membrelor inferioare si a bazinului, mareste ventilatia pulmonara, oxigeneaza mai bine sangele, produce relaxare mentala deosebita (cu conditia sa nu faci aceste plimbari prin piata din cartier, ci intr-un parc mare si linistit).
Exercitiile Kegel. Reprezinta cea mai simpla forma de a iti intari planseul muscular pelvin (cel care este cel mai mult solicitat in cursul travaliului). Desi denumirea lui poarta oarece unda de mister si de complexitate, in realitate acest exerciti nu este altceva decat contractarea si relaxarea ritmica a muschilor perineului (contractia anusului si a uretrei). Este indicat a face acest exercitiu ori de cate ori iti aduci aminte: la servici daca ai munca de birou, in tramvai sau autobuz (daca ai avut norocul sa iti cedeze cineva locul), acasa la televizor, etc. Sunt necesare minim 100 de contractii consecutive, pentru inceput. Ulterior poti sa depasesti milionul! Exercitiile acestea sunt excelente pentru a evita aparitia prolapsului genital si este recomandabil sa le faci si cand nu mai esti gravida...

sursa:sfatulmedicului.ro