Talie ingrosata. Incepand cu aceasta luna lumea din jurul tau incepe sa remarce faptul ca esti insarcinata. Uterul isi continua cresterea, ajungand la sfarsitul acestei luni la jumatatea distantei dintre ombilic si simfiza pubiana. Aceasta modificare in dimensiuni a uterului tau precum si castigul in greutate inerent starii de sarcina (care se datoreaza mai multor factori precum o retentie de apa in tesuturi, cresterea fatului si a cantitatii de lichid amniotic, marirea dimensiunilor sanilor, depunerea de grasimi in tesuturile tale adipoase, etc.) incep sa isi spuna cuvantul, asa ca supletea taliei tale incepe sa paleasca. Castigul tau in greutate poate sa atinga chiar si un kilogram pe saptamana pe parcursul acestei luni!
Disconfortul abdominal. Uterul crescut in dimensiune, pe langa faptul ca te tradeaza ca esti viitoare mamica, incepe sa iti creeze probleme din ce in ce mai mult. Incepi deja sa realizezi ca disconfortul din luna precedenta se amplifica, in abdomenul inferior avand deseori senzatia ca ai un saculet cu nisip, mai ales cand faci miscari bruste sau alergi. Uneori simti durere la acest nivel. Este normal, ligamentele care ancoreaza uterul de structurile anatomice vecine incep sa fie intinse de uterul aflat in crestere.
Modificari ale sanilor. Sanii tai isi continua cresterea, dar nu mai sunt in tensiunea din lunile trecute. Senzatia de congestie dispare. Areolele mamare si mameloanele devin si mai inchise la culoare.
Diminuarea senzatiei de greata. Apetit crescut. Din luna aceasta greturile de dimineata incep sa diminueze ca intensitate, daca chiar nu dispar cu desavarsire, si asta datorita scaderii concentratiei de hormoni de sarcina, pe de o parte, dar si datorita obisnuirii organismului cu actiunea acestora, pe de cealalta parte. Concomitent cu aceasta eliberare de stresul matinal al starii de greata, vei incepe sa iti doresti sa mananci alimente “normale” revenind la apetitul dinainte de a ramane insarcinata.
Declin in nevoia de a urina frecvent. In aceasta perioada incepi sa remarci ca nu mai trebuie sa urinezi atat de frecvent. Asta se datoreaza faptului ca organismul tau incepe sa se obisnuiasca cu hormonii specifici sarcinii si datorita scaderii nivelelor acestor hormoni. De asemenea faptul ca uterul tau creste in dimensiuni, iesind din pelvis, face ca acesta sa se indeparteze oarecum de vezica urinara. Nu te bucura inca ca ai scapat de excursiile la baie, in ultimele luni cand uterul este foarte crescut in dimensiuni, nevoia de a urina foarte des se intotoarce.
Oboseala. De acum incolo este posibil a remarca ca cea mai mare parte a energiei pe care o aveai dinainte de sarcina s-a reintors. Organismul tau este capabil de acum sa faca fata unor eforturi din ce in ce mai crescute. Odata depasite fazele "baia si patutul" ale primului trimestru de sarcina (desi acestea doua pot ramane locuri importante de retragere pentru restul sarcinii, mai ales in ultileme trei luni), poti sa desfasori activitati fizice uzuale fara a mai obosi atat de mult. Cat de repede se recupereaza aceasta stare de energizare depinde de la femeie la femeie. Unele viitoare mame recunosc ca nu pot sa presteze activitati fizice de nivelul celor dinainte de sarcina, altele declara ca nu s-au simtit mai in "forta" ca acum niciodata in viata.
Constipatie. Pentru o anumita parte dintre voi baia va ramane un loc predilect de petrecere a unei bune parti din zilele voastre de sarcina. Daca ai o predispozitie pentru constipatie si nu incerci sa iti schimbi dieta, vei observa agravarea continua a acestei stari pana cand va deveni asa de suparatoare incat te vei plange doctorului tau la prima vizita.
Scurgere vaginala. In timpul celei de-a patra luni de sarcina vei remarca ca secretia care a inceput sa-si faca aparitia inca din luna trecuta devine mai abundenta si capata un aspect albicios, filant si cremos, avand si un miros specific. Scurgerea aceasta poarta numele de leucoree. Cauza acestei scurgeri este cresterea irigatiei tesuturilor tractului genital, cu marirea secretiei vaginale pentru a pregati vagina pentru trecerea copilasului la nastere. Pe masura trecerii lunilor de sarcina aceasta scurgere se va intensifica. Astfel ca multe femei gravide ajung sa schimbe de mai multe ori pe zi lenjeria. Daca remarci ca mirosul devine mai puternic sau ca secretia devine galbuie ori verzuie, sau daca este insotita de mancarimi, ia neaparat legatura cu doctorul tau.
Modificari ale pielii. In afara de modificarile pigmentare ale areolelor mamare, linia care uneste buricul de pubis poate sa devina si ea hiperpigmentata. Uneori, daca cresterea abdomenului este prea rapida si daca tegumentul tau este de o calitate mai slaba, pot deja sa apara vergeturi pe flancurile abdomenului.
Miscarile fetale. In functie de structura organismului tau, de cantitatea de lichid amniotic si cat de naravas este fatul tau, din aceasta luna este posibil a incepe sa simti miscarile acestuia. La inceput pot sa para doar ca niste gaze abdominale, mai ales daca esti mai balonata, si s-ar putea sa nu le dai prea mare importanta deocamdata. Dar daca nu le simti, nu te ingrijora, cele mai multe femei incep sa perceapa miscarile fetale de abia din saptamana a 20-a.
Majoritatea gravidelor ajunse in trimestrul doi al sarcinii gasesc aceasta perioada ca fiind mai stabila emotional. Furtuna hormonala care te-a luat prin surprindere in primele luni acum incepe sa scada ca intensitate, iar odata cu aceasta scadere a nivelelor hormonale se face oarecum liniste si in compartmentul emotional. Vei remarca cu oarecare surpriza ca reactiile tale la anumite evenimente sunt ceva mai putin dramatice. Ce poti simti pe parcursul acestei luni?
O stare de usurare. Dupa cea de-a 12-a saptamana de sarcina riscul de a pierde o sacina scade spectaculos, asa ca daca nu ai avut anterior nici un avort spontan, frica de a nu pierde acest copil poate fi data deoparte. De asemenea diminuarea starilor de greata si a celor de oboseala permanenta pot duce la aparitia acestei stari de usurare.
Entuziasm. Odata cu cresterea in dimensiuni a burticii tale, pari a avea un motiv palpabil care sa explice starile emotionale si modalitatea ta de comportament din lunile anterioare. De acum inainte pari nerabdatoare de a impartii si cu altii vestea ca esti viitoare mamica.
Autoeducatie. Faptul ca de acum incolo toti pot vedea ca vei fi mamica, faptul ca i-ai auzit bataile inimii si chiar i-ai vazut inimioara batand la ultima vizita la doctor, ori ca ti se pare uneori ca joaca fotbal in burtica ta, toate acestea fac ca sarcina sa para si mai reala. Aceste detalii vor amplifica si mai mult sentimentele tale vis-a-vis de copilasul tau, intarind ideea ca ceva minunat se pertece in interiorul corpului tau.
Dualism. Nu rareori se intampla ca, in ciuda sentimentelor pozitive care te napadesc luna aceasta, sa apara sentimente de nesiguranta cu privire la sarcina ta: ai trecut cu bine de calvarul emotional al primului trimestru dar cand privesti inainte remarci ca mai ai 6 luni bune de parcurs. Unele femei continua sa se teama pentru ca va urma. Altele simt deja ca se afla la limita rabdarii si ca doresc ca totul sa se termine cat mai curand. Iar o mica parte privesc sarcina ca pe o stagnare a vietii lor (in special femeile de cariera). Din fericire aceasta stare de ambivalenta emotionala se va atenua pe masura ce sarcina avanseaza.
Dubii. Uneori din senin iti pot apare o serie de intrebari la care nu stii cum sa reactionezi: esti gata sa ai un copil? Esti tu capabila sa devii mamica? Esti gata sa-ti schimbi stilul de viata? Ce impact va avea sarcina si copilul asupra carierei sau chiar asupra mariajului? Este inceputul perioadei intrebarilor "daca?". Este de asemenea momentul in care trebuie sa ai drept sprijin solid familia, prietenii si in special partenerul tau. Daca grijile tale par ridicole si nefondate membrilor familiei tale si iti este jena sa te "plangi" lor, poti sa te gandesti sa iti gasesti un confident in persoana unei prietene (ori unui prieten), a unui psiholog sau chiar a unui duhovnic.
Mandrie. Desi exista femei care in sarcina devin stresate a propos de modificarile corpului lor, majoritatea se complac cu imaginea aceasta noua, unele chiar afisand in permanenta o mina mandra cand ies in societate sau chiar la servici. A fi mamica este o mare realizare, mai ales cand ti-ai dorit asiduu acest lucru, iar acum cand ai dovada fizica evidenta ca esti gravida, nu pregeti sa arati cu mandrie realizarea aceasta. Ai si de ce. Lasa ca imaginea ta de femeie insarcinata sa fie o imagine pozitiva.
Sexapil. O buna parte dintre femeile care raman insarcinate nu renunta la cochetaria lor si, ajutate si de conceptele moderne asupra modei, comportamentului si modului de viata al gravidei, mediatizate puternic in filme si in revistele actuale, au o atitudine avangardista vis-a-vis de cum trebuie gestionata sarcina din punctul de vedere al unei femei puternice si lipsite de prejudecati. Daca ai un corp frumos si o alura sportiva, intretinuta prin multe ore petrecute la sala sau la bazin, nimeni nu te va judeca daca nu ai sa renunti la fustele scurte sau la decolteurile generoase. Nevoia de a fi sau de a ramane sexy in aceasta perioada este si mai puternica, cu atat mai mult cu cat corpul tau capata alte linii. Mai mult, starea de serenitate care se instaleaza in aceasta luna te face sa privesti cu mai multa indulgenta avansurile partenerului tau.
Pe parcursul acestei luni au loc evenimente importante in viata micutului tau. Majoritatea organelor sunt complet formate, iar de acum incolo fatul creste atat in greutate cat si in lungime. Lichidul amniotic creste si el ca volum, oferind spatiu fatului sa se miste. Ochii sunt in continuare acoperiti de pleoape, si de acum incep sa-i creasca atat genele cat si sprancenele. Urechile sunt formate dar de abia acum ajung in pozitia lor normala. Pe pielea foarte fina a fatului creste un par tot atat de fin numit lanugo. Muschii sunt aproape formati asa ca nu mare iti va fi surpriza daca spre sfarsitul lunii ai sa ai impresia ca ai in burtica un fotbalist! Desi muschi fetei nu sunt complet dezvoltati, micutul tau incepe deja antrenamentele pentru viata extrauterina si incepe sa-si suga degetul. Cateva coaste incep sa se formeze, iar o serie dintre oasele capului si ale membrelor apar si ele. Organele genitale sunt vizibile. La baieti se formeaza prostata iar la fetite ovarele coboara in pelvis. Glanda sa tiroida incepe sa secrete hormoni. Maduva osoasa isi continua dezvoltarea.
Intalnirea cu doctorul tau din luna aceasta se va materializa in controlarea marimii uterului, masurarea fundului uterin, masurarea tensiunii arteriale, ascultarea cordului fetal, masurarea castigului tau in greutate precum si in discutarea eventualelor problame care au mai aparut. De asemenea, daca doctorul tau considera ca este oportun, va dori sa-ti faca o serie de teste de screening.
Tensiune arteriala
De ce se face acest test? Masurarea tensiunii arteriale. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in ultimul trimestru. Cum se face acest test? Se masoara tensiune arteriala cu ajutorul unui tensiometru pus pe brat. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Greutate
De ce se face acest test? Masurarea greutatii. Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil. Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele, in special in trimestrul II si III. Cum se face acest test? Se masoara greutatea corporala cu ajutorul unui cantar medical precis si se compara cu rezultatele din luna precedenta, observandu-se castigul in greutate. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
echografie
De ce se face acest test? Culege informatii pretioase despre dezvoltarea fatului, a placentei, a uterului. Ar trebui sa fac acest test? Beneficiile examenului echografic in aceasta luna sunt nepretuite:
- Poate da date valoroase despre cresterea placentei si despre locul ei de implantare.
- Poate determina sau exclude anumite cauze de sangerare sau dureri din timpul acestei luni de sarcina.
- Da informatii precise despre varsta gestationala a fatului, putandu-se face o corelatie reala intre data estimata a sarcinii (masurata in saptamani de amenoree), marimea uterului si varsta determinata echografic.
- Evalueaza dezvoltarea morfologica a fatului, inclusiv a organelor sale interne (cord, ficat, sistem nervos central, rinichi, etc.), putand descoperi in timp util anumite malformatii.
- Da un ajutor nepretuit in efectuarea unor investigatii invazive precum amniocenteza.
- Poate masura daca cantitatea de lichid amniotic este suficienta.
- Poate determina sexul fatului.
Cand ar trebui sa fac acest test? Este recomandabil a-l face, daca este posibil, cu ocazia fiacarei vizite la doctor. Cum se face acest test? Doctorul vizualizeaza pe un ecran asemanator monitorului unui computer datele culese cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete pe care o plimba pe abdomenul tau. Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
BCF-urile
De ce se face acest test? Auscultarea batailor cordului fetal.
Ar trebui sa fac acest test? Recomandabil.
Cand ar trebui sa fac acest test? La toate vizitele.
Cum se face acest test? Si in aceasta luna bataile cordului fetal (BCF-urile) pot fi ascultate cel mai bine folosind acelasi dispozitiv acustic electronic special (un microfon care se pune pe abdomen). Zgomotele cordului fatului tau sunt ritmice, rapide, ca ticaitul unui ceas.
Cand sunt gata rezultatele? Imediat.
Screening AFP (Alfa-Feto Proteina)
De ce se face acest test? Este un test de screening care poate decela riscul ca fatul tau sa aiba o malformatie, cel mai probabil un defect de tub neural (spina bifida, anencefalie) sau un sindrom Down. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani, daca ai in familie cazuri de astfel de probleme sau daca pur si simplu doresti sa aflii care este starea fatului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Oricand intre saptamanile 16 si 18, daca doctorul o recomanda. Cum se face acest test? Testul masoara nivelele de Alfa-Feto Proteina (substanta secretata fiziologic de catre ficatul fetal si care intra in circulatia materna) din sangele mamei. Se recolteaza din bratul mamei o mica cantitate de sange. Cand sunt gata rezultatele? intr-o saptamana. Retine ca este vorba despre un test care determina doar riscul de a avea ceva in neregula. Din 100 de cazuri cu rezultate pozitive 95 s-au dovedit alarme false! Un test pozitiv va fi urmat de o serie de alte teste capabile sa precizeze existenta respectiv natura acestei probleme.
Testul triplu
De ce se face acest test? Este tot un test screening pentru decelarea defectelor fetale, in special spina bifida si sindromul Down. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani sau ai mai avut sarcini cu asemenea defecte, sau ai cazuri asemanatoare printre rudele tale sau ale partenerului tau. Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 16 si 22. Cum se face acest test? Testul masoara nivelele Alfa-Feto Proteinei, ale hormonului specific sarcinii secretat de catre placenta, hCG (human chorionic gonadotropin) precum si a altui hormon secretat din abundenta in sarcina, estriolul (forma neconjugata). Se preleveaza sange din bratul mamei. Cand sunt gata rezultatele? intr-o saptamana. Testul triplu prezinta o acuratete de 70% pentru prezenta sindromului Down la femeile peste 35 de ani, iar pentru spina bifida de 60%.
Amniocenteza
De ce se face acest test? Testul detecteaza prezenta anomaliilor cromozomiale la nivelul fatului. Ar trebui sa fac acest test? Daca ai peste 35 de ani si prezinti anumi factori de risc (nivele AFP crescute, copii sau rude cu defecte cromozomiale). Cand ar trebui sa fac acest test? Intre saptamanile 12 si 16. Cum se face acest test? Este un test invaziv, care trebuie facut In conditii de spitalizare. Sub control echografic se introduce un ac foarte subtire dar lung prin peretele abdominal al mamei pana cand acesta ajunge in uter in sacul amniotic de unde se aspira putin lichid amniotic. Acesta contine celule fetale care se vor studia pentru decelarea anumitor defecte genetice. Intreaga procedura dureaza in jur de 30 min. Cand sunt gata rezultatele? Minim o saptamana pentru anomaliile cromozomiale si pentru sexul fatului.
Luna aceasta este considerata de catre obstetricieni luna de miere a gravidelor. Rareori apar probleme in aceasta perioada. Cele mai frecvente sunt cele determinate de castigul in greutate, de aparitia edemelor la nivelul gambelor, a varicelor sau a hemoroizilor. Sunt probleme neplacute, dar care nu pun in pericol bunul curs al sarcinii. In aceasta perioada pot sa apara congestie nazala insotita de sangerari, iar uneori la o spalare mai cu spirit de raspundere a dintilor poti sa observi ca-ti sangereaza gingiile. Nu rareori durerile de cap ce pot sa apara in aceasta perioada sunt secondate si au la baza o crestere a tensiunii arteriale.
Totusi, nici luna aceasta nu este lipsita in totalitate de surprize neplacute. Pot sa apara avorturi spontane, amenintare de avort, sau la un control echografic de rutina sa afli ca ceva e in neregula cu fatul tau.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu