Medicul pediatru Michelle Bailey, director medical la Centrul de Sanatate Duke din Southpoint, afirma ca se poate observa dezvoltarea motorie si a limbajului inca din primele luni de viata. "Copiii incep sa scoata sunete inca din prima luna de viata", afirma Bailey. " La 3 luni incep sa isi tina capul sus atunci cand stau pe burta. La 4 luni raspund la intrebarile mamei prin tipete si rasete."
Bailey afirma ca este o idee foarte buna sa urmarim aceste semne ale dezvoltarii copilului, impreuna cu cele mai evidente, adica mersul si vorbirea. Este recomandata atentie atunci cand se fac comparatii intre fratii gemeni sau intre frati in general. "Fiecare copil este unic", afirma Bailey. "Exista o limita larga a perioadei la care se dobandeste o anumita aptitudine. De exemplu, am vazut copii mergand mai devreme de 9 luni sau mai tarziu de 14 luni."
Cum poti face diferenta intre un copil care se dezvolta in ritmul propriu si unul care prezinta intradevar tulburari de dezvoltare? Potrivit lui Marat Zeltsman, medic pediatru la Spitalul de Pediatrie Joe DiMaggio, o intarziere in dezvoltare este atunci cand copilul nu dobandeste acea abilitate in partea superioara a limitei de varsta normala. Desi copiii se dezvolta in ritmul propriu, "fiecare copil ar trebui sa aiba anumite aptitudini la o anumita varsta", afirma acesta. Aceste aptitudini se incadreaza in 5 mari categorii:
- aptitudini motorii grosiere, de tipul deplasarea de-a busilea sau mersul
- aptitudini motorii fine, ca si coloratul sau constructia cu ajutorul cuburilor
- aptitudini de vorbire, incluzand vorbirea si intelegerea
- aptitudini de gandire
- capacitate de interactiune sociala.
Va prezentam mai jos principalele etape ale dezvoltarii copilului, conform reglementarilor Academiei Americane de Pediatrie. Este important de stiut ca un copil se poate abate de la acestea, si totusi sa prezinte o dezvoltare normala, dar in acest caz se recomanda consultul medicului pediatru.
Etapele de dezvoltare a copiilor
2 luni Rade cand aude sunetul vocii tale
3 luni Ridica capul si pieptul atunci cand este culcat pe burta
Apuca obiectele
Rade daca vede pe cineva
4 luni Se balbaie, rade si incearca sa imite sunete
6 luni Se intoarce de pe spate pe burta si invers
7 luni Raspunde la numele propriu
Gaseste obiecte ascunse partial
9 luni Sta in sezut fara sprijin
Merge de-a busilea
12 luni Merge cu sau fara sprijin
Spune cel putin un cuvant
Ii place sa imite oamenii din jur
18 luni Merge singur
Bea singur din pahar
Spune cel putin 15 cuvinte
2 ani Alearga
Vorbeste in propozitii din doua cuvinte
Urmeaza instructiuni simple
Incepe sa se joace „de-a ceva"
3 ani Se catara singur
Vorbeste in propozitii construite din mai multe cuvinte
Alege obiectele in functie de forma si culoare
4 ani Isi face prieteni din afara membrilor familiei
Deseneaza cercuri si patrate
Merge pe tricicleta
5 ani Spune nume si adrese
Sare, topaie si face salturi
Se imbraca singur
Numara pana la 10 sau mai mult
Daca copilul dumneavoasta nu respecta limitele de varsta enumerate mai sus, nu intrati in panica. "Cel mai frecvent, exista numai probleme minore", afirma Bailey. Cel mai frecvent, nici macar nu exista intarziere in dezvoltare. Uneori parintele nu ii acorda copilului oportunitatile necesare. De exemplu, un copil nu sta singur in sezut deoarece este tinut intotdeauna in brate, in loc sa se joace pe podea."
O alta explicatie posibila este nasterea prematura. "Copiii care sunt nascuti prematur nu prezinta acelasi grad de dezvoltare sau forta musculara", afirma Bailey, acest lucru putand provoca o intarziere in dezvoltarea aptitudinilor motorii, care de obicei se rezolva in timp.
Daca copilul prezinta intarzieri ale dezvoltarii limbajului si intelegerii, cea mai frecventa cauza o constituie pierderea sau diminuarea auzului datorita infectiilor frecvente ale urechii (otitele). O cauza mai putin frecventa este autismul, mai ales daca copilul prezinta dificultati de interactiune sociala. Copiii din familiile unde se vorbesc mai multe limbi au tendinta de asemenea de a prezenta intarzieri ale limbajului, dar de obicei recupereaza in jurul varstei de 2 ani.
Alte cauze de dezvoltare intarziata include afectiuni genetice de tipul sindromului Down si incapacitati de dezvoltare ca paralizia cerebrala sau retardul mental. In anumite cazuri nu se cunoaste cauza intarzierii in dezvoltare.
In Statele Unite, 2% dintre copii prezinta o incapacitate de dezvoltare severa, iar mult mai multi prezinta intarzieri moderate ale aptitudinilor motorii si/sau de limbaj. Cu toate acestea, mai putin de jumatate dintre acesti copii cu tulburari de dezvoltare sunt diagnosticati inainte de inceperea scolii.
Acest lucru trebuie sa se schimbe, afirma Marshalyn Yeargin-Allsopp, doctor in Institutul National de Incapacitati de Dezvoltare si Defecte Congenitale. "Exista studii care arata ca interventia precoce asupra copiilor cu intarziere in dezvoltare recupereaza mult mai bine decat cei care nu fac terapie", afirma aceasta. Interventia adecvata include:
- terapie fizica pentru intarzierea dezvoltarii motorii grosiere
- terapie ocupationala pentru intarzieri motorii fine
- evaluare a auzului si terapie pentru intarzierea dezvoltarii limbajului
- programe speciale prescolare pentru copiii cu autism.
"Interventia precoce imbunatateste nu numai gradul de dezvoltare al copilului, dar si relatia dintre parinte si copil si intelegerea afectiunii de catre parinte," afirma Yeargin-Allsopp." In plus, s-a demonstrat ca interventia precoce asupra copilului constituie un beneficiu pe termen lung pentru copil si societate, de exemplu performante mai bune la scoala si contact scazut cu sistemul de justitie juvenil".
Intarzierea in dezvoltarea limbajului influenteaza mai ales potentialul academic al copilului." Daca copilul prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului la varsta de 2 ani, exista sanse sa recupereze mai tarziu", afirma Bailey. Deci cand ar trebui sa luam masuri? "Chiar si la 12 luni, daca ai un copil care este tacut, care nu se balbaie sau care nu raspunde la voce, se recomanda evaluare."
Evaluarea gratuita a dezvoltarii este disponibila prin intermediul agentiilor de stat, iar legea federala asigura terapie adecvata gratuit in cazul copiilor cu tulburari ale dezvoltarii. Pentru a gasi sursele disponibile in orice tara, se recomanda vizitarea Centrului National pentru Copii cu Deficite de Dezvoltare.
Expertii cu care am vorbit ne sugereaza urmatoarele pentru stimularea dezvoltarii copilului:
Aptitudinile motorii grosiere
- puneti copilul culcat pe burtica atunci cand nu doarme pentru stimularea dezvoltarii musculaturii spatelui si gatului
- asigurati un mediu sigur si lasati copilul sa se joace pe podea
- lasati copiii mai mari sa se joace afara unde pot sari si alerga.
Abilitati motorii fine
- cumparati-le jucarii cu diferite texturi incurajand astfel copilul sa le exploreze cu degetele
- cumparati-le puzzle-uri, jocuri de constructii, hartii si creioane adecvate varstei lor
- incurajati copiii mai mari sa se hraneasca singuri.
Stimularea limbajului
- puneti-le muzica nou-nascutilor pentru stimularea auzului
- vorbiti-i copilului dumneavoastra
- cititi-i copilului
- numiti obiectele in timp ce le aratati in poze.
Interactiunea sociala
- radeti si zambiti impreuna cu copilul
- limitati privitul la televizor si jucati-va cu copilul dumneavoastra.
"Interactiunea sociala este mult mai importanta decat se credea in trecut", afirma Yeargin-Allsopp. "Nu lasati copiii sa se joace singuri. Fiind implicat impreuna cu copilul intr-un program zilnic este foarte important."
sursa:sfatulmedicului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu