14 feb. 2012

Alegerea corecta a pastei de dinti pentru copii

Dragtele mele, m-am gandit ca pentru astazi putem posta cateva sfaturi destul de utile pentru alegerea pastei de dinti pentru micutii nostri. Desi nu toate dintre noi recunosc este un stres si inceputul acestei perioade pentru ca:
- unii dintre micuti vvor inghiti pasta;
- se vor juca cu periuta;
- o vor rontai ca pe o acadea si vor obstructiona accesul catre dintisori, molari, ect;
- altii pot refuza cu desavarsire periajul.

Sper sa va fie de folos cele postate mai jos si dintisori sanatosi tuturor micutilor si fara carii !

Cum se face periajul dintilor la copilul mic?
Despre periajul dentar la varsta copilului de 6 luni, putem sa va spunem, ca este indicat sa-l faca in fiecare dimineata si seara. In mod normal trebuie sa dureze intre 2 si 3 minute. In acest scop anumite firme producatoare creeaza anumite clepsidre pentru a stimula micul pacient si a crea o anumita poveste atunci cand efectuam periajul dentar.

Ce fel de paste de dinti folosesc copiii?
Parintii sunt cei care trebuie sa ajute copilul in spalatul dintisorilor explicandu-i utilizarea periutei de dinti si a pastei de dinti. Totodata se vor folosi paste de dinti pentru copii, pentru o anumita perioada de varsta si pe cat posibil, dar acest lucru nu se va putea face la varste fragede de 6 luni – 1 an de zile, copilul va trebui sa fie obisnuit sa elimine spuma si pasta de dinti, din gura, si sa fie obisnuit sa se clateasca cu apa.
 
Sunt bune pentru copii pastele de dinti cu fluor?
Producatorii creeaza paste de dinti care pot fi ingurgitate linistit, dar de preferinta este indicat sa nu se faca acest lucru si se va explica copilului.Copiii, de obicei, sunt foarte receptivi la acest lucru. Pastele de dinti pentru copii sunt de doua feluri: unele care sunt cu continut de fluor in ele, iar altele care nu au continut de fluor. Dupa parerea mea, este de cerut sfatul dentistului. In functie de administrarea suplimentelor de fluor de catre parintii copilului, se va opta pentru o pasta de dinti cu fluor sau una fara fluor.
Dar acest lucru depinde daca copilul ia suplimente fluorizate sau nu.
 
Cand se fac vizitele periodice la dentist?
In cazul in care, exista bineinteles si copii care nu isi fac un periaj corect sau parintii nu il indruma in acest sens, vor aparea implicit si complicatiile, care intr-o prima faza vor fi cariile simple, ducand, evident, in timp netratate spre carii complicate care in final se termina cu vizite nedorite la medicul dentist, in urgente, cu complicatiile de rigoare.  De aceea este indicat sa se faca periaj in fiecare dimineata si seara pentru a nu ajunge acolo si implicit vizitele periodice la dentist. La inceput din 4 in 4 luni, dupa care putem sa venim din 6 in 6 luni. Exemplul parintilor va fi decisiv, iar pe masura ce pacientul creste in varsta va fi lasat sa se spele singur pe dinti pentru a-i castiga increderea si automat pentru a-si dobandi automatism, pentru ca in fond si la urma urmei la varsta de 5 – 6 anisori deja copilul trebuie sa aiba deja un automatism in spalatul de dinti, atat dimineata, cat si seara.
 
Pot folosi copiii apa de gura?
Despre utilizarea apelor de gura, despre care se vorbeste de mult timp, nu sunt recomandate copiilor pana la varsta de 10 – 12 ani, foarte multe dintre ele fiind pe baza de alcool, iar ei nestiind sa se clateasca corespunzator si dupa cum stim apele de gura, unele dintre ele au si un gust destul de tentant s-ar putea sa le inghita.


sursa:prokid.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu