2 apr. 2012

Masajul zonei ombilicale

Adesea, nou-nascutii se confrunta si cu o problema precum a hernia ombilicala.

Aparitia ei este conditionata de intarzierea obliterarii inelului ombilical.
Se manifesta in intervalul primelor 6 luni de la nastere. Daca se intampla ca atunci cand copilul doar tipa putin si imediat in regiunea cordonului ombilical si-au si facut aparitia niste umflaturi ovale sau rotunde, se impune sa-l prezentati imediat la un chirurg pediatru.

Toate acestea sunt indicii ale herniei ombilicale. Intr-o asemenea situatie ii puteti fi si dvs. de mare ajutor copilului. Pur si simplu nu-i permiteti sa tipe mult timp si de 3 - 4 ori pe zi asezati-l pe burtica.

Foarte eficient se poate dovedi si un masaj care sa contribuie la tonifierea musculaturii cavitatii abdominale, precum si a diverselor ligamente. De obicei, daca diametrul defectului de perete este egal sau mai mic de 1 cm, se vindeca spontan in câteva luni.

In toate situatiile, tratamentul si recurgerea la interventia chirurgicala o hotaraste chirurgul impreuna cu medicul pediatrul.

Trebuie sa stiti insa ca sunt foarte rare cazurile in care apar complicatii ale herniei ombilicale (aceasta fiind considerata cea mai inofensiva dintre toate tipurile de hernie).

Se intampla adesea ca hernia ombilicala sa se stranguleze si, de regula, dispare de la sine in decursul primului an de viata.

Copilul creste, cavitatea lui abdominala se dezvolta si se fortifica, iar inelul ombilical, acolo unde in primele luni de viata erau observabile umflaturi specifice, se cicatrizeaza treptat.

Daca hernia este relativ mare se poate trata conservator, pana la varsta de 6 ani, cu un bandaj, plasture sau cu o centura de cauciuc.

Acestea se vor fixa numai la indicatia si sub supravegherea medicului. In paralel se pot executa exercitii zilnice de intarire a muschilor abdominali.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu