Trebuie sa recunoastem ca fiecare parinte este
preocupat adesea de scaunul bebelusului... iar motivele sunt intemeiate.
In primele saptamani din viata bebelusului, cantitatea, textura si
culoarea scaunului sunt indicativi foarte buni ai modului de dezvoltare a
celui mic.
Frecventa
In prima saptamana de viata un bebelus va avea scaun de patru – cinci ori pe zi. Incepand cu a doua saptamana, numarul scaunelor zilnice poate scadea la unu sau doua. Totusi, in cazul copiilor alaptati la san, scaunul poate sa apara dupa fiecare alaptare si sa continue asa pe tot parcursul primei luni. Multi parinti confunda acest lucru cu diareea, dar el nu este, de fapt, decat un semn al faptului ca lucrurile merg foarte bine. Specialistii spun chiar ca diareea nu este deloc un lucru comun in cazul bebelusilor foarte mici, tractul lor gastrointestinal fiind inca protejat de imunitatea maternala.
Textura si culoare
Fie ca bebelusul tau este alaptat sau hranit cu lapte praf, in primele doua – trei zile de la nastere, scaunul lui va fi foarte inchis la culoare, aproape negru, pentru ca elimina meconiumul. Apoi, scaunul va deveni maro inchis si, mai departe, in functie de tipul de alimentatie pe care bebelusul il primeste, va capata o alta culoare. Un copil alaptat la san va avea un scaun moale, galben, in timp ce scaunul unui copil hranit cu lapte praf va fi mai pastos, mai apropiat de culoarea mustarului.
Semne ingrijoratoare
• Scaun tare. Daca scaunul bebelusului tau este unul tare, uscat, este semnul constipatiei. In timp ce parintii se grabesc sa dea vina pe laptele cu care isi hranesc micutii, specialistii spun ca adesea bebelusii nu imping materiile fecale afara din corp la timp. Stand in rect, materiile fecale isi pierd lichidul si devin mai dificil de evacuat. Bebelusii trebuie sa invete sa simta ca urmeaza sa aiba scaun, iar cei alaptati la san invata acest lucru mult mai repede datorita faptului ca laptele matern ii face sa iasa afara de la sine.
Totusi, este posibil ca laptele praf sa se faca vinovat de constipatia micutului tau. Daca trec mai bine de doua – trei zile si nu are scaun, consulta medicul.
• Sange in scaunul bebelusului. Acest lucru se poate datora unei fisuri a rectului sau, daca alaptezi, sfarcurilor crapate care sangereaza atunci cand alaptezi. Acestea nu sunt semne de ingrijorare. De obicei, in aceste cazuri, sangele este foarte putin in scaunul bebelusului. Totusi, daca bebelusul tau are scaun de o culoare rosu inchis si de consistenta gelului, ar fi bine sa faci o vizita la medicul pediatru pentru ca poate fi semnul unei probleme mai serioase precum sangerarile intestinale sau blocajul.
• Scaunul verzui. In scutecul bebelusului tau isi poate face aparitia si scaunul verzui si te poti gasi in ipostaza de a te intreba „de ce?”. Exista mai multe cauze ale acestui si cele mai multe nu sunt motive de ingrijorare, dar iata cateva variante posibile:
- Lapte praf cu continut crescut de fier. Unii copii care sunt hraniti cu lapte praf pot avea scaun verzui din cauza fierului continut de laptele praf. Atata timp cat micutul tau este fericit si nu pare sa aiba probleme cu constipatia, nu ai de ce sa-ti faci griji.
- Icter. Un copil care are icter poate avea scaune inchise la culoare sau verzui. Acest simptom trece de obicei imediat dupa terminarea sedintelor de fototerapie.
- Alergie la lactate. Exista copiii care sunt foarte sensibili la anumite produse din alimentatia mamei. Daca bebelusul tau are scaune verzui cu o consistenta mucoasa, urme de sange in scaun insotite de iritatii ale pielii, este foarte posibil sa fie alergic la unul din alimentele pe care le consumi tu. Probabil ca va fi nevoie de cateva saptamani pentru a vedea rezultatele dupa eliminarea lactatelor din alimentatia ta. Totusi, dupa o saptamana sau doua ar trebui sa incepi sa vezi o imbunatatire a situatiei. Daca nu esti sigura ca aceasta este cauza, dupa o pauza de cateva saptamani poti incerca sa bei o cana de lapte si sa vezi ce se intampla. Daca simptomele revin, laptele este cauza si va trebui sa-l eviti.
- Altele. Uneori bebelusii pur si simplu au scaunul verzui. Culoarea scaunului bebelusului poate varia. Orice nuanta de galben, mustar, verzui... este destul de normala pentru scaunul unui copil, iar daca cresterea in greutate este una normala, nu ai de ce sa-ti faci griji.
• Scaunul negru (foarte inchis la culoare). Suplimentele de fier au aceasta influenta. Daca bebelusul primeste suplimente de fier sau lapte praf fortifiat cu fier scaunul lui poate fi negru sau foarte inchis la culoare.
Pe de alta parte, scaunul negru poate fi si cauza unor sangerari intestinale. De aceea, este bine sa anunti medicul pediatru daca bebelusulul nu primeste suplimente de fier, dar scaunul lui este foarte inchis la culoare.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu