10 apr. 2012

Ameliorarea asteniei sau oboselii de primavara

Primavara este sezonul in care majoritatea oamenilor se simt slabiti si obositi. Lipsa de energie, ameteala, tensiunea musculara si lipsa poftei de mancare, sunt doar cateva dintre simptomele asteniei sau oboselii de primavara. Astenia poate provoca si alte manifestari cum ar fi pierderi de memorie, transpiratie si senzatie generala de disconfort. Lipsa luminii soarelui din timpul iernii si nivelul scazut de activitate fizica sunt doar cativa dintre factorii care stau la baza oboselii de primavara.

Cauze si manifestari ale asteniei de primavara

Dieta necorespunzatoare, care nu furnizeaza organismului suficiente vitamine si minerale dar si alte elemente importante pentru buna functionare a acestuia, este o alta cauza a aparitiei acestei stari neplacute.

O dieta echilibrata, indiferent de anotimp, este foarte importanta. Daca se consuma multe alimente grase si carbohidrati si nu sunt incluse in meniu suficiente legume si fructe, exista riscul ca oboseala sa fie destul de accentuata. Incercati sa limitati consumul de grasimi si zaharuri si sa cresteti consumul de fibre.

De fapt, oboseala sau astenia de primavara poate fi chiar un simptom al unor boli grave. De exemplu, daca o persoana se simte obosita si acumuleaza in greutate poate avea probleme cu glanda tiroida. Acesta este motivul pentru care starea de epuizare din timpul primaverii poate semnala o problema foarte grava, deoarece combinatia cu alti factori poate determina aparitia unor probleme de sanatate si chiar a decesului.

Daca va simtiti somnorosi in mod constant si aveti o stare proasta de spirit, motivul cel mai probabil ar putea fi un deficit de fier in organism. Fierul joaca un rol foarte important in formarea hemoglobinei si este foarte util pentru sistemul imunitar. Doza zilnica recomandata de fier pentru un adult este de aproximativ 15 mg.

Mai precis, expertii recomanda 10 mg pentru barbati si 18 mg pentru femei. Fierul este absorbit mai bine de catre organism in cazul in care cantitatea de vitamina C din organism se incadreaza in limite normale. Laptele si produsele lactate contin cantitati reduse de fier.

Simptome

Manifestarile care preced astenia sau oboseala de primavara sunt:
- stare de extenuare si epuizare diferita, zi de zi
- slabiciune prelungita
- lipotomie
- miscarile par sa necesite un efort suplimentar
- efortul intelectual este mult mai obositor decat in mod obisnuit
- ameteli usoare
- incertitudie in anumite miscari
- stare de tremur interior
- stare de nervozitate
- tristete inexplicabila
- iritabilitate
- lipsa poftei de mancare
- unele pierderi de memorie
- scaderea tensiunii arteriale
- vitalitate scazuta
- lipsa de interes sexual
- dureri de cap si stare generala de rau
- slabiciune generala, indiferent de efort
- oboseala

Solutii pentru combaterea asteniei sau oboselii de primavara

1. Faceti cat mai multe exercitii fizice in aer liber - Efortul fizic din parc, joggingul, mersul pe jos sau orice alta activitate care pune sangele in miscare lupta impotriva asteniei de primavara.

2. Atentie la dieta - Deoarece in organism exista o lipsa de vitamine si minerale din cauza iernii lungi, este important sa i se furnizeze organismului suficiente elemente nutritive. Se va limita consumul de alimente grase, prajite, produse alimentare prelucrate, dulciuri si se vor introduce in meniul zilnic cat mai multe legume, fructe, radacinoase.

Alimentele crude sunt esentiale pentru ca organismul sa devina cat mai puternic, dar nu trebuie sa uitati de grasimile sanatoase si carbohidratii complecsi, care sunt esentiali pentru buna functionare a organismului.

3. Dormiti cel putin 7 ore pe noapte - Respectati programul de somn, incercati sa adormiti in fiecare seara la aceeasi ora. Organismul are nevoie de odihna pentru a putea sa recupereze energia necesara pentru ziua urmatoare.

4. Nu uitati sa fiti fericiti - Luati in calcul in acest scop orice, de la lucruri marunte, la locuri care trezesc amintiri fericite, sperante pe care doriti sa le finalizati.

5. Beti ceai verde sau un suc natural verde in fiecare dimineata - Reimprospatati-va cu ceai verde care va va va ajuta sa incepeti ziua in forta. De asemenea, nu uitati ca organismul are nevoie de enzimele din alimentele crude, care regleaza toate functiile interne.

Astenia de primavara afecteaza destul de multi oameni. Toate simptomele prezentate sunt semne clare ale acesteia, la inceput de sezon. Unul din zece oameni sufera intr-o masura mai mare sau mai mica de astenie de primavara. Aceasta tulburare care apare o data cu zilele insorite si calduroase de primavara, este caracterizata mai ales de oboseala profunda, epuizare, depresie si lipsa de energia necesara pentru a desfasura activitatile obisnuite.

Astenia de primavara este cauzata de o scadere la nivelul plasmei a valorilor unor substante numite beta-endorfine, substante care regleaza si influenteaza starea de bine a organismului, iar nivelul scazut declanseaza aparitia sentimentului de tristete si epuizare.

Suplimente dietetice pentru inlaturarea asteniei de primavara

- Polenul - are proprietatea de a reechilibra organismul, este revigorant si tonic.
- Drojdia de bere - contine multe vitamine din grupul B.
- Oligoelemente cum ar fi cupru, fosfor, fier, mangan

Fitoterapia pentru astenia de primavara

- Guarana - este o planta din padurea amazoniana al carei fruct este bogat in calciu, fosfor, potasiu si magneziu. Fructul are proprietati antidepresive si rol stimulator fizic si mental

- Ginseng - creste vitalitatea, imbunatateste activitatea mentala si fizica.

- Ghimbir - aceasta planta cu miros intepator este stimulatoare, creste vitalitatea si ofera organismului o stare generala de bine

- Eleutherococcus - este o planta de origine siberiana din familia ginsengului cu efect stimulant, care imbunatateste memoria si pofta de mancare si pregateste organismul sa reziste mai bine la efort

- Maca - este un tubercul care creste in Anzii peruvieni. Este recomandata pentru continutul sau ridicat de fier, fosfor, calciu si carbohidranti. Are actiune fortifianta, fiind recomandata in perioadele de recuperare, epuizare fizica si psihica

In toate cazurile, se recomanda sa se solicite avizul medicului, terapeutului sau altui specialist.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu