13 sept. 2012

Sapte motive pentru care plang bebelusii

Bebelusii plang. Nu ai cum sa eviti asta. Este un mod al lor de a comunica. La inceput va fi dificil dar in curand vei invata sa ii anticipezi nevoile si sa ii stergi lacrimile.


Cum pot sa imi dau seama din ce cauza plange bebelusul meu?

Mi-e foame!
De indata ce vei incepe sa-ti dai seama ca bebelusului tau ii este foame (se foieste, face galagie, si se intoarce dupa sanul tau cand il iei in brate) vei incepe sa il hranesti inainte sa inceapa sa planga. Cand incepe sa planga incearca intai sa vezi daca nu cumva ii este foame. S-ar putea sa nu se opreasca imediat din plans dar lasa-l sa manance daca vrea. Se va opri din plans cand va fi satul.

Schimba-mi scutecul!
Unii bebelusi te anunta imediat ca trebuie schimbati. Pe altii nu ii deranjeaza scutecul murdar - este cald si confortabil. Acest lucru este usor de verificat si se poate remedia rapid.

Imi este frig (sau cald)!
Nou-nascutilor le place sa fie infasati in ceva calduros. Asadar cand ii este frig te va anunta ca nu se simte tocmai confortabil. Vei invata sa schimbi scutecul si sa imbraci copilul mai repede. Ai grija sa nu il imbraci prea gros pentru ca s-ar putea sa inceapa sa planga pentru ca ii este prea cald.

Vreau sa ma tii in brate!
Copiii au nevoie de afectiune. Le place sa vada fetele parintilor, sa le asculte vocile si bataile inimii si chiar sa le simta mirosul(in special pe cel al laptelui de mama). Dupa ce au mancat si au fost schimbati, multi bebelusi vor sa fie tinuti in brate. Te vei intreba poate daca nu cumva iti rasfeti prea mult copilul. Dar in primele saptamani de viata nu se poate vorbi de rasfat. Unii bebelusi au nevoie de foarte multa atentie, in vreme ce altii pot petrece mult timp singuri fara sa planga. Daca bebelusul tau face parte din prima categorie, tine-l mult in brate sau aproape de tine.

Sunt obosit!
Bebelusii pot fi deranjati de zgomot, multa lumina si aglomeratie. De aceea la sfarsitul unei zile in care a avut parte de multe vizite s-ar putea ca el sa planga aparent fara nici un motiv. De fapt ei sunt coplesiti de toata agitatia si plansul este modul lui de a spune "m-am saturat!" du-l intr-un loc linistit si incearca sa il adormi.

Nu ma simt bine!
Dupa ce l-ai hranit si ai verificat daca totul este in ordine (il pot deranja si lucruri marunte precum un fir de par infasurat in jurul unui degetel), iar el plange in continuare verifica-i temperatura pentru ca este posibil sa fie bolnav. Plansetul unui bebelus bolnav suna diferit fata de cel prin care iti spune ca ii este foame sau ca trebuie schimbat. In curand vei invata sa deosebesti aceste sunete si sa iti dai seama cand trebuie dus la doctor.

Nici una dintre cele de mai sus
Se poate intampla sa nu reusesti sa iti dai seama de ce plange bebelusul. Multi bebelusi au perioade in care sunt mai agitati din cauza colicilor sau din cauza aparitiei dentitiei. Daca nu reusesti sa il linistesti incearca trucurile de mai jos:

Bebelusul meu plange si nu mai stiu ce sa fac
Infasa-l bine si tine-l in brate
Nou-nascutilor le place sa se simta la fel de in siguranta ca in pantec. Asadar infasa-l bine si tine-l pe umarul tau. Ai insa grija pentru ca unii bebelusi nu apreciaza atat de tare infasatul si imbratisatul fiind mai atrasi de alte lucruri care le aduc confort cum are fi o suzeta sau leganatul.

Lasa-l sa asculte muzica
Bebelusii sunt obisnuiti sa auda bataile inimii de aceea le si place atat de mult sa fie tinuti in brate. Incearca sa pui o melodie lenta sau canta-i un cantec de leagan.

Plimba-l prin casa
De multe ori numai faptul ca il plimbi prin casa il poate calma. Dar daca acest lucru nu functioneaza legana-l sau iesi la plimbare cu caruciorul sau cu masina.

Freaca-l pe burtica
Masatul spatelui sau al burticii poate fi unul dintre lucrurile care il calmeaza repede mai ales daca plange din cauza colicilor.

Da-i o suzeta
Chiar daca nu ii este foame suptul degetului sau al suzetei il poate calma.

Ai grija de tine
Plansul bebelusului poate fi stresant pentru proaspetii parinti. Esti in urma rau cu somnul si nu esti sigura ca iti ingrijesti bine copilul. Esti foarte emotiva si sensibila datorita hormonilor tai care au luat-o razna dupa nastere. Tatal nu este sigur de rolul sau in cresterea copilului sau daca va mai beneficia de atentia sotiei sale vreodata. Adauga un planset de copil la toate astea si vei fi coplesita de sentimente si frustrari. Daca stii ca ai facut tot posibilul pentru a-ti linisti copilul dar el plange in continuare a venit momentul sa ai grija de tine:

  • Pune bebelusul in patut si lasa-l sa planga o vreme!

  • Suna o cunostinta sau o prietna care te poate sfatui!

  • Ia o pauza si lasa pe altcineva sa se ocupe de el!

  • Asculta muzica ca sa te relaxezi!
    Inspira adanc!

  • Aminteste-ti ca  nu i se intampla nimic daca plange putin!

  • Aceasta este doar o faza peste care va trece oricum.


    Sursa: Copilul.ro
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu