5 sept. 2012

Reflexele berbelusului

Fiecare bebelus se naste cu anumite miscari reflexe care ii permit sa se adapteze mai usor la noul mediu.

Actele reflexe sunt reactii involuntare ale copilului la diverse excitatii senzoriale precum lumina, atingeri, mirosuri, etc. Acestea se manifesta temporar si sunt menite a-l proteja pe micut. Ele vor disparea pe masura ce copilul creste fiind inlocuite de miscarile voluntare.

In primele saptamani de viata ale bebelusului, medicul pediatru va analiza in mod constant aceste reflexe pentru a se asigura ca sistemul nervos central al micutului functioneaza corect.

De-a lungul timpului s-au observat foarte multe reflexe, noi insa ne-am oprit la cele mai importante care te vor ajuta sa iti cunosti mai bine bebelusul.

Reflexul de mers

Se activeaza atunci cand copilul este tinut in brate in pozitie verticala  si atinge usor podeaua cu piciorusele. Ca raspuns la aceasta atingere va intinde piciorusele in incercarea de a merge. Acest act reflex se manifesta pana la varsta de 3-4 saptamani, insa copilul va incepe sa mearga cu adevarat in jurul varstei de 1 an.

Reflexul de tarare

Atunci cand copilul sta intins pe burta el va lua pozitia de tarare cu funduletul sus si piciorusele putin indoite. Folosind ca suport manutele si piciorusele, micutul va incerca sa isi impinga corpul pentru a inainta. Acest tip de automatism este prezent la bebelusi pana aproape de implinirea varstei de 3-4 luni.

Reflexul de cautare
Este prezent la atingerea usoara cu degetul sau sanul a obrazului copilului. Micutul se va intoarce in directia stimulului cu gura usor deschisa cautand sanul mamei. Reflexul de cautare se manifesta pana in jurul varstei de 4-5 luni.

Reflexul de apucare
In momentul in care iti asezi degetul in palma micutului, acesta va strange automat degetelele de la mana apucand puternic degetul intins. Aceasta miscare involuntara se va manifesta pana la varsta de 3 luni, fiind astfel inlocuita de miscari voluntare de apucare a diferite obiecte.

Reflexul de suctiune (de a suge)
Se manifesta in momentul in care este atinsa gurita bebelusului. Introducerea usoara in gura a degetului, a sanului sau a biberonului face ca micutul sa execute miscari involuntare de suctiune. Acest tip de reflex iti arata daca micutul tau este gata sa fie hranit. Reflexul de suctiune se va manifesta pana in jurul varstei de 1 an.

Reflexul inotului
Daca bebelusul este pus in apa el va ridica capsorul astfel incat sa nu inghita apa si isi va misca automat mainile si picioarele. Aceasta inseamna ca daca un copil este nascut in apa acesta nu se va ineca. Foarte multi medici recomanda reprize de inot ale copilului incepand de la varsta de 2 luni. Acest tip de reflex nu este recomandat a fi incercat acasa.


Reflexul Babinski (al degetelor de la picioare)
Daca atingi talpa bebelusului, acesta va ridica imediat degetul mare, iar celelalte degete se vor desface asemenea unui evantai. Acest automatism este prezent la bebelus pana la varsta de 1 an.

Reflexul Moro
Cunoscut si sub denumirea de reflex de speriere, acest automatism este de obicei declansat de o miscare brusca sau de un zgomot puternic. Ca raspuns la acesti stimuli micutul isi va intinde tot corpul departandu-si mainile si picioarele. Apoi isi va aduce imediat bratele in pozitia initiala, va strange pumnii si va incepe sa planga. Reflexul Moro se declanseaza la nastere si va disparea in jurul varstei de 3-6 luni.

Reflexul de aparare

Se manifesta atunci cand copilul asezat pe spate isi intoarce imediat capul intr-o parte, isi intinde in afara bratul si piciorul din aceeasi  parte si indoaie la incheieturi bratul si piciorul de pe partea opusa. Acest tip de miscare dispare in jurul varstei de 6 - 7 luni.

Sursa: Copilul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu