29 iun. 2013

Sucul de rodie imbunatateste sanatatea inimii

Sucul de rodie este bogat in antioxidanti cum ar fi polifenoli, taninuri, antociani, dar si in vitamina C.

Beneficiile pentru sanatate oferite de sucul de rodii au fost comparate cu cele furnizate de vinul rosu, de strugurii negrii sau ceaiul negru.

Singurul potential dezavantaj al sucului proaspat de rodii este faptul ca are un continut foarte ridicat de zahar natural. O cana de suc de rodii contine aproximativ 30 de grame de zahar.

Sucul de rodie este benefic pentru scaderea valorilor colesterolui rau, imbunatateste circulatia sanguina, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si amelioreaza sindromul metabolic.

Sucul natural de rodii reduce probabilitatea declansarii bolilor cardiovasculare

Rodia are un efect antioxidant puternic si proprietati antiinflamatorii, precum si alte caracteristici gratie carora are loc scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea profilului lipidic. In general, proprietatile vindecatoare ale rodiei sunt efectul flavonoidelor, taninurilor, catechinelor si acidului elagic din compozitia acesteia. Toti acesti compusi transforma rodia intr-un aliment mai benefic decat vinul rosu sau ceaiul verde.
Cercetatorii au descoperit ca sucul natural de rodie contribuie la reducerea aterosclerozei, principala cauza a bolilor cardiovasculare. Sucul de rodii reduce leziunile prezente in vasele de sange la cei diagnosticati cu ateroscleroza. In urma consumului constant de suc de rodie s-a constatat ca este impiedicata peroxidarea lipidelor care se refera la procesul rezultat in urma stresului oxidativ si degradarea lipidelor membranelor celulare si a deteriorarii celulelor.
De asemenea, s-a constatat ca sucul de rodie imbunatateste fluxul de sange din sistemul cardiovascular al persoanelor care sufera de boli cardiovasculare si contribuie la scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei.
Ca urmare a unor studii s-a constatat ca bolnavii care sufera de diabet zaharat de tip II si care au baut suc de rodii au inregistrat o scadere a cantitatii lipidelor din sange. De aceea, oamenii de stiinta recomanda ca sucul de rodii sa faca parte dintr-o dieta standard pentru mentinerea sanatatii inimii.
De asemenea, s-a descoperit ca rodia actioneaza ca un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, fiind un relaxant natural pentru artere. Acest tip de inhibitori au rolul de a diminua actiunea angiotensinei, o enzima care este produsa atunci cand rinichii primesc semnalul de a contribui la reducerea presiunii arteriale. Astfel are loc relaxarea vaselor de sange si diminuarea tensiunii arteriale, marindu-se cantitatea de oxigen care ajunge la inima.
Pentru a observa efectele benefice ale sucului de rodie asupra sanatatii inimii trebuie sa consumati aproximativ 240 ml de suc de rodie zilnic, pe o perioada de patru-opt saptamani.

sursa:sfatulmedicului.ro

28 iun. 2013

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50.
Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta.
Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica.
Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza (rosii, ceapa, ardei, morcovi si telina).

Exemplu de dieta cu supa de varza - 7 zile

Ziua 1 - Nu este permis sa manacat altceva decat fructe (cu exceptia bananelor) si cat de multa supa de varza dietetica puteti. De exemplu, puteti consuma la micul dejun mere coapte cu scortisoara, o salata de fructe de mare si supa de varza la masa de pranz si supa de varza si o salata de pepene galben la cina. Luati gustari formate din fructe pe tot parcursul zilei (inclusiv fructe congelate). La fel de bune sunt fructele de padure, strugurii si pepenele verde.
Ziua 2 - In acesta zi aveti voie sa consumati doar legume (cu exceptia porumbului si a altor legume bogate in amidon). Totusi, puteti sa va incepeti ziua cu un cartof copt. Asezonati-l cu o cantitate potrivita de broccoli si rosii. La pranz insotiti supa de varza cu salata peste care ati turnat putin ulei de masline, sare si piper.
Ziua 3 - Astazi vei manca doar fructe si legume (cu exceptia bananelor, porumbului si a altor legume care contin amidon). Nu este permis sa consumati nici macar cartofi. Nu uitati sa consumati din belsug supa de varza dietetica.
Ziua 4 - Astazi veti manca doar banane si lapte/iaurt. Puteti combina bananele cu lapte de migdale, iaurt, orez si supa de varza dietetica. Va fi o zi mai dificila daca nu agreati bananele sau lactatele.
Ziua 5 - Consumati numai rosii (6-8 bucati) si proteine cum ar fi peste, curcan sau pui. Micul dejun compus din supa de varza la care se aduauga rosii, pentru masa de pranz carnea enumerata mai sus la gratar la care se adauga sare, busuioc si piper. Pentru cina, supa de varza si putina carne ramasa de la pranz.
Ziua 6 - Aceasta este ziua proteinelor si a legumelor. La micul dejun puteti manca o salata asezonata, la pranz o mica portie de carne de pui si legume, iar seara paste cu sos de rosii si putina carne de curcan sau pui.
Ziua 7 - In ultima zi de dieta veti include in meniu doar fructe, legume si sucuri. Este o zi mai simpla si reprezinta ultima zi a dietei. Dieta presupune reducerea greutatii corporale cu pana la 7 kg. Bucurati-va de acest moment!

Dieta cu supa de varza - argumente pro si contra

Unul dintre beneficii este ca varza este sanatoasa, iar in cadrul acestei diete puteti consuma aceasta leguma crucifera, fara limitari cantitative. Varza are un continut scazut de grasimi si calorii si este bogata in fibre si antioxidanti, cum ar fi vitamina C. De aceea, probabilitatile de a scadea in greutate in urma acestei diete sunt ridicate.
Printre minusurile dietei cu supa de varza se numara si faptul ca poate deveni plictisitoare dupa numai cateva zile, din cauza planului alimentar restrans - varza fiind singurul produs alimentar care poate fi consumat la discretie.
Un alt dezavantaj il constituie faptul ca dieta cu supa de varza este, din punct de vedere nutritiv, extrem de dezechilibrata. Dieta este lipsita de substante nutritive esentiale, cum ar fi proteine, calciu si vitaminele din complexul B. De aceea, dieta este recomandata pentru o perioada restransa de timp, deoarece persoanele care urmeaza o astfel de dieta pe termen lung pot suferi de deficiente nutritionale semnificative.
O alta problema este ca nu exista linii directoare pentru schimbarea stilului de viata, ceea ce inseamna ca oricine urmeaza dieta cu supa de varza este predispus sa castige in greutate imediat dupa ce nu va mai urma dieta. In cadrul dietei nu exista recomandari pentru efectuarea de exercitii fizice sau modificari de comportament sau obiceiuri, de aceea este foarte posibil sa slabiti, dar la fel de posibil sa va ingrasati dupa ce reveniti la planul dvs. alimentar de zi cu zi.
Nu in ultimul rand, exista un risc ridicat de balonare si probleme gastrointestinale. Dupa consumul regulat de varza va puteti simti balonati, iar in anumite cazuri, puteti experimenta probleme stomacale (diaree).

Dieta cu supa de varza - efectele pe termen scurt, efectele pe termen lung

Efectul imediat al dietei cu supa de varza este pierderea in greutate, adica exact ceea ce promite aceasta dieta. Problema este ca scaderea rapida in greutate nu este mai apoi sustinuta, deoarece nu exista sfaturi despre gestionarea greutatii corporale sau a unei alimentatii sanatoase ulterioare. Asta inseamna ca eliminarea surplusului de kilograme va fi urmat de o crestere la fel de rapida in greutate.
Consecintele pe termen lung ale dietei pot fi extrem de nocive. Daca o persoana urmeaza acest tip de regim alimentar pentru o perioada lunga de timp, se poate confrunta cu probleme serioase de sanatate. Dieta cu supa de varaza este un plan alimentar dezechilibrat, care priveaza organismul de proteine, ceea ce poate duce la probleme ale muschiului inimii. Aportul scazut de proteine poate agrava conditiile cardiovasculare si poate cauza dezvoltarea aritmiei, o problema medicala cu potential letal.
Adoptand aceasta dieta, probabil ca veti pierde in greutate. Dar aunci cand supa de varza reprezinta practic mare parte din dieta, probabil ca nu va aflati intr-o situatie avantajoasa. Optati mai de graba pentru un plan alimentar sanatos, care desigur ca nu va va ajuta sa pierdeti in greutate la fel de rapid, dar cu ajutorul caruia veti putea face acest lucru pe termen mai lung si va fi mult mai probabil sa va mentineti o greutate corporala sanatoasa.

sursa:sfatulmedicului.ro

27 iun. 2013

Trucuri pentru a va trezi mai usor dimineata

Multi oameni isi seteaza alarma ceasului cu cele mai serioase intentii stiind ca acela este momentul in care trebuie sa se trezeasca. Dar atunci cand alarma suna, trezirea din somn este amanata pana cand multe din activitatile care ar trebui desfasurate pe parcursul zilei sunt compromise.

Moduri prin care va puteti trezi mai usor dimineata

- Fiti motivati - Daca sunteti responsabilizati si motivati va puteti trezi mult mai usor dimineata. Este esential sa stiti ce aveti de facut in ziua urmatoare. Dupa ce v-ati stabilit planurile pentru a doua zi, impartasiti-le partenerului pentru ca gradul de responsabilitate sa fie si mai crescut. Responsabilitatea va avea acelasi efect ca si un ceas cu alarma.
- Respectati in fiecare zi programul de odihna - Daca sunteti privati in fiecare zi de somn, probabil ca nici nu veti putea sti de cata odihna are nevoie, de fapt, corpul dvs. Ca urmare a lipsei unei ore constante de somn organismul nu va mai face modificarile specifice in anticiparea intervalului in care ar trebui sa dormiti, cum ar fi cele legate de reglarea temperaturii corpului, ritmul cardiac sau melatonina secretata in sange. Toate aceste fenomene au loc in cazul in care veti merge la culcare la ore regulate si ating un apogeu in jurul orei 3-4 dimineata. Dupa aceste ore corpul este implicat intr-un proces de trezire treptata.
- Incercati sa utilizati suplimente cu melatonina - Corpul produce melatonina in mod normal, pentru a declansa starea de somn. Puteti utiliza suplimente cu melatonina in scopul re-educarii organismului pentru somn. Incercati sa luati doze mici inainte cu cinci-sase ore inainte de culcare, timp de cateva zile. Cand melatonina isi va face efectul ar trebui sa va fie somn mai repede si sa va treziti mai usor dimineata. Melatonina functioneaza destul de bine in cazul majoritatii tipurilor de tulburari de somn si poate chiar duce la somnolenta in anumite situatii. Persoanele care sufera de boli autoimune, diabet, cele care folosesc pilule contraceptive, diluanti pentru sange, sedative sau unele tipuri de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui sa ia melatonina fara sa discute in prealabil cu un cadru medical.
- Relaxati-va inainte de culcare - Evitati sa va petreceti timpul in fata ecranelor (tv, laptop etc.) inainte de culcare daca doriti sa aveti un somn odihnitor. De asemenea, ar fi indicat sa aveti o rutina relaxanta inainte de somn. Faceti o baie calda cu plante aromate, beti un pahar de lapte si ascultati muzica in surdina.
- Reglati lumina din camera in care dormiti - Lumina stralucitoare a televizorului va va impiedica sa adormiti. Acelasi efect il va avea si alta sursa de lumina cum ar fi lumina soarelui sau lumina puternica artificiala. Corpul dvs. va produce mai putina melatonina care este stimulata de intuneric si somnul se va instala mai greu. Daca veti dormi mai tarziu va va fi mai dificil sa va treziti dimineata cu usurinta. De asemenea, pentru a va trezi imediat la primele ore ale diminetii, trageti jaluzele si lasati lumina soarelui sa patrunda in camera. Veti observa ca in scurt timp nu veti mai fi adormiti. Util v-ar putea fi si ceasul cu alarma cu lampa care creste treptat cantitatea de lumina din camera pentru a simula rasaritul soarelui.
- Reorganizati-va programul, seara - Pentru a va da seama ce anume interfera cu programul de somn si va impiedica sa va treziti usor dimineata, incercati sa evaluati modul in care va petreceti serile. Ar putea fi necesar sa reorganizati unele dintre activitati. De exemplu, daca trebuie sa lucrati si acasa sau ajungeti la sala de sport doar dupa cina, ar trebui sa va schimbati acest obiceiuri. Puteti face aceste activitati dimineata devreme. Evitati sa va suprasolicitati si sa dormiti insuficient daca doriti sa va treziti dimineata fara probleme. Mergeti la culcare cand va simtiti obositi si treziti-va in fiecare zi la aceeasi ora. Organismul va fi mai odihnit in acest mod si va fi mai simplu sa va ridicati din pat atunci cand suna ceasul desteptator.
- Nu amanati trezirea - Dimineata, chiar daca aveti tentatia sa amanati trezirea cand suna ceasul desteptator, nu faceti acest lucru. Asezati ceasul desteptator in cealalalt capat al dormitorului pentru a fi fortati sa va ridicati pentru a-l opri. Luati in considerare si o a doua alarma pentru trezire daca va treziti cu dificultate. Setati o sonerie destul de stridenta sau una pe care chiar sa nu o agreati deloc pentru a fi nevoiti sa o opriti cat mai repede. Nu este o solutie buna sa amanati trezirea, nici macar cu 5 minute. Ridicati-va din pat imediat ce ati deschis ochii. O ultima alternativa ar fi sa rugati partenerul sau alt membru al familiei sa va trezeasca dimineata.
- Nu modificati programul de somn la sfarsit de saptamana - Chiar daca nu va simtiti la fel de obositi ca si in cursul saptamanii, incercati sa mergeti sa dormiti si la sfarsit de saptamana in acelasi interval orar in care o faceti in timpul saptamanii. Mentinerea cu consecventa a orei de culcare va contribui la un somn mai odihnitor. In plus, veti putea sa va treziti mult mai usor dimineata.
- Tineti un jurnal al obiceiurilor dvs. de pe parcursul unei saptamani - Notati intr-un jurnal cand anume aveti mai multa energie in prima parte a diminetii, ce ati facut in ziua anterioara, cand ati fost mai somnorosi si v-ati trezit mai dificil dimineata, ce activitati ati prestat in ziua anterioara In acest mod va veti putea da seama daca exista activitati care va perturba odihna in mod constant si din cauza carora va treziti destul dimineata.
- Regula de 90 de minute - Probabil ca ati tot auzit ca pentru a fi odihniti aveti nevoie de opt ore de somn. Aceasta teorie este contrara celei descoperite de cercetatori care specifica faptul ca ciclurile de somn se instaleaza la intervale de 90 de minute. Somnul de tip REM va fi separat de 90 de minute de somnul non-REM. Prin urmare cel mai bine este ca perioada de somn in care veti dormi sa fie multiplu de 90.
- Beti un pahar cu apa inainte de culcare - In cazul in care nevoia chinuitoare de a urina nu va ridica din pat, inseamna ca aveti probleme mari cu trezitul. Beti un pahar cu apa inainte de a merge seara, la culcare si va veti trezi in mod natural mai devreme. Nu ar fi indicat sa beti mai mult, totusi.

sursa:sfatulmedicului.ro

26 iun. 2013

Sindromul X fragil

Sindromul x fragil este o tulburare genetica ce afecteaza dezvoltarea uni persoane, mai ales comportamentul sau si capacitatea de a invata, dar si alte aspecte.  Unii dintre bolnavii care sufera de sindromul x fragil pot sa nu aiba simptome vizibile, dar altii ar putea sa aiba manifestari cu gravitate variabila de la caz la caz, printre care s-ar putea numara dificultatile de invatare, cognitive sau problemele de comportament.

Cauze

Fiecare persoana are 23 de perechi de cromozomi sau 46 de cromozomi individuali. Perechea de cromozomi sexuali (X sau Y) determina daca o persoana este barbat sau femeie. In mod normal, femeile au doi cromozomi X, iar masculii au un cromozom X si un cromozom Y. Intrucat femeile au doi cromozomi X, o femeie care mosteneste un cromozom X cu o gena anormala FMR1 va avea inca un cromozom X neafectat.

Prin urmare, femeile vor fi afectate mai putin grav de aceasta boala decat barbatii. Persoanele de sex masculin cu sindromul x fragil vor fi mai serios afectate, intrucat acestea dispun de un singur cromozom, iar acesta contine gena anormala.

Sindromul x fragil presupune prezenta unei mutatii a genei FMR1 care se gaseste pe cromozomul X. Aceasta mutatie afecteaza modul in care organismul produce anumite proteine necesare pentru desfasurarea normala a proceselor mentale.
Sindromul x fragil este mostenit de la parinti la copii. Orice persoana care are o anomalie a genei FMR1 o poate transmite copiilor sai. Cu toate acestea, cel care mosteneste mutatia genetica nu mosteneste intotdeauna sindromul x fragil. Barbatii il vor transmite fiicelor lor, dar nu si fiilor. Fiicele nu au in acest caz simptome de sindrom x fragil, dar acestea vor fi purtatoare ale permutatiei si o vor transmite copiilor.
In cazul femeilor exista probabilitati de 50% de a transmite sindromul atat fiilor, cat si fiicelor. Atunci cand sindromul este transmis de la mama la copil, permutatia sindromului FMR1 se poate transforma in mutatie.

Simptome

Manifestarile acestei conditii apar intrucat gena mutant nu poate produce suficienta cantitate de proteina de care au nevoie celulele organismului, in special cele localizate in creier pentru ca acesta sa se dezvolte si sa functioneze normal. Cantitatea si gradul de utilizare al acestei proteine determina gravitatea efectelor sindromului x fragil. Persoanele cu sindromul x fragil nu au toate aceleasi semne si simptome, dar unele pot fi intalnite in toate cauzele. In general, manifestarile sunt mai blande la femei decat la barbati.

Printre simptomele bolii se numara

- Inteligenta si invatare - dificultati de functionare intelectuala care pot varia de la minore la severe (dizabilitati intelectuale sau de dezvoltare). De asemenea, sindromul poate afecta capacitatea unei persoane de a gandi, de a fi motivata si de a invata. Multi dintre bolnavi sunt diagnosticati cu tulburari de atentie, hiperactivitate, anxietate si probleme de procesare a limbajului. Totusi, o persoana cu acest sindrom poate avea mai multe abilitati decat sugereaza scorul obtinut la testul de inteligenta. De asemenea, printre problemele mentale s-ar mai putea numara si comportamentele de tip autist. Desi majoritatea barbatilor cu sindromul x fragil sufera de dizabilitati intelectuale, acestea vor fi prezente doar la 13 dintre persoanele de sex feminin.
- Fizic - Cei mai multi dintre sugarii si copii cu sindromul x fragil nu au caracteristici fizice ale acestui sindrom. Cand ajung la pubertate vor avea fata ingusta, cap mare, urechi mari, articulatii flexibile, platfus, barbie si frunte proeminente. Aceste semne fizice devin mai evidente o data cu inaintarea in varsta. Barbatii vor avea testicule mai mari. Fetele vor avea mai putine semne fizice ale bolii comparativ cu baietii.
- Comportament, capacitati sociale si emotionale - Majoritatea copiilor diagnosticati cu sindromul x fragil au unele probleme de comportament pot experimenta frica sau anxietate in situatii noi, pot avea dificultati in a avea contact vizual cu anumite persoane, mai ales baietii pot inregistra deficit de atentie si agresivitate, fetele vor suferi de timiditate accentuata, dar si de tulburari de atentie si hiperactivitate.
- Vorbire si limbaj - Cei mai multi dintre baietii cu sindromul x fragil au tulburari de vorbire si limbaj. Acestia pot intampina dificultati in a vorbi clar, se vor balbai sau vor folosi doar anumite parti din cuvinte. De asemenea, nu vor putea diferentia inflexiunile vocale ale unei persoane si nici nu vor putea descifra limbajul corpului. De obicei, fetele nu vor avea probleme grave de vorbire sau limbaj. Unii dintre copii cu sindromul x fragil vor incepe sa vorbeasca mai tarziu decat ceilalti copii. Destui de putini vor folosi doar limbajul non-verbal pe parcursul vietii lor.
- Senzorial - Multi dintre copii cu sindromul x fragil sunt deranjati de anumite senzatii cum ar fi lumina puternica, zgomotele puternice sau modul in care simt anumite haine pe corpul lor. Aceste probleme senzoriale i-ar putea sa actioneze in consecinta sau sa afiseze unele probleme de comportament.

Diagnostic

Diagnosticul este dificil de stabilit mai ales in cazul fetelor, intrucat simptomele acestora sunt uneori destul de usoare. Pentru diagnosticare se vor face analize de sange, dar si de evaluarea medicului pediatru, neurolog si genetician. Gena anormala specifica sindromului x fragil poate fi depistata si in timpul sarcinii.

Tratament

Nu exista niciun tratament pentru sindromul x fragil. Totusi, cu ajutorul unui plan de tratament individualizat care va fi aplicat in anii prescolari, copiii afectati pot atinge potentialul maxim. Cei mai multi dintre copii cu sindromul x fragil ar trebui sa beneficieze de sprijinul unei echipe de medici si educatori specializati.

Echipa ar putea sa includa un logoped, fizioterapeut, educatori speciali, psihologi dar si medici psihiatri. In cazul unora dintre copii medicamentele amelioreaza simptomele comportamentale astfel incat acestia vor putea avea abilitatea de a invata.

Tratamentul medicamentos utilizat in mod obisnuit include
- antidepresive
- medicamente pentru tratarea tulburarilor de hiperactivitate si atentie
- anticonvulsive
- antipsihotice.

Interventia timpurie este foarte importanta pentru ca un copil care sufera de sindromul X fragil sa aiba cel mai bun start posibil si pentru a avea sansa de a beneficia de cat mai multe abilitati individuale.

sursa:sfatulmedicului.ro

25 iun. 2013

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate.

Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului

- Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil.
- Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta substanta uleioasa secretata de foliculii de par are rolul de a hrani in mod natural firul de par. In plus, spanacul este bogat in antioxidanti, este bogat in luteina si contine vitamineel B, E, potasiu, calciu, fier, magneziu si acizi grasi omega-3.
- Oua - sunt o sursa importanta de proteine de calitate. Nu conteaza cum consumati ouale, dar trebuie sa le includeti cel putin de doua ori pe saptamana in dieta dvs. Ouale contin biotina, zinc, seleniu, sulf, fier si vitamina B12 necesare pentru sanatatea parului, dar si a organismului.
- Somon - pe langa faptul ca este bogat in proteine si vitamina D (esentiale pentru un par puternic) acizii grasi omega-3 care se gasesc in acest peste gustos de apa rece sunt necesari inclusiv pentru mentinerea sanatatii parului. Corpul nu poate produce acesti acizi grasi in mod natural, dar acestia au un rol esential in mentinerea sanatatii parului. Aproximativ 3% din firul de par este format din acesti acizi grasi care se mai gasesc in membranele celulare, pielea scalpului si in uleiurile naturale care pastreaza scalpul si parul hidratate. Daca nu agreati gustul somonului puteti sa va bucurati de acizii grasi omega-3 din compozitia sardinelor, heringului, pastravului, macroului dar si din avocado, seminte de dovleac sau nuci.
- Nuci - daca va doriti un par lung, stralucitor cu firul gros, ar trebui sa includeti nucile in dieta dvs. Nucile de Brazilia sunt cele mai bune surse naturale de seleniu, un mineral important pentru mentinerea sanatatii scalpului dar si de zinc. Deficitul de zinc poate duce la caderea parului dar si uscarea scalpului. In plus, nucile contin acid alfa-linoleic, un tip de acid gras omega-3 care v-ar putea ajuta sa va pastrati parul frumos. Nucile sunt bogate in biotina si vitamina E care protejeaza celulele ca ADN-ul lor sa nu se deterioreze. Nucile mai contin cupru util pentru pastrarea luciului si bogatiei parului.
- Stridii - au un nivel crescut de zinc 100 grame de stridii acopera necesarul zilnic din acest mineral, necesar organismului. Zincul mai poate fi asimilat din consumul de cereale integrale, dar stridiile au si valori ridicate de proteine. Parul este compus in proportie de peste 90% din proteine. Fara suficiente proteine, organismul nu poate inlocui firele de par care cad in mod natural in fiecare zi.
- Cartofii dulci - sunt o sursa esentiala de antioxidanti, in mod special de beta-caroten pe care corpul il transforma in vitamina A. Nicio celula a corpului nu poate functiona fara suficienta vitamina A. Aceasta ajuta si la protectia parului si scalpului si contribuie la productia substantelor necesare sanatatii acestora.
- Linte - aceasta leguma este bogata in proteine, fier, zinc si biotina foarte importante pentru un par puternic si stralucitor. Puteti sa gatiti lintea sub forma de supa, mancare, dar puteti sa o adaugati si in compozitia salatelor.
- Produse lactate degresate - iaurtul in mod special va oferi organismului calciu care este un mineral important pentru cresterea parului. Lactatele degresate includ zer si cazeina, proteine de inalta calitate.
- Morcovi - aceste legume sunt bogate in vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii scalpului. Daca scalpul este sanatos si parul va fi sanatos. De aceea este un lucru intelept sa adaugati morcovii in dieta dvs. In plus, aceasta leguma este saraca in calorii si destul de gustoasa.
- Kiwi - fructul de kiwi este incarcat cu vitamina C si antioxidanti care contribuie la pastrarea sanatatii pielii, ajuta la prevenirea ridurilor si sunt excelente petnru sanatatea oaselor si dintilor. Antioxidantii din kiwi protejeaza de cancer, dar si de boli cardiovasculare.
- Carne de pasare - carnea bio de pasare de curte este importanta pentru aportul de proteine, zinc si vitamine din grupul B pe care le poate aduce organismului. Toate acestea sunt necesare pentru un par puternic si bogat.
- Ciocolata neagra - daca nu este consumata in exces, ciocolata neagra ajuta pielea sa ramana hidratata si o protejeaza de arsurile solare. In plus, ciocolata neagra are un continut ridicat de flavonoli (daca are in compozitie minim 60% cacao) si va ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii parului.
- Prunele uscate - introduceti prunele uscate in dieta dvs. pentru imbunatatirea texturii parului dvs. Bogate in fier, prunele uscate ajuta la prevenirea caderii parului, scad probabilitatea ruperii firelor de par si previn decolorarea parului.
- Ceai verde - prezenta polifenolilor ajuta la pastrarea sanatatii scalpului. In acest mod veti avea un par stralucitor si nu veti avea matreata. Spalati-va parul cu ceai verde, dupa fiecare samponare, si veti observa rezultatele pozitive in cel mai scurt timp.
Nu este necesar sa urmati tratamente scumpe pentru a obtine rezultatele dorite. Dar este important sa includeti toate aceste alimente in dieta dvs., dar este esential sa va relaxati si sa reduceti cat puteti nivelul de stres, intrucat stresul poate fi un factor declansator al caderii parului. Zambiti cat puteti de des!
Daca sunteti putin mai atenti la alimentatia dvs. si la stilul de viata va puteti bucura de un par frumos, stralucitor si bogat, cum v-ati dorit dintotdeauna.

sursa:sfatulmedicului.ro

24 iun. 2013

Tulburarile de auz

Majoritatea tulburarilor de auz presupun pierderea auzului ori scaderea brusca sau treptata a auzului. In functie de cauza, aceasta poate fi usoara sau severa, temporara sau permanenta.

Atunci cand o persoana isi pierde auzul posibil sa nu fie constienta de acest lucru, mai ales daca pierderea auzului nu s-a produs brusc ci treptat, de-a lungul timpului. Totusi membrii familiei sau prietenii vor putea observa ca intampinati probleme in a intelege ce spun persoanele din jurul dvs.

Auzul este unul din cele cinci simturi pe care le poseda o persoana. Capacitatea de a auzi este esentiala pentru a intelege lumea din jurul nostru. Urechea umana este o parte din corpul nostru pe deplin dezvoltata inca de la nastere. De aceea, nou-nascutii aud atat sunetele puternice dar si pe cele slabe. De fapt, copiii pot raspunde la sunete chiar inainte de nastere.

Urechea este impartita in urechea externa, urechea medie si urechea interna. Urechea externa este compusa din canalul urechii si timpan. Sunetul calatoreste prin canalul urechii si loveste timpanul provocand miscarea sau vibratia acestuia.

Urechea medie este spatiul din spatele timpanului care contine trei oase mici. Acest lant de oase este conectat la un capat de timpan iar la celalalt de o deschidere a urechii interne. Vibratiile care pleaca de la timpan cauzeaza vibratia acestor oscioare fapt ce determina miscarea lichidului din urechea interna. Miscarea lichidului provoaca o serie de modificari la nivelul unor structuri de mici dimensiuni numite celule paroase. Acestea vor trimite semnalele electrice de la urechea interna la nervul auditiv la creier. Apoi creierul interpreteaza ca sunete aceste semnale electrice.

Principalele cauze ale tulburarilor de auz

Cea mai frecvent intalnita tulburare de auz este hipoacuzia sau scaderea auzului. In functie de segmentul auditiv care este deteriorat exista trei tipuri principale de hipoacuzii: hipoacuzie de transmisie (este afectata urechea medie sau externa), hipoacuzie de perceptie (este afectata urechea interna) sau hipoacuzie mixta.

Anumite conditii inclusiv varsta, unele boli, traumatisme, anumite tipuri de medicamente, sursele continue de zgomot dar si mostenirea genetica pot sta la baza pierderii de auz.

- Varsta inaintata este cea mai frecventa cauza de pierdere a auzului. Cercetatorii nu inteleg in totalitate de ce auzul scade o data cu inaintarea in varsta. Se banuieste ca principala cauza ar putea fi incetinirea functiei urechii.

- Zgomotul puternic si continuu poate afecta in mod semnificativ urechea.

- Exista peste 200 de substante medicamentoase care pot contribui la afectarea auzului si a echilibrului, fata de capacitatea lor de a lupta impotriva bolilor. Acestea fac parte mai ales din compozitia antibioticelor dar si amedicamentelor utilizate pentru tratarea chimioterapiei, aspirinei, diureticelor de ansa, tratamentelor pentru malarie si pentru disfunctia erectila.

- Printre bolile vinovate de afectarea auzului se numara: afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, otoscleroza, boala Meniere, meningita, labirintita, infectiile virale, unele afectiuni neurologice sau accidentul vascular cerebral, tumora de nerv auditiv, diabetul, artritele reumatoide, hipotiroidismul etc.

- Traumatismele mai ales cele care implica o fractura de craniu sau perforarea timpanului pot reprezenta factori seriosi de risc pentru pierderea auzului.

- Infectiile urechii sau ceara din urechi pot contribui la blocarea canalelor urechii si la reducerea auzului.

In cazul in care pierderea de auz este brusca aceasta poate fi rezultaul unui traumatism sau a unei probleme de circulatii a sangelui.
Daca bolnavul sufera de probleme neurologice (tinitus, vertij) pot fi afectati nervii urechii sau poate fi prezenta o problema a creierului.
Atunci cand pierderea auzului este unilaterala sunt implicate cel mai des cauze conductive, traume si neuromul acustic.

Simptome

O persoana va sti ca auzul sau este scazut atunci cand:
- nu aude prea bine sunetele ascutite;
- nu reuseste sa descifreze intotdeauna cuvintele care contin sunetele "S" si "F";
- are dificultati in a intelege conversatiile telefonice;
- intampina probleme de auz atunci cand vorbesc mai multe persoane;
- solicita de mai multe ori interlocutorului sa repete cuvintele pe care i le-a adresat;
- asculta radioul la un volum mai ridicat decat in trecut;
- sufera de tinitus.

Afectarea auzului apare adesea in asociatie si cu alte simptome, in functie de cauza care sta la baza acesteia:
- ameteli
- vertij
- dureri de urechi
- probleme de echilibru
- durere de cap
- depresia
- febra.

Diagnostic

O persoana cu probleme auditive trebuie sa faca o serie de teste audiometrice care sa verifice gradul de pierdere al auzului.
Fiecare ureche va fi testata separat si se va evalua gradul in care bolnavul aude sunetul provenit de la un diapazon. Canalul urechii si timpanul vor fi inspectate cu un otoscop, iar nasul, nazofaringele si tractul respirator superior vor fi examinate cu atentie.

Se va face si un examen neurologic general care include testarea nervilor care controleaza miscarea, senzatia si reflexele.
Cand este suspicionata o infectie, problema vasculara sau o interactiune medicamentoasa se vor face analize de sange.
Poate fi indicata timpanometria in cazul in care se considera ca ar putea fi implicata o problema a membranei timpanice in tulburarea de auz.

Tratament

Tratamentul tulburarilor de auz variaza in functie de conditia, situatia sau sursa care ar fi putut cauza pierderea auzului. Planul de tratament ar putea include abordarea cauzei principale si poate presupune necesitatea utilizarii aparatelor si dispozitivelor auditive in cazul in care auzul este afectat semnificativ.

Daca banuiti ca afectarea auzului este rezultatul utilizarii medicamentelor discutati cu medicul despre alte optiuni alternative de tratament. Tratamentul medical prompt pentru pierderea brusca de auz creste probabilitatile de recuperare.

Chirurgia poate trata adeseori auzul deteriorat de otoscleroza, tesut cicatricial sau infectii, in timp ce boala Meniere poate fi, uneori, tratata cu medicamente si modificarea dietei. Infectiile urechii medii necesita tratament medicamentos iar cele ale canalului auditiv pot fi tratate cu picaturi.

Daca in canalul auditiv este blocat un corp strain, medicul va incerca sa-l scoata prin spalare, aspiratie sau folosirea unor instrumente speciale.


sursa:sfatulmedicului.ro

22 iun. 2013

Dupa fracturi, recupereaza-te fara sechele!

Prevenirea pierderii densitatii osoase, respectarea indicatiilor medicului si exercitul fizic sunt cateva masuri obligatorii ce trebuie luate atunci cand se produc fracturile oasoase pentru a permite recuperarea fara consecinte neplacute.
Fracturile de care sufera persoanele in varsta se vindeca mai greu deoarece procesul de sudare osoasa incetineste dupa varsta de 35 de ani. Durerile, amortelile si metosensibilitatea se pot prelungi luni de zile si, in unele cazuri, pot ramane permanente dupa sudarea oaselor.

Atentie la osteoporoza

Dupa varsta de 35 de ani pierderea de tesut osos depaseste depunerea acestuia, iar daca acest proces se accelereaza, oasele devin tot mai fragile si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete care are gauri mari in interior. In prima instanta, osteoporoza nu da dureri, iar oasele se deterioreaza in tacere, ani de zile, fara niciun simptom evident. In aceste conditii este recomandat sa cunosti factorii de risc in privinta osteoporozei si, daca prezinti riscuri, sa ceri medicului realizarea unei analize simple numita desiometrie osoasa.
Decalcifierea oaselor care conduce la osteoporoza se produce mai frecvent in cazul femeilor, iar statisticile arata ca de patru ori mai multe femei sufera de osteoporoza, comparativ cu barbatii. In egala masura si persoanele care au o constitutie osoasa fragila, adica si persoanele slabe, prezinta risc de osteoporoza pentru ca au adesea oase cu o densitate mai mica. De aceea, mai ales femeile cu o astfel de contitutie sunt expuse la fracturi dupa menopauza. Atentie trebuie sa manifeste si persoanele care s-au tratat cu medicamente antiinflamatorii, cele care sufera de exces de hormoni tiroidieni si persoanele care fumeaza sau consuma frecvent alcool, deoarece si acestea pot suferi din cauza densitatii osoase reduse.

Unele fracturi necesita chirurgie

Exista doua modalitati de abordare a fracturilor: tratamentele conservatoare care presupun repaos si imobilizare in gips, sau cel chirurgical care reduce la jumatate recuperarea dupa interventie. In cazul in care se decide interventia chirurgicala, articulatiile isi revin mai rapid, la fel si muschii, deoarece nu se mai atrofiaza si conduc la refacerea mai rapida dupa fracturi. Dar nu toate fracturile au indicatie chirurgicala. In cazul fracturilor vertebrale, medicul poate recomanda imobilizarea in corsete speciale pentru perioade de pana la doua luni. Insa, daca medicul va constata ca presiunea produsa de vertebra fracturata lezeaza nervii si exista risc de paralizii, deformari osoase sau artroze, se recomanda interventia chirurgicala pentru a evita vindecarile cu sechele. Artrozele si durerile puternice care raman si dupa sudarea osului sunt principalele riscuri pe care le prezinta vindecarea deficitara a fracturilor, inclusiv a celor vertebrale.

Nu neglija carenta de calciu!

calcium ComplexCele mai multe fracturi ca urmare a accidentelor casnice minore apar la varstnici si sunt cauzate de osteoporoza. Acestea pot fi localizate la nivelul vertebrelor, soldului si pumnului, dar pot fi evitate daca se observa din timp riscul de a pierde din densitatea osoasa si daca se intervine cu suplimente alimentare premium si exercitiu fizic. Kinetoterapia ajuta la refacerea musculaturii care se atrofiaza din cauza imobilizarii necesare in fracturi, iar suplimentarea cu calciu ajuta la solidificarea osoasa.
Secom iti recomanda Calcium Complex Bone Formula, 100 capsule, o asociere complexa pe baza de minerale si vitamine, ce asigura o absorbtie eficienta pentru mentinerea densitatii osoase si o buna functionare a sistemelor osteoarticular, muscular, cardiovascular, endocrin si nervos. Produsul Calcium Complex Bone Formula ofera calciu in cele 3 forme esentiale: carbonat, citrat, malatat si aport de vitamine si minerale, pentru absorbtia optima a calciului. Produsul contribuie la absorbtia, utilizarea normala a calciului si fosforului, la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular, functionarea normala a sistemului nervos, neurotransmisiei si functiei cognitive si la mentinerea sanatatii psihice. De asemenea, Calcium Complex Bone Formula ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, a parului, unghiilor si a pielii, la transportul normal al fierului in corp, la reducerea oboselii si extenuarii si la reglarea activitatii hormonale.
Detalii despre produsele Secom poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.

21 iun. 2013

Acupunctura in tulburarile digestive

Odata cu Pastele sau cu orice sarbatoare mare la noi, inevitabil orice medic care trateaza si afectiuni ale tubului digestiv constata un val de pacienti care vin pentru tulburari digestive.

Medicina vestica ne ofera o serie de suplimente de enzime digestive, precum si alte medicamente.

Dar oare putem sa trecem de aceste neplaceri fara substante artificiale? Cum ne poate ajuta acupunctura?


Tipuri de tulburari digestive acute si cronice

Trebuie sa diferentiem intre doua mari clase de afectiuni digestive: unele acute, care s-au manifestat brusc, persoana fiind sanatoasa inainte de aparitia episodului acut, si altele cronice – persoana se stia cu probleme digestive de mult timp.

De asemenea exista o diferenta intre nivelele de gravitate ale diverselor afectiuni. Tipul de tulburari acute – indigestie acuta, o acutizare a unei diskinezii biliare, etc trebuie diferentiate de alte afectiuni care pot fi urgente medicale – apendicita acuta, icter mecanic, hepatita acuta, pancreatita acuta, etc.

Cele din urma pot semana cu primele dar au un cu totul alt grad de importanta si urgenta, iar in acestea este foarte important ca pacientul sa ajunga la camera de garda cat mai repede. In unele dintre ele – pancreatita acuta si apendicita acuta – exista chiar un risc vital. Diferentierea intre nivelele de gravitate trebuie facuta de catre un medic.

Diferente in abordarea din acupunctura fata de cea din medicina vestica

Desi am mentionat si afectiuni grave ca fiind posibile, majoritatea covarsitoare a afectiunilor digestive nu sunt grave si sunt cronice. Cele acute si grave necesita spitalizare si tratament de urgenta, capitol unde medicina vestica exceleaza. Cele acute si mai putin grave (indigestii si diskinezii biliare) pot fi tratate si cu acupunctura si cu medicina vestica si raspund la fel de bine la amandoua. Acupunctura exceleaza insa la tratamentul afectiunilor cronice digestive.

In aceste cazuri, pacientii stiu ca sunt predispusi la a face tot felul de acutizari ale unei afectiuni care de multe ori este foarte greu de prins intr-un diagnostic concret. Poate fi vorba de balonari, diaree, constipatie, greata, indispozitie asociata, sensibilitate la mirosuri, dureri abdominale, eructatii, borborisme abdominale, dureri de cap asociate, etc.

In aceste conditii pacientii stiu ca la anumiti stimuli/anumite mancaruri reactioneaza intr-un anumit fel si stiu si faptul ca le trece sau nu cu diverse medicamente. Problema fundamentala este ca pentru aceste afectiuni nespecifice care nu fac parte dintr-o boala bine determinata din medicina vestica tratamentul care ni-l ofera medicina vestica nu face altceva decat sa rezolve simptomele pe moment, nu sa vindece problema definitiv.

Acupunctura are o serie de metode de diagnostic si tratament care in aceste cazuri pot rezolva cauza problemei, cauza afectiunii cronice subiacente, nu doar acutizarea de moment.

Concluzii

Cel mai important aspect este cel al diagnosticului diferential intre o afectiune banala si o afectiune cu potential de urgenta medicala/chirurgicala. Aceasta diferentiere trebuie facuta de catre un medic.

Cu toate acestea, majoritatea afectiunilor nu sunt grave si tind sa fie acutizari ale unor afectiuni cronice. In aceste afectiuni acupunctura exceleaza prin a decela cauza lor si a trata aceasta cauza, ducand in majoritatea cazurilor la o vindecare completa, fara a mai aparea ulterior episoadele de acutizari.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor
www.acupunctor.ro

20 iun. 2013

Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala

Abuzul de medicamente eliberate cu prescriptie medicala predispune la un comportament adictiv care va poate distruge sanatatea si viata.

In ziua de astazi, in tot mai multe tari ale lumii, abuzul de medicamente eliberate pe reteta a ajuns sa omoare mai multe persoane decat o fac drogurile ilegale.

In timp ce zeci de milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza medicamentele prescrise de medic in mod responsabil si nu se supun riscului dependentei si pericolelor asupra sanatatii, aproximativ 30.000 de persoane abuzeaza de ele, anual, si ajung astfel sa-si piarda viata.

Dependenta de medicamente, un fenomen in continua dezvoltare

Medicii au constatat, in ultimii ani, o crestere ingrijoratoare a numarului de persoane care administreaza gresit sau inutil medicamente eliberate cu prescriptie medicala, atat in randul adultilor, dar si al copiilor. Acestia ajung frecvent in sectiile de urgenta ale spitalelor din cauza supradozelor sau a complicatiilor aparute in urma administrarii acestora impreuna cu alte medicamente interzise sau cu substante periculoase (alcool).
Dependenta de medicamente, indiferent ca sunt eliberate cu prescriptie medicala sau nu, este, in opinia specialistilor, o afectiune cerebrala caracterizata prin necesitatea stringenta de a folosi anumite substante.
Abuzul de droguri conduce, pe termen lung, la schimbari in structura si functionarea creierului, afectand centrii durerii si ai recompensei.
Decizia de a abuza de medicamente este una voluntara. Insa pe masura ce medicamentele sunt administrate cu regularitate si pe termen lung, schimbarile care apar la nivel cerebral determina pierderea controlului asupra propriilor actiuni si inabilitatea de a mai lua decizii responsabile.

Medicamentele ajung sa fie luate dintr-un impuls, iar consecinta este comportamentul adictiv si distrugerea sanatatii. Specialistii pun amploarea pe care fenomenul dependentei de medicamente eliberate cu reteta a luat-o pe seama varietatii medicamentelor existente pe piata, dar si a modurilor facile in care se poate intra in posesia substantelor adictive.

Dezvoltarea pietei farmaceutice online, prin aparitia numeroaselor farmacii virtuale, face mult mai facil accesul la aceste substante atat de catre adulti, cat si de copii sau adolescenti.
Si neglijenta sau neatentia parintilor cu privire la modul in care folosesc sau depoziteaza medicamentele contribuie la cresterea numarului de copii si adolescenti care se prezinta la spital din cauza abuzului de substante medicamentoase.

Medicamente utilizate frecvent care predispun la dependenta

Opioidele (analgezicele)
Opioidele fac parte din categoria analgezicelor puternice, inrudite cu morfina si codeina, care se elibereaza doar cu prescriptie medicala. Se folosesc doar in cazul unor dureri cronice severe, in care alte medicamente nu au efect.
Printre cele mai prescrise substante si medicamente din categoria opioidelor cu potential adictiv se numara
- oxicodonul (OxyContin)
- hidrocodonul (Vicodin)
- hidromorfona (Dilaudid)
- meperidina (Demerol)

Opioidele sunt analgezice care predispun la dependenta de medicamente, dar nu si daca sunt luate pe termen scurt si sub stricta supraveghere a medicului.
Opiodidele sunt prescrise pentru imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor care sufera de dureri cronice. Au efect imediat de calmare, dar sunt recomandate doar in cazul in care alte mijloace terapeutice nu dau roade.
Administrate pe termen lung si in combinatie cu substante care deprima sistemul nervos central - alcool, medicamente antidepresive - opioidele pot fi fatale si pot induce decesul. Dependenta de opioide este oferita sau favorizata de senzatia euforica care apare imediat dupa administrarea pastilelor.

Deprimante ale SNC (Sistemului Nervos Central)

Medicamentele sedativ-hipnotice-tranchilizante, prescrise adesea pentru tratarea depresiei, anxietatii si tulburarilor de somn fac parte din categoria deprimantelor SNC care predispun la un comportament adictiv.
Deprimantele SNC sunt folosite de o multime de oameni din intreaga lume, si, la fel ca si opioidele, nu se poate intra in posesia lor decat cu reteta de la medic.
Printre cele mai recomandate si prescrise substante si medicamente sedativ-hipnotice-tranchilizante pentru tratarea anxietatii si tulburarilor de somn sunt benzodiazepinele
- alprazolam (Xanax)
- clonazepan (Klonopin)
- diazepam (Valium)

Deprimantele SNC induc starea de somnolenta si efectul de calmare prin actiunea pe care o au asupra neurotransmitatorului GABA (acid gamma-aminobutyric), determinand o scadere a activitatii cerebrale.
Tot din gama deprimantelor SNC fac parte si barbituricele (fenobarbital si mefobarbital), care se folosesc adesea la anestezii, dar si la tratarea convulsiilor, insomniei sau anxietatii.
Medicamentele sedative sau tranchilizante au cel mai mare potential adictiv, datorita efectului calmant rapid si euforizant pe care-l ofera.

Medicamentele stimulante

Medicamentele stimulante sunt folosite pentru tratarea mai multor afectiuni si sunt unele dintre cele mai populare medicamente care se elibereaza cu prescriptie medicala.
Daca in trecut, stimulantele erau folosite in special pentru tratarea obezitatii sau astmului, astazi, acestea se prescriu si pentru afectiuni precum
- deficit de atentie (ADD si ADHD)
- depresie
- narcolepsie

Stimulantele au rolul de a energiza si repune in functiune toate sistemele organismului uman. Stimuleaza vigilenta, atentia si concentrarea, contracta vasele de sange, cresc ritmul cardiac, glicemia si tensiunea arteriala si ajuta la deschiderea cailor respiratorii.
Printre cele mai prescrise substante stimulante cu potential adictiv se numara
- dextroamfetamina
- metilfenidatul.

Acestea se regasesc in continutul mai multor medicamente si se gasesc sub diverse nume in farmacii, insa au acelasi rol. Trebuie folosite si administrate doar la recomandarea medicului, in dozele si cu frecventa prescrise in reteta. Atunci cand sunt administrate responsabil, nu exista riscul comportamentului adictiv.
Doar atunci cand se iau doze mai mari decat cele recomandate, pe termen lung sau in combinatie cu substante periculoase, exista riscul abuzului si al efectelor dezastruoase asupra sanatatii si chiar vietii.
De exemplu, atunci cand medicamentele stimulante sunt administrate in combinatie cu decongestionante, exista pericolul aritmiilor cardiace si cresterii excesive a temperaturii corporale.

Predispozitia la abuzul sau dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala

Orice pacient care ia medicamente cu potential adictiv risca sa devina dependent, insa medicii avertizeaza ca exista cativa factori de risc care predispun la acest comportament autodistructiv. Uneori, predispozitia pentru abuzul de medicamente depinde de structura biologica, sociala si psihologica a fiecarei persoane in parte.
Unii cercetatori considera ca exista si o predispozitie genetica a acestui comportament si ca persoanele care au sau au avut in familie cazuri de dependente de substante interzise sunt mai predispuse la acest risc decat cele care nu prezinta un astfel de istoric.
Si factorii sociali influenteaza comportamentul adictiv. Persoanele vulnerabile sau usor influentabile cad adesea in capcana anturajelor periculoase care incurajeaza consumul de droguri si substante interzise si ajung sa devina dependente de acestea.

Semne care indica dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala

Persoanele dependente de medicamente eliberate pe baza de reteta manifesta o serie de simptome specifice, pe baza carora medicii pun adesea diagnosticul, iar cei din jur recunosc adictia si le ofera primul ajutor. Simptomele difera in functie de fiecare categorie de medicamente cu potential adictiv in parte.
Persoanele care abuzeaza sau sunt dependente de analgezicele din categoria opioidelor manifesta simptome precum:
- constipatie
- stare de moleseala
- stare accentuata de tristete (depresie)
- hipotensiune arteriala
- transpiratie excesiva
- stare de confuzie
- lipsa coordonarii sau pierderea echilibrului
- puls scazut

Persoanele dependente de deprimante ale sistemului nervos central (SNC) prezinta o serie de manifestari caracterizate prin:
- ameteli
- stare de confuzie
- mers dezechilibrat
- miscare involuntara sau rapida a globului ocular
- stare accentuata de somnolenta

Dependentii de medicamente stimulante manifesta simptome precum:
- stare de agitatie
- insomnie
- scadere in greutate
- hipertensiune arteriala
- puls neregulat (adesea, foarte mare)
- comportament impulsiv, incontrolabil
- stare accentuata de iritabilitate

Mai exista si alte tipuri de semne sau simptome la persoanele care abuzeaza de medicamente eliberate cu prescriptie medicala si care sunt comune celor trei categorii mari de substante medicamentoase cu potential adictiv:
- implicarea in comportamente de risc - furat, accese de violenta etc.-
- schimbari bruste de dispozitie
- comportament ostil
- izolare sociala
- tulburari de somn
- manifestari halucinatorii sau delirante
- decizii iresponsabile sau incapacitatea de a lua decizii
- cautarea de retete medicale noi pentru medicamentele de care sunt dependenti prin tot soiul de mijloace ilicite: frecventarea diferitilor medici, "pierderea" frecventa a retetelor, manipularea farmacistilor etc.

Tratamentul dependentei de medicamente eliberate cu prescriptie medicala

Dependenta de medicamente este o afectiune grava, dar care se poate trata cu succes. Exista mai multe tipuri de medicatii fara potential adictiv care contribuie la ameliorarea simptomatologiei si inhibarea nevoii stringente de administrare a medicamentelor.
De exemplu, Suboxone este un medicament care ajuta la tratarea dependentei de opioide (heroina, morfina si a alte tipuri de analgezice puternice). Substanta activa din Suboxone amelioreaza simptomele (sevrajul) dependentei si nevoia de administrare a substantei adictive.
Medicii recomanda terapia combinata in cazul dependentei de medicamente: farmacologica si psihoterapeutica. Abordarea multidisciplinara a dependentei ofera rezultate mai bune si pe termen lung, ajutand persoanele dependente sa scape complet de adictia de substante medicamentoase si sa stea departe de alte comportamente adictive.

Recomandari pentru utilizarea sigura a medicamentelor eliberate cu prescriptie medicala

Persoanele care utilizeaza medicamentele eliberate cu prescriptie medicala conform recomandarilor medicului nu se afla in pericolul de a deveni dependenti de ele. Medicul prescrie doze diferite pentru fiecare persoana in parte, in functie de istoricul medical si starea de sanatate, astfel incat sa nu existe riscul aparitiei abuzului sau dependentei.
Exista totusi cateva reguli sau sfaturi de care persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente eliberate cu reteta trebuie sa tina cont:
- respectarea recomandarilor medicului in privinta tratamentului: perioada, doze etc.; nu se intrerupe sau prelungeste tratamentul fara aviz medical
- respectarea tuturor vizitelor medicale impuse de specialist, pentru monitorizarea atenta a evolutiei starii de sanatate si a eficientei tratamentului
- citirea atenta a prospectului si consultarea medicului cu privire la efectele adverse pe care astfel de medicamente le pot avea in organism (mentionarea posibilelor efecte halucinante, starilor de confuzie, ametelii etc.); in cazul in care medicul considera ca dozele sunt prea puternice, va prescrie doze mai mici
- mentionarea predispozitiei catre comportamente adictive medicului care recomanda tratamentul (daca persoanele care urmeaza sa ia astfel de medicamente s-au mai confruntat, in trecut sau prezent, cu alte tipuri de adictii).

O alta regula de care persoanele care iau medicamente cu potential adictiv trebuie sa tina cont este evitarea administrarii acestora cu substante periculoase. Interactiunea dintre aceste medicamente si unele substante sau produse farmacologice determina aparitia unor efecte periculoase asupra sanatatii si chiar pierderea vietii.
Opioidele nu ar trebui administrate niciodata impreuna sau in asociatie cu:
- alcool
- barbiturice
- anestezice
- antihistaminice
- benzodiazepine

Deprimantele SNC nu trebuie niciodata administrate sau combinate cu:
- alcool
- opioide
- medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru raceala sau alergii.

Medicamentele stimulante nu trebuie niciodata luate in paralel cu alte medicatii care stimuleaza sistemul nervos. Printre acestea, se numara:
- antidepresivele (pot fi administrate in acelasi timp cu stimulantele, insa doar sub supravgherea stricta a medicului)
- medicamentele decongestionante care se pot cumpara fara reteta
- medicamente pentru tratarea astmului.


sursa:sfatulmedicului.ro

19 iun. 2013

Beneficiile consumului de avocado

Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante.

Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana.

Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g.

Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrientii importanti din hrana.

Rolul fructelor de avocado in mentinerea sanatatii

Specialistii recomanda celor care urmeaza o dieta saraca in proteine, sa le inlocuiasca prin consumul sporit de grasimi sanatoase, regasite din plin in avocado, ulei de cocos, masline, ulei de masline, unt sau nuci.
Un fruct de avocado contine in jur de 22,5 g de grasimi, dintre care doua treimi sunt mononesaturate (benefice sanatatii). O calitate importanta a fructelor de avocado este ca acestea contin foarte putina fructoza (asociata cu predispozitia spre ingrasare) si circa 20 de nutrienti esentiali, precum fibrele, potasiul (intr-o cantitate dubla comparativ cu bananele), vitamina E, complexul de vitamine B si acidul folic.
In contextul numarului mare de substante care promoveaza starea de sanatate a organismului, este lesne de inteles de ce fructele de avocado au o lista atat de lunga de beneficii, odata ce sunt introduse in alimentatie
- au proprietati antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declansarii diverselor tipuri de cancer.
- au capacitatea de a proteja ficatul impotriva cirozei si hepatitei virale, potrivit cercetatorilor japonezi, coordonati in cadrul unui studiu de catre profesorul Hirokazu Kawagishi;
- contin anumiti compusi care inhiba si distrug celulele cancerului oral;
- ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun in organism (HDL) si la reducerea celui rau (LDL), precum si la diminuarea numarului de trigliceride in sange;
- mentin sanatatea sistemului cardiovascular, prin continutul in vitamina B6 si acid folic, doua substante care regleaza nivelul homocisteinei (compus asociat cu un risc crescut de imbolnavire cardiaca); intrucat contin vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, fructele de avocado protejeaza inima si sustin activitatea cardiaca;
- regleaza hipertensiunea arteriala, prin continutul bogat de potasiu;
- protejeaza celulele sanatoase ale organismului de actiunea radicalilor liberi, prin fitonutrientii furnizati (polifenoli si flavonoizi), deci scad riscul dezvoltarii bolilor inflamatorii si degenerative;
- imbunatatesc vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteina (ce previne si stopeaza degenerarea maculara asociata cu inaintarea in varsta si cataracta);
- regleaza nivelul de glicemie si controleaza diabetul, reducand rezistenta la insulina a organismului, prin grasimile sanatoase si fibrele solubile continute;
- previn malformatiile congenitale (precum defectele de tub neural sau spina difida), gratie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g de avocado pe zi asigura femeilor insarcinate 23% din doza de acid folic recomandata zilnic);
- reduc riscul de accident vascular cerebral, tot prin continutul de acid folic (studiile au demonstrat ca aceasta substanta s-a dovedit utila in prevenirea comotiilor cerebrale);
- previn cancerul de prostata si de san, intrucat sunt bogate in acid oleic, un compus care inhiba dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul celor doua organe;
- intarzie procesul de imbatranire a organismului, prin antioxidantii din compozitie (in special glutationul), care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele si echilibreaza functiile sistemului nervos;
- combat halena, curatand sistemul intestinal si regland cantitatea de toxine din organism, precum si inlaturand fenomenul de gura uscata;
- sporesc capacitatea corpului de a absorbi nutrienti importanti pentru vedere si sanatatea pielii, in special carotenoizi (betacarotenul si licopenul);
- trateaza diverse afectiuni dermatologice (psoriazisul in special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii;
- infrumuseteaza pielea si parul, conferindu-le stralucire si vitalitate (de aceea fructele de avocado sunt folosite si in multe masti cosmetice);
- ajuta persoanele subponderale sa creasca in greutate in mod sanatos si armonios (100 de g de avocado contin 200 de calorii), ajutand la dezvoltarea tesutului muscular si nu la acea a tesutului gras (asa cum se intampla prin consumul de grasimi saturate si zaharuri);
- mentin sanatatea sistemului digestiv, prin continutul de fibre insolubile (75%) si solubile (25%); fibrele insolubile curata colonul si previn constipatia si cancerul colorectal, pe cand cele solubile regleaza apetitul (prelungind senzatia de satietate mai mult decat alte alimente);
- cresc densitatea osoasa, prin continutul bogat in vitamina K (asadar, previn osteoporoza si ajuta sistemul osos al copiilor sa se dezvolte in mod optim);

- accelereaza metabolismul, datorita complexului de vitamine B;
- previn pierderea memoriei si accelerarea bolilor mentale in cazul pacientilor diagnosticati cu Alzheimer, deoarece sunt o sursa bogata de vitamina E, substanta care neutralizeaza radicalii liberi ce distrug celulele creierului si care stimuleaza procesul de alcatuire a proteinelor;

Cum sa introduceti fructele de avocado in dieta

Fructele de avocado pot fi consumate crude, in salate sau individual, asezonate cu sare si piper, sirop de artar sau diverse ierburi aromatice si condimente. Ele mai pot consumate si in locul grasimilor folosite la gatitul preparatelor coapte (substituind uleiul, untul etc.).
Fructele de avocado pot fi consumate si ca desert, in diferite retete de prajituri sau shake-uri proteice, preparate la blender.


sursa:sfatulmedicului.ro

18 iun. 2013

Cum sa va luati corect tensiunea

Valorile tensiunii arteriale inregistrate in urma masuratorilor sunt indicatoare esentiale pentru starea voastra generala de sanatate, in special daca stiti ca suferiti de afectiuni cardiovasculare sau ca aveti probleme cu tensiunea.
Persoanele care sunt predispuse sau sufera de probleme cu presiunea arteriala sunt sfatuite sa aiba in dotare aparate pentru masurarea tensiunii care se folosesc la domiciliu.
Este foarte important ca atunci cand va luati tensiunea acasa, sa o faceti corect, pentru a preveni erorile de masurare si complicatiile care pot aparea din cauza inregistrarii gresite a valorilor.

Importanta masurarii constante a tensiunii arteriale la domiciliu

Masurarea corecta si constanta a tensiunii arteriale la domiciliu si notarea valorilor de la fiecare masuratoare intr-un carnetel special sunt esentiale pentru a analiza schimbarile si oscilatiile care apar intr-un anumit interval de timp.
Valorile masurate acasa sunt relevante pentru urmatoarea vizita la medic, intrucat specialistul poate depista eventualele complicatii si isi poate da seama, pe baza valorilor inregistrate, daca tratamentele pe care vi le-au oferit pana atunci functioneaza sau trebuie schimbate.
In cazul in care medicul nu observa imbunatatiri ale conditiei generale de sanatate si ale tensiunii arteriale, va va indruma catre noi analize si investigatii medicale si va va prescrie noi scheme de tratament.

Factori care influenteaza masurarea corecta a tensiunii arteriale

Valorile tensiunii arteriale pot fluctua pe fondul unor factori care o pot face sa creasca sau sa scada constant.
Factorii de risc care ofera valori false ale tensiunii si pe care trebuie sa ii evitati inainte de a masura presiunea arteriala sunt:
- stresul
- fumatul;
- schimbarile bruste de temperatura;
- sportul;
- medicamentele;
- consumul de cafeina sau de alte excitante.

Pregatirea pentru masurarea tensiunii arteriale - reguli de respectat

Inainte de a incepe sa va masurati tensiunea acasa, este important sa treceti printr-un ritual de pregatire, astfel incat valorile afisate pe tensiometru sa fie corecte si relevante pentru starea de sanatate de la momentul respectiv
- nu beti cafea, alcool si nu fumati cu 30 de minute inainte de va masura tensiunea
- mergeti la toaleta si urinati inainte de a folosi tensiometrul (este recomandat ca masurarea sa se faca cu vezica goala)
- stati jos, intr-o pozitie confortabila, si relaxati-va, in liniste, timp de 3-5 minute inainte de a incepe procesul de masurare;
- stati in pozitia sezut, pe scaun, cu spatele rezemat de spatar si cu picioarele unui langa altul (nu incrucisate) si cat mai relaxate;
- pozitionati mana stanga pe masa sau pe manerul scaunului si tineti-o cat mai moale sau relaxata.

Masurarea cu tensiometrul digital

Sus
Exista pe piata mai multe tipuri de aparate de masurat tensiunea. Cel mai precis dintre toate si cel folosit si de catre medici este cel mecanic sau clasic. Insa acest aparat nu este la fel de usor de citit ca tensiometrul digital, care afiseaza valorile tensiunii, impreuna cu pulsul, pe un ecran electronic.
Tensiometrele digitale moderne au devenit, la ora actuala, cele mai utilizate aparate de masurat tensiunea la domiciliu, datorita simplitatii cu care se foloseste.
Tensiometrul digital pozitionat la incheietura mainii este recomandat pacientilor care nu au suficiente cunostinte medicale pentru a-si masura presiunea arteriala cu un aparat clasic.
Iata cum sa folositi corect un tensiometru digital pozitionat la incheietura mainii, pentru a va asigura ca rezultatele sunt cat mai corecte si ca nu apar erori la masurare
- alegeti un tensiometru digital performant, de calitate (chiar daca au costuri mari, sunt mult mai bune si sigure decat cele foarte ieftine, care pot da erori la masurare)
- pozitionati mana stanga pe masa, cu palma in sus si plasati manseta tensiometrului la o distanta de aproximativ 2 cm de palma, avand grija ca inchiderea mansetelor sa fie in sus
- strangeti bine manseta si porniti tensiometrul, apoi ridicati si duceti mana la umarul opus, astfel incat aparatul sa se afle pozitionat in dreptul inimii
- pentru a pastra cat mai relaxat bratul pe care este pus tensiometrul in timpul masuratorii, sprijiniti cotul acestuia in mana ramasa libera
- asteptati pana cand aparatul scoate un sunet (bip) care anunta ca s-au afisat rezultatele;
- notati-va intotdeauna valorile de la fiecare masuratoare intr-un carnetel si luati-l cu voi la medic, la fiecare vizita medicala.

Masurarea corecta a tensiunii arteriale cu tensiometrul clasic

Tensiometrul clasic are mai multe componente
- manseta
- pompa
- valva
- cadran
- stetoscop

Fiecare dintre aceste componente joaca un rol important in masurarea corecta a tensiunii arteriale
- manseta se pozitioneaza in jurul antebratului si se strange bine;
- manseta se umple cu aer apasand pe pompa, pana cand se opreste fluxul sanguin din artera bratului;
- dupa terminarea pomparii aerului in manseta, acesta este eliberat treptat, prin valva, iar fluxul sanguin se reia in artera;
- pe toata perioada in care aerul este eliberat din manseta prin valva, cadranul inregistreaza tensiunea;
- stetoscopul este folosit pentru a asculta zgomotul facut de sange atunci cand traverseaza artera si pentru a va da seama cand anume sa va opriti si sa cititi valorile de pe cadran; in momentul in care sunetul puternic facut de sangele care trece prin artera se opreste si nu se mai aude in stetoscop, valorile tensiunii arteriale pot fi inregistrate.

Tensiunea sau presiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHG). Valoarea tensiunii este inregistrata sub forma a doua cifre corespunzatoare tensiunii sistolice, respectiv tensiunii distolice.
O tensiune arteriala normala este cea care inregistreaza valoarea de 120/80 mmHG. Atunci cand tensiunea depaseste 140/90 mmHG, se considera ca este prea mare si ca suferiti de hipertensiune arteriala.
Intre 12080 si 14090 se considera ca aveti prehipertensiune, iar presiunea sangelui trebuie monitorizata indeaproape de catre medic si tinuta sub control cu ajutorul tratamentelor prescrise de acesta.
Se considera ca suferiti de hipotensiune (tensiune prea mica) in momentul in care tensiunea sistolica (prima cifra) este sub 9.

sursa:sfatulmedicului.ro