27 iun. 2013

Trucuri pentru a va trezi mai usor dimineata

Multi oameni isi seteaza alarma ceasului cu cele mai serioase intentii stiind ca acela este momentul in care trebuie sa se trezeasca. Dar atunci cand alarma suna, trezirea din somn este amanata pana cand multe din activitatile care ar trebui desfasurate pe parcursul zilei sunt compromise.

Moduri prin care va puteti trezi mai usor dimineata

- Fiti motivati - Daca sunteti responsabilizati si motivati va puteti trezi mult mai usor dimineata. Este esential sa stiti ce aveti de facut in ziua urmatoare. Dupa ce v-ati stabilit planurile pentru a doua zi, impartasiti-le partenerului pentru ca gradul de responsabilitate sa fie si mai crescut. Responsabilitatea va avea acelasi efect ca si un ceas cu alarma.
- Respectati in fiecare zi programul de odihna - Daca sunteti privati in fiecare zi de somn, probabil ca nici nu veti putea sti de cata odihna are nevoie, de fapt, corpul dvs. Ca urmare a lipsei unei ore constante de somn organismul nu va mai face modificarile specifice in anticiparea intervalului in care ar trebui sa dormiti, cum ar fi cele legate de reglarea temperaturii corpului, ritmul cardiac sau melatonina secretata in sange. Toate aceste fenomene au loc in cazul in care veti merge la culcare la ore regulate si ating un apogeu in jurul orei 3-4 dimineata. Dupa aceste ore corpul este implicat intr-un proces de trezire treptata.
- Incercati sa utilizati suplimente cu melatonina - Corpul produce melatonina in mod normal, pentru a declansa starea de somn. Puteti utiliza suplimente cu melatonina in scopul re-educarii organismului pentru somn. Incercati sa luati doze mici inainte cu cinci-sase ore inainte de culcare, timp de cateva zile. Cand melatonina isi va face efectul ar trebui sa va fie somn mai repede si sa va treziti mai usor dimineata. Melatonina functioneaza destul de bine in cazul majoritatii tipurilor de tulburari de somn si poate chiar duce la somnolenta in anumite situatii. Persoanele care sufera de boli autoimune, diabet, cele care folosesc pilule contraceptive, diluanti pentru sange, sedative sau unele tipuri de medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui sa ia melatonina fara sa discute in prealabil cu un cadru medical.
- Relaxati-va inainte de culcare - Evitati sa va petreceti timpul in fata ecranelor (tv, laptop etc.) inainte de culcare daca doriti sa aveti un somn odihnitor. De asemenea, ar fi indicat sa aveti o rutina relaxanta inainte de somn. Faceti o baie calda cu plante aromate, beti un pahar de lapte si ascultati muzica in surdina.
- Reglati lumina din camera in care dormiti - Lumina stralucitoare a televizorului va va impiedica sa adormiti. Acelasi efect il va avea si alta sursa de lumina cum ar fi lumina soarelui sau lumina puternica artificiala. Corpul dvs. va produce mai putina melatonina care este stimulata de intuneric si somnul se va instala mai greu. Daca veti dormi mai tarziu va va fi mai dificil sa va treziti dimineata cu usurinta. De asemenea, pentru a va trezi imediat la primele ore ale diminetii, trageti jaluzele si lasati lumina soarelui sa patrunda in camera. Veti observa ca in scurt timp nu veti mai fi adormiti. Util v-ar putea fi si ceasul cu alarma cu lampa care creste treptat cantitatea de lumina din camera pentru a simula rasaritul soarelui.
- Reorganizati-va programul, seara - Pentru a va da seama ce anume interfera cu programul de somn si va impiedica sa va treziti usor dimineata, incercati sa evaluati modul in care va petreceti serile. Ar putea fi necesar sa reorganizati unele dintre activitati. De exemplu, daca trebuie sa lucrati si acasa sau ajungeti la sala de sport doar dupa cina, ar trebui sa va schimbati acest obiceiuri. Puteti face aceste activitati dimineata devreme. Evitati sa va suprasolicitati si sa dormiti insuficient daca doriti sa va treziti dimineata fara probleme. Mergeti la culcare cand va simtiti obositi si treziti-va in fiecare zi la aceeasi ora. Organismul va fi mai odihnit in acest mod si va fi mai simplu sa va ridicati din pat atunci cand suna ceasul desteptator.
- Nu amanati trezirea - Dimineata, chiar daca aveti tentatia sa amanati trezirea cand suna ceasul desteptator, nu faceti acest lucru. Asezati ceasul desteptator in cealalalt capat al dormitorului pentru a fi fortati sa va ridicati pentru a-l opri. Luati in considerare si o a doua alarma pentru trezire daca va treziti cu dificultate. Setati o sonerie destul de stridenta sau una pe care chiar sa nu o agreati deloc pentru a fi nevoiti sa o opriti cat mai repede. Nu este o solutie buna sa amanati trezirea, nici macar cu 5 minute. Ridicati-va din pat imediat ce ati deschis ochii. O ultima alternativa ar fi sa rugati partenerul sau alt membru al familiei sa va trezeasca dimineata.
- Nu modificati programul de somn la sfarsit de saptamana - Chiar daca nu va simtiti la fel de obositi ca si in cursul saptamanii, incercati sa mergeti sa dormiti si la sfarsit de saptamana in acelasi interval orar in care o faceti in timpul saptamanii. Mentinerea cu consecventa a orei de culcare va contribui la un somn mai odihnitor. In plus, veti putea sa va treziti mult mai usor dimineata.
- Tineti un jurnal al obiceiurilor dvs. de pe parcursul unei saptamani - Notati intr-un jurnal cand anume aveti mai multa energie in prima parte a diminetii, ce ati facut in ziua anterioara, cand ati fost mai somnorosi si v-ati trezit mai dificil dimineata, ce activitati ati prestat in ziua anterioara In acest mod va veti putea da seama daca exista activitati care va perturba odihna in mod constant si din cauza carora va treziti destul dimineata.
- Regula de 90 de minute - Probabil ca ati tot auzit ca pentru a fi odihniti aveti nevoie de opt ore de somn. Aceasta teorie este contrara celei descoperite de cercetatori care specifica faptul ca ciclurile de somn se instaleaza la intervale de 90 de minute. Somnul de tip REM va fi separat de 90 de minute de somnul non-REM. Prin urmare cel mai bine este ca perioada de somn in care veti dormi sa fie multiplu de 90.
- Beti un pahar cu apa inainte de culcare - In cazul in care nevoia chinuitoare de a urina nu va ridica din pat, inseamna ca aveti probleme mari cu trezitul. Beti un pahar cu apa inainte de a merge seara, la culcare si va veti trezi in mod natural mai devreme. Nu ar fi indicat sa beti mai mult, totusi.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu