15 oct. 2013

Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara,

Printre cauzele prematuritatii sunt implicati:
Factori socio-economici - sarcina ne-urmarita medical, educatia redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool;
Patologia materna - patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate. in 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal. Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.
Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. In conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap.

Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care sa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, sef Sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie Prof Dr. Panait Sarbu (Giulesti).
Ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi. La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct in ingrijire speciala. De obicei sunt tinuti in incubatoare. Ei necesita o ingrijire stricta.

Cum putem preveni o nastere prematura?

Sunt lucruri pe care femeile le pot face pentru a-si imbunatati sanatatea, reduce riscul de a avea un copil prematur, si de a-si ajuta copilul sa fie sanatos. Acestea includ:

- renuntarea la tigari
- control regulat la medicul ginecolog, inainte si in timpul sarcinii
- vorbeste cu mediul tau despre diabet, o dieta sanatoasa, griji si nelamuriri despre sarcina, etc.
- atentie la semnele unui travaliu prematur: contractii la 10 minute, scurgeri vaginale sau sange, presiuni in zona pelvina,dureri de spate, crampe abdominale cu sau fara diaree - contacteaza medicul imediat daca esti ingrijorata.

sursa:desprecopii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu