22 oct. 2013

Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase

Cand copilului ii este foame e bine ca parintele sa fie pregatit sa-i ofere o gustare sanatoasa. Gustarea este foarte importanta pentru copii si nu este un obicei neaparat rau, aceasta asigurand copilului necesarul de energie si nutrienti pentru intreaga zi. Cu adevarat important este calitatea gustarii!

1. Mentinerea gustarilor nesanatoase afara din casa
Copilul nu va cere prajituri si ciocolata daca acestea nu se gasesc la indemana. Este bine ca parintele sa ofere micutului un bun exemplu prin consumarea de alimente sanatoase!


2. Cerealele
Gustarile cu cereale integrale – cum ar fi covrigeii din faina integrala si cerealele integrale bogate in fibre alimentare – pot oferi copilului energia necesara.


3. Legume cu dressing
Copilului ii pot fi serviti morcovi mici sau alte legume crude cu un dressing sarac in grasimi, biscuiti sarati din faina integrala sau fructe proaspete in iaurt degresat, mere, banane cu unt de arahide.


4. Largirea meniului
Sau ii pot fi oferite fructe pe care nu le consuma de obicei cum ar fi ananasul, merisoarele, mango, ardeii rosii, galbeni sau boabe de soia coapte.


5. Refolosirea micului dejun
Multe alimente folosite la micul dejun – cum ar fi cerealele integrale sarace in grasimi si painea integrala – pot fi o gustare excelenta. De asemeni, o portie mica din cina anterioara poate constitui gustarea de dupa scoala.


6. Indulcirea gustarii
Gustarile sanatoase ale copiilor nu trebuie sa fie insipide. Pentru a satisface pofta de dulce a copilului ii pot fi oferite budinci cu continut scazut de grasime, iaurt inghetat si suc inghetat. Poate fi folosit lapte degresat, iaurt degresat si fructe prospete pentru a face shake.


7. Distractia
Poate fi folosit un cutit pentru biscuiti pentru a taia felii de branza cu continut scazut de grasime si paine integrala. Fructele pot fi mancate cu scobitoarea iar bauturile consumate cu paiul. Se poate face un turn din biscuiti integrali, scrierea numelui cu sticks-uri sau realizarea unor fete amuzante pe farfurie folosind diferite tipuri de fructe.


8. Promovarea independentei
Legumele vor si depozitate la indemana in frigider iar fructele proaspete pot sta pe masa din bucatarie. Cerealele integrale cu un continut scazut de zahar si compotul de fructe pot fi tinute intr-un dulap accesibil.


9. Etichetele
Alimentele degresate sau cele pe care se mentioneaza o cantitate mai mica de grasimi pot avea multe calorii. De asemeni, alimentele catalogate ca fara colesterol pot avea un continut crescut de grasimi, grasimi saturate si zahar. Pentru a afla adevarul trebuie consultata lista ingredientelor.


10. Servirea gustarii
Este bine ca aceasta activitate sa fie realizata doar in bucatarie. Astfel copilul nu va consuma foarte multe calorii in fata televizorului. Daca este necesar ca micutul sa ia gustarea in afara casei i se pot oferi alimente care pot fi consumate din mers. Invatarea copilului sa consume alimente sanatoase la gustare il vor ajuta de-a lungul intregii vieti, cand acest obicei va continua.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu