28 iul. 2012

Afazia

Afazia, numita si disfazia este un defect generat de creier in perceperea cuvintelor. Simptomele afaziei sunt asociate cu leziunea tesuturilor creierului intr-un anumit loc si pe o anume suprafata. O persoana afectata de afazie desi este capabila, de exemplu, sa-si miste partial gura, sa pronunte anumite sunete si sa inteleaga cuvinte vorbite, ea este incapabila sa-si formeze propriile cuvinte. O alta persoana care este afectata de afazie poate fi capabila sa spuna un cuvant dar poate fi incapabila sa spuna alt cuvant.
Cele mai importante tipuri de afazie sunt:
- forma senzoriala,
- forma motorie
- forma mixta ( rezultatul asociatiei formelor senzoriale si motorii, in relatie putand domina una dintre ele).
Toate tipurile de afazie sunt importante in psihologie si in psihiatrie deoarece arata ca aparenta unitate a ceea ce este numit obisnuit minte, ramane la nivelul interactiunii functionarii independente a unor parti ale creierului, fiecare dintre ele putand fi distrusa fara sa intervina in functionarea celorlalte parti. Astfel, poate parea sa nu existe o asemenea putere unitara cum este memoria, pentru ca memoria vizuala poate fi desfiintata fara a afecta aparatul auditiv, olfactiv, tactil sau oricare alte functii ale memoriei.

Afazia, alterarea patologica a limbajului, reprezinta o infirmitate, consecutiva unor leziuni cerebrale localizate in emisfera stanga la dreptaci si poate surveni la subiecti cu o inteligenta normala si care nu prezinta nici tulburari de afectivitate si nici deficiente ale functiilor perceptive si motorii.
Afazia reprezinta o pierdere a vorbirii, a perturbarii capacitatii de utilizare a regulilor prin care se produc si inteleg mesajele verbale. Afazia este o tulburare a functiilor sistemului nervos al doilea de semnalizare si al interrelatiilor sale cu primul sistem de semnalizare si se caracterizeaza prin pierderea memoriei semnelor conventionale ale vorbirii, a exprimarii acestor semne.

Afazicul, in lipsa oricarei paralizii a muschilor fonatori ( peribucali, ai limbii, ai valului palatin, ai faringelui, ai laringelui) nu poate sa se exprime in vorbirea orala, sa pronunte cuvintele; desi nu are tulburari auditive sau optice nu mai intelege semnificatia cuvintelor din vorbirea orala sau scrisa; desi uneori nu are o importanta paralizie a membrului superior drept, nu se mai poate exprima in limbaj scris ( nici cu mana dreapta, nici cu cea stanga).

Tratament

Multi oameni care sufera de afazie au fost spitalizati pentru o perioada de timp.

Aceasta spitalizare a avut de obicei loc dupa ce s-a produs leziunea cerebrala. Dupa ce au iesit din spital, multi oameni au inca nevoie de tratament. Nu este intotdeauna clar catre cine ar trebui sa se adreseze pentru ajutor. Va rugam sa va consultati cu medicul care va tratateaza despre posibilitatile din regiunea dumneavoastra.

Tratamentul afaziei este aproape intotdeauna oferit de logopezi. In principiu, oricine sufera de afazie este eligibil pentru terapie de vorbire.

Durata tratamentului este printre altele legata de recuperarea in urma afaziei si de posibilitatile si reglementarile din tara in care traiti.

Sursa: Revista TerapiaM/sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu