12 iul. 2012

Va simtiti obositi tot timpul?

Daca nu stiti inca de ce sunteti obositi majoritatea timpului, informatiile de mai jos v-ar putea fi utile sa aflati cauza. Majoritatea oamenilor au tendinta de a considera oboseala rezultatul unui stil de viata alert si deseori au dreptate. Nu trebuie sa ignorati oboseala permanenta. Faceti unele modificari in stilul dvs. de viata, dormiti mai mult timp, mancati mai multe alimente sanatoase, beti mai multe lichide, consumati multivitamine si diminuati consumul de cofeina si alcool. Daca simptomele de oboseala persista si dupa aceste modificari, atunci aveti nevoie de ajutorul unui medic. Epuizarea ar putea fi semnul unei afectiuni destul de grave care ar putea fi tratata daca este depistata timpuriu. Iata care ar putea fi cele mai frecvente motive ale oboselii.

Anemia

Aceasta conditie este deseori intalnita la femeile care au menstruatii abundente, prelungite sau care nu consuma suficient fier. Oboseala cauzata de anemie este rezultatul lipsei de celule rosii in sange, celule care aduc oxigenul din plamani la nivelul tesuturilor si celulelor. Va puteti simti slabiti si respiratia ar putea fi scurtata. Anemia poate fi provocata de o deficienta de fier sau de vitamine, pierderi de sange, hemoragii interne sau boli cronice, cum ar fi artrita reumatoida, cancerul sau insuficienta renala.

Femeile aflate la varsta fertila sunt foarte sensibile la anemia ca rezultat al deficitului de fier din cauza pierderii de sange in timpul menstruatiei si a nevoii suplimentare de fier a organismului in timpul sarcinii si alaptarii.
Manifestari: Oboseala este un simptom major. Sunt prezente slabiciunea extrema, tulburarile de somn, lipsa de concentrare, bataile rapide ale inimii, dureri toracice si de cap. Simple eforturi cum ar fi mersul pe jos pe distanta scurta poate provoca oboseala.

Investigatii: Evaluarile aprofundate pentru depistarea anemiei includ un examen fizic complet si teste de sange, inclusiv o hemograma completa pentru a se verifica nivelul de celule rosii din sange. Se va face si testul hemoragiilor oculte din materiile fecale.

Diabet

Diabetul zaharat include o serie de boli conexe in care organismul nu poate reglementa cantitatea de zahar (glucoza) din sange. Glucoza este cea care ii furnizeaza organismului energie pentru a efectua toate activitatile pe care o persoana le desfasoara zilnic. Ficatul converteste mancarea pe care o persoana o consuma in glucoza. Glucoza este apoi eliberata in sange. La o persoana sanatoaasa, nivelul de glucoza din sange este echilibrat de mai multi hormoni, in primul rand de insulina. Insulina este produsa de pancreas, un organ de mici dimensiuni localizat intre stomac si ficat. Pancreasul produce enzime importante care sunt eliberate direct in intestin si ajuta la digestia alimentelor. Insulina permite deplasarea glucozei din sange in toate celulele corpului pentru ca aceasta sa fie utilizata pentru producerea energiei. La persoanele care sufera de diabet zaharat nu se produce suficienta insulina (diabet zaharat de tip 1) sau insulina nu poate fi utilizata in mod adecvat (diabet zaharat de tip 2) ori ambele situatii (care sunt intalnite in mai multe forme de diabet zaharat). In cazul diabetului zaharat, glucoza din sange nu se poate deplasa eficient prin celule, iar valorile acesteia raman ridicate. Fenomenul nu doar ca depriveaza de glucoza celulele care au nevoie de aceasta pentru a produce energie ci si afecteaza anumite organe si tesuturi expuse la nivelurile ridicate de glucoza. Multe persoane sunt diagnosticate zilnic cu diabet de tip 2 dar exista si multi oameni care nu stiu ca sufera de aceasta boala. Zaharul, numit si glucoza, este combustibilul care mentine in functiune organismul unei persoane. Fara suficienta energie pentru a mentine functiile corpului, persoanele cu diabet zaharat de multe ori manifesta ca prim simptom si semn de avertizare, oboseala.

Manifestari: In afara de epuizare, alte semne ale diabetului sunt setea excesiva, urinarea frecventa, foamea acuta, pierderea in greutate, iritabilitatea, infectiile vaginale fungice si vederea incetosata.
Investigatii: Exista doua tipuri majore de diabet zaharat. Testul rapid de testare a glucozei din sange dupa ce o persoana nu a mancat nimic timp de 8 ore, la prima ora, dimineata. In urma testului de toleranta la glucoza unei persoane i se recolteaza de doua ori sange inainte de a bea un sirop cu glucoza si apoi doua ore mai tarziu.

Tulburarile tiroidiene

Cand apar dezechilibre ale hormonilor tiroidieni chiar si activitatile de zi cu zi va pot face sa va simtiti lipsiti de energie. Glanda tiroida este de dimensiunea unui nod de cravata obisnuit, se gaseste in partea in fata a gatului si produce hormoni care controleaza metabolismul. Productia excesiva de hormoni (hipertiroidismul) accelereaza metabolismul. Productia diminuata de hormoni (hipotiroidismul) incetineste metabolismul. Manifestari: Hipertiroidismul cauzeaza oboseala musculara si slabiciune care pot fi observate mai ales la nivelul coapselor. Exercitiile cum ar fi mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin mai dificile. Alte manifestari includ pierderea inexplicabila in greutate, senzatia continua de cald, cresterea frecventei cardiace, fluxuri menstruale mai scurte si menstruatii mai rare, senzatie de sete. Hipertiroidia este cel mai frecvent diagnosticata la femeile cu varste intre 20 si 30 de ani, dar poate sa apara si la femei si barbati mai in varsta. Hipertiroidismul provoaca oboseala, incapacitatea de concentrare, dureri musculare chiar si in cazul activitatilor usoare. Alte simptome includ cresterea in greutate din cauza retentiei de apa, senzatia permanenta de frig (chiar si cand vremea este calda), fluxuri menstruale abundente si mai severe si constipatie. Hipotiroidismul este mai frecvent intalnit la femeile care au varsta de peste 50 de ani. Cel putin 10% dintre femeile de peste 50 de ani vor avea cel putin hipotiroidism usor. Investigatii: Bolile tiroidiene pot fi detectate cu ajutorul unor analize de sange. Acestea sunt tratabile astfel incat orice persoana care se plange de oboseala si slabiciune musculara ar trebui sa faca teste pentru depistarea acestora.

Depresia

Depresia este o afectiune importanta care afecteaza modul de a dormi, manca dar si perceptia despre sine si despre cei din jur. Fara tratament, simptomele de depresie pot dura cateva saptamani, luni sau ani. Este esential sa se recunoasca semnalele de avertizare si sa se solicite ajutor.

Manifestari: Simptomele depresiei difera de la o persoana la alta. Specifice sunt nivelul scazut de energie, tulburarile de somn, modificarea modelelor de alimentatie, probleme de memorie si concentrare, sentimentul de inutilitate, lipsa de valoare si negativismul.
Investigatii: Nu exista teste de sange care sa depisteze depresia, dar medicul o poate identifica printr-o serie de intrebari. Daca experimentati cateva dintre simptomele de mai jos mai mult de doua saptamani sau in cazul in care acestea interfera cu viata dvs. consultati medicul. Doctorul va poate recomanda un examen fizic amanuntat pentru a exclude si alte probleme de sanatate.
- Oboseala sau energie scazuta
- Dorinta de a dormi prea mult sau lipsa somnului
- Persistenta starii de tristete, anxietate si senzatie de gol sufletesc
- Apetit redus si pierdere in greutate sau cresterea apetitului si crestere in greutate
- Pierderea interesului sau placerii pentru activitati care declansau placere candva
- Neliniste si iritabilitate
- Persistenta de simptome fizice care nu raspund la tratament, cum ar fi dureri de cap, dureri cronice sau constipatie si alte tulburari digestive
- Dificultati de concentrare, de reamintire sau in luarea deciziilor
- Sentiment de vinovatie, lipsa de speranta sau lipsa de valoare
- Ganduri sinucigase sau legate de moarte.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida face parte din categoria bolilor autoimune care provoaca inflamatia cronica a articulatiilor dar si a altor zone din corp. Afecteaza persoane de toate varstele. Cauza bolii nu este cunoscuta. Este o boala cronica, ce este caracterizata prin perioade de manifestare acuta a bolii si perioade de calmitate.

Manifestari: Multe dintre simptome (cum ar fi lipsa de energie, oboseala, apetitul alimentar scazut si durerea articulatiilor) sunt intalnite si in cazul altor afectiuni, inclusiv in alte forme de artrita cum ar fi fibromialgie si lupus.

Anemia si tulburarile tiroidiene care provoaca oboseala sunt frevent intalnite la persoanele cu artrita reumatoida. Reumatologii incearca sa depisteze cel putin patru dintre urmatoarele situatii atunci cand incearca sa stabileasca diagnosticul artritei reumatoide:
- rigiditatea articulatiilor, dimineata, timp de cel putin o ora inainte ca situatia sa se amelioreze,
- cel putin trei zone articulare la care tesutul este inflamat, moale sau exista acumulare de lichid,
- cel putin o articulatie inflamata (cot, degetul mijlociu, articulatia mainii etc.) pe ambele partiale corpului
- prezenta unor noduli sub piele, erodarea oaselor la nivelul articulatiilor pumnului sau mainii, detectate in urma radiografiei cu raze X.

Investigatii: Examenul fizic amanuntit pe care reumatologul il face bolnavului poate oferi unele din cele mai valoroase informatii legate de boala, dar exista si un test care confirma prezenta factorului reumatoid, un anticorp prezent in sange.

In cazul a aproximativ 80% dintre persoanele cu artrita reumatoida, testele pentru acest anticorp au fost pozitive, dar testul nu este concludent.

Apneea de somn

Ati putea suferi de aceasta tulburare de somn daca va treziti obositi, indiferent de cat de mult v-ati odihnit. Apneea de somn este o afectiune caracterizata prin intreruperi scurte ale respiratiei in timpul somnului. Cel mai des este intalnita apneea obstructiva de somn, cand caile respiratorii superioare se inchid sau se afla in colaps pentru cateva secunde, fenomen care alerteaza creierul ca trebuie sa va treziti pentru a respira din nou. O persoana cu apnee obstructiva de somn se poate opri din respirat timp de zeci sau chiar sute de ori pe noapte.

Manifestari: Apneea de somn este deseori semnalata de sforait si este in general urmata de oboseala in ziua urmatoare. Deoarece apneea de somn poate declansa boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral este important sa fie depistata.

Investigatii: Acestea implica petrecerea unei nopti la o clinica de somnologie unde vi se va face o polisomnograma, un test care va monitoriza tipul de somn, modificarile prezente in respiratie si activitatea creierului.

Oboseala cronica

Sindromul de oboseala cronica este definit prin doua criterii majore: oboseala cronica severa care dureaza de cel putin sase luni, care nu este provocata de vreo boala diagnosticata sau care nu se amelioreaza cu odihna si cel putin alte patru simptome specifice care apar in acelasi timp sau dupa dezvoltarea oboselii severe. Conditia provoaca o stare de oboseala puternica ce se instaleaza rapid. Persoanele care sufera de sindorumul oboselii cronice sunt prea obosite pentru a continua activitatile normale si se simt epuizate dupa eforturi minore. In cazul sindromului de oboseala cronica factorii de risc nu sunt clar intelesi, dar majoritatea adultilor diagnosticati sunt femei cu varsta intre 40-50 de ani si uneori adolescenti.

Manifestari: Semnele si simptomele sindormului de oboseala cronica sunt relativ specifice: oboseala cronica severa care dureaza de cel putin sase luni, care nu este provocata de vreo boala diagnosticata sau care nu se amelioreaza dupa odihna si cel putin alte patru simptome specifice care apar in acelasi timp sau dupa dezvoltarea oboselii severe, cum ar fi tulburari cognitive, dificultati de concentrare, dureri musculare si/sau articulare, noi tipuri de dureri de cap, noduli limfatici sensibili la atingere, durere de gat, somn neodihnitor si stare generala de rau dupa activitati fizice. Sindromul oboselii cronice nu are o cauza cunoscuta.

Investigatii: Nu exista nici o investigatie care ajuta la diagnosticarea conditiei. Medicul va formula diagnosticul prin excluderea altor afectiuni cu simptome similare, cum ar fi lupusul sau scleroza multipla.

Tratamentul sindromului de oboseala cronica se bazeaza pe tratarea simptomelor pe care pancientii le manifesta. La adulti sindromul nu are o evolutie prea buna, dar la copii acesta se amelioreaza cu ajutorul tratamentului. Pentru prevenirea aparitiei acestui sindrom se va adopta un stil sanatos de viata.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu