4 iul. 2012

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta

Privitul ochi in ochi in timpul unei discutii poate demonstra sau nu sinceritatea, insa ochii pot dezvalui in mod cert informatii legate de bolile hepatice, colesterol sau diabet.Ochiul este o fereastra unica spre sanatate, considera specialistii. Este singurul loc din organism unde medicii pot privi fara ajutorul chirurgiei si pot vedea, artere si chiar nervul optic. In acest mod pot fi detectate din timp, prin intermediul examenelor oftalmologice regulate, glaucomul, cataracta si degenerescenta maculara. Din pacate, multi oameni sunt ocupati si nu au timp nici macar pentru vizita constanta la medicul oftalmolog. Cu ajutorul ochilor, pot fi descoperite si alte conditii, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Iata, mai jos, cateva situatii care pot semnala probleme ale ochilor.

Sprancene care dispar

Ce inseamna: In unele cercuri, raderea sprancenelor este o moda, dar cand partea dinspre urechi a sprancenelor incepe sa dispara sau acestea cad pur si simplu, este un semn comun al unei boli tiroidiene: hipertiroidie sau hipotiroidism. Tiroida este o glanda mica dar importanta, care ajuta la reglarea metabolismului, iar hormonii tiroidieni au un rol important in producerea firelor de par.
Mai multe indicii: Sprancenele tind sa se subtieze o data cu varsta, in mod natural, dar in cazul bolilor tiroidiene nu exista o distributie egala a firelor sprancenelor care dispar, acestea cad doar de la capatul dinspre ureche a sprancenei. De asemenea, are loc o pierdere a parului si din alte parti ale corpului, dar intrucat sprancenele sunt proeminente si mai usor de observat, prima data se observa modificarea aspectului lor. Albirea timpurie este un alt semn al problemelor tiroidiene. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii si hipertiroidismul apare mai ales la femeile cu varsta intre 20-30 de ani.
Ce este de facut: Mentionati acest simptom medicului dermatolog. Cele mai multe dintre manifestarile hiper si hipotiroidismului sunt generale si de notorietate. Inainte de a consulta medicul, incercati sa tineti cont si de alte modificari: greutate, nivel de energie, regularitatea ciclului menstrual, miscari intestinale, schimbari de dispozitie sau ale aspectului pielii.

Un salazion - ulcior - care nu se vindeca

Ce inseamna: Daca in marea majoritate a timpului, aveti o umflatura rosiatica, mica, de-a lungul marginii pleoapelor inferioare sau superioare aceasta este un ulcior (salazion) inestetic dar inofensiv. Daca nu dispare nici dupa trei luni sau recurenta se mentine in aceeasi locatie, poate fi vorba despre o forma rara de cancer (carcinom al glandei sebacee). Ulciorul este conectat la glandele sebacee, de la foliculul genelor. Destul de des intalnit, acesta dispare dupa o luna. Un chist canceros care seamana cu ulciorul, totusi, nu se va vindeca sau va reveni in acelasi loc. Un alt semn al cancerului pleoapei este pierderea unora dintre genele din jurul ulciorului.
Ce este de facut: Consultati un medic oftalmolog. Poate fi necesara biopsia pentru confirmarea diagnosticului. Ulciorul este de obicei indepartat chirurgical.

Proeminente galbene localizate pe pleoapa

Ce inseamna: Xantelasma palpebrala este denumirea medicala pentru aceste umflaturi mici si galbene care sunt un semn de avertizare ca ati putea avea colesterolul ridicat. Uneori oamenii confunda aceste proeminente cu ulciorul, dar xantelasma seamana mai degraba cu umflaturi de dimensiuni mai reduse decat ulciorul.
Ce este de facut: Se va consulta un medic oftalmolog sau dermatolog. Diagnosticul se poate face, de obicei, prin observare. Medicul oftalmolog va examina ochii si va putea vedea si eventualele depozite.
Acesta este modul prin care colesterolul ridicat poate fi diagnosticat in timul unei consultatii oftalmologice de rutina. Problema nu este in general, serioasa si nu implica dureri sau alte tulburari de vedere. Medicul va cauta si alte semne ale bolilor arterelor coronariene.

Vedere incetosata si ochi rosii in timpul folosirii computerului

Ce inseamana: S-ar putea sa fiti dependent de munca si sa suferiti de sindromul de oboseala a ochilor ca urmare a timpului indelungat petrecut in fata calculatorului.Mai mult, spre varsta de mijloc, ochii isi pierd capacitatea de a produce lacrimi pentru lubrifiere. Astfel, la neclaritatea vederii si disconfort se va adauga iritatia ochilor. Problema se inrautateste in a doua parte a zilei, cand ochii sunt obositi si au tendinta sa devina uscati. Trebuie sa va concentrati mai mult si oboseala se accentueaza atunci cand cititi litere de dimensiuni mai mici. Persoanele care poarta ochelari sau lentile de contact vor fi mult mai deranjate de acest sindrom. Uneori problema ar putea fi agravata si de un ventilator sau aer conditionat care va sufla in directia ochilor.
Ce este de facut: Incercati sa reduceti reflexiile prin folosirea de draperii, investind intr-un ecran de protectie pentru calculator sau ochelari antireflex. Pur si simplu, reglarea contrastului la monitor poate fi de ajutor. Zonele albe nu trebuie sa straluceasca intens, ca o sursa de lumina, dar culoarea acestora nu trebuie sa fie nici gri. Ecranele plate de tip LCD (cum ar fi cele ale laptopurilor) diminueaza oboseala ochilor comparativ cu modelele mai vechi. Monitorul trebuie sa fie pozitionat la nivelul ochilor.

Aparitia de scuame la nivelul ochilor

Ce inseamna: Blefarita este o inflamatie a pleoapelor, in special a marginilor acestora, care poate avea mai multe cauze. Doua dintre ele sunt conditiile asociate cu alte parti ale corpului, matreata scalpului si acneea rozacee. In cazul in care scuamele patrund in interiorul ochilor acestia vor fi iritati, poate sa apara senzatia de arsura, lacrimare sau uscaciune. Resturi ale crustelor se vor aduna in colturile genelor, in partile interioare ale ochilor sau pe pleoape.
Ce este de facut: Cu mainile curate, aplicati un prosop cald, umed deasupra ochilor, timp de 5 minute. Astfel pot fi curatate scuamele si pielea va fi calmata. Consultati medicul pentru a va prescrie antibiotice orale sau sub forma de unguent, dar si lacrimi artificiale.

O pata mica in campul vizual, cu lumini stralucitoare sau linii ondulate

Ce inseamna: O migrena oftalmica poate sa provoace aceste tulburari de vedere, insotite sau nu, de dureri de cap. Se considera ca modificarea fluxului de sange la creier ar putea fi cauza. Modificarea vederii va debuta in centrul campului vizual. Ar putea sa apara ca un punct luminos, mai multe puncte sau linii care par sa se miste si perturba capacitatea de a vedea in mod corespunzator, ca si cum ati vedea printr-o fereastra. Nu apare durerea si nu apar prejudicii durabile. Factorii declansatori pot fi diferiti, de la o persoana la alta: ciocolata, cofeina, alcoolul, stresul. Apoi urmeaza o durere de cap suficient de severa pentru a provoca greata.
Ce este de facut:: Daca va aflati la volanul autoturismului, trageti pe dreapta pana cand fenomenul dispare (de obicei intr-o ora). Consultati medicul oftalmolog daca vederea este afectata mai mult de o ora pentru a exclude alte probleme grave, cum ar fi o ruptura de retina sau daca va confruntati cu alte simptome, in alte parti ale corpului, care ar putea indica un accident vascular cerebral ori o convulsie.

Roseata si mancarime la nivelul ochilor

Ce inseamna:: Ochii pot fi iritati din diverse cauze, dar atunci cand apare mancarimea, stranutul, tusea, congestia sinusurilor si scurgerile nazale, cel mai probabil sa suferiti de o alergie.
Alergenii cum ar fi firele de praf, parul de animale, polenul, sunt prezenti, de obicei, in aer. O alergie poate fi cauza unor produse cosmetice sau unguente. Unii oameni sunt alergici la conservantii picaturilor de ochi utilizate pentru tratarea ochiului uscat.
Ce este de facut:: Tratamentul principal implica sa stati departe de factorii declansatori. Antihistaminicele pot trata senzatia de mancarime, picaturile de ochi sau gelurile pot ameliora manifestarile oculare destul de rapid. In cazul in care medicul descopera ca ar exista o alergie la o substanta din compozitia picaturilor de ochi, achizitionati un brand care sa nu contina conservanti.

Albul ochiului are culoare galbena

Ce inseamna:: Doua categorii de persoane pot manifesta acest simptom cunoscut sub numele de icter: nou-nascutii a caror functie hepatica este insuficient dezvoltata si adultii care au probleme hepatice sau cu vezica biliara, inclusiv hepatite si ciroza. Ingalbenirea partii albe a ochiului (sclera) este cauzata de o acumulare de bilirubina, produsa de celulele rosii din sange pe care ficatul nu le poate procesa. Alte tesuturi ale corpului ar putea avea acelasi aspect, dar vizibila este doar sclera oculara. Pielea poate avea o nuanta galbuie, atunci cand o persoana consuma o cantitate prea mare de beta caroten care se gaseste in morcovi, dar in acest caz, sclera isi pastreaza culoarea alba.
Ce este de facut:: Mentinonati simptomul unui medic in cazul in care bolnavul urmeaza deja tratament pentru o boala hepatica.

O umflatura sau pata maronie pe pleoapa

Ce inseamna:: Chiar si oamenii care isi verifica atent pielea, pot trece cu vederea examinarea pleoapei, fiind si aceasta o zona care poate fi afectata de cancerul de piele. De cele mai multe ori tumorile maligne din zona pleoapelor sunt carcinoame cu celule bazale. Atunci cand o astfel de tumora apare sub forma unei pete maro, exista probabilitati mai mari ca melanomul sa fie malign. Varstnicii si persoanele cu pielea alba au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele. Analizati mai ales pleoapa inferioara. Umflatura poate avea aspect perlat, strabatuta de vase de sange mici. In cazul in care este in zona genelor, unele dintre gene pot lipsi.
Ce este de facut:: Mergeti la consult la medicul dermatolog pentru a verifica orice rani sau pete suspecte ale pielii. Detectarea lor timpurie este foarte importanta.

Ochii care par bulbucati

Ce inseamna:: Cea mai frecventa cauza de ochi bulbucati este hipertiroidia, in special forma cunoscuta sub numele de boala Graves. Un mod de a sti daca ochiul este bombat este de a analiza daca exista vreo parte alba vizibila intre partea de sus a irisului si pleoapa superioara - in mod normal n-ar trebui sa fie. Bolnavul nu poate clipi des si pare sa aiba o privire mirata. Deoarece conditia se dezvolta lent, prima data ar putea fi observata in poze, de catre o persoana care n-a mai vazut bolnavul de mult timp.
Ce este de facut:: Specificati simptomul unui medic, mai ales daca este insotit si de alte manifestari ale bolii Graves: vedere incetosata, agitatie, oboseala, cresterea poftei de mancare, pierdere in greutate, tremor si palpitatii. Tratamentul include medicamente si interventie chirurgicala.

Vedere dubla, diminuarea vederii sau pierderea acesteia

Ce inseamna:: Acestea sunt semne de avertizare vizuala de accident vascular cerebral. Alte semne includ amorteala sau slabiciunea brusca a unui brat, a piciorului sau a fetei, de obicei doar pe o parte a corpului, probleme de mers din cauza ametelii, pierderea echilibrului sau a coordonarii, vorbire neclara, dureri de cap si stare generala de rau.
In cazul unui accident cerebral major simptomele se manifesta toate deodata. Cand este prezent un accident vascular cerebral minor cauzat de ingustarea arterelor, unele dintre simptome pot persista cateva minute sau o ora.
Ce este de facut:: solicitati imediat asistenta medicala de ugenta.

Ochi uscat, sensibil la lumina

Ce inseamna:: Sindromul Sjogren este o tulburare a sistemului imunitar care afecteaza glandele oculare si salivare. Aceasta conditie apare, de obicei la femeile cu varsta de peste 40 de ani cu boli autoimune, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida. De obicei prejudiciul este prezent in acelasi timp la nivelul ochilor si gurii. Persoana poate manifesta uscaciune vaginala si piele uscata. Din cauza lipsei de saliva, mestecatul si vorbitul pot deveni dificile.
Ce este de facut:: Medicul poate diagnostica cu ajutorul analizelor sindromul Sjogren. Lubrifianti artificiali sunt necesari pentru a proteja ochii si pentru a usura mancatul. Consumul unei cantitati mai mari de apa poate fi de folos.

Vedere incetosata la bolnavii de diabet

Ce inseamna:: Diabeticii au un risc crescut de a manifesta afectiuni ale ochilor, inclusiv glaucom si cataracta, dar mai ales retinopatie diabetica. Modificarile legate de aceasta afectiune apar la persoanele la care diabetul este prezent de mult timp, nu la cei diagnosticati recent. Persoana poate vedea forme plutitoare si mici pete in campul vizual. Diabetul provoaca mici hemoragii care sunt vizibile la nivelul ochiului.
Ce este de facut:: Se vor face in mod constant controale oftalmologice pentru a se depista retinopatia, cataracta si glaucomul in stadiile precoce.



sursaLsfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu