Stiti cum trebuie sa procedati pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs. de intoxicatiile alimentare?
Potrivit studiilor, 82% din populatia Statelor Unite sustine ca
prepara mancarea in conditii de maxima siguranta, si cu toate acestea
aproximativ 80% din populatia acestei tari sufera cel putin o data de
intoxicatie alimentara intr-un an. De la salmonella, la E.coli si listeria,
intoxicatia alimentara poate afecta orice persoana. Aceste focare de
infectie pot fi prevenite prin adoptarea unei igiene corporale
corespunzatoare, dar si prin preparea alimentelor in conditii de
siguranta, fapt ce presupune: vesela, tacamuri curate, spalarea mainilor
si a produselor alimentare ce urmeaza sa fie gatite.
Experti
in domeniul sanitar si alimentar avertizeaza oamenii asupra miturilor
existente si ofera sfaturi pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.
1. Mit: Principala cauza a intoxicatiilor alimentare este maioneza.
Adevar:
Atata timp cat o maioneza este consumata inainte de expirarea
termenului de valabilitatea, aceasta nu conduce la aparitia
intoxicatiilor alimentare. Potrivit specialistilor, produsele
alimentare care contin o cantitate ridicata de proteine si care sunt depozitate la temperaturi ridicate favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Din punct de vedere comercial maioneza este preparata in conditii de siguranta! Maioneza
creste riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare atunci cand este
consumata in combinatie cu alte produse alimentare, cum ar fi: paste, cartofi,
oua, pui sau ton. Din aceasta cauza, se recomanda ca aceste preparate
alimentare sa fie depozitate la temperaturi cat mai joase, eliminand
riscul dezvoltarii bacteriilor.
2. Mit: Spalatul mainilor reprezinta regula nr. 1 inainte de a incepe prepararea alimentelor.
Adevar:
Igiena mainilor trebuie realizata in mod corespunzator de mai multe ori
pe zi (oridecate ori este nevoie), astfel, trebuie sa va spalati pe
maini: inainte si dupa masa, dupa folosirea baii, dupa ce ati schimbat
scutece, dupa ce v-ati jucat cu animalul de companie etc. Igiena
corecta a mainilor presupune folosirea apei calde, a sapului si a unui
prosop curat de hartie sau din material textil; spalarea trebuie sa se
desfasoare cel putin 20 de secunde, timp in care trebuie sa va curatati
pana la incheietura mainii, dar si intre degete si sub unghii.
3. Mit: Ouale fierte sau prajite pot fi consumate in conditii de siguranta.
Adevar: Pentru a nu conduce la aparitia intoxicatiilor alimentare,
se recomanda consumarea oualor pregatite prin fierbere; astfel, albusul
trebuie sa fie complet fiert, iar galbenusul trebuie sa aibe o
compozitie consistenta.
4. Mit: Folosirea repetata a tacamurilor si veselei este indicata atata timp cat, initial, acestea au fost curate!
Adevar:
Carnea cruda dar si celelalte alimente contin bacterii care pot
contamina produsele alimentare in cazul in care acestea nu sunt
depozitate corespunzator. Astfel, fie folositi vesela diferita, fie
aceasta este spalata oridecate ori este nevoie. Asigurati-va ca vasele
sunt spalate si dezinfectate cu atentie, pentru a evita contaminarea
alimentelor si mancarurilor. De asemenea, sa nu uitati de igiena mainilor!
Mainile murdare, prosoapele de bucatarie sau cutitele pot transmite
bacteriile, din aceasta cauza igiena personala, cat si din bucatarie
trebuie respectata inainte de a incepe prepararea produselor alimentare.
5. Mit: Depozitate in frigider alimentele nu vor dezvolta bacterii!
Adevar:
Bacteriile se dezvolta la temperaturi ridicate, astfel, cand afara este
foarte cald este indicat ca termostatul frigiderului sa fie reglat la
temperaturi mult sub medii. Totodata, acestia precizeaza ca ideal este
ca depozitarea carnii sa se faca intr-un frigider separat, sau cel putin
intr-un raft separat de alte alimente. In timpul verii, se
recomanda depozitarea bauturilor in compartimentele special amenajate,
deoarece numai astfel deschiderea frecventa a usii frigiderului nu
conduce la scaderea brusca a temperaturii din interior si previne
dezvoltarea bacteriilor.
6. Mit: Alimentele nu pot fi lasate la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore.
Adevar: Deoarece bacteriile
se dezvolta cu repeziciune mancarea lasata la temperatura camerei
pentru mai mult de 2 ore ar trebui aruncata. Vara, cand afara este
foarte cald, dupa numai o ora de stat la temperatura camerei, mancarea
nu ar mai trebui sa fie consumata.
7. Mit: Mancarea stricata poate fi depistata usor deoarece incepe sa miroasa si sa arate urat.
Adevar: Nu intotdeauna putem aprecia daca un aliment este sau nu stricat. Bacteriile sunt invizibile pentru ochiul
uman, motiv pentru care nu intotdeauna alimentele stricate sunt
observate. Daca aveti dubii cel mai bine este sa aruncati respectivul
aliment pentru a evita orice pericol.
8. Alimentele cumparate daca par curate nu inseamna ca asa si sunt!
Adevara:
Chiar daca alimentele cumparate din magazin arata curate si proapete,
acestea ar trebuie sa mai fie spalate o data inainte de a fi folosite la
mancare sau in stare cruda. In aceea ce priveste verdeturile, acestea
trebuie cufundate de cateva ori intr-un castron cu apa si apoi clatite
cu apa din abundenta pentru a evita bacteriile si rezidurile.
In cazul produselor cu coaja groasa, cum sunt bananele,
nu este obligatoriu sa fie spalate inainte de a fi consumate. Dar daca
doriti sa feliati aceste alimente atunci aceste produse for fi curate
deoarece lama cutitului va duce catre interior bacteriile de pe coaja.
sursa: sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu