Impulsivitatea, parte din dezvoltarea normala
Copiii mici sunt asociati de unii psihologi cu "oamenii pesterilor" sau cu cei primitivi. Ei scuipa, arunca, isi baga mana in gura, isi imprastie mancarea pe tot corpul, fac ca toate alea cand sunt furiosi, se tavalesc pe jos si tipa ca niste mici animalute.
Specialistii sustin ca acestia folosesc doar partea dreapta a creierului, care se ocupa cu impulsivitate, emotii si comunicare nonverbala. Partea stanga are rolul de a controla impulsurile. Partea stanga a creierului este ignorata atunci cand ne suparam, iar emisfera dreapta intra in actiune. Toti oamenii trec prin asta, iar copiii cu atat mai mult. Devenim agitati, furiosi, mai putin rabdatori si irationali.
Sentimentul de curiozitate si dorinta de explorare
Copiii nu stiu ca este rusinos sa iti bagi degetelul in nas, sa te uiti in pantaloni de fata cu alte persoane sau sa te joci cu organele genitale in public. Ei nu cunosc sentimentul de rusine, nu au un superego in interiorul lor care sa le spuna ca nu trebuie sa faca X sau Y. In schimb, sunt dominati la varste mici de 2-4 ani de o curioziate fara margini si de dorinta de explorare.
Acestea il determina sa faca cele mai amuzante si de neinteles lucruri pentru parinti. Copiii mici adora sa fie in centrul atentiei si nu conteaza daca aceasta consta in cearta, imbratisari sau critica. Atat timp cat sunt bagati in seama sunt multumiti si pentru ea sunt in stare sa faca orice. Ei nu se gandesc la consecinte pe termen lung, ci la efectul imediat.
SEXplorarea sau constientizarea propriului corp
Atingerile in zone intime sunt vazute de parinti ca fiind rusinoase, insa ele sunt normale la varste fragede si fac parte din procesul de constientizare a propriului corp. Nu trebuie sa te ingrijorezi, insa trebuie sa il ajuti sa inteleaga ca trebuie sa faca aceste lucruri in privat si nu in public. Este important sa il inveti cand anume sunt aceste atingeri in regula si in ce momente, ca de exemplu, atunci cand e la baie, la medic sau in privat si nu atunci cand sunt oameni de fata sau in vizita.
Ei sunt fascinati de conceptul de identic si diferit cand vine vorba de cele 2 sexe si sunt curiosi sa descopere cat mai repede. Specialistii sustin ca cei mici sunt ca niste cercetatori sau oameni de stiinta. Ei vor intotdeauna sa fie primii care fac sau descopera un lucru. Sunt dornici de actiune si interactiune. Vor sa atinga, sa vada, sa miroasa si sa analizeze pe toate partile toate obiectele care le cad in mana.
Vor sa analizeze toate proprietatile lor si este modul lor de a observa si explora lumea. Copilul mic este surescitat la maxim de 2 dorinte mari pe care le are: incantarea si bucuria de a explora mediul inconjurator si nevoia de independenta. Drept pentru care se poarta uneori nepotrivit si poate fi usor confuz in ideea de a le dobandi cat mai repede.
El vrea sa arate ca poate sa se imbrace singur sau sa manance fara ajutor, dar pe de alta parte isi dau seama ca tot mai are nevoie de ajutorul lui mami in multe lucruri. Ei sunt prinsi intre gandirea ca pot face multe lucruri pe cont propriu si in acelasi timp de dependenta de mami sau de tati.
Atunci cand micutul tau se comporta nepotrivit si iti vine sa urli la el sau sa il pedepsesti adu-ti mereu aminte ca nu o face din rautate si ca tu este cea responsabila cu "civilizarea" lui.
- vorbeste mereu cu el si explica-i cum trebuie sa se poarte si ce comportament sa adopte in fiecare situatie (in public, in privat);
- incurajeaza comportamentele potrivite si aplica disciplina pozitiva;
- fii un exemplu pentru el, pentru ca asa are foarte multe de invatat;
- copiii adora sa imite ce vad in jurul lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu