Dieta macrobiotica se schimba in functie de anotimp. Ying si Yang,
rece si cald, ciclul anotimpurilor ofera un echilibru planetar care
ghideaza semanatul si recoltatul. Un plan de toamna pentru
dieta macrobiotica poate reflecta tranzitia de la vara (Yang) la toamna
si iarna (Ying). In urmatoarele randuri veti descoperi ca dieta
macrobiotica nu este nici rigida si nici plictisitoare.
Principii
Dieta
macrobiotica se bazeaza pe principiile fundamentale care stau la baza
unei stari optime de sanatate. Unul dintre perceptele fundamentale ale
dietei este faptul ca hrana este cheia pentru o sanatate buna si o viata
lunga. De asemenea, este important sa se consume fructe si legume
proaspete de sezon, cultivate fara pesticide. Sodiul si potasiul sunt
componente valoroase intr-o dieta macrobiotica si ajuta la furnizarea
echilibrului. Exista si convingerea ca in fiecare organism,
exista o combinatie de forte opuse si complementare sau ying si yang si
ca aceste forte trebuie sa fie echilibrate prin consumul de alimente
corespunzatoare.
Orientari
Dieta macrobiotica standard este compusa din 50% cereale, 25% legume, 5-10% fasole si fructe de mare si 5% supe. Pentru sezonul de toamna alegeti produse proaspete din piete sau magazine locale. Potrivite sunt varza, dovleacul si dovlecelul, hreanul.
Particularitati
La
inceput, toamna vine insotita si de zile calduroase. Gradinile, de
obicei, sunt pline cu fructe si legume. Tranzitia dietei dvs.
macrobiotice de la vara la toamna trebuie sa implice fructe si legume
proaspete, cultivate ecologic. Castravetii, salata verde,
morcovii pot fi incluse in meniurile dvs. Bucurati-va de salatele
condimentate sau picante, ecouri ale Yangului caracteristic verii. Pe
masura ce toamna inainteaza, veti incepe sa mancati supe calde,
radacinoase si alimente de origine animala, daca nu sunteti vegetarieni. Cand
vremea se va raci, preparati supe calde cu legume de sezon, cum ar fi
dovlecel, pentru a respecta filosofia macrobiotica. Intrucat jumatate
din dieta se bazeaza pe cereale integrale,
orezul brun sau salbatic gatit, ar putea fi un fel complementar,
sanatos, de mancare. Gatiti-l cu sare de mare si alge marine pentru un
aport echilibrat de sodiu.
Alimentele pentru dieta macrobiotica
Fructe si legume organice
Dieta
macrobiotica incurajeaza consumul de fructe si legume ecologice
cultivate local, de cat mai multe ori pe saptamana. Este recomandat sa
consumati o varietate de legume cu frunze verzi, zilnic, pentru a va
asigura ca nevoile dvs. de minerale, vitamine si aminoacizi sunt atinse.
Dieta recomanda produse organice in defavoarea produselor
comerciale pentru a se evita pesticidele din toxine. Unii dintre
sustinatorii dietei considera ca alimentele organice imbunatatesc starea
de spirit a unei persoane. Fructele si legumele incluse in dieta macrobiotica sunt fructele de padure, ciresele, merele, varza, spanacul, mustarul, prazul, mazarea, broccoli, ciupercile. Fructele de mare sunt considerate surse valoroase de calciu.
Cereale integrale
Cerealele integrale furnizeaza cantitati ridicate de substante nutritive cum ar fi vitamina B, fierul, seleniul, dar si fibre. Versiunile extreme de dieta macrobiotica presupuneau doar consumul de cereale integrale gatite. Cerealele
integrale reprezinta, o proportie de pana la 60% din dieta dvs., ceea
ce inseamna ca va puteti bucura de mese care contin si fructe, legume
sau seminte. Pentru a profita de beneficiile preparatelor din cereale
integrale puteti sa le incorporati in diverse moduri in dieta dvs., in
mod regulat. Exemple de cereale integrale includ orez brun, orez salbatic, orz, mei, hrisca, porumb, quinoa, floricele de porumb,
ovaz. Cerealele integrale pot furniza cantitati importante de proteine
si sunt foarte importante in cazul dietei macrobiotice din care lipsesc
proteinele de origine animala.
Leguminoase, nuci si seminte
Leguminoasele,
nucile si semintele furnizeaza cantitati importante de proteine, fibre
si nutrienti cum ar fi fierul, vitamina B si calciul. Se recomanda
consumul a diferite tipuri de proteine, cum ar fi cele regasite in soia,
fasole, linte, mazare, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui,
migdale si arahide pentru o stare generala buna de sanatate. Nucile
si semintele ofera organismului grasimi saturate sanatoase, care
incurajeaza absorbtia de nutrienti, imbunatatesc functia creierului si a
inimii dar si nivelurile de colesterol. Dieta macrobiotica
incurajeaza consumul de alimente din soia, inclusiv tempeh si tofu.
Leguminoasele sunt frecvent servite in supe sau alaturi de orez brun,
fapt ce le transforma in proteine complete, o masa care ofera toti
aminoacizii necesari corpului.
Peste si fructe de mare
Multe dintre dietele macrobiotice includ cantitati limitate de peste
si fructe de mare sau cel mult portii modeste (doua-trei) pe saptamana.
Totusi, pestele va fi consumat ca principala sursa de calciu, fier si
vitamina D. Este de preferat sa alegeti pestele gras cum ar fi somonul, tonul alb, halibutul si pastravul, bogati in acizi grasi omega-3.
Aceste grasimi sunt benefice pentru sanatatea inimii si pentru
reducerea inflamatiei. Suplimentele nutritive din peste si fructe de
mare includ crevetii, codul, scoicile si midiile.
Alimente de evitat
Dieta
macrobiotica nu are rolul de a vindeca sau trata boli. Trebuie sa
cereti sfatul medicului inainte de a urma aceasta dieta, pentru a sti
daca este potrivita pentru dvs. Este important sa faceti incet
modificarile din dieta si sa mancati trei mese sanatoase pe zi.
Schimbarile drastice impuse intr-un plan de dieta, nu functioneaza.
Atunci cand alegeti un plan de alimentatie macrobiotica anumite alimente
trebuie evitate. Toate alimentele de orgine animala sunt
considerate daunatoare, asa ca trebuie sa evitati cat puteti carnea,
produsele lactate si ouale. Mai mult, evitati si lactatele pe baza de soia sau inlocuitorii pentru ou. Consumati
cat mai putine alimente procesate. Evitati zaharul, indulcitorii si
stimulentele cum ar fi cafeaua si unele condimente, cum ar fi ardeiul iute. Grasimile cum ar fi untul, untul de arahide si uleiurile vegetale se vor evita de asemenea. Cu
ajutorul dietei macrobiotice tranzitia dvs. de la vara la toamna si
apoi la iarna va fi mai placuta. Acordati atentie si mediului si
lucrurilor din jurul dvs.care sunt in continua schimbare. Aveti un rol
important in ciclurile vietii si acestea sunt prezente in viata dvs.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu