10 dec. 2012

Alergiile

Sunt alergica. Ce pot sa fac?

Secretii nazale apoase, mancarimea nasului, furnicaturi, stranuturi repetate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul nasului, cunoscuta sub numele de rinita alergica. Senzatii de sufocare, greutate in respiratie, suierat al respiratiei, tusea seaca sunt simptomele alergiei localizate la nivelul plamanilor, cunoscute sub numele de astm bronsic. Lacrimare, inrosirea ochilor, mancarime, pleoape umflate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul ochilor. Crampe stomacale, varsaturi si diaree sunt simptomele alergiei localizate la nivelul tractului digestiv. La nivelul pielii se manifesta prin: eczeme (dermatite atopice), eruptie insotita de mancarimi la nivelul bratelor, picioarelor si gatului, dermatite de contact, leziuni caracteristice insotite de mancarimi care pot aparea in urma contactului direct cu substante provenite din produse cosmetice, bijuterii, imbracaminte, precum si prin contactul cu diversi alergeni profesionali. Alergiile afecteaza aproximativ 20% din populatie, iar o parte din ele sunt transmise ereditar. Primele simptome ale alergiei pot aparea la orice varsta, dar cei care sunt predispusi la alergii, vor dezvolta simptome inca din copilarie. Alergia este in esenta o afectiune fizica, dar factorii psiho-emotionali (stresul, frica, furia, mania, frustrarea, diverse fobii sau manii) pot determina sau agrava simptomatologia. Anual in tara se inregistreaza aproximativ 30 de mii de cazuri de boli alergice mai frecvent fiind afectate femeile.

Organismul se apara?

Intotdeauna. Prin anticorpi si imunoglobine. Dar unele persoane produc in exces anticorpul numit imunoglobulina E (IgE). Anticorpii IgE in cantitati abundente, suprareactioneaza atunci cand intra in contact cu un alergen, stimuland eliminarea in organism a unor compusi chimici care la randul lor accelereaza simptomele alergiei mediate de IgE. Alergenii pot provoca si alte reactii alergice in care anticorpii IgE nu sunt implicati direct.

Alergeni comuni

Alergenii cei mai comuni sunt:
1. substantele vegetale (polenul florilor, ierburilor si gramineelor si puful unor stofe) - sunt cauze frecvente ale alergiilor respiratorii;
2. animalele domestice (parul si matreata de pisica, de caine) - sunt cauzele frecvente pentru astm la copii;
3. acarienii (paraziti care nu sunt vizibili cu ochiul liber) ii gasim in praf, lana (perna, plapuma), tapetul din casa si in zonele unde umiditatea este ridicata.
4. mucegaiul;
5. intepaturile insectelor;
6. substantele alimentare precum carnea de peste si de porc, capsunile, laptele de vaca, albusul de ou, spanacul - sunt cauza frecventa a alergiilor cutanate si gastrointestinale;
7. medicamentele.

Diagnostic

1. Anamneza. Doctorul strange cat mai multe date despre circumstantele in care a aparut alergia (mediul, locul in care te aflai, ce ai mancat, daca ai intrat in contact cu anumite substante), obiceiurile, cunoasterea istoricului personal si familial. Toate acestea vor facilita realizarea testelor cutanate sau serologice.
2. Testul RAST (Radio Allergo Sorbent Test) masoara IgE specifice din sange si in secretii cum ar fi secretiile nazale.
3. Testul PRIST (Paper Radio Immuno Sorbent Test) principiul este similar cu testul RAST.
4. Testarea epidermica sau "prick skin test".
5. Testarea cutanata se efectueaza prin administrarea unui extract ce contine o cantitate redusa din alergenul suspectat. Daca esti alegic, in cateva minute apare o umflatura (papula).
6. Testele de provocare nazala.
Se introduce in nas alergenul. Reactia pozitiva apare in 30 de secunde si se caracterizeaza prin simptome precum stranutul, secretii apoase abundente. Acest test nu este indicat copiilor sub doi ani.
7. Testele de provocare alimentara consta in ingestia mancarii suspecte a fi factorul alergen.
8. "Phadiatop Infant" - recomandat copiilor cu varsta intre 0-4 ani. Acest test ofera posibilitatea testarii la cei mai obisnuiti alergeni alimentari si inhalanti.
9. Phadiatop - recomandat copiilor mai mari si adultilor, demonstreaza prezenta anticorpilor IgE specifici la cei mai obisnuiti alergeni inhalati din mediu.

Simptomatologie usoara sau moderata

Daca dezvolti o simptomatologie usoara sau moderata, problema ta poate fi usor controlata cu medicamente din urmatoarele categorii:
- cortizon- anti-histaminice- decongestionante nazale - antibiotice - desensibilizarea sau imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice - tratamente alternative cum ar fi acupunctura, homeopatia - tratamente naturiste (ceai de coada soricelului, infuzie sau inhalatii) - trei-frati-patati - una dintre cele mai cunoscute plante medicinale care ajuta la combaterea alergiilor de primavara.- ceaiurile din frunze de coacaz, ajuta la descoperirea esentei reactiilor alergice; urzica, frunzele de frasin sau papadia ajuta la detoxifiere.- infuzia din muguri de coacaz negru, trateaza rinitele alergice, astmul alergic, edemul Quicke, urticariile.- decoctul de iarba mare, se foloseste in cazul eczemelor.- decoctul de ceapa, sucul de ceapa, ceaiul de ceapa, au efect antiseptic, emolient in infectii faringiene, astm alergic.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu