13 dec. 2012

Cum te poti infesta cu paraziti intestinali?

Infestarea cu paraziti intestinali are loc prin patrunderea in organism a oualor sau larvelor acestora. Ouale ajung in mediul inconjurator din materiile fecale ale indivizilor si animalelor infestati deja. Ouale, desi de dimensiuni microscopice, sunt foarte rezistente, astfel incat isi pot prelungi durata de viata si in afara organismului, pe sol, pe fructe si legume, pe suprafata obiectelor uzuale sau a produselor alimentare, in cutele hainelor, piele. "Viermisorii" ajung de pe mainile murdare ale copilului in gura lui, iar de aici se localizeaza in intestine, unde gasesc un mediu propice pentru a se dezvolta. Sugarii si copiii de varsta prescolara sunt foarte predispusi la infestarea cu paraziti intestinali, pentru ca organismul lor inca nu si-a creat bariere de protectie a tractului gastro-intestinal.

Copilul se poate infesta acasa, pe terenul de joaca, la plimbare, in vizita sau la gra-dinita, intrand in contact cu suprafetele sau cu obiectele infestate (incaltamintea de strada, podeaua din hol, jucariile, scaunul toaletei din baie), pe strada, ridicand de pe jos vreun obiect murdar sau jucandu-se in groapa cu nisip, precum si intrand in contact cu animalele. Si, la urma urmei, expus unei asemenea infestari este orice copil a carui familie nu pune mare pret pe respectarea normelor elementare de igiena. Examinam olita Se poate intampla ca mama, pregatindu-se sa goleasca olita de noapte a copilului, sa observe cu stupoare in aceasta paraziti intestinali miscatori sau imobili. Cel mai adesea este vorba de oxiuri.

Printr-o analiza de laborator a materiei fecale, care se face in mod obligatoriu oricarui copil care intra intr-o colectivitate, pot fi depistate oua de ascarizi sau alti paraziti intestinali. Intr-o asemenea situatie se impune urmarea unui tratament. Cel mai adesea insa invazia acestor oaspeti nepoftiti poate fi depistata doar prin indicii indirecte. Daca micutul dvs. prezinta simptomele enumerate mai jos, inseamna ca probabilitatea ca organismul lui sa fi fost invadat de paraziti intestinali este foarte mare:
  • salivatie abundenta;

  • greturi, varsaturi, scaderea poftei de mancare sau creste-rea excesiva a acesteia (copilul cere in permanenta de mancare);

  • crampe dureroase in jurul buricului sau in abdomen, fara o localizare precisa, care nu pot fi justificate prin ceea ce a mancat pustiul, deranjamente precum diareea sau constipatia;

  • oboseala crescuta, nervozitate, agitatie

  • dureri de cap sau ameteli frecvente, paloare si cearcane, urticarie, mancarimi ale pielii si nasului, copilul se ineaca cu mancarea.

    Analizele vor indica si ele, tot indirect, prezenta parazitilor intestinali: numar crescut de eozinofile, scaderea hemoglobinei si a numarului de globule rosii (hematii), scaderea cantitatii de proteine din sange.

    Adesea, parazitii intestinali conduc la aparitia unor reactii alergice, cel mai adesea manifestate prin eruptii cutanate (urticarie). De regula, asemenea simptome sunt foarte "incapatanate" in fata tratamentelor.

    In caz de enterobioza (infestarea cu oxiuri) simptomele infestarii sunt mai putin caracteristice: mancarimi in zona anusului si a organelor genitale externe in cazul fetitelor. Iata care sunt simptomele: copilul este extrem de irascibil in orele serii, devine capricios fara un motiv anume, adoarme greu, iar somnul nu este nici el prea grozav, nu-si poate gasi locul in asternut, rasucindu-se de pe-o parte pe alta, se trezeste in mod repetat. Daca aceste simptome nu sunt caracteristice si pentru somnul de zi si se remarca cu o periodicitate de 10 - 15 zile se poate afirma cu mai multa convingere ca este vorba de enterobioza. De asemenea, copilul se mai poate confrunta cu mancarimi in zona perineului.

    O alta neplacere consta in inrosirea pielii din jurul anusului. In cazul fetitelor, enterobioza este insotita de afectiuni inflamatorii ale organelor genitale externe, fie din cauza actiuni nemijlocite a oxiurilor care le-au invadat, fie a bacteriilor transportate din intestine de acesti paraziti. Asemenea simptome se observa la aproximativ o treime dintre copiii infestati.


    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr.11/2005
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu