Nivelul ridicat de colesterol este
responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza
biliară şi o mulţime de alte boli, dar acest colesterol are un rol
esenţial în menţinerea sănătăţii corpului.
În literatura de specialitate se
vorbeşte despre colesterol bun şi colesterol rău. Diferentele dintre
colesterolul bun şi cel rău sunt următoarele:
- lipoproteinele de joasă
densitate (LDL) transportă 65% din totalul de colesterol sangvin; acest
complex determină depunerile de colesterol în interiorul vaselor. Acest
tip de colesterol este aşa-numitul colesterol rău.
- lipoproteinele de foarte
joasă densitate (VLDL), precursorul LDL, transportă aproximativ 15% din
totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a
produce LDL.
- lipoproteine de înaltă
densitate (HDL) transportă în jur de 20% din totalul de colesterol
sangvin. Fiind compuse în principal din lecitină, lipoproteinele de
înaltă densitate distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine
şi asigură circulaţia colesterolului fără a bloca arterele. Acest
colesterol este aşa-numitul colesterol bun.
În acest context, este important
raportul dintre LDL (colesterol rău) şi HDL (colesterol bun). Nivelul
total de colesterol sangvin nu trebuie să depăşească valoarea de 200
mg/dl.
Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar.
,,Regimul alimentar trebuie să conţină
cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate
degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de
porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol
aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate
şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Ouăle sunt o sursă importantă de
proteine, vitamine şi minerale, însă conţin o canitate destul de mare de
colesterol (aprox. 25mg pe ou). De aceea, nu ar trebui să consumăm mai
mult de 3 pe săptămână.
Iată care este cantitatea de colsterol care se găseşte în alimente (pentru 100 de produs)
- gălbenuş de ou: 504
- ficat: 300
- unt: 250
- carne roşie slabă: 100
- carne de miel: 98
- brânză: 90
- carne de pui: 81
- maioneză: 70
- ton: 65
- lapte: 14
- cacao: 10
sursa:doctorulzilei.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu