Conditia este recurenta si poate insoti ciclul menstrual lunar sau s-ar putea manifesta fara niciun model anume.
Tipuri de dureri de sani si cauzele acestora
Durerea este de obicei, mai severa inaintea perioadei menstruale si se amelioreaza atunci cand se termina menstruatia. Durerea mamara ciclica este intalnita mai ales la femeile tinere. Cele mai multe dintre dureri se amelioreaza fara tratament sau dispar complet la menopauza.
In urma cresterii nivelului de estrogen si progesteron, in a doua jumatate a ciclului menstrual, sanii se umfla si devin mai sensibili la atingere. Apoi, in timpul menstrautiei, uterul elimina mucoasa care il acopera, iar la nivelul sanilor se resoarbe fluidul care determina umflarea acestora.
- Durerea mamara non-ciclica este intalnita deseori la femeile cu varsta cuprinsa intre 30-50 de ani. Poate fi prezenta la un singur san. Aceasta este descrisa ca fiind o durere ascutita si o senzatie de arsura inregistrata la nivelul sanului. Ocazional, durerea non-ciclica poate fi cauzata de chisturi sau fibroadenoame. In cazul in care este diagnosticata durerea de san non-ciclica, tratarea cauzei va duce la disparitia acesteia.
Durerea mamara non-ciclica se va agrava in timpul modificarilor hormonale, atunci cand urmati anumite tratamente medicamentoase (cum ar fi cele care contin diverse cantitati de hormoni) si cand se amplifica nivelul de stres. Femeile care nu sunt la menopauza sunt mult mai susceptibile de a suferi de dureri de san.
Alte cauze ale durerii de san
2. Boala fibrochistica mamara sau tumorile benigne mamare pot provoca mastalgie la ambii sani, testut mamar dens sau neregulat, senzatie de plenitudine a sanilor, umflarea sanilor si scurgeri mamelonare. Cauza acestei conditii este neclara, dar se considera ca are legatura cu modificarile hormonale din timpul menstruatiei.
3. Infectia mamara poate determina mastalgie. Manifestarile infectiei sanilor includ noduli ai sanilor, marirea acestora, mancarime, scurgeri mamelonare, sensibilitate mamara, durere la atingere a sanilor etc. Principala cauza a infectiei mamare este infiltrarea bacteriilor in tesuturile grase din san. Situatia este intalnita mai ales la femeile care alapteaza.
4. Durerea mamara poate fi agravata de consumul de cofeina care contine metilxantina, ce provoaca dilatarea vaselor de sange, distensia si durerea sanilor.
5. Dietele bogate in sare pot avea ca rezultat retentia de lichide si pot pune presiune asupra tesutului mamar, declansand disconfort la nivelul sanilor.
6. Consumul de alimente grase (mai ales grasimi animale) contribuie la declansarea durerilor de sani. Cauza ar fi hormonii prezenti in carnea de animale consumata si de modul in care organismul nostru descompune grasimea animala.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu