Principalele tipuri de bacterii benefice sunt Bifidobacteria, Lactobacteria (acidophilus, plantarum, rhamnosus), Propinobacteria, Peptostreptococci, Propinobacteria si enterococii.
Cum functioneaza probioticele?
Probioticele se ataseaza pe peretii intestinali unde se inmultesc si sporesc numarul bacteriilor benefice, mentinand un echilibru sanatos intre numarul de bacterii benefice si cele daunatoare.
Probioticele: suplimente versus alimente
De aceea, expertii considera ca oamenii ar trebui sa obtina aceste bacterii prietenoase din alimentatie - iaurturi si alte alimente fermentate, deoarece produsele alimentare contin si alti nutrienti esentiali pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.
Probioticele sunt indicate atunci cand se utilizeaza antibiotice, pentru a proteja colonul de actiunea agresiva a antibioticelor.
Beneficiile pentru sanatate ale probioticelor
- Amelioreaza diareea. Cel mai frecvent, probioticele sunt utilizate in tratamentul diareei. Studiile arata ca Lactobacillus GG poate scurta durata episoadelor diareice infectioase la sugari si copii (nu si la adulti). Desi studiile sunt inca limitate, iar datele sunt inconsistente, acestea sugereaza ca probioticele ar putea ameliora simptomele diareei si, totodata ar putea estompa consecintele administrarii antibioticelor cu pana la 60%.
- Ajuta in tratamentul pentru boala Crohn. Terapia cu probiotice poate fi utila, de asemenea, pentru persoanele care sufera de boala Crohn si sindrom de colon iritabil. Rezultatele studiilor clinice sunt variate, dar cele mai multe sugereaza ca anumite probiotice pot contribui la evitarea remiterii colitei ulcerative, previn recidiva bolii Crohn si recurenta complicatiilor medicale ce pot succeda interventia chirurgicala pentru tratarea colitei ulceroase).
Deoarece mare parte dintre aceste tulburari digestive sunt dificil de tratat, multi oameni aleg sa foloseasca probioticele. Cu toate acestea, este nevoie de cercetari mai ample pentru a afla ce tip de bacterii functioneaza cel mai bine in cazul acestor afectiuni.
- Mentin sanatatea urogenitala. Proboticele sunt utile in mentinerea sanatatii urogenitale. La fel ca si tractul intestinal, vaginul este un ecosistem echilibrat. Tulpinile de lactobacili care sunt predominante in flora vaginala accentueaza aciditatea locala pentru ca microorganismele daunatoare sa nu supravietuiasca. Cu toate acestea, echilibrul florei intestinale poate fi perturbat de o serie de factori, inclusiv antibiotice, spermicide si anticonceptionale. Tratamentul cu probiotice restabilesc echilibrul microflorei si pot ameliora mai multe afectiuni urogenitale, cum ar fi vaginita bacteriana, infectii fungice si infectii ale tractului urinar.
- Reduc alergiile. Riscul aparitiei alergiilor la copii poate fi redus atunci cand mamele au un echilibru sanatos al florei intestinale pe perioada sarcinii. Acest lucru poate fi facut prin utilizarea de probiotice in timpul sarcinii - bacteriile benefice ajung si la fat si imbunatatesc functia imunitara a acestuia.
- Amelioreaza simptomele de inteloranta la lactoza. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma probiotice pentru ameliorarea simptomelor conditiei. Intoleranta la lactoza este o afectiune in care organismul este privat de enzima care descompune zaharurile din lactate. Conditia poate provoca diaree si alte simptome gastrointestinale.
- Cea mai buna compozitie pe care o pot avea suplimentele probiotice ar fi un amestec din bacteriile dominante in flora intestinala. In cazul in care alegeti sa utilizati suplimente cu probiotice, ar trebui sa le consumati zilnic - sub forma de capsule sau pulberi - ca parte a unui plan alimentar sanatos. Probioticele imbunatatesc sanatatea deoarece:
- sprijina functia imunitara - aproximativ 83% din imunitate este situata in peretele intestinal
- ajuta sistemul digestiv
- imbunatatesc absorbtia substantelor nutritive din alimente
- refac echilibrul bacterian din flora intestinala
- protejeaza peretele intestinal impotriva bacteriilor daunatoare care pot deteriora tesutul intestinelor. Un intestin "permeabil" permite agentilor patogeni sa strapunga peretele intestinal si sa infecteze organismul.
- pastreaza intestinul curat
- sprijina productia de vitamine
- ajuta organismul sa distruga si sa elimine toxinele si substantele cancerigene.
Atunci cand doriti sa luati probiotice, cautati date si studii stiintifice care sa va ofere informatii despre tipul de probiotice pe care doriti sa il luati. Medicul dumneavoastra va poate ajuta sa decideti daca aveti nevoie de probiotice si va poate da sfaturi cu privire la cantitatea si tipul probioticelor adecvate in cazul dumneavoastra.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu