22 apr. 2013

Tipuri de nuci excelente pentru sanatate

Nucile sunt alimente nutritive care sunt adesea subestimate.

Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea valorilor colesterolului rau, scaderea in greutate, reducerea riscului aparitiei de cancer si boli cardiovasculare.

Efectele pozitive ale nucilor pentru sanatate

- Nucile au in mod special efect antiinflamator. Pe langa faptul ca nucile contin o cantitate mare de antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de daunele celulare ce cauzeaza diferite boli, nucile sunt bogate si in acizi grasi Omega 3. Consumul de nuci poate fi o modalitate deosebita de a obtine aceste grasimi nesaturate sanatoase, mai ales daca nu sunteti adeptii consumului de peste. O gustare compusa din nuci poate reduce simptomele sindromului premenstrual la femei, datorita continutului ridicat de mangan al acestora.
- Migdale ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Migdalele contin multe fibre in comparatie cu alte nuci - aproximativ 3 grame de fibre per 28 grame portie - si sunt bogate in vitamina E, un alt antioxidant puternic. S-a demonstrat ca migdalele ajuta la lupta impotriva obezitatii si sunt ferm recomandate de nutritionisti in dietele pentru slabit.
Alte cercetari arata ca migdalele sunt deosebit de sanatoase pentru oamenii care au probleme cu nivelul de zahar din sange. Migdalele au capacitatea de a reduce totalul de colesterol din sange. In plus, unul dintre cele mai importante benefiicii pentru sanatate oferite de migdale il reprezinta modul in care acestea influenteaza inmultirea bacteriilor benefice din flora intestinala.
- Caju imbunatateste functia cognitiva. Caju sunt deosebit de bogate in fier si zinc. Fierul ajuta la furnizarea de oxigen catre celulele intregului organism (prevenind astfel anemia), iar zincul este esential pentru sanatatea sistemului imunitar si al vederii. Caju sunt, de asemenea, o sursa buna de magneziu - 28 grame de caju ofera aproximativ 25% din cantitatea zilnica recomandata. Magneziul ajuta la imbunatatirea memoriei si ofera protectie impotriva declinului cognitiv la persoanele in varsta.
- Nucile pecan previn ateroscleroza. Nucile pecan nu sunt doar gustoase, ci pot, de asemenea, imbunatati sanatatea inimii. Nucile pecan sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti. Acestea ajuta la prevenirea formarii placii de aterom in artere si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange.
Oamenii de stiinta au asociat consumul de nuci pecan cu intarzierea progresiei unor boli degenerative neurologice cum ar fi scleroza laterala amiotrofica, cunoscuta si sub numele de boala Lou Gehrig.
- Fisticul este o gustare cu putine calorii. Fisticul are foarte putine calorii - mai putin de 4 calorii per bucata. Fisticul este bogat in antioxidanti printre care si gamma-tocoferol (o forma a vitamiei E, foarte importanta in prevenirea oricarui tip de cancer), iar cercetatorii au descoperit ca 50 de grame de fistic pe zi pot reduce riscul formarii de cancer pulmonar. In plus, fisticul este bogat in potasiu, un mineral esential pentru sanatatea sistemului nervos si a muschilor si este o sursa buna de vitamina B6 (imbunatatestea starea de spirit si fortifica sistemul imunitar).

sursa:sfatulmedicului.ro

20 apr. 2013

Pasi catre sanatate si longevitate

Desi s-ar putea crede ca se scrie suficient despre sanatate, de fapt, existand din ce in ce mai multi oameni bolnavi, atentia se focuseaza pe boli si mai putin pe sanatate.
Exista tot mai multe cauze de imbolnavire: genetice, psiho-emotionale, chimice, etc. Dar exista si metode de a fi sanatosi: echilibrare psihica, dietoterapie personalizata (si nu ma refer la curele de slabire), mobiloterapie, etc.

Recomandari alimentare pentru a fi sanatos

Starea de sanatate poate fi mentinuta sau redobandita folosind in alimentatie doar produse naturale – seminte, cereale, legume, fructe, condimente. Alese si combinate corect, aceste alimente pot furniza corpului atat vitaminele si mineralele necesare desfasurarii optime a proceselor biochimice de la nivel celular, cat si un aport energetic benefic.
Mai mult, daca ne concentram pe actul deglutitiei, daca ii transmitem corpului mesajul ca ne pasa de el si de ceea ce-i oferim ca hrana, beneficiile vor fi si mai mari.
Ca si recomandari, exista specialisti ce sugereaza ca pot exista zile in care sa mancam doar legume, zile in care sa folosim doar cereale, etc. Ideal ar fi sa invatam sa combinam culorile, gusturile, aromele, etc. astfel incat sa evitam eventuale ,,efecte secundare’’ de genul: meteorism abdominal (balonare), pirozis, tulburari de tranzit, etc.
Pentru a ne bucura de o sanatate ,,de fier’’ putem consuma:
  • seminte – de dovleac, de floarea-soarelui, de in, etc. – NEPRAJITE;
  • vegetale – morcovi, ceapa, conopida, telina, broccoli, mazare, dovlecei, vinete, ardei, castraveti, varza, sfecla rosie; mere, banane, fructe confiate (stafide, caise, prune, etc.), citrice (ocazional), cirese, capsuni, piersici, pere, etc.;
  • condimente – busuioc, cimbru, maghiran, ghimbir, hrean, oregano, salvie, menta, etc.;
  • cereale – porumb fiert, orez, etc.;
  • alte produse naturale – miere, polen (daca nu exista alergie), alune de padure, nuci, etc.

Pasi de urmat pe drumul catre longevitate

Daca ne dorim sa fim sanatosi pana la o virsta inaintata, putem respecta urmatorii pasi:
  • trezirea dimineata atunci cind rasare Soarele;
  • exercitii fizice LENTE;
  • hidratare adecvata – sucuri de fructe, lapte de soia, ceaiuri, etc.;
  • timp de munca – 8 ore;
  • mese simple la ore fixe, formate preponderent din cruditati;
  • sport INTENS in a doua jumatate a zilei;
  • limitarea timpului alocat privitului la televizor, calculator, etc.;
  • odihna (somn) - 6-8 ore.
Sigur ca exista mult mai multe aspecte, majoritatea trebuind adaptate particularitatilor individuale. Asa cum exista un ,,drum’’ catre boala, asa poate fi gasita calea spre insanatosire, de cele mai multe ori procesul fiind reversibil. Doar de noi depinde sa dorim schimbarea directiei.
Vrem satisfactii de moment (alimente prelucrate excesiv, ultrarafinate, etc.), cu pretul nelinistii, durerilor si regretelor de mai tirziu? Aceasta e intrebarea la care fiecare dintre noi poate raspunde pentru el insusi de fiecare data.
,,Invata sa detii controlul asupra propriei vieti si arata lumii ca esti intr-adevar SANATOS!’’ – Norman Walker.

Dr. Cerasela Devencea
Medic medicina generala, competenta in apifitoterapie si aromoterapie
www.doctornaturist.ro

19 apr. 2013

Mituri despre exercitiile Pilates

Pilates este o metoda pentru mentinerea conditiei fizice a unei persoane. Aceasta include un grup de exercitii fizice cu o popularitate tot mai mare. Exercitile Pilates au fost concepute si dezvoltate de Joseph Pilates, la inceputul secolului 20 si au avut ca scop utilizarea mintii pentru controlul muschilor.
Tehnica Pilates are la baza consolidarea musculaturii posturale, pentru mentinerea unei pozitii echilibrate a corpului, importanta pentru suportul coloanei vertebrale.
Totusi, beneficiile exercitiilor Pilates sunt mult mai extinse si fac parte dintr-un sistem inovator care are ca scop consolidarea puterii mintii si a trupului. In ultima perioada au fost formulate destul de multe mituri legate de aceasta forma de sport.

Mituri despre Pilates

1. Pilates deriva din yoga
Pilates nu este o forma de sport derivata din yoga. Initiatorul acesteia, Joseph Pilates, a studiat intens legatura dintre fitness si corp/minte, dar nu exista nicio dovada istorica care sa ateste asocierea Pilates cu yoga. Pilates si yoga sunt practici complementare, dar sunt foarte diferite. Ambele sunt antrenamente care vizeaza sanatatea sistemului cardiovascular, muscular si flexibilitatea membrelor.
2. Pilates este doar o metoda rapida pentru intarirea muschilor abdominali
Adevarul este ca Pilates ajuta la intarirea muschilor abdominali, in special a celor profunzi si ajuta la aplatizarea abdomenului. Tonifierea muschilor abdominali si pelvieni ofera stablitate si libertate de miscare intregului corp. Acest lucru este unul dintre motivele pentru care Pilates a avut succes si in cazul persoanelor care sufera de diverse tipuri de dureri de spate.
Totusi, Pilates nu se rezuma doar la tonifierea muschilor abdominali. Scopul acestei tehnici este de a crea cu ajutorul exercitiilor fizice un corp flexibil si puternic. Acesta este motivul pentru care exercitiile Pilates solicita toate partile corpului intr-un mod foarte echilibrat.
Metoda Pilates este o practica pentru antrenamentul mintii si al corpului. Dezvoltarea armonioasa a unui organism necesita mai mult decat o abordare calistenica. Principiile Pilates presupun controlul sau focusarea intensa asupra practicilor, centrarea, fluenta si precizia miscarilor si respiratia. Ca atare, exercitiile Pilates sustin o abordare integrativa a experientei mintii si corpului.
Pilates incurajeaza antrenementul in scopul crearii rezistentei izometrice pentru fiecare grupa de muschi, in dorinta de a se consolida zone specifice ale corpului.
3. Pilates contine exercitii fizice usoare care pot fi realizate de persoane care nu au o conditie fizica prea buna
Unele persoane considera faptul ca exercitiile Pilates sunt mai ales de respiratie. Exercitiile Pilates sunt adaptabile. Pot fi dificile sau usoare in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane. Capacitatea de a modifica exercitiile pentru diferite tipuri de oameni este unul dintre atuurile metodei Pilates.
In al doilea rand, popularitatea in crestere a exercitiilor Pilates a determinat clasificarea acesteia in functie de tipul de conditie fizica a persoanelor care aleg acest tip de sport. Astfel, exercitiile Pilates pot fi atat de nivel intermediar, cat si avansat.
In al trelea rand, multe dintre exercitiile Pilates pot fi facute destul de lent si unele dintre acestea sunt chiar destul de simple. Exercitiile Pilates pot fi potrivite atat pentru femeile insarcinate, pentru cele care tocmai au nascut, dar si pentru alte persoane, indiferent de varsta si numarul de kilograme. Totusi, metoda Pilates poate reprezenta o provocare, in anumite situatii, chiar si pentru cei mai puternici sportivi.
4. Exercitiile Pilates se adreseaza mai ales femeilor
Metoda Pilates nu a fost conceputa doar pentru femei. Beneficiile acesteia nu sunt adresate in mod special femeilor. Pilates a fost dezvoltata de catre un barbat, Joseph Pilates, despre care se spune ca a fost gimnast, boxer si antrenor militar. Pilates poate avea un rol important si in mentinerea sanatatii, puterii si formei fizice a barbatilor.
Este adevarat ca exercitiile Pilates sunt destul de populare in randul femeilor, dar nu exista un argument special care sa demonstreze faptul ca acestea sunt potrivite doar pentru femei. Adaptabilitatea metodei Pilates si posibilitatea exercitarii acesteia, indiferent de forma corpului, gen sau nivelul formei fizice al unei persoane, a transformat-o intr-o tehnica de mentinere a conditiei fizice accesibile, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Faptul ca Pilates este o tehnica predata mai ales de catre sexul feminin, a transformat-o intr-o activitate atractiva mai ales pentru femei.
Toti acesti factori ar putea sa fi contribuit la perceptia faptului ca exercitiile Pilates s-ar putea adresa mai ales femeilor. Totusi, in prezent, metoda Pilates a devenit atat de cunoscuta si apreciata, incat multi barbati aleg sa o practice.
5. Oricine poate invata Pilates ajutat de o carte, un DVD sau in urma unor indicatii specializate
Nu oricine poate fi instructorul potrivit pentru exercitii Pilates. Pilates este o metoda sofisticata de exercitii fizice si necesita un instructor calificat care a studiat si a experimentat aceasta tehnica.
Chiar daca pentru a preda exercitiile Pilates poate fi necesar un curs de weekend si o diploma, pentru a deveni un instructor de succes este nevoie de practica intensa. Pentru ca o persoana sa le poata instrui pe altele, are nevoie de o certificare mai extinsa, care necesita atat studiul anatomiei, abilitati de predare, dar si cunoasterea aprofundata a echipamentelor si exercitiilor Pilates.
Cei mai multi dintre instructorii de Pilates sunt destul de bine pregatiti, dar intrucat nu exista o legislatie in aceasta directie, fiecare dintre acestia ar trebui sa-si asume responsabilitatea, privind corectitudinea exercitiilor predate.
6. Pentru realizarea exercitiilor Pilates sunt necesare aparate speciale
Este adevarat ca un anumit tip de antrenament Pilates necesita utilizarea unor utilaje speciale care au denumiri neobisnuite cum ar fi: Reformer, Cadillac si scaunul Wunda. Realizarea acestora nu este insa obligatorie, intrucat exista si alternativa de a exercita si de a face diferite miscari pe o saltea de sport.
Principiile de baza ale exercitiilor Pilates pot fi incorporate intr-un antrenament destul de simplu. Nu aveti nevoie de o sala de sport cu aparate speciale si nici nu trebuie sa achizitionati echipamente complexe si costisitoare pentru a obtine beneficiile oferite de metoda Pilates.

sursa:sfatulmedicului.ro

18 apr. 2013

Favismul

Favismul este o conditie care afecteaza in special barbatii de origine mediteraneana si este marcata de dezvoltarea anemiei hemolitice, rezultate in urma consumului de boabe de fasole Fava sau a inhalarii polenului aceleiasi plante. Favismul este cauzat de o deficienta mostenita de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.
Chiar din cele mai vechi timpuri, oamenii care traiesc in jurul Marii Mediterane au stiut ca fasolea Fava poate cauza imbolnavirea anumitor persoane. In timpul primaverii, cand plantele Fava infloreau, multi istorici remarcau ca barbatii mai tineri se simteau letargici si obositi. Acest sindrom a fost atat de pronuntat incat oamenii de stiinta din acele timpuri au sfatuit barbatii sa evite consumul de fasole Fava. In secolul XIX si inceputul secolului XX, boala a fost cunoscuta sub numele de febra Bagdad.
Medicina moderna a identificat primul caz de favism in anii '50. In timpul razboiului din Coreea, soldatii care se deplasau in zona de razboi urmau un tratament anti-malarie. Aproape 15% din soldatii afro-americani si la fel de multi soldati de origine italiana sau greaca au dezvoltat anemie acuta, iar o mare parte dintre acestia au murit. Ulterior, testele efectuate au determinat ca problema era cauzata de un deficit enzimatic ereditar si anume favism.

Semne si simptome

Persoanele cu favism experimenteaza anemie hemolitica acuta atunci cand consuma fasole Fava. In cadrul anemiei hemolitice acute, celulele rosii care transporta oxigenul din organism sunt distruse. Cand aceste celule se descompun prea repede, maduva osoasa nu le poate inlocui in timp util, iar organismul este privat de oxigenul necesar functionarii.
Simptomele cu care se pot confrunta persoanele cu favism variaza in functie de severitatea bolii. Manifestarile pot include dureri de cap, oboseala, febra, greata, dureri abdominale si varsaturi.
Semnele timpurii ale favismului includ urina de culoare portocaliu inchis (indicand prezenta sangelui in urina), icter (colorarea in galben a pielii) si oboseala cronica. Daca nu este tratat, favismul poate cauza coma, iar persoana afectata va avea nevoie de transfuzii de sange. La sugari, copiii mici si la adultii cu un sistem imunitar slabit, favismul poate fi fatal.

Cauze

Favismul este o conditie mostenita, legata de cromozomul X. Cu toate ca si femeile pot dezvolta aceasta boala, barbatii sunt mai susceptibili de favism. Conditia este cel mai frecvent intalnita la barbatii de origine nord-africana si mediteraneana. De asemenea, barbatii din alte regiuni ale Africii, Orientul Mijlociu si Asia de Sud prezinta un risc crescut de a dezvolta favism.
Cei care mostenesc aceasta conditie nu au in corpul lor o enzima numita glucozo-6-fosfat dehidrogenaza. Deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza este cel mai raspandit deficit enzimatic din lume, afectand peste 400 de milioane de oameni.
Cantitatea ingerata de fasole Fava sau intensitatea expunerii la polenul plantei de Fava influenteaza, de asemenea, severitatea bolii. Conditia este declansata mai ales in urma consumului frecvent de fasole Fava, dar in cazurile oamenilor mai sensibili, acestia pot sa dezvolte favismul in urma expunerii la polenul plantei de Fava sau chiar in urma includerii in dieta a carnii unui animal care a mancat fasole Fava.
Printre posibilii declansatori ai favismului se numara si naftalina.
De asemenea, exista o serie de medicamente anti-malarie si antibiotice care pot declansa boala. Antibioticele care duc cel mai des la aparitia simptomelor de favism sunt:
  • sulfonamidele
  • cotrimoxazolul
  • dapsona
  • cloramfenicolul
  • nitrofurantoinul
  • acidul nalixidic.

Diagnostic si tratament

Persoanele suspecte de favism pot fi diagnosticate foarte usor. Un simplu test de sange prin care se verifica nivelul enzimatic din organism este de ajuns pentru a determina daca bolnavul are sau nu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza si cat de severa este starea acestuia.
Deoarece conditia este genetica, cei care au in familie membrii cu aceasta conditie, ar trebui sa faca un test de sange pentru a vedea daca au sau nu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.
In cazurile identificate, cel mai important tratament este de a evita alimentele sau medicamentele declansatoare. In plus, persoanele cu favism trebuie sa se asigure ca vor fi vaccinate (impotriva mai multor agenti patogeni), deoarece infectiile pot declansa simptomele de favism.
Pentru atacurile acute de favism, pot fi necesare transfuziile de sange. Unele persoane cu reactii cronice severe pot avea nevoie de splenectomie (eliminarea splinei), deoarece in cazul favismului, cea mai mare parte a celulelor rosii din sange distruse sunt in splina.
Dupa ce factorul de risc este eliminat, manifestarile dispar de la sine dupa cateva saptamani. In cele mai multe cazuri, acestea sunt usoare si nu necesita tratament. Corpul va reface in timp globulele rosii distruse in timpul episodului hemolitic.

Protectia anti-malarie si favismul

Oricat de ciudat poate parea, favismul are si o parte buna. Regiunea din jurul Marii Mediterane adaposteste miliarde de tantari care transporta malaria, o boala potential mortala. Chiar si astazi, aproximativ 800 de milioane de oameni se imbolnavesc de malarie si aproximativ 2 milioane mor din cauza bolii, in fiecare an. Inainte de dezvoltarea medicinei moderne si a pesticidelor pentru reducerea populatiei de tantari, numarul persoanelor decedate era mult mai mare.
Oamenii cu acea mutatie genetica, ce provoaca favism au o rezistenta crescuta la malarie, in special la forma cea mai severa a bolii. Plasmodiumul care provoaca malaria infecteaza celulele rosii din sange. Deoarece favismul provoaca moartea acestor celule, conditia distruge si plasmodiumul.
Din cauza suprapunerii geografice a malariei si favismului, multi oameni de stiinta considera ca mutatia genetica care provoaca favismul este un exemplu de evolutie convergenta. In acest caz, parazitul, protectia oferita de mutatia genetica si cultura regionala sunt factori care s-au modificat si s-au adaptat in scopul de a oferi un cadru optim pentru supravietuire.
Cu toate ca favismul poate fi destul de periculos, chiar fatal, este usor de detectat si poate fi la fel de usor de tratat. In plus, conditia previne mai degraba inmultirea deceselor cauzate de malarie, intrucat ofera o rezistenta semnificativa la aceasta.

sursa:sfatulmedicului.ro

17 apr. 2013

Ce cauzeaza paralizia temporara

Paralizia este pierderea completa a functiei unora sau mai multor grupuri musculare ale corpului uman. Paralizia temporara este un tip de paralizie care dureaza o perioada mai scurta de timp, de la cateva minute, pana la cateva luni.
Cand o persoana sufera de paralizie temporara, trebuie sa fie consultat neurologul, pentru a i se face o evaluare aprofundata, in scopul descoperirii cauzelor. De cele mai multe ori, conditia care a cauzat paralizia temporara este tratabila.

Cauzele paraliziei temporare

Cauzele paraliziei temporare pot include leziuni ale sistemului nervos sau ale creierului, unele boli genetice mai rar intalnite, reactii la anumite medicamente si restrictii ale fluxului de sange.
Atunci cand oamenii sufera o pierdere temporara a senzatiilor sau a controlului unei anumite zone a corpului, trebuie sa fie evaluati de catre medic. De asemenea, cei la care sunt prezenti anumiti factori de risc, ar trebui sa se informeze pentru a evita sau a reduce probabilitatile de a dezvolta paralizia temporara.
Exista mai multe cauze posibile ale paraliziei temporare, dintre care cele mai frecvent intalnite sunt: accidentul vascular cerebral, traumatismele, poliomielita, scleroza laterala amiotrofica, botulismul, spina bifida, scleroaza multipla si sindromul Guillain-Barre.
Paralizia este cel mai des cauzata de deteriorarea sistemului nervos sau a creierului, in mod special a maduvei spinarii. De obicei muschii nu sunt afectati. Pe langa simptomele motorii, caracteristice paraliziei sunt si manifestarile senzoriale, cum ar fi pierderea senzatiilor in zona afectata.
Cel mai comun tip de paralizie temporara este cea in care muschii nu primesc fluxul de sange de care au nevoie (cum ar fi situatia in care o persoana se afla in pozitia sezut sau cand doarme pe un brat, ori sta in alta pozitie, in care este restrictionat fluxul de sange la nivelul unui membru). In cazul intreruperii administrarii cu sange a muschilor, are loc o disfunctie musculara temporara.
Una dintre cauzele paraliziei, de exemplu, este naturala. Cand oamenii se afla in faza de somn REM (miscari rapide ale ochilor), organismul este paralizat temporar din cauza semnalelor transmise de catre sistemul nervos. Uneori, disfunctiile acestui sistem poate duce la experimentarea paraliziei in diverse stadii ale somnului sau, chiar in timp ce o persoana este treaza.
Leziunile creierului si ale sistemului nervos, inclusiv accidentul vascular cerebral, neuropatia diabetica sau presarea unor nervi, pot cauza paralizie temporara. Unele boli neurodegenerative progoresive pot fi asociate cu paralizie periodica si se pot transforma in probleme permanente.
Bolnavii care experimenteaza diminuarea senzatiilor, alaturi de alte simptome neurologice, cum ar fi confuzia, ar putea fi necesar sa fie evaluati, pentru a se constata daca creierul lor a suferit anumite tipuri de leziuni, in timp ce oamenii care au suferit diverse traume fizice, cum ar fi fracturi sau lovituri serioase, pot fi diagnosticati cu paralizie tranzitorie, cauzata de leziuni ale nervilor.
In urma utilizarii anumitor medicamente se poate declansa paralizia. Unele dintre acestea sunt cele folosite pentru anestezierea generala a unei persoane. Altele pot provoca paralizie sau paralizie temporara ca efect secundar. Bolnavii care folosesc aceste tipuri de substante medicamentoase sunt avertizati cu privire la riscul acestora.
Paralizia temporara poate fi cauzata si de anumite infectii intalnite in cazul unor conditii genetice, care presupun manifestari neurologice ca raspuns la factorii de mediu, cum ar fi frigul sau caldura. Alte conditii care pot intrerupe echilibrul electrolitilor din organism, pot intefera cu functia nervilor sau cu miscarile musculare.
Botulismul este o boala rara, dar care poate presupune manifestarea paraliziei cauzata de o toxina care poate afecta nervii, numita toxina botulinica. Aceasta este produsa de bacteria Clostridium botulinium. Este o toxina foarte periculoasa si puternica, ce este capabila sa blocheze functionearea nervilor si poate provoaca paralizie respiratorie si musculo-scheletala. Exista trei tipuri principale de botulism:
  • botulism rezultat in urma toxiinfectiilor alimentare - cauza o reprezinta consumul de alimente care contin toxina care declanseaza botulismul
  • botulism al plagilor - cauzata de toxina produsa de o rana infectata cu Clostridium Botulinium
  • botulism infantil - cauzat de consumarea de spori ai bacteriei, care cresc apoi in intestine si elibereaza toxina.
Sindromul Guillain-Barre - este o afectiune inflamatorie a sistemului nervos destul de rar intalnita. Mecanismul patologic al bolii consta in pierderea mielinei nervilor periferici, din cauza unei inflamatii acute. Cauza acestei inflamatii este necunoscuta. Se considera ca aceasta este o boala autoimuna.
Accidentul vascular cerebral - Un accident vascular cerebral poate determina un prejudiciu neurologic important. Este caracterizat prin intreruperea alimentarii cu sange, a unei parti a creierului, ca urmare a diversi factori. Astfel, o parte a creierului nu va mai fi oxigenata in mod adecvat cu sange si acest lucru ar putea duce la moartea celulelor creierului, fiind afectata functia acelei parti a creierului. Unul dintre principalele efecte ale accidentului vascular cerebral este paralizia temporara sau de durata, a diverse parti ale corpului.
Scleroza multipla este o boala cronica inflamatorie care afecteaza sistemul nervos central. La persoanele diagnosticate cu aceasta boala sunt afectati neuronii si are loc demielinizarea fibrelor nervoase. Scleroza laterala amiotrofica este o conditie progresiva care are ca efect atrofierea muschilor. Totusi, simptomele bolii sunt diferite, in functie de semnalele care sunt intrerupte, dar si de gravitatea afectiunii, iar printre acestea se poate numara si paralizia temporara.
Poliomielita este o boala virala insotita de paralizie, cauzata de un virus numit poliovirus. Acesta patrunde in organism pe cale orala, infecteaza peretele intestinal, poate ajunge in fluxul de sange si in sistemul nervos central si poate cauza slabiciune musculara si deseori paralizie.
Copiii mici care manifesta poliomielita pot suferi doar simptome minore, care pot ingreuna stabilirea unui diagnostic corect. Adultii ce supravietuiesc poliomielitei, care a depasit stadiul infectiei primare, dezvolta uneori si manifestari mai grave, cum ar fi slabiciune musculara, oboseala extrema si chiar paralizie. Aceste simptome sunt specifice sindromului post-polio.

sursa:sfatulmedicului.ro

16 apr. 2013

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele?
Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare:
  • sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate
  • alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator
  • vom citi pe etichetele produselor recomandarile de refrigerare
  • carnea pe care dorim sa o congelam trebuie spalata sub jet de apa rece, stearsa cu un prosop de hartie, portionata, ambalata individual si depozitata in congelator.
  • spalarea mainilor inainte, in timpul si dupa ce manipulam alimentele este o conditie obligatorie pentru siguranta alimentara.
  • prepararea termica a alimentelor trebuie sa fie facuta la temperaturi adecvate, respectiv la minim 65C pentru peste si la minim 80C pentru carnea de pui, porc sau vita.
  • mancarea calda trebuie transferata in recipiente inchise si pusa imediat in frigider. Nu se va lasa la racit la temperatura camerei si, in nici un caz, in vase descoperite!
SfatulMedicului.ro: Toti nutritionistii spun ca trebuie sa avem o alimentatie echilibrata. Ce inseamna asta? Care sunt regulile de baza si cum putem combina alimentele intr-un mod cat mai sanatos?
Dr. Hancu: Alimentatia echilibrata se refera de fapt la ceea ce noi, medicii specialisti nutritionisti, numim Alimentatie Sanatoasa. Alimentatia este cu adevarat sanatoasa atunci cand:
  • Asigura un aport caloric corespunzator necesarului
  • Contine toate substantele nutritive in proportii adecvate:
    • 50-55% glucide (hidrati de carbon), din care glucidele simple sa fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi
    • 30-35% grasimi, din care grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10%, grasimile trans- sa fi e sub 2%, iar aportul de colesterol sa fi e limitat la 300 mg/zi
    • 12-15% (maximum 20 %) proteine care se pot procura de exemplu din carnea de pui
  • Respectarea acestor proportii atrage dupa sine cantitati normale de vitamine si substante minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul. in conditii normale nu este necesar aportul de suplimente nutritive.
  • Aportul de sare (clorura de sodiu) nu depaseste 5 grame/zi
  • Realizarea principiilor enuntate se obtine prin consumul zilnic proportionat al celor 5 grupe de alimente:
  • Cerealele si produsele cerealiere (6-11portii)
  • Fructele (2-4 portii ) si legumele (3-5 portii)
  • Laptele si produsele lactate (2-3 portii)
  • Alimentele bogate in proteine (2-3 portii), din care 50% de origine vegetala si 50% de origine animala
  • Alimentele grase (cu multa cumpatare) si produsele zaharoase (de cateva ori pe luna).
SfatulMedicului.ro: Un aspect foarte important este felul in care gatim. Care este cel mai sanatos mod de preparare?
Dr. Hancu: Pentru ca alimentele pe care le gatim sa isi pastreze calitatea esentiala, respectiv pentru a ramane sanatoase si dupa preparare, trebuie sa respectam o serie de principii de gastrotehnie (tehnica prepararii alimentelor) care, pe langa faptul ca ne vor ajuta sa avem o alimentatie sanatoasa, ne vor economisi si timpul pretios pe care il petrecem gatind.

Pe de alta parte, vom incerca sa evitam modalitatile „traditionale” de preparare a hranei, atunci cand „traditional” se confunda cu „nesanatos”. Astfel, este preferabil sa gatim carnea, pestele sau legumele pe gratarul electric sau gratarul cu caldura umeda care poate fi plasat pe aragaz, in cuptor acoperite/invelite in folie de aluminiu, prin fierbere sau in vasele de gatit la aburi. De cate ori este posibil, vom consuma legumele proaspete, iar conservarea lor o vom face prin congelare sau deshidratare! Vom evita, in schimb, prajirea alimentelor in ulei, prepararea alimentelor pe gratarul cu carbuni, prepararea mancarurilor cu sos (tocana, ciulama etc), conservarea legumelor prin murare si a fructelor in compoturi.
SfatulMedicului.ro: Carnea reprezinta cea mai importanta sursa de proteine pentru organism. In ce moment al zilei recomandati sa fie consumata si de cate ori pe saptamana?
Dr. Hancu: Intr-adevar, carnea este o foarte importanta sursa de proteine (continut proteic cuprins intre 15-35%), cu unii aminoacizi („caramizile” din care sunt formate proteinele), care nu pot fi procurati din alte alimente (numiti din acest motiv, aminoacizi esentiali). Sa nu uitam, insa, ca este totodata o sursa importanta de energie prin aportul crescut de calorii, dar si o sursa importanta de minerale si vitamine: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier (sub forma usor absorbabila), zinc, cupru, seleniu, acid folic si vitamine din grupul B (este cea mai importanta sursa de vitamina B1 si vitamina B12).

Carnea face parte din grupa alimentelor bogate in poteine din care se recomanda a fi consumate 2-3 portii pe zi, preferabil la masa de pranz. Carnea rosie (vita, porc, vanat) nu trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica a unei persoane sanatoase, recomandarea fiind de a se consuma 1-2 portii/luna. Se va evita de asemenea consumul de mezeluri, mai ales a celor facute din carne tocata/pasta de carne.
SfatulMedicului.ro: Ce parere aveti despre carnea de pui? O recomandati?
Dr. Hancu: Carnea de pui este un aliment exceptional datorita faptului ca este foarte bine echilibrata caloric si nutritional. O jumatate de piept de pui fara pielita contine aproximativ 180 de kilocalorii, alaturi de un procent ridicat de proteine, continut moderat de grasimi si colesterol. Acizii grasi trans- lipsesc in totalitate, dar sunt prezente cantitati mici de acizi grasi polinesaturati, tip omega-3. De asemenea, are un continut mai scazut de fier comparativ cu carnea rosie, fiind mai usor digerabila. Aceste calitati o situeaza pe primul loc, alaturi de peste, in topul recomandarilor nutritionale.
SfatulMedicului.ro: Exista pericole in consumul acestui tip de carne? Cum se prepara sanatos?
Dr. Hancu: Pericolele care pot insoti consumul carnii de pui sunt cele la care ne expunem atunci cand nu respectam regulile sigurantei alimentare. Exista multe discutii si mituri legate de infestarea carnii de pui. Doresc sa precizez insa ca puii crescuti pe teritoriul Uniunii Europene nu primesc hormoni de crestere, acest lucru fiind interzis prin lege. Toate aceste calitati se refera doar la carnea de pui care provine de la marii producatori la care avem garantia ca respecta cu strictete normele europene de crestere a puilor.

Pentru a ramane un aliment sanatos, carnea de pui trebuie preparata termic la gratarul electric, la cuptor, in vase cu aburi sau prin fierbere. Carnea de pui poate fi asezonata cu diferite ierburi aromate sau condimente pentru un plus de savoare si poate fi consumata alaturi de o multitudine de garnituri: salate, legume la gratar sau la aburi, cartofi, orez, paste.
SfatulMedicului.ro: Dar despre carnea de cal? Este aceasta daunatoare sanatatii?
Dr. Hancu: Carnea de cal sanatos face parte din categoria „carne rosie” si prezinta anumite avantaje nutritive, comparativ cu carnea de vita, cum sunt: continutul mai scazut in calorii, colesterol si grasimi saturate, precum si continutul mai crescut de fier si vitamina B12. Prin urmare, daca sunt respectate normele sigurantei alimentare, carnea de cal nu este daunatoare sanatatii.

SfatulMedicului.ro: Cate mese sunt recomandate pe zi?
Dr. Hancu: Alimentatia Sanatoasa este impartita in 3 mese principale si 2-3 gustari, la ore adecvate.
SfatulMedicului.ro: Ati lansat cartea “Abecedarul de Nutritie”. Care este rolul acesteia?

Dr. Hancu: Asa cum Abecedarul copilariei ne-a invatat sa scriem si sa citim, misiunea Abecedarului de Nutritie este sa ne initieze in stiinta si arta de a manca sanatos. Lectiile Abecedarului Nutritional sunt rezultatul contactului zilnic pe care eu si colegele mele care au contribuit la realizarea Abecedarului de Nutritie (Dr. Cristina Nita, Dr. Anca Elene Craciun), il avem cu semenii pe care ii sfatuim sau ii ingrijim. Suntem convinsi ca singurele sfaturi demne de a fi urmate au o unica provenienta: medicii specialisti nutritionisti care practica aceasta specialitate pe baza examenelor atestate de Ministerul Sanatatii.

Abecedarul de Nutritie explica pe intelesul tuturor ce inseamna Alimentatia Sanatoasa, care sunt Beneficiile Alimentatiei Sanatoase si cum putem devein proprii nostri nutritionisti. Cel ce este propriul sau nutritionist, isi garanteaza Alimentatia Sanatoasa, zi de zi, toata viata, bucurandu-se astfel de beneficiile ei:
  • Sanatate perfecta
  • Cresterea calitatii vietii, a starii de bine, a poftei de viata
  • Prevenirea bolilor sau ameliorarea celor care deja exista
  • Longevitate sanatoasa, adica departe de boli, traind mult si sanatosi.
Prof. Dr. Nicolae Hancu
Membru de Onoare al Academiei Romane, Expert in nutritie, diabet, obezitate

15 apr. 2013

Riscul de pneumonie in sarcina

Pneumonia este o infectie bacteriana sau virala care provoaca inflamatia plamanilor. Pneumonia in timpul sarcinii este asociata cu o serie de complicatii, atat pentru mama, cat si pentru copil. Printre acestea se numara travaliul prematur si probabilitatea aparitiei insuficientei respiratorii.
Femeile insarcinate au tendinta de a avea un risc mai crescut de a dezvolta atat pneumonie, cat si alte probleme respiratorii. De aceea, trebuie sa se intervina medical optim si prompt pentru prevenirea complicatiilor. Viitoarele mame care dezvolta pneumonie in timpul sarcinii trebuie tratate agresiv, pentru a se reduce morbiditatea si mortalitatea. Din fericire, multe dintre medicamentele utilizate (in special antibiotice betalactamice si macrolide) pentru gestionarea pneumoniei sunt sigure pentru a fi administrate in perioada de gestatie.
De asemenea, vaccinarea impotriva gripei poate reduce mortalitatea materna rezultata in urma pneumoniei virale. Aceasta poate reduce prevalenta spitalizarii, din cauza bolilor respiratorii la femeile gravide, in senzonul gripal.
Cel mai frecvent s-a constatat ca in timpul sarcinii o femeie ar putea suferi de pneumonie comunitara, cu streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae si mycoplasma pneumoniae.

Factori de risc pentru dezvoltarea pneumoniei in sarcina

Coexistenta unor boli ale mamei, cum ar fi astmul bronsic si anemia, cresc riscul contactarii pneumoniei in timpul sarcinii. De asemenea, exista infectii virale respiratorii, cum ar fi varicela, gripa si sindromul respirator acut sever, care pot fi asociate cu pneumonia materna.
Efectele neonatale ale pneumoniei, in aceasta perioada, includ greutatea mica la nastere a fatului si riscul ridicat de nastere prematura, dar si alte complicatii grave printre care si insuficienta respiratorie.
In urma studiilor, s-a descoperit ca riscul femeilor insarcinate comparativ cu al celor care nu sunt insarcinate, de a manifesta pneumonie, este acelasi in primul trimestru de sarcina, dar acesta creste intre saptamanile 24-31 de sarcina.
S-a constatat ca la femeile insarcinate apar modificari ale imunitatii celulare care diminueaza protectia oferita de mama, fatului. Aceste modificari includ scaderea raspunsului proliferativ al limfocitelor, in special in trimestrul al doilea si al treilea, diminuarea activitatii limfocitelor si in mod special a limfocitelor T si reducerea activitatii limfocitelor citotoxice.
In plus, hormonii predominanti in timpul sarcinii, inclusiv progesteronul, gonadotropina corionica umana, alfa-fetoproteina si cortizolul pot inhiba functia celulelor mediate imun. Astfel, creste riscul aparitiei infectiilor, in mod special a celor provocate de catre agentii patogeni virali si fungici.
Se considera ca sarcina scade rezistenta sistemului imunitar si creste predispozitia catre infectii. In plus, in timpul sarcinii apar modificari ale tractului respirator. La femeile care sufera deja de astm, boala are tendinta de a se agrava in timpul sarcinii. Cresterea productiei de mucus poate transforma chiar si infectiile usoare in pneumonie. Femeile insarcinate care manifesta respiratie suieratoare si tuse in timpul sarcinii ar trebui sa consulte un medic, pentru a li se evalua starea de sanatate.
Utilizarea de corticosteroizi antepartum, pentru a se reduce mortalitatea si morbiditatea la nou-nascutii prematuri, pot fi factori de risc pentru dezvoltarea pneumoniei materne. Acestia sunt asociati cu o rata mai mare de declansare a bolilor infectioase cu bacterii grave, inclusiv pneumonie. Aceeasi situatie s-a observat si in cazul utilizarii agentilor tocolitici pentru declansarea travaliului. In acest caz, creste riscul aparitiei pneumoniei, ca urmare a probabilitatii declansarii edemului pulmonar. Prin urmare, medicii recomanda ca aceste substante medicamentoase sa nu fie folosite in cazul pacientelor insarcinate care sufera de pneumonie.
Femeile care dezvolta pneumonie in timpul sarcinii au un risc crescut de aparitie a insuficientei respiratorii. In cazul in care va fi prezenta aceasta conditie medicala grava, vor fi suprasolicitate atat inima, cat si alte organe si ar putea fi necesara ventilatia mecanica. Daca tratamentul nu este eficient si prompt, ar putea surveni decesul.
Fumatul este un factor de risc recunoscut pentru dezvoltarea pneumoniei si a bolilor pneumococice invazive la adulti. Acest factor de risc se amplifica in cazul femeilor insarcinate: intre 20-30% dintre femeile gravide sufera de pneumonie din cauza fumatului.
Pentru copil, cele doua riscuri principale in cazul in care mama este diagnosticata cu pneumonie in timpul sarcinii sunt greutatea mica la nastere si nasterea prematura. O greutate mica la nastere poate fi asociata cu probleme de dezvoltare, iar travaliul prematur poate fi insotit de o serie de complicatii.
La femeile la care pneumonia este prezenta in stadiile timpurii ale sarcinii, boala poate provoca avort spontan. Tratarea pneumoniei va reduce foarte mult declansarea acestor riscuri, atat timp cat medicamentele folosite sunt sigure pentru starea generala de sanatate a femeilor gravide si a copiilor nenascuti. Cu cat tratamentul este furnizat mai devreme, cu atat este mai bun prognosticul pentru mama si copil.

Tratament

Cunoscand riscurile care pot contribui la aparitia pneumoniei in timpul sarcinii, femeile insarcinate pot lua masuri pentru a se proteja. Este recomandabil sa se evite contactul cu alte persoane care sufera de infectii respiratorii si este necesara spalarea cu atentie a mainilor, de mai multe ori pe zi.
La fel de important este ca femeile insarcinate sa manance sanatos si sa se hidrateze suficient pentru a preveni infectia.
Daca este prezenta tusea persistenta, dupa o simpla raceala se recomanda consultul medicului.
Femeile care trebuie sa fie spitalizate in timpul sarcinii ar trebui sa fie internate in rezerve speciale, la distanta de pacientii diagnosticati cu probleme respiratorii, pentru a se reduce la minim contactul cu bolile infectioase.
Diagnosticul prompt, terapia antimicrobiana si gestionarea adecvata a bolii, pot reduce morbiditaea si mortalitatea cauzate de pneumonie in timpul sarcinii.

sursa:sfatulmedicului.ro

13 apr. 2013

Vasculita leucocitoclastica

Vasculita leucocitoclastica este un termen utilizat pentru a descrie vasculita vaselor mici de sange. Conditia are mai multe cauze, dar acestea nu sunt identificate la peste 50% dintre bolnavii de vasculita leucocitoclastica.
Vasculita leucocitoclastica poate fi localizata atat la nivelul pielii, cat si al unor organe. Tesuturile si organele cel mai frecvent afectate de vasculita leucocitoclastica includ articulatiile, tractul gastro-intestinal si rinichii. Prognosticul este favorabil in cazul in care nu sunt lezate organele interne.
Vasculita leucocitoclastica poate fi acuta sau cronica.



Factori de risc


Printre factorii de risc ce pot contribui la aparitia vasculitei leucocitoclastice se numara:
- Rasa. Conform statisticilor, rasa ariana tinde sa fie mai frecvent afectata de aceasta conditie.
- Sexul. Cu toate ca unele studii arata ca femeile sunt mai predispuse la acesta afectiune, vasculita leucocitoclastica poate fi prezenta si la barbati, in proportii aproximativ egale.
- Varsta. Vasculita leucocitoclastica se poate dezvolta la orice varsta, iar la copii aceasta este numita purpura Henoch-Schonlein.

Cauze

La aproximativ o treime, pana la o jumatate dintre bolnavii de vasculita leucocitoclastica, cauzele sunt idiopatice, iar la restul, cauzele pot fi identificate in urma investigatiilor, istoricului medical personal si consultului medical.
- Medicamente. Printre medicamentele care pot cauza vasculita leucocitoclastica se numara antibioticele, in special beta-lactamicele, antiinflamatoarele nesteroidiene si diureticele. Chiar si asa, aproape orice medicament se poate numara printre cauzele vasculitei leucocitoclastice. Unele tipuri de proteine, cum ar fi streptokinaza, cele gasite in vaccinuri, precum si cele folosite in terapia cu anticorpi monoclonali pot fi asociate cu vasculita leucocitoclastica.
- Infectii. Diverse infectii pot sta la baza dezvoltarii conditiei. Printre acestea se numara:
  • infectii ale tractului respirator - in special cu streptococi beta-hemolitici si hepatitele virale
  • infectia cu HIV
  • endocartita bacteriana.
- Boli intestinale. Boala inflamatorie intestinala, colita ulcerativa si boala Crohn pot fi cauze care ar putea sta la baza dezvoltarii vasculitei leucocitoclastice.
- Tumori. Tumorile maligne insumeaza mai putin de 1% dintre factorii declansatori ai vasculitei leucocitoclastice. Cu toate ca bolile limfoproliferative sunt mai frecvente, in special leucemia cu celule paroase, acestea nu reprezinta prea multe din cazurile de vasculita leucocitoclastica. Chiar si asa, orice tip de tumora, indiferent de locul acesteia, dar si tratamentul pentru eliminarea tumorilor, ar putea fi cauze ale aparitiei vasculitei leucocitoclastice.
Alte posibile cauze ale vasculitei leucocitoclastice includ:
  • hepatita C
  • bolile de colagen vasculare
  • artrita reumatoida
  • sindromul Sjogren
  • lupusul eritematos
  • unele alimente sau aditivii alimentari.

Simptomele vasculitei leucocitoclastice

Pielea este in principal cea mai afectata de vasculita leucocitoclastica, in special la nivelul membrelor inferioare. Vasculita leucocitoclastica cauzeaza decolorarea pielii afectate (purpura). Aceste pete mici rosiatice sau violet (cauzate de sangerari sub piele) sunt situate, de obicei, deasupra nivelului pielii. Acestea pot fi dureroase si pot da senzatia de mancarime, desi la unii bolnavi purpura nu provoaca niciun fel de disconfort.
Leziunile pielii pot ramane de mici dimensiuni sau se pot mari, combinandu-se si formand pete mari si uneori, rani deschise. In unele cazuri, purpura impiedica fluxul normal de sange la nivelul pielii, cauzand necroza (moartea tesutului).
Semnele si simptomele de vasculita nu sunt intotdeauna evidente. Acestea pot fi vagi, generale si non-specifice. Acest lucru este rezultatul complexitatii si variabilitatii diferitelor tipuri de boli vasculitice. De asemenea, este important sa se inteleaga cat mai bine termenul general de vasculita, care este o afectiune rara, comparativ cu alte conditii comune care pot provoca semne si simptome similare.
Vasculita leucocitoclastica poate sa apara si la organele sau tesuturile interne. Conditia poate afecta anumite organe, de obicei rinichii, dar si portiuni ale tractului gastro-intestinal, inima, plamanii sau sistemul nervos. Tesuturile interne cel mai frecvent afectate de vasculita leucocitoclastica sunt articulatiile. Inflamatia vaselor de sange devine o preocupare atunci cand sunt afectate organele interne, deoarece conditia poate fi fatala.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul de vasculita nu este usor de pus, din cauza suprapunerii semnificative a semnelor si simptomelor bolii cu cele ale altor conditii mult mai comune. Un istoric medical atent si examenul fizic complet sunt pasii initiali in cazul in care este suspectata vasculita. Alte metode de diagnosticare ar putea include:
  • teste amanuntite de sange
  • sumar de urina
  • scanarea cu raze X
  • biopsia unui organ - in cazul in care este suspectat faptul ca un organ este afectat de vasculita. Aceasta metoda este esentiala pentru o diagnosticare corecta a vasculitei. In anumite cazuri, se va face si biopsia creierului daca medicul suspicioneaza prezenta vasculitei cerebrale.
  • angiograma - aceasta este realizata pentru a se evalua aspectul fizic al vaselor de sange. Testul poate fi extrem de util in cazul in care vasculita implica vasele mari de sange.
  • examinarea ochilor - la fel ca si in cazul altor tipuri de vasculita, precum vasculita retiniana, vasculita leucocitoclastica poate fi diagnosticata in urma examinarii ochilor.
In cazul in care vasculita este provocata de o conditie medicala primara, aceasta va trebui sa fie abordata si tratata corespunzator. De exemplu, tratarea infectiei asociate cu hepatita sau lupusul eritematos poate fi primul pas in tratarea vasculitei leucocitoclastice.
Bolile cronice care implica pielea ar trebui sa fie tratate prin modalitati nontoxice ori de cate ori este posibil, evitandu-se utilizarea de corticosteroizi sistemici si imunosupresoare.
Persoanele care sufera in mod evident de o alergie, ar trebui sa inlature imediat contactul cu alergenul.
Alte medicamente imunologice pot fi, de asemenea, utilizate in tratarea vasculitei. Printre acestea se numara: ciclofosfamida, azatioprina sau metotrexatul.

12 apr. 2013

Banana, alimentul care poate imbunatati vederea

Bananele sunt disponibile in forme, soiuri si marimi diferite si pot fi consumate in orice moment al zilei. Acest fruct versatil poate fi fiert, consumat crud sau uscat. Bananele sunt la indemna oricui si sunt bogate in substante nutritive, vitamine si minerale.
Bananele ar putea inlocui portia de zahar de la micul dejun si reprezinta o modalitate excelenta de a creste aportul de fibre, potasiu si vitamina C.

Avantajele pentru vedere obtinute in urma consumului de banane

Datele rezultate ca urmare a mai multor studii de specialitate demonstreaza ca prin consumul a mai multor portii zilnice de banane poate fi redus riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata cu inaintarea in varsta, cauza principala a pierderii vederii la personale in varsta. Specialistii sustin ca riscul poate fi redus cu pana la 36%.
In cadrul unui studiu, care a implicat un lot numeric important de femei si barbati, cercetatorii au evaluat efectul consumului de fructe asupra vederii. Oamenii de stiinta au intentionat sa descopere legatura dintre consumul de legume, fructe, vitamine antioxidante (A, C si E) si carotenoide si degenerescenta maculara, mai ales relatia dintre acestea si degenerescenta maculara neovasculara - o forma mult mai severa a bolii asociata cu pierderea totala a vederii. Aportul alimentar a fost inregistrat periodic pe o perioada de 18 ani in cazul femeilor si pe o perioada de 12 ani in cazul barbatilor.
In mod surprinzator, consumul de legume, vitamine si carotenoide nu a fost la fel de puternic asociat cu scaderea riscului de degenerescenta maculara, precum fructele, care au oferit protectie si impotriva formei severe a acestei boli.
Printre fructele care au oferit aceasta protectie s-au numarat si bananele, pe care specialistii le considera extrem de benefice pentru intreg organismul. Printre avantajele oferite sanatatii de catre banane se numara:
  • consolidarea sau intarirea oaselor
  • mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp
  • reglarea tensiunii arteriale
  • mentinerea sanatatii rinichilor.

Modalitati de a include mai multe banane in dieta

Exista numeroase modalitati prin care puteti include mai multe banane in dieta dumneavoastra. Bananele pot fi preparate in mai multe feluri si pot fi, de asemenea, introduse intr-o varietate de mancaruri.
- Inghetata de banane. Nu va veti mai dori o alta inghetata! Congelati bananele, apoi pasati-le pana cand amestecul devine cremos. Puteti adauga scortisoara pentru un gust mai bun si pentru avantajele oferite sanatatii de acest condiment.
- Banane la micul dejun. Bucurati-va de o banana amestecata cu fulgi de ovaz sau taiati cateva felii de banana si ungeti-le cu unt de arahide. Veti avea parte de mai multa energie pentru intreaga zi.
- Briose cu banane. Sunt mereu gustoase si sanatoase daca alegeti sa utilizati faina din grau integral pentru coacerea lor. Adaugati bucati de banane si, pentru ca desertul sa fie complet, le puteti unge cu dulceata pentru un aport natural de zahar.
- Banane la cina. Bananele la cina sunt un adevarat festin. Striviti banana si amestecati-o cu putina supa fierbinte de legume. Adaugati apoi amestecul peste carne sau preparatele din carne. Veti descoperi gustul unic al combinatiei, iar fibrele din banane va vor impiedica sa consumati alte gustari nesanatoase intre cina si somn.

sursa:sfatulmedicului.ro

11 apr. 2013

Personalitatea prin culori

Lumea este plina de culori. De curand, specialistii au demonstrat, in urma unor studii, ca nu trebuie sa se subestimeze efectul pe care il au culorile asupra personalitatii si starii de spirit a oamenilor.
Cercetarile au descoperit ca unele culori pot provoca reactii diferite in cazul a diferiti oameni. O buna intelegere a modului in care culorile interactioneaza cu starea de spirit, va poate ajuta sa decorati casa sau sa alegeti imbracamintea potrivita, pentru a fi mereu intr-o stare de spirit pozitiva.

Culorile si starea de spirit

- Rosu. Rosu este o culoare intensa si este adesea asociata cu dragostea si ura. In consecinta, cercetarile au constatat ca aceasta culoare este un exemplu puternic al legaturii intre culori si starea de spirit.
Vizualizarea acestei culori poate creste usor nivelul de adrenalina, tensiunea arteriala si ritmul cardiac. De asemenea, culoarea rosie poate perturba gandirea si concentrarea. Alegerea unei vestimentatii de culoare rosie poate atrage atentia si interesul. Cu toate acestea, expertii nu recomanda culoarea rosie pentru decorarea interiorului casei.
- Albastru. Albastru s-a dovedit a fi o culoare linistitoare. S-a demonstrat ca albastrul poate ajuta la relaxare si reduce frecventa batailor inimii. De aceea, expertii recomanda culoarea albastra pentru interioarele scolilor si spitalelor. De asemenea, culoarea se recomanda si pentru dormitoarele de la domiciliu - studiile au aratat o imbunatatire semnificativa a calitatii somnului la persoanele cu astfel de tulburari, dupa ce au fost indemnate sa isi vopseasca dormitorul in culoarea albastra.
- Galben. Galben tinde sa fie o culoare care stimuleaza starea de fericire si bucuria. Aceasta culoare este asociata cu optimismul, energia, vigilenta si spiritul de aventura. Galbenul este o culoare intensa, excitanta (mai putin excitanta decat rosul). Multe companii utilizeaza culoarea galbena in siglele lor, pentru a sublinia optimismul si fericirea. Totodata, expertii recomanda evitarea galbenului deschis, care nu are aceleasi efecte pozitive asupra starii de spirit, comparativ cu culoarea galben intens.
- Verde. Verde reprezinta culoarea vetii si a naturii, sanatatii si prosperitatii. Verdele induce, de asemenea, relaxare, pace si calm. Deoarece este considerata o culoare neutra, verdele este folosit in institutii, cum ar fi scoli si spitale. Hainele de culoare verde ajuta oamenii sa gandeasca pozitiv si sa se simta mai relaxati. Expertii recomanda culoarea verde in camerele de zi sau dormitoare.
- Portocaliu. Portocaliul este o culoare ciudata, prin faptul ca provoaca reactii mixte in randul oamenilor. Nu este la fel de intens ca rosu, asa ca nu va da nastere la reactii intense. Portocaliul tinde sa faca legatura cu natura si timpul petrecut in aer liber. In ceea ce priveste legatura dintre portocaliu si starea de spirit, aceasta culoare poate produce sentimente de caldura, entuziasm, confort si securitate.
- Violet. Pentru ca este o culoare relaxanta, la fel ca si albastru si verde, violetul inspira liniste si pace si poate ajuta la ameliorarea anxietatii. De asemenea, violetul este asociat cu nobletea si uneori, cu exoticul. O cravata violet poate adauga o nota de eleganta, dar un costum de culoare violet ar putea avea totusi efecte contrare.

sursa:sfatulmedicului.ro

10 apr. 2013

De ce sa folosim produse cosmetice BIO?

Folosim in fiecare zi produse cosmetice cum sunt: sapunul, gelul de dus, samponul, crema sau laptele demachiant, produsele de machiaj, produse pentru ras.

Dar de foarte multe ori aceste produse contin ingrediente chimice cu impact negativ asupra sanatatii noastre. De multe ori citim pe eticheta ingredientele din care sunt fabricate aceste produse si ne aducem aminte de lectia de chimie.

Sunt deja studii care arata ca unele ingrediente sunt nefaste sanatatii noastre, favorizand chiar aparitia cancerului. S-a dovedit deja ca aluminiul, uleiurile minerale derivate din petrol, parabenii, fenoxietanolul, SLS-ul (sodium lauryl sulfat) provoaca pe termen lung de la alergii pana la boli mult mai grave.
De exemplu, s-a constatat ca de-a lungul vietii femeile pot absorbi nu mai putin de 2 kg de produse chimice si cancerigene numai din machiaj. In jur de 9000 de produse chimice sunt utilizate in mod regulat de industria cosmetica, multe dintre ele fiind nocive pentru sanatate. Ele sunt utilizate in cantitati mici pentru a raspunde reglementarilor sanitare.
De aceea este foarte important sa alegem produse cat mai naturale pentru ingrijirea pielii si a parului. Dar cum sa facem aceasta alegere? Exista produse pe care producatorii le vand drept naturale si altele BIO.
Produsele certificate BIO prezinta urmatoarele avantaje:
  • promovarea utilizarii produsele provenite din agricultura organica si respectarea biodiversitatii
  • folosirea resurselor naturale in mod responsabil si respectarea mediului inconjurator
  • utilizarea proceselor curate si respectuoase fata de sanatatea oamenilor si mediul inconjurator
  • integrarea si dezvoltarea conceptului de "Green Chemistry"
Mai multe informatii aici: www.cosmos-standard.org
Beneficiile pe care aceste produse le aduc sunt urmatoarele:

Respectul fata de om:
In afara absentei materiilor prime care pot contine substante chimice si poluante (pesticide, ingrasaminte chimice de sinteza, OMG....) care, pe termen lung pot sa fie nefaste corpului nostru si mediului, produsul cosmetic conform cu standardul cosmeticii ecologice si biologice este bogat in activi de origine naturala, in concordanta cu pielea noastra.

Trasabilitatea:
Nu este intotdeauna usor sa intelegem compozitia exacta a unui produs cosmetic conventional si sa identificam provenienta materiilor prime care il compun. Cosmetologia biologica este astazi controlata de organisme independente. Acest lucru permite garantarea unei trasabilitati sigure a ingredientelor, a procesului de fabricatie si a produselor finite.

Prezervarea mediului inconjurator:
Agricultura biologica este un mod de productie care respecta prin definitie biodiversitatea si echilibrele naturale. Prin sustinerea activa a acestei practici agricole, cu totii ajutam la imbunatatirea calitatii apei, solurilor si aerului.

Bogatia produselor bio:
Natura ne ofera o gama foarte diversa de ingrediente. Fiecare ingredient, fie el de origine vegetala sau minerala, are proprietati bine definite. Aceasta diversitate naturala favorizeaza crearea de largi game de produse eficiente, foarte naturale si sanatoase.
(definitie preluata de pe: www.cosmebio.org/fr/pourquoi-la-cosmetique-bio.php)

Pentru o intelegere mai usoara a acestor principii, iata ce reprezinta labelul BIO de pe eticheta unui produs certificat:
  • minimum: 95% ingrediente naturale sau de origine naturala
  • minimum: 95% din ingredientele vegetale provin din agricultura biologica
  • minimum: 10% din totalul ingredientelor provin din agricultura biologica.
Nota: Produsele cosmetice sunt compuse de multe ori in procent de 50 pana la 80% din apa, care nu se certifica.

Compania Planete Bleue produce cosmeticele Born to Bio in regiunea Vichy din Franta, renumita pentru calitatile apei termale. Planete Bleue reprezinta un angajament de incredere. Toate produsele cosmetice Born to Bio sunt certificate Cosmebio Ecocert.
Sunt fabricate din produse naturale care respecta pielea si parul cosumatorilor. Toate ingredientele sunt selectionate dintre cele mai blande si eficiente in mod natural. Gasiti produsele Born to Bio pe www.bio-trade.ro

sursa:sfatulmedicului.ro

9 apr. 2013

Bolile ochilor

Bolile ochiului afecteaza, deseori, activitatea zilnica a pacientului. Pentru a mentine sanatatea ochilor, uneori este nevoie doar de un efort foarte mic. Desi nu toate afectiunile oftalmologice pot fi prevenite, exista nenumarate masuri care ajuta la stoparea evolutiei afectiunii. In primul rand, trebuie subliniata importanta unei alimentatii sanatoase, urmand: protectia ochilor impotriva razelor soarelui, controlul medical periodic, purtarea ochelarilor de protectie daca lucrati foarte mult la calculator.

Exista mai multe tipuri de probleme oculare si tulburari de vedere, printre care se regasesc: vedere incetosata, halouri, pete oarbe, flocoane etc. Vederea incetosata consta in pierderea claritatii acesteia si incapacitatea de a observa micile detalii. Petele oarbe sau scotoamele sunt "gauri negre" in campul vizual, care conduc la limitarea partiala a campului vizual, perceputa sau nu de catre pacient.

Daca prezentati tulburari de vederea (devine neclara, apar petele oarbe, halourile sau vederea intunecata), intotdeauna, trebuie sa solicitati un consult de specialitate. Aceste simptome pot fi specifice unei boli de ochi, imbatranii, unor leziuni oculare sau consecintele unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, care afecteaza mai multe organe din corp.
Oricare ar fi cauza, tulburarile de vedere nu trebuie ignorate, deoarece se agraveaza si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii!


Afectiuni comune ale ochiului

Prezbiopia - dificultatea de a focaliza obiectele aflate la scurta distanta din cauza scaderii flexibilitatii cristalinului. Afectiunea este specifica persoanelor care au trecut de varsta de 40 de ani.
Cataracta - presupune vedere incetosata, dificultate la adaptare la vederea nocturna, halouri luminoase si sensibilitate la lumina puternica. Cauze: varsta inaintata, diabetul zaharat, glaucomul, administrarea indelungata de corticosteroizi, leziuni oculare, etc. Vederea va fi afectata si este necesar tratamentul si interventia chirurgicala.
Glaucomul - este cauzata de lezarea nervului optic este afectat. Deseori, tensiunea oculara este ridicata, apar pete oarbe si in cele din urma, apare orbirea laterala.
Retinopatia diabetica - este o complicatie a diabetului zaharat care poate conduce chiar si la sangerari la nivelul retinei. Si aceasta este o cauza frecventa de orbire.
Degenerescenta maculara - consta in pierderea vederii centrale. Afectiunea se caracterizeaza prin vedere incetosata (mai ales in timpul cititului), vedere distorsionata (linii ondulate), lipsa de perceptie a culorilor, ca urmare a deteriorarii maculei. Factori de risc: fumatul, expunerea indelungata la lumina puternica, antecedente familiale, obezitatea si bolile cardiovasculare.
Infectii oculare, inflamatii sau alte leziuni.
Flocoane - sunt particule minuscule care se deplaseaza in campul vizual. Desi de cele mai multe ori sunt de scurta durata si inofensive, pot semnala si o dezlipire de retina.
Dezlipirea de retina - include simptome ca flocoanele, opacitate a vederii, senzatia de umbra sau voal care acopera partial sau in totalitate campul vizual.
Nevrita optica - afectiune caracterizata prin inflamatia nervului optic din cauza unei infectii sau a sclerozei multiple.
Accidentul vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor.
Tumoarea cerebrale.
Sangerarea oculara.
Arterita temporala- inflamatia unei artere de la nivelul creierului care furnizeaza sange nervului optic.
Migrenele, durerile de cap - puncte luminoase, halouri sau modele in zig zag. O migrena oftalmica este cauzeaza numai simptome vizuale fara dureri de cap.

Alte potentiale cauze: oboseala, expunerea la factori de mediu (incetosarea vederii temporara si reversibila), anumite medicamente.

Medicamente care pot afecta vederea: antihistaminice, anticolinergice, derivati de digitalice (temporar), unele tipuri de medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale (guanetidina, rezerpina si diureticele tiazidice), indometacin, fenotizina (ocmpazine pentru greaza, thorazine si stelazine pentru schizofrenie), medicamente utilizate in tratamentul malariei, etambutol (pentru tuberculoza).


Consultul medical

Specialistul la care trebuie sa apelati:
- opticianului prescrie ochelarii dar nu poate stabili un diangostic, indiferent de boala de ochi de care suferiti;
- optometristul consulta pacientii care au tulburari vizuale si poate diagnostica afectiuni oculare. Prescrie ochelari si lentile de contact daca este cazul.
- medicii oftalmologi ofera consultatii de specialitate, pun diagnostic si prescriu tratamentul adecvat pentru bolile oculare;
- in anumite situatii poate fi necesara interventia medicul internist deoarece unele afectiuni oftalmologice apar ca si simptom al unei probleme generale de sanatate.

Sunati la serviciile medicale de urgenta daca:
- va confruntati cu orbirea partiala sau totala a unuia sau a ambilor ochi (chiar daca aceasta este doar temporara);
- aveti vedere dubla (chiar daca aceasta este temporara);
- prezentati vedere incetosata sau vederea laterala este afectata;
- apar brusc pete oarbe, halouri luminoase sau zone vizuale distorsionate;
- manifestati durere oculara si roseata.

Contactati medicul oftalmolog daca:

- aveti probleme cu vederea laterala;
- intervin dificultati in adaptarea ochiului la lumina nocturna sau atunci cand cititi;
- pierdeti treptat claritatea vederii;
- aveti probleme in identificarea culorilor;
- vedeti incetosat atat la distanta cat si aproape;
- suferiti de diabet zaharat sau aveti un istoric familial de diabet zaharat;
- prezentati mancarimi sau scurgeri oculare;
- au loc modificari ale vederii care par a fi legate de medicatie.

Intrebarile posibile din partea medicului specialist:
- Cand au debutat simptomele? Au aparut brusc sau treptat?
- Cat de des se manifesta? Care este durata acestora?
- In ce parte a zilei se manifesta, cu precadere: seara, dimineata?
- Problema exista la un ochi sau la amandoi?
- Prezentati pete oarbe?
- Vedeti zone intunecoase, iar imaginea pare ca lipseste in acea parte?
- Este afectata vederea laterala (periferica)?
- Vedeti halouri luminoase in jurul obiectelor stralucitoare (sau a altor surse de lumina)?
- Vedeti lumini intermitente (flash-uri) sau linii in zig-zag?
- Prezentati sensibilitate la lumina?
- Obiectele aflate in repaus par ca se misca?
- Va este dificil sa diferentiati/percepeti culorile?
- Aveti dureri oculare?
- Ati suferit traumatisme, infectii, sunteti stresat sau anxios, aveti simptome de depresie, oboseala, dureri de cap, alergii in ultimele saptamani sau luni? Ati fost expus la polen, vant, soare, substante chimice in acest interval de timp? Ati folosit sapunuri noi, lotiuni sau produse chimice?
- Vederea se imbunatateste dupa ce va odihniti?
- Vedeti mai bine daca folositi ochelarii de corectie?
- Exista si alte simptome, cum ar fi: roseata, umflaturi, durere de cap, mancarime, secretii sau scurgeri, sentimentul ca aveti un corp strain sau o leziune la nivelul ochiului?
- Aveti diabet zaharat sau exista istoric familial de diabet zaharat?


Diagnosticare si tratament

Pot fi efectuate urmatoarele investigatii:
- Biomicroscopie (examinarea cu ajutorul unui microscop special a diferitelor parti ale ochiului);
- Test de refractie;
- Tonometrie.

Tratamentul este prescris in functie de cauzele afectiunii. Interventia chirurgicala poate fi recomandata in anumite conditii (cum ar fi cataracta). Persoanele care sufera de diabet trebuie sa controleze periodic nivelul de zahar (glicemia) din sange pentru a preintampina tulburarile oculare.


Proceduri chirurgicale oftalmologice

Chirurgia cataractei - consta in inlocuirea cristalinului natural, opacificat cu unul artificial. Adesea, operatia chirurgicala este realizata prin faco-emulsificare (cu ultrasunete). Este cel mai eficient tratament al bolii.
Transplantul de cornee - se realizeaza in cazul leziunilor oculare si a unor boli grave, de exemplu, keratoconus (cand corneea este subtiata). Transplantul implica prelevarea de tesut sanatos de la un donator. Se impune transplantul de cornee, in cazul in care vederea devine opaca in urma unor leziuni ale globului ocular, infectii grave, distrofie de cornee, boli ereditare, cataracta. Opacifierea corneei impiedica patrunderea luminii in ochi prin focalizarea acesteia pe retina, afectand vederea.
Chirurgia glaucomului - este recomandata in cazul in care tratamentul medicamentos este ineficient, iar valoarea tensiunii oculare se mentine ridicata. Tehnica presupune extragerea unui lichid, numit umorul apos, care cauzeaza cresterea tensiunii intraoculare. Cele mai bune rezultate le are trabeculectomia - microchirurgie de finete cu cele mai mari sanse de vindecare a glaucomului.
Chirurgia strabismului - procedurile ajuta muschii oculari sa se alinieze si sa se concentreze pentru a focaliza aceeasi imagine. In timpul operatiei ochiul va fi pozitionat corect prin slabirea sau intarirea musculaturii ochiului.
Vitrectomia si procedurile vitreoretinale - includ tehnici chirurgicale dificile aplicate la nivelul maculei, a retinei dezlipite, in diverse situatii care impun interventii in interiorul ochiului. Practic, operatia consta in indepartarea lichidului din interiorul cavitatii oculare.


Prevenire

Controlul oftalmologic regulat este foarte important. Acesta ar trebui realizat o data pe an daca persoaan a trecut de varsta de 65 de ani. Medicul va recomanda investigatii specifice daca pacientul sufera si de diabet zaharat sau daca apar deja primele simptome ale afectiunilor oftalmologice.
Tensiunea arteriala oculara va fi evaluata pentru fi eliminata suspiciunea de glaucom. Periodic, se vor introduce in ochi substante care vor dilata retina pentru depistarea bolilor oculare specifice varstei inaintate, hipertensiunii arteriale, diabetului, etc.

Cateva sfaturi utile pentru prevenirea afectiunilor de ochi si de vedere:
- Purtati ochelari de soare pentru a va proteja ochii;
- Nu fumati;
- Limitati consumul de alcool;
- Mentineti sub control tensiunea arteriala si colesterolul;
- Controlati-va periodic glicemia daca aveti diabet zaharat;
- Consumati alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi legumele cu frunze verzi.


Alimentatia recomandata

O dieta sanatoasa, echilibrata, bogata in substante nutritive esentiale si vitamine este necesara nu numai pentru a mentine starea generala de sanatate ci si pentru prevenirea afectiunilor oftalmologice. Un rol importanta in mentinerea sanatatii ochilor este detinut de vitamina A, vitamina C si vitamina E. Sursa principala a vitaminelor A si E este morcovul - amelioreaza tulburarile de vedere si consolideaza vederea nocturna.
Alte surse de vitamine si antioxidanti: portocalele, kiwi, grapefruit, caise uscate, rosii, ardei, legume cu frunze verzi (salata, spanac), mazare si fasole verde, nuci, seminte, produse lactate, oua, si peste.

O dieta zilnica saraca in grasimi saturate dar bogata in omega 3 poate preveni aparitia oricarui tip de afectiune oftalmologica. Mineralele si nutrientii sunt esentiali in neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi, reducand astfel riscul tulburarilor de vedere, legate de varsta.
Exista o relatie stransa intre obezitate si vederea slaba; din aceasta cauza este esentiala scaderea in greutate. Obezitatea nu creste doar riscul aparitiei diabetului ci este considerata si un factor cu risc pentru cataracta, glaucom si degenerescenta maculara.


sursa:sfatulmedicului.ro