Femeile insarcinate au tendinta de a avea un risc mai crescut de a dezvolta atat pneumonie, cat si alte probleme respiratorii. De aceea, trebuie sa se intervina medical optim si prompt pentru prevenirea complicatiilor. Viitoarele mame care dezvolta pneumonie in timpul sarcinii trebuie tratate agresiv, pentru a se reduce morbiditatea si mortalitatea. Din fericire, multe dintre medicamentele utilizate (in special antibiotice betalactamice si macrolide) pentru gestionarea pneumoniei sunt sigure pentru a fi administrate in perioada de gestatie.
De asemenea, vaccinarea impotriva gripei poate reduce mortalitatea materna rezultata in urma pneumoniei virale. Aceasta poate reduce prevalenta spitalizarii, din cauza bolilor respiratorii la femeile gravide, in senzonul gripal.
Cel mai frecvent s-a constatat ca in timpul sarcinii o femeie ar putea suferi de pneumonie comunitara, cu streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae si mycoplasma pneumoniae.
Factori de risc pentru dezvoltarea pneumoniei in sarcina
Efectele neonatale ale pneumoniei, in aceasta perioada, includ greutatea mica la nastere a fatului si riscul ridicat de nastere prematura, dar si alte complicatii grave printre care si insuficienta respiratorie.
In urma studiilor, s-a descoperit ca riscul femeilor insarcinate comparativ cu al celor care nu sunt insarcinate, de a manifesta pneumonie, este acelasi in primul trimestru de sarcina, dar acesta creste intre saptamanile 24-31 de sarcina.
S-a constatat ca la femeile insarcinate apar modificari ale imunitatii celulare care diminueaza protectia oferita de mama, fatului. Aceste modificari includ scaderea raspunsului proliferativ al limfocitelor, in special in trimestrul al doilea si al treilea, diminuarea activitatii limfocitelor si in mod special a limfocitelor T si reducerea activitatii limfocitelor citotoxice.
In plus, hormonii predominanti in timpul sarcinii, inclusiv progesteronul, gonadotropina corionica umana, alfa-fetoproteina si cortizolul pot inhiba functia celulelor mediate imun. Astfel, creste riscul aparitiei infectiilor, in mod special a celor provocate de catre agentii patogeni virali si fungici.
Se considera ca sarcina scade rezistenta sistemului imunitar si creste predispozitia catre infectii. In plus, in timpul sarcinii apar modificari ale tractului respirator. La femeile care sufera deja de astm, boala are tendinta de a se agrava in timpul sarcinii. Cresterea productiei de mucus poate transforma chiar si infectiile usoare in pneumonie. Femeile insarcinate care manifesta respiratie suieratoare si tuse in timpul sarcinii ar trebui sa consulte un medic, pentru a li se evalua starea de sanatate.
Utilizarea de corticosteroizi antepartum, pentru a se reduce mortalitatea si morbiditatea la nou-nascutii prematuri, pot fi factori de risc pentru dezvoltarea pneumoniei materne. Acestia sunt asociati cu o rata mai mare de declansare a bolilor infectioase cu bacterii grave, inclusiv pneumonie. Aceeasi situatie s-a observat si in cazul utilizarii agentilor tocolitici pentru declansarea travaliului. In acest caz, creste riscul aparitiei pneumoniei, ca urmare a probabilitatii declansarii edemului pulmonar. Prin urmare, medicii recomanda ca aceste substante medicamentoase sa nu fie folosite in cazul pacientelor insarcinate care sufera de pneumonie.
Femeile care dezvolta pneumonie in timpul sarcinii au un risc crescut de aparitie a insuficientei respiratorii. In cazul in care va fi prezenta aceasta conditie medicala grava, vor fi suprasolicitate atat inima, cat si alte organe si ar putea fi necesara ventilatia mecanica. Daca tratamentul nu este eficient si prompt, ar putea surveni decesul.
Fumatul este un factor de risc recunoscut pentru dezvoltarea pneumoniei si a bolilor pneumococice invazive la adulti. Acest factor de risc se amplifica in cazul femeilor insarcinate: intre 20-30% dintre femeile gravide sufera de pneumonie din cauza fumatului.
Pentru copil, cele doua riscuri principale in cazul in care mama este diagnosticata cu pneumonie in timpul sarcinii sunt greutatea mica la nastere si nasterea prematura. O greutate mica la nastere poate fi asociata cu probleme de dezvoltare, iar travaliul prematur poate fi insotit de o serie de complicatii.
La femeile la care pneumonia este prezenta in stadiile timpurii ale sarcinii, boala poate provoca avort spontan. Tratarea pneumoniei va reduce foarte mult declansarea acestor riscuri, atat timp cat medicamentele folosite sunt sigure pentru starea generala de sanatate a femeilor gravide si a copiilor nenascuti. Cu cat tratamentul este furnizat mai devreme, cu atat este mai bun prognosticul pentru mama si copil.
Tratament
La fel de important este ca femeile insarcinate sa manance sanatos si sa se hidrateze suficient pentru a preveni infectia.
Daca este prezenta tusea persistenta, dupa o simpla raceala se recomanda consultul medicului.
Femeile care trebuie sa fie spitalizate in timpul sarcinii ar trebui sa fie internate in rezerve speciale, la distanta de pacientii diagnosticati cu probleme respiratorii, pentru a se reduce la minim contactul cu bolile infectioase.
Diagnosticul prompt, terapia antimicrobiana si gestionarea adecvata a bolii, pot reduce morbiditaea si mortalitatea cauzate de pneumonie in timpul sarcinii.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu