Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare:
- sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate
- alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator
- vom citi pe etichetele produselor recomandarile de refrigerare
- carnea pe care dorim sa o congelam trebuie spalata sub jet de apa rece, stearsa cu un prosop de hartie, portionata, ambalata individual si depozitata in congelator.
- spalarea mainilor inainte, in timpul si dupa ce manipulam alimentele este o conditie obligatorie pentru siguranta alimentara.
- prepararea termica a alimentelor trebuie sa fie facuta la temperaturi adecvate, respectiv la minim 65C pentru peste si la minim 80C pentru carnea de pui, porc sau vita.
- mancarea calda trebuie transferata in recipiente inchise si pusa imediat in frigider. Nu se va lasa la racit la temperatura camerei si, in nici un caz, in vase descoperite!
Dr. Hancu: Alimentatia echilibrata se refera de fapt la ceea ce noi, medicii specialisti nutritionisti, numim Alimentatie Sanatoasa. Alimentatia este cu adevarat sanatoasa atunci cand:
- Asigura un aport caloric corespunzator necesarului
- Contine toate substantele nutritive in proportii adecvate:
- 50-55% glucide (hidrati de carbon), din care glucidele simple sa fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi
- 30-35% grasimi, din care grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10%, grasimile trans- sa fi e sub 2%, iar aportul de colesterol sa fi e limitat la 300 mg/zi
- 12-15% (maximum 20 %) proteine care se pot procura de exemplu din carnea de pui
- Respectarea acestor proportii atrage dupa sine cantitati normale de vitamine si substante minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul. in conditii normale nu este necesar aportul de suplimente nutritive.
- Aportul de sare (clorura de sodiu) nu depaseste 5 grame/zi
- Realizarea principiilor enuntate se obtine prin consumul zilnic proportionat al celor 5 grupe de alimente:
- Cerealele si produsele cerealiere (6-11portii)
- Fructele (2-4 portii ) si legumele (3-5 portii)
- Laptele si produsele lactate (2-3 portii)
- Alimentele bogate in proteine (2-3 portii), din care 50% de origine vegetala si 50% de origine animala
- Alimentele grase (cu multa cumpatare) si produsele zaharoase (de cateva ori pe luna).
Dr. Hancu: Pentru ca alimentele pe care le gatim sa isi pastreze calitatea esentiala, respectiv pentru a ramane sanatoase si dupa preparare, trebuie sa respectam o serie de principii de gastrotehnie (tehnica prepararii alimentelor) care, pe langa faptul ca ne vor ajuta sa avem o alimentatie sanatoasa, ne vor economisi si timpul pretios pe care il petrecem gatind.
Pe de alta parte, vom incerca sa evitam modalitatile „traditionale” de preparare a hranei, atunci cand „traditional” se confunda cu „nesanatos”. Astfel, este preferabil sa gatim carnea, pestele sau legumele pe gratarul electric sau gratarul cu caldura umeda care poate fi plasat pe aragaz, in cuptor acoperite/invelite in folie de aluminiu, prin fierbere sau in vasele de gatit la aburi. De cate ori este posibil, vom consuma legumele proaspete, iar conservarea lor o vom face prin congelare sau deshidratare! Vom evita, in schimb, prajirea alimentelor in ulei, prepararea alimentelor pe gratarul cu carbuni, prepararea mancarurilor cu sos (tocana, ciulama etc), conservarea legumelor prin murare si a fructelor in compoturi.
SfatulMedicului.ro: Carnea reprezinta cea mai importanta sursa de proteine pentru organism. In ce moment al zilei recomandati sa fie consumata si de cate ori pe saptamana?
Dr. Hancu: Intr-adevar, carnea este o foarte importanta sursa de proteine (continut proteic cuprins intre 15-35%), cu unii aminoacizi („caramizile” din care sunt formate proteinele), care nu pot fi procurati din alte alimente (numiti din acest motiv, aminoacizi esentiali). Sa nu uitam, insa, ca este totodata o sursa importanta de energie prin aportul crescut de calorii, dar si o sursa importanta de minerale si vitamine: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier (sub forma usor absorbabila), zinc, cupru, seleniu, acid folic si vitamine din grupul B (este cea mai importanta sursa de vitamina B1 si vitamina B12).
Carnea face parte din grupa alimentelor bogate in poteine din care se recomanda a fi consumate 2-3 portii pe zi, preferabil la masa de pranz. Carnea rosie (vita, porc, vanat) nu trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica a unei persoane sanatoase, recomandarea fiind de a se consuma 1-2 portii/luna. Se va evita de asemenea consumul de mezeluri, mai ales a celor facute din carne tocata/pasta de carne.
SfatulMedicului.ro: Ce parere aveti despre carnea de pui? O recomandati?
Dr. Hancu: Carnea de pui este un aliment exceptional datorita faptului ca este foarte bine echilibrata caloric si nutritional. O jumatate de piept de pui fara pielita contine aproximativ 180 de kilocalorii, alaturi de un procent ridicat de proteine, continut moderat de grasimi si colesterol. Acizii grasi trans- lipsesc in totalitate, dar sunt prezente cantitati mici de acizi grasi polinesaturati, tip omega-3. De asemenea, are un continut mai scazut de fier comparativ cu carnea rosie, fiind mai usor digerabila. Aceste calitati o situeaza pe primul loc, alaturi de peste, in topul recomandarilor nutritionale.
SfatulMedicului.ro: Exista pericole in consumul acestui tip de carne? Cum se prepara sanatos?
Dr. Hancu: Pericolele care pot insoti consumul carnii de pui sunt cele la care ne expunem atunci cand nu respectam regulile sigurantei alimentare. Exista multe discutii si mituri legate de infestarea carnii de pui. Doresc sa precizez insa ca puii crescuti pe teritoriul Uniunii Europene nu primesc hormoni de crestere, acest lucru fiind interzis prin lege. Toate aceste calitati se refera doar la carnea de pui care provine de la marii producatori la care avem garantia ca respecta cu strictete normele europene de crestere a puilor.
Pentru a ramane un aliment sanatos, carnea de pui trebuie preparata termic la gratarul electric, la cuptor, in vase cu aburi sau prin fierbere. Carnea de pui poate fi asezonata cu diferite ierburi aromate sau condimente pentru un plus de savoare si poate fi consumata alaturi de o multitudine de garnituri: salate, legume la gratar sau la aburi, cartofi, orez, paste.
SfatulMedicului.ro: Dar despre carnea de cal? Este aceasta daunatoare sanatatii?
Dr. Hancu: Carnea de cal sanatos face parte din categoria „carne rosie” si prezinta anumite avantaje nutritive, comparativ cu carnea de vita, cum sunt: continutul mai scazut in calorii, colesterol si grasimi saturate, precum si continutul mai crescut de fier si vitamina B12. Prin urmare, daca sunt respectate normele sigurantei alimentare, carnea de cal nu este daunatoare sanatatii.
SfatulMedicului.ro: Cate mese sunt recomandate pe zi?
Dr. Hancu: Alimentatia Sanatoasa este impartita in 3 mese principale si 2-3 gustari, la ore adecvate.
SfatulMedicului.ro: Ati lansat cartea “Abecedarul de Nutritie”. Care este rolul acesteia?
Dr. Hancu: Asa cum Abecedarul copilariei ne-a invatat sa scriem si sa citim, misiunea Abecedarului de Nutritie este sa ne initieze in stiinta si arta de a manca sanatos. Lectiile Abecedarului Nutritional sunt rezultatul contactului zilnic pe care eu si colegele mele care au contribuit la realizarea Abecedarului de Nutritie (Dr. Cristina Nita, Dr. Anca Elene Craciun), il avem cu semenii pe care ii sfatuim sau ii ingrijim. Suntem convinsi ca singurele sfaturi demne de a fi urmate au o unica provenienta: medicii specialisti nutritionisti care practica aceasta specialitate pe baza examenelor atestate de Ministerul Sanatatii.
Abecedarul de Nutritie explica pe intelesul tuturor ce inseamna Alimentatia Sanatoasa, care sunt Beneficiile Alimentatiei Sanatoase si cum putem devein proprii nostri nutritionisti. Cel ce este propriul sau nutritionist, isi garanteaza Alimentatia Sanatoasa, zi de zi, toata viata, bucurandu-se astfel de beneficiile ei:
- Sanatate perfecta
- Cresterea calitatii vietii, a starii de bine, a poftei de viata
- Prevenirea bolilor sau ameliorarea celor care deja exista
- Longevitate sanatoasa, adica departe de boli, traind mult si sanatosi.
Membru de Onoare al Academiei Romane, Expert in nutritie, diabet, obezitate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu