Tehnica Pilates are la baza consolidarea musculaturii posturale, pentru mentinerea unei pozitii echilibrate a corpului, importanta pentru suportul coloanei vertebrale.
Totusi, beneficiile exercitiilor Pilates sunt mult mai extinse si fac parte dintr-un sistem inovator care are ca scop consolidarea puterii mintii si a trupului. In ultima perioada au fost formulate destul de multe mituri legate de aceasta forma de sport.
Mituri despre Pilates
Pilates nu este o forma de sport derivata din yoga. Initiatorul acesteia, Joseph Pilates, a studiat intens legatura dintre fitness si corp/minte, dar nu exista nicio dovada istorica care sa ateste asocierea Pilates cu yoga. Pilates si yoga sunt practici complementare, dar sunt foarte diferite. Ambele sunt antrenamente care vizeaza sanatatea sistemului cardiovascular, muscular si flexibilitatea membrelor.
2. Pilates este doar o metoda rapida pentru intarirea muschilor abdominali
Adevarul este ca Pilates ajuta la intarirea muschilor abdominali, in special a celor profunzi si ajuta la aplatizarea abdomenului. Tonifierea muschilor abdominali si pelvieni ofera stablitate si libertate de miscare intregului corp. Acest lucru este unul dintre motivele pentru care Pilates a avut succes si in cazul persoanelor care sufera de diverse tipuri de dureri de spate.
Totusi, Pilates nu se rezuma doar la tonifierea muschilor abdominali. Scopul acestei tehnici este de a crea cu ajutorul exercitiilor fizice un corp flexibil si puternic. Acesta este motivul pentru care exercitiile Pilates solicita toate partile corpului intr-un mod foarte echilibrat.
Metoda Pilates este o practica pentru antrenamentul mintii si al corpului. Dezvoltarea armonioasa a unui organism necesita mai mult decat o abordare calistenica. Principiile Pilates presupun controlul sau focusarea intensa asupra practicilor, centrarea, fluenta si precizia miscarilor si respiratia. Ca atare, exercitiile Pilates sustin o abordare integrativa a experientei mintii si corpului.
Pilates incurajeaza antrenementul in scopul crearii rezistentei izometrice pentru fiecare grupa de muschi, in dorinta de a se consolida zone specifice ale corpului.
3. Pilates contine exercitii fizice usoare care pot fi realizate de persoane care nu au o conditie fizica prea buna
Unele persoane considera faptul ca exercitiile Pilates sunt mai ales de respiratie. Exercitiile Pilates sunt adaptabile. Pot fi dificile sau usoare in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane. Capacitatea de a modifica exercitiile pentru diferite tipuri de oameni este unul dintre atuurile metodei Pilates.
In al doilea rand, popularitatea in crestere a exercitiilor Pilates a determinat clasificarea acesteia in functie de tipul de conditie fizica a persoanelor care aleg acest tip de sport. Astfel, exercitiile Pilates pot fi atat de nivel intermediar, cat si avansat.
In al trelea rand, multe dintre exercitiile Pilates pot fi facute destul de lent si unele dintre acestea sunt chiar destul de simple. Exercitiile Pilates pot fi potrivite atat pentru femeile insarcinate, pentru cele care tocmai au nascut, dar si pentru alte persoane, indiferent de varsta si numarul de kilograme. Totusi, metoda Pilates poate reprezenta o provocare, in anumite situatii, chiar si pentru cei mai puternici sportivi.
4. Exercitiile Pilates se adreseaza mai ales femeilor
Metoda Pilates nu a fost conceputa doar pentru femei. Beneficiile acesteia nu sunt adresate in mod special femeilor. Pilates a fost dezvoltata de catre un barbat, Joseph Pilates, despre care se spune ca a fost gimnast, boxer si antrenor militar. Pilates poate avea un rol important si in mentinerea sanatatii, puterii si formei fizice a barbatilor.
Este adevarat ca exercitiile Pilates sunt destul de populare in randul femeilor, dar nu exista un argument special care sa demonstreze faptul ca acestea sunt potrivite doar pentru femei. Adaptabilitatea metodei Pilates si posibilitatea exercitarii acesteia, indiferent de forma corpului, gen sau nivelul formei fizice al unei persoane, a transformat-o intr-o tehnica de mentinere a conditiei fizice accesibile, atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Faptul ca Pilates este o tehnica predata mai ales de catre sexul feminin, a transformat-o intr-o activitate atractiva mai ales pentru femei.
Toti acesti factori ar putea sa fi contribuit la perceptia faptului ca exercitiile Pilates s-ar putea adresa mai ales femeilor. Totusi, in prezent, metoda Pilates a devenit atat de cunoscuta si apreciata, incat multi barbati aleg sa o practice.
5. Oricine poate invata Pilates ajutat de o carte, un DVD sau in urma unor indicatii specializate
Nu oricine poate fi instructorul potrivit pentru exercitii Pilates. Pilates este o metoda sofisticata de exercitii fizice si necesita un instructor calificat care a studiat si a experimentat aceasta tehnica.
Chiar daca pentru a preda exercitiile Pilates poate fi necesar un curs de weekend si o diploma, pentru a deveni un instructor de succes este nevoie de practica intensa. Pentru ca o persoana sa le poata instrui pe altele, are nevoie de o certificare mai extinsa, care necesita atat studiul anatomiei, abilitati de predare, dar si cunoasterea aprofundata a echipamentelor si exercitiilor Pilates.
Cei mai multi dintre instructorii de Pilates sunt destul de bine pregatiti, dar intrucat nu exista o legislatie in aceasta directie, fiecare dintre acestia ar trebui sa-si asume responsabilitatea, privind corectitudinea exercitiilor predate.
6. Pentru realizarea exercitiilor Pilates sunt necesare aparate speciale
Este adevarat ca un anumit tip de antrenament Pilates necesita utilizarea unor utilaje speciale care au denumiri neobisnuite cum ar fi: Reformer, Cadillac si scaunul Wunda. Realizarea acestora nu este insa obligatorie, intrucat exista si alternativa de a exercita si de a face diferite miscari pe o saltea de sport.
Principiile de baza ale exercitiilor Pilates pot fi incorporate intr-un antrenament destul de simplu. Nu aveti nevoie de o sala de sport cu aparate speciale si nici nu trebuie sa achizitionati echipamente complexe si costisitoare pentru a obtine beneficiile oferite de metoda Pilates.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu