Bolile ochiului pot afecta globul ocular, nervul optic sau anexele ochiului (conjunctiva, pleoapele, muschii si nervii oculomotori).
Ele pot fi de diferite tipuri:
- afectiuni congenitale: cauzate de o modificare de origine genetica in dezvoltarea aparatului ocular, sau de o afectiune contactata in timpul vietii intrauterine;
- afectiuni inflamatorii: afecteaza partea superficiala a aparatului ocular (conjunctivita, episclerita) sau membranele interioare (uveita, coroidita);
- glaucomul este o afectiune in cursul careia presiunea intraoculara, prea ridicata, este insotita de alterari ale nervului optic;
- bolile vasculare sunt grave mai ales atunci cand privesc vascularizarea retinei sau a nervului optic (ocluzia arterei sau venei centrale a retinei);
- bolile degenerative pot fi legate de anomalii ereditare sau de imbatranirea ochiului (degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta zisa "senila");
- tulburarile de oculomotricitate: reprezentate, in principal, prin paralizii oculomotorii (oftalmoplegie) si prin strabisme.
Mituri
Adevarat: Morcovii contin cantitati semnificative de vitamina A, un nutrient esential care contribuie la mentinerea acuitatii vizuale. Consumul de morcovi ii asigura organismului o cantitate mica de vitamina A, dar acest aliment nu este singurul care contine vitamina A.
Alte surse alimentare de vitamina A sunt: branza, laptele, galbenus de ou sau ficatul.
Mit: Privitul la televizor de la o distanta mica afecteaza vederea.
Fals: Privitul de aproape la televizor poate provoaca cefalee (dureri de cap), dar nu conduce la aparitia tulburarilor de vedere.
Mit: Lecturarea intr-o camera luminata difuz slabeste vederea.
Fals: Ca si in cazul privitului de aproape la televizor, lumina obscura poate conduce la aparitia durerilor de cap sau in cel mai rau caz conduce la aparitia vederii incetosate pentru cateva secunde, dar nu slabeste vederea.
Mit: Ochelarii si lentilele de contact slabesc vederea, iar ochii devin dependenti de aceste instrumente.
Fals: Acuitatea vizuala nu este redusa din cauza lentilelor de contact, acestea fiind recomandate in urma unui consult medical. Tulburarile de vedere apar din cauza varstei, prezentei anumitor afectiuni, traumatismelor locale dar nu din cauza unei prescriptii medicale anterioare.
Mit: Copii cu vedere incrucisata pot fi tratati.
Adevarat: In cazul copiilor, strabismul, termenul medical care denumeste privirea incrucisata, este tratabil. Trebuie mentionat ca aceasta afectiune nu se trateaza de la sine, ci cu ajutorul tratamentelor medicale, iar cu cat varsta copilului este mai mica cu atat sansele de vindecare sunt mai ridicate. Din aceasta cauza este foarte important ca micutul sa fie dus din timp la medicul oftalmolog; prima vizita va fi facuta cat inca sunt sugari si apoi la varsta de 2 ani.
Mit: Luminarea camerei copilului cu o lampa pe timpul noptii conduce la aparitia miopiei.
Fals: Se crede ca luminarea camerei pe timpul noptii este un factor de risc pentru aparitia miopiei, totusi, trebuie mentionat ca aceasta afirmatie nu este sustinuta stiintific. Luminarea camerei copilului il ajuta pe micut sa invete sa se concentreze si sa-si dezvolte abilitatile de coordonare a ochilor atunci cand sunt trezi.
Mit: Privind spre soare fara ochelari de protectie este afectata vederea.
Adevarat: Privitul soarelui cu ochiul liber nu cauzeaza doar dureri de cap si un disconfort temporar la nivelul ochilor ci provoaca leziuni oculare. Orice expunere la lumina soarelui are efecte cumulative ale radiatiilor ultraviolete asupra ochilor. Expunerea la razele UV a fost asociata cu aparitia urmatoarelor tulburari de vedere: degenerescenta maculara, retinita solara si distrofii ale corneei. Cel mai periculos este expunerea ochilor in timpul eclipselor de soare, cand stalucirea razelor solare este ascunsa, dar razele periculoase si invizibile care afecteaza in permanenta ochiul nu sunt reduse.
Mit: Indulcitorii artificial cresc sensibilitatea ochilor la lumina.
Adevarat: Prin folosirea anumitor indulcitori artificiali, precum ciclamatul, sensiblitatea ochilor la lumina este marita. Exista si alti factori care au aceleasi efecte asupra ochilor, printre acestia se regasesc: antibioticele, anticonceptionalele, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, diureticele si medicamentele recomandate persoanelor cu diabet zaharat.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu