5 sept. 2013

Ecografia mamara

Ecografia de san sau ecografia mamara foloseste undele sonore pentru a oferi o imagine a tesuturilor din interiorul sanului. In timpul ecografiei mamare nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii potential nocive.Cu ajutorul ecografiei mamare poate fi vizualizat, in detaliu, interiorul sanului, inclusiv zona din vecinatatea peretelui toracic, care este mai greu de analizat prin intermediul mamografiei.

Cancerul de san

Cancerul de san este una din cele mai comune forme de cancer intalnite la femeile din intreaga lume. Depistarea precoce, in timp util a cancerului de san este extrem de importanta intrucat se poate institui tratamentul adecvat, iar celulele canceroase pot fi eradicate.

Semnalele de avertizare care ar trebui sa alerteze orice femeie si sa o determine sa consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potential cancer de san, sunt:
- prezenta unor umflaturi ale sanului
- sensibilitate la atingere a sanului
- modificarea formei sau conturului sanului
- secretii mamelonare
- inasprirea si descuamarea mameloanelor.

Rolul ecografiei mamare


Cu ajutorul ecografiei mamare se pot adauga informatii importante la rezultatele altor teste, cum ar fi mamografia sau imagistica prin rezonanta magnetica, deoarece investigatia poate furniza informatii care nu pot fi obtinute cu ajutorul unei mamografii.

O ecografie de san se poate face in oricare din urmatoarele situatii:
- cand sunt prezente simptome cum ar fi durere, umflaturi, roseata la nivelul sanului
- cand se depisteaza un nodul la nivelul sanului in urma autoexaminarii sau a unui control medical.
- pentru a se constata daca un nodul al sanului contine lichid sau daca este solid. Un nodul in care nu se afla lichid sau care contine particule plutitoare ar putea avea nevoie de mai multe teste.
- pentru a se aprofunda rezultatele anormale ale unei mamografii.
- pentru a se analiza tesutul mamar al femeilor tinere, intrucat tesutul mamar al acestora este deseori mult mai dens iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii.
- ca tehnica de ghidaj in timpul introducerii unui ac sau a unui alt instrument pentru a se drena un chist sau puroi, pentru a se recolta o mostra de tesut mamar (biopsie) sau pentru ghidaj pe parcursul interventiilor chirurgicale de la nivelul sanului.
- pentru diagnosticarea cauzelor modificarii in dimensiune a unui chist
- pentru a se constata cat de mult s-a extins cancerul de la nivelul sanului
- pentru a se verifica sanatatea sanilor in cazul in care o femeie are implanturi de silicon mamar sau sani cu o densitate ridicata. In aceasta situatie, prin mamografie nu se pot vizualiza anumite tesuturi ale sanului.

Realizarea ecografiei mamare


Pacienta va fi rugata sa se dezbrace de hainele din partea de sus a corpului si sa isi scoata eventualele bijuterii din jurul gatului. I se va aplica pe sani un gel, pentru ca traductorul sa poata oferi imagini cu ajutorul undelor sonore. Imaginea tesutului mamar poate fi vizualizata pe un ecran si poarta denumirea de sonograma sau scanare cu ultrasunete.

Ecografia mamara dureaza de obicei intre 15-30 de minute, insa ar putea fi necesar mai mult timp in cazul in care se va face o biopsie sau daca se va face un examen mai amanuntit al sanului.

Pacientei nu i se va face ecografia mamara intrucat rezultatele nu vor fi relevante, daca este prezenta o rana deschisa la nivelul sanului.

Beneficii versus riscuri


Beneficiile ecografiei mamare sunt:
- majoritatea tipurilor de investigatii care folosesc ultrasunete sunt neinvazive si nedureroase
- ecografia este disponibila pe scara larga, este usor de utilizat si este mai putin costisitoare decat alte metode imagistice
- pe parcursul ecografiei mamare nu se utilizeaza radiatii ionizante
- scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu pot fi vizualizate bine ca urmare a radiografiei, de exemplu
- ecografia ofera o imagine in timp real, ceea ce o transforma intr-un instrument potrivit pentru ghidare in cadrul procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsia, aspiratia cu ac fin
- ecografia mamara ajuta la detectarea si diangosticarea unei afectiuni a sanului, care nu poate fi interpretata intr-un mod adecvat doar prin intermediul mamografiei.
- utilizarea ultrasunetelor este utila pentru analizarea amanuntita a lobulilor de grasime sau a chisturilor benigne.
Riscuri - Pentru stabilirea diagnosticului standard formulat cu ajutorul ecografiei cu ultrasunete nu sunt implicate efecte nocive asupra oamenilor.

Rezultate


Ecografia mamara foloseste unde sonore care contribuie la formarea unor imagini a tesuturilor din interiorul sanului. Medicul specialist poate interpreta ecografia mamara imediat dupa test, iar rezultatele complete sunt disponibile in general, in maxim 1-2 zile.

- Daca ecografie mamara este normala, medicul va specifica faptul ca tesutul mamar este normal, iar daca investigatia se face la ambii sani, tesutul trebuie sa aiba aspect similar.

- Daca ecografia mamara este anormala, medicul va semnala prezenta unor noduli. Nodulii umpluti cu lichid au foma uniforma, iar formatiunile care nu contin lichid sunt chisturi. O data depistati nodulii si chisturile, nu mai sunt necesare si alte investigatii, decat in cazul in care chistul contine particule.

Consideratii

O biopsie a sanului ghidata printr-o ecografie, ofera medicului posibilitatea de a confirma daca un nodul suspect este benign, fara alte interventii chirurgicale. Ecografia mamara poate fi realizata, in mod ocazional, in loc de mamografie, daca persoanele in cauza au mai putin de 30 de ani sau daca femeia nu ar trebui expusa la radiatii intrucat este insarcinata, de exemplu.

O ecografie mamara nu inlocuieste mamografia, ci poate fi folosita pentru a verifica si a analiza o problema depistata in urma mamografiei. Aceasta poate fi utilizata si in cazul femeilor care au tesut mamar dens.

RMN-ul pentru san este un alt tip de test care poate fi folosit pentru investigarea starii de sanatate a sanului dupa o interventie chirurgicala sau pentru a se evalua tesutul mamar dens. RMN-ul mamar poate fi insotit de mamografie si ecografia mamara pentru a se analiza nodulii mamari.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu