9 sept. 2013

Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa

Sanatatea si frumusetea provin intotdeauna din interior si sunt vizibile in exterior, de aceea multe dintre ingredientele pe care le utilizam in preparatele culinare ne influenteaza in mod direct imaginea.

O piele perfecta este unul dintre cele mai importante indicii ale starii noastre de sanatate, iar condimentele cu care ne aromatizam hrana isi arata impactul natural prin intermediul pielii.

Relatia dintre condimente, sanatate si frumusete

Considerate de foarte multe persoane simple accesorii culinare, condimentele au valoare nutritiva, furnizeaza calorii si pot influenta major starea de sanatate si frumusetea exterioara. De altfel, nu toate condimentele au fost create egal.
In timp ce o lingura de dressing cu smantana pentru salata furnizeaza circa 80 de calorii, o lingura de maioneza depaseste cantitatea de 100 de calorii, o lingura de mustar are doar 15 calorii, iar aceeasi cantitate de dressing acru pentru salate are maximum 25 de calorii.
Ierburile aromatice sunt in general integral benefice sanatatii, contribuind la valoarea nutritiva a alimentelor pe care le asezoneaza si furnizand antioxidanti pretiosi pentru o piele frumoasa si sanatoasa. Prin urmare, exista mai multe ingrediente pe care le puteti adauga in mancare si care, prin proprietatile lor naturale, contribuie la o piele frumoasa si la o stare de sanatate generala mai buna!

Condimente benefice pentru frumusetea pielii

1. Sosul de merisoare
Sosul de merisoare este un cocktail concentrat de antioxidanti care curata pielea in profunzime, conferindu-i mai multa luminozitate si uniformizandu-i pigmentul natural. Puteti prepara acest sos sanatos din sucul unei clementine, 200 de grame de merisoare, 50 de mililitri apa, 50 de mililitri vin alb si 100 de grame zahar tos, toate fierte timp de 10-15 minute. Vinul alb stimuleaza circulatia sanguina catre zona fetei, vascularizand bine tesuturile si indepartand petele de la nivelul tenului.
2. Oregano
Una dintre cele mai sanatoase ierburi aromatice, faimosul oregano are proprietati protective la nivel cardiovascular si proprietati antibacteriene, fiind considerat un ingredient-minune pentru sanatatea organismului.
Un alt merit notabil al organo-ului este continutul impresionant de antioxidanti. O lingura de oregano contine antioxidanti cu un impact la fel de puternic ca cei furnizati de 250 de grame de broccoli.
3. Rozmarinul
Un alt ingredient secret ce poate face minuni pentru sanatate si frumusete este rozmarinul. Acest condiment are proprietati antibacteriene si stimuleaza puternic circulatia sanguina, fiind util in prevenirea infectiilor, imbunatatirea memoriei si eliminarea toxinelor din organism.
Detoxifierea indusa de rozmarin nu ajuta doar la reglarea activitatii sistemului digestiv, ci si la mentinerea unui aspect impecabil al pielii.
4. Cimbrul
Utilizat in medicina naturista pentru stimularea digestiei sau tratarea acceselor de tuse, cimbrul este si un condiment popular in numeroase bucatarii ale lumii, gratie gustului foarte placut. Condimentul se remarca prin proprietatile sale antibacteriene si antifungice, care protejeaza pielea de eruptii si alte afectiuni dermatologice.
5. Nucsoara
Introdusa in preparatele culinare, nucsoara are efect calmant asupra sistemului digestiv si nervos, inducand o stare propice somnului de calitate inainte de culcare. Tot nucsoara poate atenua durerile gingiilor sensibile si poate stimula libidoul atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.
Intrucat are proprietati antiinflamatorii puternice, nucsoara poate sa reduca roseata si inflamatia basicilor aparute la nivelul pielii, cand este amestecata cu lapte si folosita topic, pe zona afectata.
6. Scortisoara
Un condiment cu adevarat miraculos pentru frumusete si sanatate, scortisoara contine cea mai mare cantitate de antioxidanti in randul condimentelor, ajutand si la pierderea mai rapida in greutate.
Scortisoara mai este folosita si la conceperea unor tipuri de luciu de buze sau ruj, intrucat condimentul ajuta la cresterea in volum a buzelor, printr-o reactie usoara de inflamare a pielii sensibile de la acest nivel.
7. Piperul rosu
Piperul rosu sau Cayenne este un condiment care, odata aplicat topic, poate sa trateze o serie intreaga de leziuni cutanate. Acesta poate atenua usturimea sau durerile de la nivelul pielii, imbunatatind si circulatia sanguina.
De asemenea, piperul rosu este util si in vindecarea taieturilor superficiale sau in oprirea hemoragiei usoare. Cand presarati piper rosu pe o plaga, acesta ajuta organismul sa coaguleze sangele si sa opreasca sangerarea.
8. Chimionul
Chimionul este un remediu natural excelent impotriva indigestiei. Condimentul contribuie si la reechilibrarea apetitului alimentar, la eliminarea toxinelor din corp, energizarea organismului, tratarea infectiilor si intarirea sistemului imunitar.
Intrucat detoxifica eficient corpul, chimionul ajuta la curatarea pielii si la prevenirea afectiunilor cutanate.
9. Hreanul
Hreanul este un condiment bogat in compusi fitochimicali, antioxidanti, vitamina C, sodiu, fier, mangan, zinic, magneziu, potasiu, vitamina A, complexul de vitamine B, fibre, proteine, cupru si calciu. Toate aceste substante ajuta in prevenirea si tratarea inflamatiilor, a infectiilor virale si bacteriene, bolilor respiratorii, tulburarilor digestive si a durerilor diverse.
10. Patrunjelul
Patrunjelul este o sursa importanta de nutrienti, precum vitamina C, manganul, calciul si potasiul. Patrunjelul este utilizat si in cadrul mai multor tratamente pentru sanatatea si frumusetea pielii. Cantitatea bogata de vitamina C stimuleaza productia de colagen, iar alte substante continute de patrunjel regleaza productia de sebum, curata porii si amelioreaza simptomele ochilor obositi.
Tot vitamina C din patrunjel hraneste celulele pielii, reducand aspectul neplacut al liniilor fine, cicatricelor, porilor dilatati si al petelor. Astfel, patrunjelul contribuie masiv la regenerarea celulara a tesutului cutanat, ce permite mentinerea aspectului uniform, tanar si sanatos al pielii.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu