Laptele, altadata considerat un adevarat pansament gastric si un
aliment bogat in toate principiile active de care avem nevoie, a ajuns
sa fie privit cu circumspectie de nutritionisti. Fondul problemei nu
este acela ca si-ar fi schimbat ei parerea, ci acela ca s-a schimbat
laptele.Astazi este recomandat sa ne ferim de lapte si de
produsele lui derivate, ale caror calitati naturale din secolele trecute
au fost pervertite, aplicand procese moderne de fabricatie, noteaza Infoniac.Motivele sunt multe, insa ar fi suficient sa trecem in revista numai cateva, pentru ca folosirea laptelui in nutritie sa dea de gandit.
Vacilor nu le prieste viata moderna
Vacile sunt destinate de natura sa se alimenteze cu iarba. Sunt animale
rumegatoare, capabile sa faca mestecatia in cavitatea bucala ulterior
momentuluiui cand au pascut-o. Aceasta mastecatie ulterioara este
esentiala pentru starea lor de sanatate si pentru calitatea laptelui.In fermele moderne, vacile sunt adesea hranite cu soia, porumb, faina din seminte de bumbac si alte alimente destinate alimenatiei animaliere, mai putin vacilor. Procesul de rumegare conceput de natura isi schimba rostul. In plus,
vacile sunt tinute adesea in grajduri amenajate "modern", unde sunt
ingrijite si li se asigura "tot confortul", mai putin pasunatul. Exista
vaci care n-au vazut in viata lor iarba verde, cea pe care ar fi trebuit
sa o pasca zi cu zi. Stresul, pe care il traiesc vacile in
conditii de incarcerare, isi face efectul asupra carnii si a laptelui,
pe care le consumam noi, dar si asupra viteilor, inlusiv vitelele, care
se nasc gata stresati.
Pasteurizarea
In 1920, cand
laptele era un important vehicol de microbi agresivi, s-a introdus
pasteurizarea, un procedeu care a contribuit la eradicarea turberculozei
si altor boli. Pe atunci vacile erau tinute in grajduri insalubre, iar recipientii si mana mulgatorului erau de o igiena indoielnica.Pasteurizarea a eliminat microbii nocivi, urmare expunerii laptelui la o
temperatura ridicata, suficienta pentru ca acesti factori sa dispara.Dar, pe de alta parte, experientele facute asupra viteilor hraniti
numai cu lapte pasteurizat a provocat adesea moartea acestora. Prin
pasteurizare, odata cu micoorganismele dispar din lapte si unele
principii utile. Astazi, insa, grajdurile marilor ferme sunt sub
strict control, recipientii sunt de inox, iar mulsul se face mecanic.
Apare intrebarea: merita sa-l pasteurizam, anihiland unele calitati
alimentare, fara un beneficiu real?
Ultrapasteurizarea
Este un procedeu modern, care supune laptele la temperaturi mai
ridicate decat cel anterioar (de unde prefixul "ultra"), dar timpul de
expunere este mai scurt.Preferintele consumatorilor se
indreapta spre acest produs, intrucat are un termen foarte lung de
valabilitate. In plus, s-a dovedit ca acest tip de lapte are calitati
superioare celui precedent, desi pretul il face mai neatragator. Dar,
vorba aceea: ce e bun, costa.
Procesul de omogenizare a laptelui
Prin omogenizare, se distrug unele celule grase, asigurandu-se o
structura stabila si omogena. Avantajos pentru consum si gatit, acest
tip de lapte nu este bine tolerat in procesul de digestie. Nu permite
asimilarea prin stomac a proteinelor, care ajung sa fie absorbite de
sange.Pot apare procese inflamatorii, dar si o seama de
fenomene autoimunitare, foarte periculoase. Unii experti apreciaza ca
omogenizarea laptelui poate provoca si boli caridovasculare, determinate
de modificarea structurii grasimilor din lapte.
Laptele a ajuns sa fie un produs modificat genetic
Astazi, nici nu vorbim de lapte, ci numai despre productia de lapte.
Laptele a ajuns un produs industrial, care ni se ofera la consum, dupa
ce, in structura sa, au aparut steroizi, antibiotice, pesticide, furaje
modificate genetic. Ca urmare, multi nutritionisti recomanda
lapte natural "de la vaca", respectiv de la animalul care a fost trimis
la pasunat, ca pe vremuri. Din pacate, asemenea animal si asemenea lapte
este aproape imposibil de gasit. In fata realitatii, nutritionistii au
ajuns sa recomande ca, din toate relele sa o alegeam pe cea mai putin
rea: sa nu bem lapte deloc.De altfel, in cartile lor,
vegetarienii recomanda un regim nu numai lipsit de carne, dar si fara
lapte. Toate substantele active continute de lapte se regasesc si in
vegetale, indeosebi in acele vegetale pe care le mancam in stare cruda: legume, fructe, seminte.
sursa:ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu