23 mar. 2012

Bebe a ajuns acasa... ce si cum se intampla !

E normal sau nu?

Multe mamici sufera cand isi aud copilasul plangand. Nervii mamei sunt pusi la grea incercare. Nu-i de mirare ca in asemenea momente grijulia mamica isi pune intrebarea daca nu cumva odorul ei sufera de vreo afectiune grava. Nu uitati, disperarea nu e un sfetnic bun. Incercati sa va linistiti, pentru a putea evalua in mod obiectiv situatia.
Piticutul creste si se dezvolta cu pasi repezi, ia in greutate, mananca cu pofta, ba chiar parca ar cere si un supliment?  Grozav! Cu toate acestea, colicile nu-i dau pace? Nu va lasati prada mustrarilor de constiinta.

Alungati gandul ca ati fi vinovata cu ceva pentru neplacerile micutului. Esential in aceasta perioada este sa nu va pierdeti cumpatul. Oricat de atractiva vi s-ar parea ideea de a 
trece bebelusul pe o hrana artificiala debarasati-va cat mai repede de un asemenea gand! N-ar fi rau totusi sa acordati mai multa atentie alimentatiei dvs. S-ar putea ca ea sa nu corespunda recomandarilor care li se fac de obicei mamelor care isi alapteaza copilul la san. Fiti atenta
ce mancati.
Daca alimentatia dvs. include multe produse alimentare care conduc la formarea gazelor intestinale (fasole alba si mazare,  prune negre, nuci, varza, castraveti etc.), acestea cu siguranta vor influenta si starea sugarului. Si totusi, este foarte posibil ca motivele sa fie cu totul altele. Din pacate, gazele si colicile constituie un fenomen obisnuit in cazul unui nou-nascut. De asemenea neplaceri sufera atat bebelusii hraniti la sanul mamei, cat si cei hraniti artificial. Cel mai adesea micutul se confrunta cu ele in cursul serii, intre orele 18,00 si 20,00, desi este posibil ca acestea sa se manifeste si in timpul zilei, fie imediat ce incepe sa manance, fie cam la o jumatate de ora dupa ce a fost hranit.

Colicile nu sunt greu de recunoscut. Copilul izbucneste intr-un plans chinuitor, insotit de tipete stridente. Da de zor din picioruse, le freaca si le trage spre burtica, isi indoaie degetelele de la picioare, se inroseste, ofteaza, refuza sa manance. Toate incercarile de a-l linisti se dovedesc a fi zadarnice.
Atentie! Chiar daca pare greu de crezut, colicile nu-i pricinuiesc nici un rau copilului. Pe masura ce micutul va mai creste, colicile vor disparea, fara nici un fel de urmari, in jurul varstei de 2 – 3 luni, cand tractul gastro-intestinal al copilului se va acomoda pe deplin cu noile conditii.
Deocamdata, acest disconfort insista sa-si faca simtita prezenta. Nu aveti alta solutie decat sa va ajutati  copilul sa-i faca fata.


Etape de motivare a taticului

1. Priviti situatia din perspectiva lui

Barbatii se raporteaza, de obicei, la cum s-a implicat tatal lor sau chiar colegii lor in cresterea copilului. Aplicand aceste standarde, se simt satisfacuti, in general, de cata treaba fac.

2. Nu ii cereti ajutorul

Daca ii cereti ajutorul va intelege ca el de fapt nu va face decat un favor. In schimb, ii puteti cere sa isi indeplineasca indatoririle care ii revin lui.

3. Adaptati-va standardele

In general, barbatii nu fac lucrurile asa cum ar vrea femeile, insa este foarte important sa evitati conflictele si sa cooperati pentru a gasi o cale de mijloc (ex. Daca el lasa scutecul putin mai larg nu este o drama si copilul nu va avea de suferit).

4. Faceti greva

Dati-i de inteles ca aveti limite si ca nu puteti munci non-stop (ex. Nu ii mai spalati lenjeria intima. Cand isi va da seama ca nu mai are nimic curat va spala singur).

5. Fiti putin nesincera

Barbatii urasc sa faca lucruri care ii determina sa se simta incompetenti. Dar pe de alta parte le place sa primeasca multe complimente. Este bine sa ii incurajati chiar si atunci cand nu fac lucrurile cum ati vrea. Cu cat ii laudati eforturile mai mult, cu atat va dori sa devina mai eficient.

6. Nu monopolizati activitatile caznice

Multe femei prefera sa faca ele toata munca pentru ca asa detin controlul asupra gospodariei si asupra celui mic. Barbatul ar putea crede ca il considerati incompetent si, prin urmare, va renunta sa mai faca ceva. Chiar daca dumneavoastra stiti cum sa il linistiti pe copil cand plange lasati-l sa incerce singur. Femeile si barbatii abordeaza lucrurile diferit si daca observa ca varianta lui e de asemenea eficienta veti avea mai multe solutii la aceeasi problema.

7. Impartiti treburile in mod egal

Cel mai bine este sa intocmiti o lista cu ce indatoriri ii revin fiecaruia in asa fel incat nici unul sa nu fie dezavantajat. Daca, de exemplu, dumneavoastra va place mai mult sa spalati vasele decat lui, dati-i altceva de facut.

8. Redefiniti munca

Nu sunt putine cazurile in care cuplurile considera treburile din gospodarie ca fiind mai importante decat ingrijirea copilului. Totusi, sa aveti grija de un copil va ocupa la fel de mult timp si poate fi la fel de obositor. Puteti incerca sa alternati responsabilitatile. De exemplu, daca intr-o seara dumneavoastra preparati cina si partenerul are grija de copil, in seara urmatoare poate el sa gateasca si dumneavoastra sa va relaxati citindu-i o poveste celui mic.

In final, nu aveti nevoie decat de rabdare si intelegere reciproca si totul va fi bine. Si ce e cel mai important, micutul va fi foarte fericit pentru ca, in sfarsit, are si tata grija de el.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu