22 nov. 2012

Afectiuni comune ale picioarelor

Nu exista doua picioare care sa fie la fel, chiar si cele care apartin aceleiasi persoane. Daca, totusi, au aceeasi marime, in anumite momente pe parcursul vietii si-ar putea schimba forma si dimensiunea, intocmai ca intreg organismul care se transforma o data cu cresterea in greutate, sarcina, boala sau handicap, imbatranire. Din cauza acestor schimbari naturale, de cele mai multe ori, exista o serie de probleme comune ale picioarelor.

Multe afectiuni ale piciorului sunt ereditare, inclusiv monturile, deget „in ciocan”, platfusul si chiar unghiile incarnate. Desi, destul de mult influentata de aportul de calciu, exercitii fizice si modificari hormonale, rezistenta oaselor este partial mostenita. De asemenea, o contributie importanta o are si rasa. Asiaticii, de exemplu, au o densitate osoasa mai scazuta decat rasa alba, albii mai scazuta decat rasa negroida. Si toti acestia probabil ca mai mare decat a dvs. care puteti dezvolta artrita sau puteti avea oasele fragilizate de osteoporoza.

Cercetari recente, publicate in New England journal of Medicine au constatat ca in perioada pubertatii, cand au loc modificari hormonale, densitatea osoasa a femeilor de culoare creste de trei ori fata de femeile care apartin rasei albe. De asemenea, US Public Health Service a realizat un studiu national in 1990, in urma caruia s-a demonstrat ca persoanele care apartin rasei negroide au manifestat cu 20% mai putine probleme de sanatate ale piciorului decat albii, desi primii dezvolta risc mai mare de a suferi de calusuri, bataturi si platfus.

Zona geografica si nationalitatea pot influenta structura piciorului. Mediteraneenii au arcadele plantare (ale piciorului) destul de reduse, iar nord europenii le au foarte inalte. In cele din urma, in unele comunitati etnice si culturale, standardele joaca un rol important intrucat membrii acestora pot purta incaltaminte traditionala, specifica. Exista persoane care chiar sufera in urma folosirii anumitor tipuri de pantofi, a caror purtare este impusa cu strictete de norme.

Printre argumentele importante pentru intelegerea si prevenirea cauzelor durerilor de picioare sunt constientizarea de catre o persoana a influentei factorilor ereditari (care nu pot fi modificati) si a celor specifici stilului de viata (care pot fi deseori modificati) care pot fi hotaratoare pentru sanatatea sau afectiunile picioarelor. In continuare, veti fi informati in legatura cu modalitatile de tratament ale celor mai comune boli ale piciorului experimentate de oameni. Trebuie subliniat faptul ca exista anumite probleme de sanatate atat de grave incat interventia medicului trebuie sa fie urgenta. De exemplu, daca suferiti de diabet sau alte probleme circulatorii, sunteti insarcinata, ati suferit o interventie chirurgicala sau daca sunteti sub supraveghere medicala din alte cauze, ar trebui sa discutati despre toate aceste lucruri cu doctorul inainte de a incerca sa va auto-tratati.

Cum sa tratati calusurile

Calusurile sunt foarte des intalnite si din fericire, nu sunt dificil de tratat la domiciliu. Un calus este zona in care pielea moarta s-a acumulat si formeaza un strat gros, uscat, de protectie. Calusurile se dezvolta pe anumite parti ale pielii piciorului, cele expuse la o serie de presiuni sau frecari regulate (astfel se explica duritatea lor mai ridicata decat restul pielii). Acestea sunt caracteristice persoanelor care merg mult pe jos, care merg desculte sau poarta pantofi stramti sau cu varful ascutit (caz in care calusurile se dezvolta pe partea exterioara a degetelor mari si mici) sau pantofi decupati la spate mai ales daca sunt purtati fara sosete (calusurile apar in zona in care piciorul preseaza tocul si in jurul acesteia).

Pantofii cu tocuri inalte preseaza mai ales zona din fata a piciorului, aceasta fiind predispus la aparitia acestui tip de problema. Unele calusuri sunt localizate in zona falangelor: cand incaltamintea este prea larga si piciorul se freaca la fiecare pas, in mod constant de interiorul pantofului. Alta cauza din care calusurile sunt localizate in aceasta zona este marimea arcadei plantare.

Calusurile pot incepe sa devina dureroase, in cazul in care pielea se ingroasa prea tare. In acest caz, incercati sa fixati cat mai bine piciorul in incaltaminte. Micsorati gradul de frecare dintre picior si pantof punand in interiorul pantofului, in locul in care calusul se atinge in mod constant de acesta, un tampon, o pernita sau plasture. O alta solutie este sa utilizati branturi ortopedice (comandate special), care vor ameliora presiunea pe calusul dureros si vor redistribui greutatea anormala care cauzeaza problema piciorului. Discutati cu medicul dvs. legat de aceste informatii.


sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu