Caloriile fructelor uscate sau deshidratate
Frctele
uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul
unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar
trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le
contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete.
Nu este o regula, dar in cazul afinelor, de exemplu, numarul caloriilor
este de trei ori mai mare decat al fructelor proaspete.
Iar
dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate invita la consumul unei
cantitati mai mari din aceste alimente. Un castron mic de caise uscate
este echivalent cu trei sau patru caise intregi, proaspete. Este falsa
ideea ca fructele deshidratate sunt la fel de sanatoase ca si cele
proaspete. O ceasca de jumatati de caise prospete contine aproximativ 74
de calorii. O ceasca cu jumatati de caise uscate contine de patru ori
mai mult, 313 calorii.
Calitatile nutritive ale fructelor uscate
Din pacate fructele uscate isi pierd o parte din valoarea lor nutritiva in timpul procesului de uscare. Vitamina C
se distruge cand este expusa la caldura uscata a unui aparat de
deshidratare sau a soarelui. Fructele bogate in vitamina C pastreaza
doar o fractiune din valoarea initiala dupa uscare. Si alte
substante nutritive sunt modificate de caldura. In cazul caiselor de
exemplu, este modificat continutul de calciu si potasiu in urma
procesului de eliminare a apei din fruct. O caisa proaspata, cruda are
aproximativ 90.6 mg de potasiu. Iar aceeasi caisa, dupa uscare are doar
40.7 mg de potasiu. Specialistii au constatat totusi ca fenolii (antioxidanti)
din compozitia fructelor si legumelor deshidratate nu au fost afectati
la fel de mult ca vitaminele C si E dar si cantitatea acestora a fost
diminuata. Din fericire, fructele uscate isi pastreaza integral
cotinutul de fibre si fier. Uscarea nu este singurul proces care
priveaza alimentele de substantele nutritive. Fructele si
legumele pierd multi dintre nutrienti atunci cand sunt gatite. Atunci
cand fructele absorb apa, cantitatea de substante nutritive se
diminueaza. De fapt, din momentul de cant dun fruct este cules din pom
incepe sa se deterioreze nutritional. Fructele proaspete sunt cu
siguranta cea mai buna alternativa.
Fructele organice uscate
Stafidele
sunt boabe de struguri fara samburi, deshidratate. Stafidele naturale
nu cotin aditivi sau conservanti si au culoare bruna. Stafidele de
culoare aurie sunt, totusi, tratate cu bioxid de sulf si apoi sunt
coapte in cuptoare. Acest produs chimic este un fixator de culoare
folosit in cazul multora dintre fructele uscate. Dioxidul de sulf a fost
folosit de multe secole in procesul uscarii fructelor, dar acesta poate
declansa reactii adverse (asemanatoare cu cele ale astmului), la unele
persoane. Dioxidul de sulf este folosit pentru deshidratarea altor
fructe, cum ar fi caisele. Fructe uscate fara dioxid de sulf
sunt disponibile in magazinele alimentare care comercializeaza produse
sanatoase. Soiurile ecologice de fructe uscate sunt, deseori, mai
inchise la culoare si au un gust usor diferit, mai asemanator cu cel al
fructelor proaspete. Este posibil sa se fixeze culoarea
fructelor inclusiv printr-o tehnica organica, prin tratarea fructelor
proaspete cu un amestec egal de suc de lamaie si apa, inainte de uscare.
Prin acest proces nu se obtin aceleasi culori care rezulta in urma
utilizarii dioxidului de carbon, dar aceasta ar fi o optiune sanatoasa
pentru cei alergici la produsele chimice. In ciuda continutului caloric crescut si nivelului scazut de nutrienti, comparativ cu fructele proaspete, consumate cu moderatie, fructele uscate pot fi considerate o gustare sanatoasa.
Stafidele
sunt un fruct uscat bine cunoscut, cu un continut ridicat de tiamina,
vitamina B6, fier, riboflavina si potasiu. O cana de stafide contine o
catitate destul de mare de fibre: 5.4 grame sau 21% din valoarea zilnica
recomandata. Ca si cele mai multe dintre fructele uscate, o protie de
stafide are destul de multe calorii (o ceasca are 434 calori si 115
grame de carbohidrati).
Merele
uscate nefierte, fara adaos de zahar sunt o sursa bogata de fibre si
potasiu. O cana de mere uscate contine 387 mg de potasiu, 11% din doza
zilnica recomandata. Merele sunt sarace in grasimi avand doar 0.3 grame
per portie si contin 209 calorii. Merele uscate sunt bogate in
carbohidrati, avand 57.6 grame, dintre care cea mai mare parte sunt
glucide. Merele uscate au un nivel ridicat de fibre dietetice:
aproximativ 7.5 grame la ceasca sau 30% din doza zilnica recomandata.
Cele
mai multe dintre afinele uscate comercializate sunt indulcite intrucat
acesta au un gust usor amar. O portie (o ceasca) este bogata in fibre,
are 2.3 grame, contine 0.5 grame de grasimi, 33 grame de carbohidrati si
123 calorii.
Prunele
uscate nu prea fac parte din categoria fructelor uscate agreate, fiind
considerate mai mult o sursa crescute de fibre. Cu toate acestea,
inclusiv prunele uscate contin nutrienti si au o aroma placuta, sunt
bogate in vitamina D, riboflavina, potasiu, niacina, vitamina B6 si
vitamina A. O portie de prune uscate contine aproximativ 12.4 grame de
fibre dietetice (aproape jumatate din doza zilnica recomandata) si 418
calorii.
Smochinele
uscate sunt o gustare cu gust dulce, intens, textura granulata, bogate
in substante nutritive esentiale. O ceasca cu smochine uscate contine
241 mg calciu sau 24% din doza zilnica recomandata, 14.6 grame de fibre,
371 calorii, 1 gram de grasimi si 95 grame de carbohidrati. Smochinele
uscate contin potasiu, magneziu, fier, vitamina K. Smochinele pot fi
utilizate in mai multe retete pentru produsele de patiserie, in locul
grasimii, prin utilizarea a jumatate din cantitatea de grasime
recomandata si jumatate de piure de smochine. Utilizarea a mai multor
medicamente in acelasi timp sau folosirea frecventa a unor medicamente.
Printre persoanele care au sanse ridicate de a dezvolta reactii severe la medicamente se enumera cele care sufera de:
- astm
- boli cardiovasculare
- hipertensiune arteriala.
Complicatii
Complicatiile reactiilor grave ale medicamentelor pot include:
- anafilaxie - Aceasta reactie alergica severa poate pune in pericol viata unei persoane si este o urgenta medicala
-
anemie indusa de medicamente - Acest lucru se intampla atunci cand un
medicament provoaca o reactie a sistemului imunitar prin care sunt
distruse celule sanguine.
- boala serului
- Poate provoca simptome grave si poate afecta organele. Semnele si
simptomele includ dureri si eruptii cutanate in zona articulatiilor.
Afectiunea, de obicei debuteaza la o saptamana sau chiar mai tarziu dupa
ce a fost administrat un medicament.
Printre consecintele reactiilor la medicamente se pot enumera:
-
scaderea eficientei medicamentelor - Daca o persoana sufera de o
reactie alergica sau nonalergica adversa la un medicament chiar si
atunci cand inlocuieste medicamentul care declanseaza alergii cu altul,
posibil ca acesta din urma sa nu actioneze la fel de eficient.
-
necesitatea de a utiliza medicamente care provoaca reactii adverse -
Daca nu exista alte alternative, ar putea fi nevoie sa se utilizeze un
medicament care are cele mai mici efecte negative.
Pregatirea pentru consultatie
Daca
o persoana manifesta diverse reactii in urma administrarii unui
medicament trebuie sa consulte medicul cat mai curand posibil. Printre
informatiile esentiale care pacientul trebuie sa i le transmita
medicului sunt urmoarele:
- Oricine are o reactie anterioara la un
medicament trebuie sa specifice acest amanunt medicului atunci cand ii
este prescris tratamentul medical.
- Este indicat ca bolnavul sa
observe cu atentie si sa se noteze toate semnele si simptomele adverse
inainte de consultul la medic, pentru a nu uita sa-i prezinte acestuia
vreun detaliu esential.
- Este important sa se semnaleze medicului
ce fel de tratamente au fost utilizate la domiciliu si ce reactii s-au
manifestat in cazul acestora. Nu se vor omite nici macar suplimentele pe
baza de plante sau vitaminele sau unguentele topice.
- In timpul consultatiei, bolnavul ii va transmite medicului care sunt bolile cronice si alergiile de care sufera.
Medicul va adresa pacientului o serie de intrebari, printre care ar putea fi incluse si urmatoarele:
- cand au debutat simptomele?
- simptomele apar doar dupa utilizarea unui anumit medicament?
- reactia adversa apare dupa fiecare administrare a aceluiasi medicament?
- cat de severe sunt simptomele?
- manifestarile apar doar dupa ce este utilizat un anumit medicament?
- suferiti de febra fanului sau de alte alergii?
- ce fel de medicamente ati mai utilizat atunci cand ati inceput sa folositi medicamentele care au declansat reactia alergica?
- luati vitamine, suplimente sau remedii naturiste?
Daca
o persoana are o reactie neasteptata la un medicament, etapele pe care
medicul le indica pentru stabilirea unui diagnostic includ:
- examen fizic -
alaturi de examenul fizic, specialistul va adresa pacientului mai multe
intrebari legate de adminstrarea de medicamente si alergii.
-
analize de sange - se va recolta o proba de sange in scopul detectarii
alergiei la anumite medicamente, cum ar fi antibiotice, miorelaxante,
insulina, etc. In general, sunt preferate testele cutanate intrucat
acestea au o acuratete mai mare in detectarea alergiei la medicamente.
Analizele de sange pot fi recomandate atunci cand o persoana a
manifestat o reactie severa in trecut, intrucat testele cutanate ar
putea provoca o astfel de reactie.
- teste cutanate
- sunt indicate in cazul unora dintre medicamente, inclusiv
antibiotice. In acest caz, se va injecta o cantitate mica de medicament
in pielea antebratului sau a spatelui. Daca persoana este alergica la
medicamentul testat, va dezvolta o umflatura rosie sau alte tipuri de
reactii cutanate.
- teste de provocare - se
refera la o testare prin care este provocata declansarea alergiei, care
implica cresterea treptata a dozelor de medicamente la care o persoana
are manifestari alergice. In timpul testului, medicamentele pot fi
administrate in diverse moduri: pe cale orala sau subcutanata. O reactie
indica o posibila alergie sau sensibilitate la medicament. Daca
reactiile sunt minore sau nu exista, inseamna ca tratamentul care
include acel medicament este sigur. Acest test este folosit de obicei
atunci cand medicatia alternativa nu actioneaza eficient sau se
considera ca nu ar fi o optiune potrivita sau atunci cand rezultatele
testelor cutanate si ale celor de sange nu sunt concludente.
Tratamentul
alergiilor presupune, in general, oprirea administrarii medicamentului.
Poate fi necesara administrarea unor medicamente pentru ameliorarea
simptomelor sau de ingrijire de urgenta in cazul reactilor serioase.
Reactiile minore cum sunt eruptiile cutanate sau urticaria
se pot ameliora cu ajutorul antihistaminicelor eliberate fara
prescriptie medicala. Totusi inainte de a se folosi orice fel de
medicament se va cere sfatul medicului pentru a exista certitudinea ca
tratamentul este corect.
Reactiile adverse grave pot necesita
tratament cu corticosteroizi administrati pe cale orala sau injectabila
la spital. Se va solicita tratament de urgenta daca sunt prezente
eruptii cutanate severe sau urticarie, umflaturi, dificultati de respiratie, ameteli sau alte semne sau simptome ale unei reactii severe.
Anafilaxia
este o reactie severa care impune injectarea imediata de epinefrina si
asistenta medicala spitaliceasa pentru mentinerea in parametrii normali a
tensiunii arteriale si pentru sustinerea respiratiei. Daca o persoana a
suferit deja de o reactie alergica grava se va adresa cat mai urgent
medicului pentru ca acesta sa-i prescrie tratament. In unele situatii
sensibilitatea la un medicament poate fi diminuata prin administrarea
unei doze mici si cresterea treptata a acesteia, de-a lungul timpului,
in scopul desensibilizarii.
Daca
o persoana banuieste ca ar putea suferi de alergii la medicamente,
trebuie sa faca teste cutanate pentru a depista medicamentul la care
este alergica. O data ce va sti care este substanta medicamentoasa la
care se declanseaza alergiile, o va evita. Va specifica atat
farmacistului cat si medicului (inclusiv stomatologului) informatii
legate de alergie.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu