1 nov. 2012

Cum incurajezi dezvoltarea sociala si emotionala a copilului mic

Dezvoltarea sociala si emotionala a copilului mic este esentiala pentru modul in care va creste si va evolua ca persoana. Daca abilitatile motorii si cresterea micutului se dezvolta in mod firesc sau natural, cea emotionala sau sociala necesita ajutorul parintilor, care trebuie sa dea dovada de foarte multa rabdare si de ceva timp. Un copil care detine fraiele unor abilitati socio-emotionale esentiale va creste si se va dezvolta intr-un adolescent si apoi intr-un matur responsabil si implinit!


Iata cum se dezvolta copilul mic din punct de vedere socio-emotional si ce poti face tu, ca parinte, pentru a incuraja invatarea si deprinderea principalelor abilitati emotionale si sociale, care ajuta la implinirea lui, ca persoana!

Cum incurajezi dezvoltarea socio-emotionala a copilului?

Evolutia sociala si emotionala se influenteaza una pe cealalta si se dezvolta adesea "la pachet". Multe dintre jocurile si activitatile care sunt recomandate pentru stimularea dezvoltarii sociale a copilului isi aduc o contributie substantiala si in planul emotional al micutului si invers.

Tu, ca parinte, ai un rol esential in felul in care evolueaza si se prezinta un copil la maturitate. Inca de mic este important sa introduci in rutina lui zilnica jocuri, jucarii si activitati care sa il ajute sa-si insuseasca principalele aptitutidini socio-emotionale.

Intalniri de joaca


Intalnirile de joaca si integrarea micutului in grupuri de copii, inca de la varste fragede, reprezinta o metoda simpla si eficienta prin care il ajuti pe copil sa-si dezvolte principalele aptitudini sociale.

Aceste intalniri si interactiuni cu micuti de varsta lui, care au interese comune cu el, iti ofera "materialul de lucru" necesar pentru a-l educa pe copil din punct de vedere social.

Te poti folosi foarte usor de experientele prin care trece, dar si de puterea exemplului. Copilul va intelege mai bine ca a-ti astepta randul sau a nu il intrerupe pe celelalt cand vorbeste sunt reguli sociale esentiale in interactiunile cu ceilalti daca este pus in fata unei astfel de situatii si le simte pe pielea lui.

Ai ocazia sa il inveti pe micut cum sa se joace frumos cu alti copii si sa ii creezi oportunitati pentru a fi generos si a imparti jucariile cu ceilalti sau a face schimb intre ele. Nu va fi usor si iti va trebui ceva rabdare si timp, dar pana la urma micutul va invata sa socializeze.

Interactiuni cu persoane de toate varstele


Chiar daca e mic, nu inseamna ca trebuie sa petreaca timp si sa interactioneze doar cu copii de varsta lui.

Este recomandat sa incurajezi comunicarea si interactiunile copilului si cu alte persoane, inclusiv adulti. Are multe de invatat din aceste "ciocniri" sociale si sunt eficiente pentru o dezvoltare emotionala echilibrata.

Joc si joaca


Jocurile si jucariile reprezinta cel mai simplu si eficient mijloc de a-l ajuta pe copil sa-si insuseasca principalele aptitudini sociale si emotionale. In plus, sunt si pe intelesul copilului, lucru care face ca eforturile tale de a-l face sa priceapa anumite lucruri se diminueaza considerabil.

Printre cele mai recomandate astfel de activitati pentru dezvoltarea emotionala a copilului se numara jocurile de rol, jucariile de plus, jocurile de societate etc.

Jocurile de rol sunt cele mai recomandate in acest sens, deoarece il pot pune pe copil intr-o multime de situatii imaginare din care copilul poate invata sa socializeze cu ceilalti.

Stimularea imaginatiei si a creativitatii


Activitatile si jocurile care au rolul de a-i pune la lucru imaginatia si creativitatea contribuie din plin la dezvoltarea emotionala.

Incurajeaza copilul sa se joace cu instrumente muzicale, sa picteze si sa deseneze, sa modeleze plastilina, sa faca puzzle-uri simple, sa inventeze povesti, sa puna in scena teatru de papusi, sa organizeze concursuri, sa se joace cu cuburi de constructie sau sa faca crafturi etc. Toate acestea il ajuta sa devina mai creativ si sa-si dezvolte imaginatia.

Modele pozitive de viata


Fii un model de viata demn de urmat pentru el. Nu uita ca micutul are tendinta de a imita gesturile, vorbele si faptele oamenilor in jurul carora traieste si creste. Cum tu esti mereu in preajma lui, este important sa te comporti cu el si in fata lui exact asa cum ai vrea ca el sa se poarte cand va creste.

Comunica adecvat cu toti cei din jurul tau si ai grija cum te comporti in interactiunile cu ceilalti. Sunt lectii pentru dezvoltarea lui sociala pe care copilul le retine imediat si le va pune in practica mai tarziu.

De asemenea, comunica deschis cu el. Foloseste expresii si termeni care descriu emotiile si trairile tale, astfel incat sa il ajuti pe el sa si le identifice si sa le asocieze cu stari, comportamente, grimase, gesturi.

Recunosterea sau identificarea emotiilor


O tehnica importanta pentru dezvoltarea socio-emotionala a copilului este aceea de a initia tot felul de joculete prin care copilul sa identifice emotii, trairi si sentimente. Nu doar ca invata care sunt acestea, dar, in timp, reuseste sa si le identifice singur si sa le recunoasca si la cei din jurul lui.

Ce presupun dezvoltarea sociala si cea emotionala?

Dezvoltarea sociala este diferita de cea emotionala, dar se influenteaza una pe cealalta. Dezvoltarea emotionala are un rol esential in fiecare etapa a implinirii sociale a copilului.

Dezvoltarea sociala se refera la achizitionarea si deprinderea principalelor abilitati sau aptitudini de relationare cu ceilalti, indiferent ca sunt adulti sau copii. Este vorba despre insusirea acelor mijloace sau instrumente prin care se poate lega o relatie de prietenie, amicitie sau se poate intreprinde o interactiune cu o persoana - increderea, recunoasterea rolurilor, dialogul etc.

Dezvoltarea emotionala, pe de alta parte, se refera si vizeaza formarea conceptului de sine a celui mic prin capacitatea de a reusi sa se perceapa ca o persoana unica, individuala, si de a recunoaste emotii, sentimente, trairi.

O dezvoltare emotionala echilibrata a copilului il ajuta sa identifice rapid sentimente si emotii, sa le exprime si sa le faca fata corespunzator in anumite situatii. In plus, il ajuta sa perceapa si sa identifice trairile prin care trec cei cu care interactioneaza si sa gestioneze situatia si dialogul in functie de acestea.

sursa:copilul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu