Tehnicile de reducere a stresului pot ajuta la calmarea unui stomac deranjat. In urma stresului, se pot declansa simptome stomacale care includ durere, presiune, flatulenta sau diaree. Eructatiile si scaunele moi insotesc adesea un stomac deranjat. Nu va ingrijorati: exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ameliora aceste manifestari stomacale, fara sa faceti eforturi prea mari.
Legatura dintre stres si sistemul digestiv
Situatiile stresante care coplesesc o persoana se concretizeaza adesea si in simptome fizice foarte evidente care se concentreaza in jurul tractului digestiv. In cele mai multe cazuri, cand un individ experimenteaza situatii stresante, sufera concomitent si de dureri/arsuri stomacale si de diaree. Totul revine la parametrii normali atunci cand conjuncturile stresante incep sa dispara.
Daca aveti probleme digestive este important sa consultati un gastroenterolog. Este posibil sa nu existe evenimente majore care sa conduca la probleme digestive, dar sa suferiti de dureri stomacale persistente fara sa stiti ce anume le cauzeaza. Asta pentru ca, pana si factorii minori cauzatori de stres pot afecta intestinul. In foarte multe studii a fost observata o stransa legatura intre intestin si creier, care comunica pe multe cai diferite, ce duc la probleme digestive, ca urmare a stresului.
Uneori, se poate incerca resetarea acestei conexiuni dintre creier si intestin prin folosirea de medicamente pentru tratarea depresiei. Totusi, nu este intoteauna nevoie sa faceti uz de medicamente pentru a gestiona stresul si pentru a imbunatati santatatea dumneavoastra digestiva.
Modalitati de control si reducere a stresului
Pentru a reduce stresul si a face fata problemelor digestive, incercati urmatoarele sfaturi pentru controlul stresului:
- discutati cu un profesionist despre ceea ce va deranjeaza
- incercati terapie cognitiva
- pastrati un jurnal in care sa notati situatiile in care va simtiti stresati si ce ati facut sa reduceti efectele acelor situatii
- priviti aspectele pozitive in orice situatie de stres in care va aflati.
Metode de reducere a stresului si a problemelor digestive cauzate de acesta
- Mancati bomoboane cu menta sau beti ceai de menta. Menta ajuta la calmarea stomacului si ameliorarea altor probleme digestive.
- Nu ignorati miscarile intestinale. Daca trebuie sa folositi baia, folositi-o! Daca ignorati miscarile peristaltice, acest lucru poate duce la crampe stomacale, care vor complica problemele stomacale cauzate de stres sau emotii.
- Utilizati probiotice. Aceasta metoda de tratament este una foarte eficienta. Alimentele si suplimentele care contin culturi vii de bacterii de Lactobacillus si Bifidobacterium mentin echilibrul natural al florei intestinale si pot reduce inflamatia, un factor ce poate creste sensibilitatea intestinelor. Alegeti sa consumati iaurturi care contin culturi vii de astfel de bacterii si alte alimente fermentate.
- Consumati ghimbir. Ghimbirul este foarte eficient in tratarea unui stomac deranjat. Poate fi consumat sub forma de bere si ceai de ghimbir.
- Relaxati-va mintea si corpul. Mergeti intr-o camera linistita, slab iluminata, in cazul in care aveti un stomac deranjat in urma unor situatii stresante sau emotii puternice. Faceti o baie calda, relaxanta, ascultati muzica buna sau dormiti.
- Consumati banane. Bananele au capacitatea de a calma stomacul, dar si diareea si acizii care pot cauza probleme stomacale. In cazul in care suferiti de arsuri gastrice, dureri sau alte probleme de stomac, consumati o banana.
- Terapii de relaxare minte-corp. Conexiunea creier-intestine influenteaza dezvoltarea sindromului de colon iritabil. S-a demonstrat prin practica, faptul ca aceste terapii pot ameliora simptomele acestei afectiuni. Psihoterapia, hipnoterapia si terapia cognitiva de comportament (relaxarea biofeedback, relaxarea progresiva a musculaturii si de gestionare a stresului) pot solutiona problemele intestinale.
Daca durerile de stomac devin tot mai severe, consultati un medic specialist. Uneori, durerile abdominale pot fi cauzate si de alte organe din apropierea zonei stomacului. Medicul poate determina prin teste multiple, ce organ sau afectiune cauzeaza simptomele de durere si poate prescrie astfel, tratament specific pentru calmarea acestora.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu