Varice
Cauze
Varicele sunt primitive, cu origine care nu poate fi precizata; aparitia lor tradeaza o insuficienta probabil congenitala a valvelor venoase, ce nu mai opun rezistenta la revenirea coloanei de sange. Sarcina, ortostatismul prelungit favorizeaza si agraveaza varicele.
Varicele secundare survin dupa obstructii in calea intoarcerii venoase frecvent intalnite dupa tromboflebite (sindrom posttrombotic).
Unele dintre cauzele aparitiei varicelor le reprezinta absenta sau slabirea valvelor venoase care previn scurgerea retrograda a sangelui in sens gravitational iar aceste anomalii pot duce la o proasta circulatie venoasa. In alte cazuri este vorba de slabirea peretilor venosi. Mai rar varicele sunt consecinta unor boli ca flebita sau a unor anomalii congenitale ale venelor.
Profilaxie
Bolile venoase varicoase sunt in general progresive si nu pot fi prevenite complet. Cu toate acestea, s-a constatat ca purtarea ciorapului elastic, mentinerea unei greutati corporale in limite normale si exercitiul fizic regulat pot fi benefice.
Tromboflebite
Simptome
Clinic se manifesta prin:
- tromboflebita superficiala, in care domina reactiile inflamatorii ale venelor superficiale (roseata pielii) si mai putin generatoare de embolii; sunt intalnite in varice, unele forme de arterita in endoflebite medicamentoase
- tromboflebita profunda, caretrebuie corect diagnosticata, deoarece poate sa produca embolii pulmonare; apar indeosebi in perioada postoperatorie, dupa sarcina, diverse infectii, neoplasme. In 60% din cazuri survin la bolnavi cu imobilizare prelungita la pat, cu afectiuni casectizante sau boli infectioase.
Profilaxie
Profilaxia tromboflebitelor urmareste impiedicarea trombozei venoase prin evitarea unui repaus prelungit la pat in insuficienta cardiaca, in infarctul miocardic, a bandajelor compresive in perioada postoperatorie.
Tratament
Pana la precizarea diagnosticului, in cazuls uspiciunii de tromboflebita se recomanda imobilizarea absoluta la pat; instituirea de urgenta a unei medicatii anticoagulante (heparina, trombostop) care indeparteaza pericolul declansarii unei embolii pulmonare, ducand totodata la vindecare.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu