Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia
legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc
si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si
proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii
de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens,
pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina
morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile.
Morcovii
contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1%
cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai
mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume
sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza
acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul
glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau
chihlimbar).
Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de
morcovi furnizeza 52 de calorii, 0,3 g grasimi, 88 mg de sodiu, 12,3 g
de carbohidrati, 3,8 g de fibre alimentare, 5,8 g de zaharuri si 1,2 g
de proteine. Morcovii mai contin si vitamina C (13%), calciu (4%) si
fier (2%).
In afara de proprietatile nutritive amintite, morcovii
sunt si o sursa excelenta de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6,
vitamina K, biotina, fibre, potasiu si tiamina. Prin urmare, aceste
legume sunt foarte benefice sanatatii si contribuie din plin la
echilibrarea unei diete zilnice corecte.
Prevenirea cancerului
Numeroase studii de specialitate au descoperit ca un consum regulat de morcovi poate conduce la reducerea riscului de cancer mamar, pulmonar si de colon, cu pana la o treime.
Proprietatile
antitumorale s-ar datora unui compus care se regaseste in morcovi,
numit falcarinol, cu impact anti-cancerigen asupra organismului.
Falcarinolul este de fapt un pesticid natural din componenta morcovilor,
cu rolul de a proteja radacinile plantei impotriva contaminarilor
fungice. Intr-o dieta obisnuita, morcovii sunt singurii care furnizeaza
acest compus.
Imbunatatesc vederea
Un fapt bine stiut este acela ca morcovii imbunatatesc vederea, intrucat contin beta-caroten
(substanta care le confera culoarea portocalie), antioxidant pe care
ficatul il transforma in vitamina A. In retina, aceasta vitamina devine
rodopsina, pigmentul mov care face posibila vederea nocturna.
Beta-carotenul
protejeaza si impotriva degenerarii maculare sau cataractei senile. Un
experiment medical a descoperit ca persoanele care introduc in dieta o
cantitate generoasa de beta-caroten, au cu 40% mai putine sanse de a
dezvolta tulburari de vedere.
De asemenea, morcovul este o parte
foarte importanta a alimentatiei copiilor, ajutand la dezvoltarea
vederii in perioada de crestere.
Prevenirea bolilor cardiace
Alte
demersuri stiintifice au depistat legatura directa dintre consumul de
carotenoizi (substante furnizate de morcovi) si riscul redus de
imbolnavire cardiaca. O dieta bogata in morcovi scade si nivelul colesterolului rau din organism (LDL), cauzator de ateroscleroza, iar fibrele din aceste legume elibereaza fluxul sanguin de excesul de lipide.
Potasiul
care ajunge in organism prin consumul de morcovi este un constituent
important al celulelor si fluidelor corporale care ajuta la
regularizarea tensiunii arteriale si a pulsului. Acest mineral
neutralizeaza efectele nocive ale excesului de sodiu.
Reducerea riscului de accident vascular cerebral
O
cercetare efectuata de Universitatea Harvard a demonstrat ca oamenii
care consuma peste 6 morcovi pe saptamana sunt mai putin predispusi unui
accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care mananca un morcov pe luna sau mai putin.
Sanatatea pielii
Proprietatile
detoxifiante ale morcovilor ajuta la eliberarea ficatului de toxine si
la vindecarea acneei, prin curatarea fluxului sanguin. Tot morcovii
trateaza pigmentarea inegala a pielii, iar vitamina A din aceste legume
hraneste celulele dermei, previne deshidratarea si alte probleme
dermatologice comune.
Din acest motiv, morcovii sunt utilizati
deseori in mastile cosmetice cu ingrediente naturale, iar substantele
din aceste legume sunt utilizate in sortimente diverse de produse
destinate ingrijirii pielii si a parului.
Proprietati anti-imbatranire
Beta-carotenul,
antioxidantul puternic cu beneficii multiple asupra organismului, are
si o actiune protectoare asupra celulelor organismului, ajutandu-le sa
lupte impotriva radicalilor liberi. Prin urmare, morcovii au si
proprietati anti-imbatranire importante, incetinind fenomenele biologice
specifice inaintarii in varsta.
Protejeaza dantura
Morcovii
curata dantura dupa fiecare masa, actionand ca un abraziv natural care
elimina eficient resturile alimentare si placa bacteriana de pe
suprafata dintilor si a limbii. Totodata, morcovii stimuleaza productia
de saliva, pentru o curatare naturala a cavitatii bucale si prevenirea
halenei. Mineralele din morcovi omoara agentii patogeni din cavitatea
orala si scad sansele formarii de carii dentale.
Vitamina C din
morcovi, antioxidant solubil in apa, ajuta corpul sa isi mentina in
forma tesuturile conjunctive, dintii si gingia.
Ajuta la pierderea in greutate
Un
morcov de 100 de grame are aproximativ 41 de calorii si cantitati
neglijabile de grasime si colesterol. In schimb, completeaza aportul
zilnic de nutrienti cu vitamine si fibre alimentare, care hranesc
organismul, induc senzatia de satietate si mentin sanatatea tractului
intestinal.
Mentin sanatatea colonului
Vitamina
A este substanta folosita de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp.
Fibrele din morcovi contribuie la curatarea optima a colonului si
stimuleaza eliminarea eficienta a materiilor fecale.
Prevenirea infectiilor
Medicina
traditionala considera morcovul a fi un bun antiseptic natural,
excelent pentru prevenirea infectiilor. Leguma poate fi utilizata pentru
vindecarea mai rapida a ranilor, fie in forma cruda, fie fiarta sau
zdrobita.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu