Masuri pentru diminuarea stresului de sezon
- Planificati-va activitati placute. Iarna nu dureaza la nesfarsit. Incercati sa planificati activitati placute pe care sa le desfasurati in alte sezoane. Puteti planifica o schimbare in gradina atunci cand va veni primavara sau va puteti gandi unde anume veti petrece concediul de vara. Gandurile placute ajuta la relaxare si la diminuarea stresului.
- Petreceti mai mult timp in aer liber si profitati de fiecare raza de soare. Iesiti in aer liber, la lumina naturala, cat mai mult posibil, in special la pranz si in zilele luminoase. In interior, alegeti culori deschise pentru vopseaua peretilor, deoarece acestea reflecta lumina din exterior si face casa mai luminoasa. Atunci cand trebuie sa petreceti mai mult timp in casa, incercati sa stati langa ferestre ori de cate ori este posibil.
- Terapia cu lumina este eficace in aproximativ 85% din cazurile de stres, anxietate si depresie. Incercati sa mergeti afara atunci cand soarele straluceste si petreceti timpul in cea mai insorita camera din casa.
- Socializati mai mult. Oamenii sunt fiinte sociale si interactiunea pozitiva s-a demonstrat ca reduce stresul. Programati-va intalniri cu prietenii sau luati parte la diverse activitati de relaxare impreuna cu alti membri ai familiei. Relaxarea impreuna cu alte persoane are efecte mai bune asupra nivelului de stres decat relaxarea individuala.
- Gestionati cu atentie situatiile stresante. Daca stiti ca sezonul rece este un moment mai dificil pentru dumneavoastra, aveti grija sa nu initiati proiecte prea mari si prea obositoare. Este mai usor sa lasati proiectele complexe (cele care pot fi amanate) pentru perioada de primavara-vara, atunci cand nivelul de energie este mai ridicat.
Cand va aflati in situatii stresante, acasa sau la serviciu, incercati sa apelati la tenici de relaxare, beti un ceai cald si odihniti-va mai mult pentru a diminua stresul.
- Mancati sanatos. O dieta sanatoasa imbunatateste starea de spiriti si va ofera mai multa energie. Echilibrati pofta de carbohidrati prin consumul de paste si cartofi si o multime de legume si fructe. De asemenea, puteti lua pe timp de iarna si suplimente ce contin vitamina D sau puteti creste consumul de alimente care contin aceasta vitamina. Astfel de alimente sunt pestele gras si ouale.
sursa:sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu