17 mai 2012

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B2
In afara de irascibilitate, depresie, tulburari digestive, oboseala ochilor, tulburari de vedere, lipsa vitaminei B2 poate provoca aparitia unor leziuni cutanate si ale mucoasei bucale. Este afectat si simtul gustului; pot aparea dermatoze la nivelul organelor genitale.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B2
Nu exista nici un pericol de intoxicare, chiar daca e consumata in cantitati mari. (Doar o doza de 2000 ori mai mare decat doza zilnica recomandata poate genera calculi renali; consumarea unei astfel de cantitati nu este insa deloc justificata).

Note utile:
— Suplimentele de riboflavina constituie o optiune recomandabila pentru marii consumatori de alcool, care de obicei se hranesc necorespunzator.
— Folosirea pilulelor contraceptive necesita si o suplimentare cantitativa de vitamina B2.
— Riboflavina se elimina rapid: in doar 2 ore ea coloreaza urina in galben intens.

 Tulburari atribuite deficitului de vitamina A
Deficienta de vitamina A nu este obisnuita in tarile dezvoltate. Pot aparea probleme de asimilare sau de transformare a carotenilor (molecule de caroten), mai ales daca alimentatia e saraca in grasimi.

Persoanele susceptibile la deficiente de vitamina A sunt cele bolnave de cancer, tuberculoza, pneumonie, infectii urinare, complicatii digestive.

Primele simptome ce apar in cazul hipovitaminozei sunt: hemeralopia (diminuarea acuitatii vizuale nocturne), xeroftalmia, hipersensibilitatea la lumina, iritarea si inrosirea globului ocular. De asemenea, pot surveni si lipsa poftei de mancare, pierderea gustului si a mirosului, formarea caliculilor renali, manifestari alergice, degradarea mucoasei aparatelor intestinal, respirator si urogenital.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina A
Un consum excesiv de vitamina A poate produce o serie de reactii precum: nervozitate, migrene, hipertrofia ficatului, tulburari digestive, astenie, pierderea in greutate, voma, dureri articulare si osoase.

Femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta aceasta vitamina; doze mai mari de 6 mg/zi pot genera malformatii congenitale fatului, mai ales la nivelul sistemului nervos. Specialistii le recomanda maximum 1,2 mg/zi.

Note utile
— Persoanele care sufera de acnee nu trebuie sa ia supliment de vitamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide.
— Nu este recomandabil consumul vitaminei A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului.
— Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia vitaminei A.
— Provitamina A este recomandata fumatorilor, pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea, creste rezistenta la infectii.
— Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele ce consuma in mod frecvent alcool sau au un regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de vitamina A.

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B6
Rafinarea, pasteurizarea, metodele de preparare a alimentelor, alcoolul, contraceptivele orale, anumite medicamente distrug piridoxina.Destul de des, in pofida alimentatiei abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera aparitia unor boli, slabirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.Anumiti cercetatori au stabilit o interdependenta intre diabet si vitamina B6, care in cantitati insuficiente provoaca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei; ea va dezechilibra raportul insulina/glucagon – hormonii ce controleaza nivelul zaharului in sange si care asigura performante fizice optime. Aceiasi oameni de stiinta considera ca exista o legatura intre lipsa vitaminei B6 si sindromul canalului carpian, bine cunoscut celor care utilizeaza computerul. Vitamina B6 ajuta la eliminarea rapida a lichidelor in exces ce duc la inflamarea nervilor de la incheieturi. In aceeasi ordine de idei, se considera ca durerea la nivelul articulatiilor, ce caracterizeaza artroza aparuta la menopauza, are legatura cu lipsa acestei vitamine din organism.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B6
In cazul in care doza luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata, atunci apare pericolul hipervitaminozei. In timp, suplimentele pot determina tulburari nervoase (polinevrite) care dispar de indata ce sunt suprimate vitaminele.Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor ce sufera de maladia Parkinson si se afla sub tratament.

Note utile
— In combinatie cu magneziul, vitamina B6 este eficienta contra calculilor renali.
— Vitamina B6 si zincul sunt utilizate impotriva impotentei.
— Piridoxina isi face efectul in sase saptamani.
— Consumul ce depaseste 100 mg/zi trebuie sa fie supravegheat de medic.
— Anumite medicamente anuleaza efectele piridoxinei: antibioticele folosite in tratamentul tuberculozei, penicilamina contra calculilor renali, tulburarilor sistemului nervos periferic si artritei.

sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu